środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
A PO wsi niesie się skowyt wsiowych kundli!!

madziara

No wiesz ,w planach nie mieli ,ale jesteś owocem Ich miłości ;)

Zawitaj ,poznasz fajnych ludzi ;)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: A PO wsi niesie się skowyt wsiowych kundli!!

Wtrącę swoje 3 grosze...
Często wyjeżdżałam za granicę na krótkie kontrakty ( zlecenia właściwie) i wyjazdy te nauczyły mnie jednego...
Jesteśmy jedyną nacją tam, która pod swoimi rodakami kopie dołki.
Wszyscy inni trzymają się razem i pomagają sobie.
Próbowałam znaleźć jakichś Polaków w Londynie, po to tylko by po pracy nie wracać do pustego hotelu a móc gdzieś z kimś wyskoczyć.
Niestety - było fajnie dopóty, dopóki nie wydało się, że nie zasuwam tam fizycznie i że zarabiam kilkakrotnie więcej.

To jedna sprawa.

Inną jest zachowanie. Naprawdę czasem wstyd się było przyznać do nacji.
Angolom też nic nie brakuje w tym względzie co potwierdzić mogą choćby hotelarze czy restauratorzy w Krakowie, ale czemu MY przejmujemy od nich to co najgorsze?
Zdarzało się, że na pytanie - skąd jesteś - odpowiadałam...z Czech.

Jeszcze inna rzecz to opinia o Polakach panująca wśród Londyńczyków np.
Kiedyś w rozmowie z kimś wypłynął tekst o naszych Panach:
"Polak jest be bo pije i bije żonę"...

Zaskoczyła mnie ta opinia i zaczęłam przemyśliwać skąd się mogła wziąć. Polacy nie piją wiecej jak angole czy irlandczycy...skąd więc ta obiegowa opinia?
Znalazłam odpowiedź.
Zasiłki.
Swego czasu było tak, że Polacy jechali do UK, za chwilkę dojeżdżała żona z dziećmi. Małe dzieci - opiekowała się więc nimi.
Po niedługim czasie składali w sądzie papiery o separację - powóda: pije i bije, żona dostawała na dzieci, dofinansowanie do mieszkania (nie wiem jak teraz - kiedyś do 90% - ponoć się urwało)
I co się dziwić, że taka o nas panuje opinia?
Sami sobie ją wystawiamy.
A poziom sympatii w wśród europejczyków najdobitniej widać choćby na konkursach Eurowizji.

I niestety prędko się to nie zmieni, bo nie wiem dlaczego i skąd ale wśród studentów z Polski dzieje się dokładnie to samo. Zazdrość, zawiść.
Zapewne to wynosi się z domu więc nie oczekujmy, że wśród przyszłych pokoleń coś się zmieni jeśli nie zadbamy we własnych domach o to by się coś zaczęło zmieniać.

Zresztą naszą mentalność widać też dobitnie choćby tu na Forum.
Normalnym jest, że na pytanie odpowiada się dziesięcioma wulgarnymi odpowiedziami zupełnie nie na temat, a kiedy znajdzie się grono sympatycznych, którzy z kulturą chcą sobie pogadać czy pożartować w jakimś temacie - znajdzie się jeden z drugim, który się w ten temat wpieprzy tylko po to by dać komuś z nich wirtualnego kopa...
Szkoda słów...

nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.

Corn-Elius - jak jesteś skinem, czy innym modsem - ok. A jak nie, to po co?

W tym artykule są dwie nieścisłośći przepisy się nie zmieniły bo zawsze tak było i jeżeli ktoś używał gazu płynnego poniżej powierzchni np w piwnicy to czynił to bezprawnie i przystosować się raczej nie da jak piszą w artykule bo najpierw trzeba by było zmienić ustawy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org