piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
klamstwa o jedwabnem...wedlug GROSSA

Tak, te psy mają typowo angielskie miny- wydaje się, że nie każdy może być ich właścicelem (bo: panem, to chyba nikt).

Kefas- masz stuczterdziestoprocentową rację: sto procent to brak przestrzeni, zaś dodatkowo czterdzieści to pozostawianie "pupila" (?) na osiem godzin samego w zamkniętym mieszkaniu.

Oczywiście, jeśli się pracuje...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: klamstwa o jedwabnem...wedlug GROSSA

...myślałem, że tak prostą zagadką zachęcę Ptysia do odpowiedzi... może chociaż pomoże Tobie :D z drugą jej częścią :)

Zbych

Kolędy, płyty z nagraniami, pojawiają się co roku z kolejnymi gazetami w okresie przedświątecznym. Sądzicie, że z racji przekonań i głebokiej wiary redakcji tych gazet?

W tym roku np. widziałem już reklamę, że Urszula nagrała płytę, która będzie dołączana do gazety, której tytułu nie chcę wymieniać.

A nie chcę dlatego, że ta właśnie gazeta osłabia mnie przegięciami z tymi swoimi "bonusami"- najbardziej beznadziejnym (po pierwsze: jako dodatek dziennika; po drugie: TEGO dziennika) jest sianko wigilijne.
Chyba by mi potrawy Wieczerzy w gardle stanęły!

Ale zawsze ileś_tam sztuk więcej się sprzeda wśród katolików hołdujących tradycji...

Prędzej A.

Jeśli to ten, to pamiętam jak zachwalał, że dziewczyny ładne mu się w klasie trafiły.

A ty gudrid to pewnie F ?

A gdzie to coś?? (nie chce mi się szukać w artykule, a powierzchownie nie widze :P)

hehe wysadzimy pedałów w sylwestra :)

Komętuja a nieprzeczytali !

Zuza

„Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)

Jacek16.
-Duzo informacji o rodach jest w herbarzach - w wielu przypadkach moja wiedza pochodzi z tego zrodla.
- Do tego dochodzi Slownik biograficzny - ale tam informacje sa pobiezne i malo szczegolowe, ale stanowily dla mnie punkt odniesienia do dalszych poszukiwan
- troche informacji jest w listach z tamtej epoki
- poszukaj pozycji "Wojna inflancka ..." Herbsta tam rowniez sa wzmianki o Kossakowskim.
- w ksiazkach opisujacych ustroj parlamentarny XVII wiecznej RP (teraz tutulu nie pamietam) znalazlem m.in. spis poslow z ziemi lomzynskiej
- w Volumina Legum (tak to sie chyba pisze) w poszczegolnych przepisach sa informacje kto byl mianowany przez krola aby zwolal szlachte na sejm a w przypadku uchwalonych podatkow - kogo sejm obral jako komornika dla danej ziemi (tam tezprzewijaja sie nazwiska Kossakowskich)
- poza tym brat dziadka Nikodema - Paweł Kossakowski - był sekretarzem krolewskim za panowania 3 kroli - to prawdopodobnie dzieki niemu wzieto Nikodema na dwór Anny Jagiellonki - tej ktora swego czasu w Łomży rezydowała po śmierci brata swego.

jak wspomnialem Ci juz kiedys, dane te zbieram w okrelonym celu ;)))) taka prywatna praca naukowa. Moze uda mi sie ja ukonczyc ;))
- brakuje mi tylko informacji dotyczących politycznej dzialalności Nikodema, jego związku z kanclerzem Zamoyskim, ktorego był stronnikiem
- chialbym tez dotrzec do intrukcji poselskich jakie otrzymywal przez sejmik gdy byl typowanym na sejm walny (poslem ziemi lomzynskiej byl okolo 4 razy)

wracajac do literatury to przejzalem pona kilkadziesiat pozycji omawiajacych tamten okres. Kazda ksiazke mam wynotowana, lecz nie w kazdej byly informacje o Kossakowskim. W tej chwili trudno mi jest podac konktretne zrodla, gdzy dawno nie zagladalem do notatek. (mialem inne problemy niz bieganie po bibliotekach) Po nowym roku zamierzam wrocic do poszukiwan

Pozdrawiam

PS. Wiem, ze zagadka mogla byc troche za trudna, lecz dla mnie osobiscie, inne zagadki, ktore sie tutaj pojawily były trudniejsze.

Wygląda na to że stadion bedziemy mieli najwcześniej w 2007 , bo dopiero od tego roku woj. podlaskie dostanie więcej kasy z Unii w ramch programu rozwoju sciany wschodniej... Wtedy pieniądze powinno miec miasto a tym bardziej wojewódźtwo.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org