poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
drugie przykazanie

Te multijęzyczne przemowy to zwykły zabieg socjotechniczny. Wyobraźcie sobie tłumacza, który stoi obok i powtarza za papieżem tłumaczenie jego słów. Wprawdzie zrobi to poprawniej fonetycznie, ale dla gawiedzi nie liczy się, czy to będzie po polsku. Wystarczy, żeby było mniej więcej po polsku, ale za to z właściwego gardła.

No a do tego porównajcie dwie relacje prasowe:
1. Papież poliglota przemawiał do zebranych w 25 językach.
2. Słowa papieża 25 tłumaczy powtórzyło wiernym w ich językach.

No i co? Już wiadomo, czemu robi się zapisy fonetyczne?

Takim sposobem nawet nasz nowy pan prezydent może uchodzić za niewymownie wymownego, he, he...
Byle mu tylko przez pomyłkę lub dla jajec nie podłożyli kartki z jakimiś pierdołami, bo się zbłaźni, nie wiedząc nawet kiedy i dlaczego.

– Aj kisjor bak, ju fakde dak. Endmaj tłin azłel. Łir hobbits łorty dehel.

--------------------------
running with scissors

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: drugie przykazanie

[*] [*]

Romi, Ty widzisz same wady tych rond, nie dostrzegasz pozytywów. Ile trwała ta kolejka, minutę maximum dwie, dopóki z Giełczyńskiej nie wyjechali. Jak ktoś z Was wspominał, dopóki kierowcy nie nauczą się jeździć po kompaktach (nie włączanie kierunkowskazu przy zjeździe z ronda na rondo lub przy zjeździe z rond, niepotrzebne zatrzymywanie się przed rondami, ustępowanie pierwszeństwa przejazdu będąc na rondzie) zawsze będą mniejsze czy większe problemy.

Pozdrowienia.

--------------------------
running with scissors

Bo taką nazwę Dworna miała faktycznie, tak jak Katowice nazywały się Stalinogrodem.

Pozdrowienia.

http://yarrok.blogspot.com/2008_04_24_archive.html
http://moto.money.pl/ceny-paliw/

Sura. Jeżeli coś nie tak to popraw mnie.

http://www.polska.pl/aktualnosci/kalendarz/kalendarium/article.htm?id=35322

...przechodził sobie ptysiu po białymstoku w szaliku ŁKS ŁOMŻA, kiedy to zobaczyła go grupa stu pseudokibiców jagiellonii. Ptysiu zaczal uciekac i....

wibrator...

Kokosz

3 ronda (mozę jakies malutkie tak jak jet to w M1 w Markach), ale McFly! buhahahahaha. Ja tylko chce nowe kino oprócz tego hipermarketu, ... no i ta stacja żeby była.

Obolały Ptysiu wrócił do Łomży. Z uśmiechem na twarzy przemierzał ulice miasta, nie wiedząc, że za następnym rogiem...

.........poszli razem na cole

Taki ty łomżyniak, pewnie z samego Burakowa, jak ja paryżanin. Chociaz ja przynajmniej byłem tam kilka razy.

pewne osoby wyczuwam na odległość kilkuset km, hihihihihi :)))

No, Ptysiu, noooo........
__________________________--

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org