poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Kaczor dostał w dziób

Według mnie Kościół jako organizacja powinien zająć się obecnie udzielaniem pomocy potrzebującym, a nie budową nowego budynku. Miejsc do modlenia jest dużo w naszym mieście. Środki przeznaczone na budowę budynku powinny być spożytkowane w innym sposób. Chrystus do głoszenia nauk nie potrzebował budynku. A kogo skąd przegonił, sami wiecie.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Kaczor dostał w dziób

O jakiej godzinie i gdzie są dyskoteki w łomży?

...był ktoś na koncercie ? :/ Ja byłem...niby fajny koncert, ale lepiej niech już nie organizują w Atomie koncertów, bo publiczność nie jest przyzwyczajona do takiej muzyki i nie bardzo wie jak zachowywać się na hip-hopowych koncertach. Wogóle nawet sprzęt zawiódł...ehhh ten atom...kicha :/

Szukam osób które w tym roku zdawały na maturze gegre i podzieliby się ze mną swoimi ściągami z tego przedmiotu

wez sie dzieciaku do nauki to ci sciagi nie beda potrzebne

Ja wczoraj normalnie przez ten ( plac budowy) przejerzdzałem i ani jednego robotnika żadnego sprzętu wogóle nic tylko piach i jakieś słupy . :|

Hmm.. postawili pudło na górce Zawadzkiej i stoi !! prosze albo to rozbierzcie albo postawcie ten markiet bo to co tam stoi przypomina mi pudło !

...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...

Witam

A cóż Ci przeszkadza duża ilość dyskotek ??. Nie potrafisz się bidulo zdecydować do której masz iść ?. To prawie tak jakby komuś przeszkadzał duży wybór obuwia w sklepie. Każdy preferuje coś innego :). Ale tak nawiasem to cóż u nas jest za wybór dyskotek ??.

elmar1973

,,markiet,, :D ehhhh :)

Sura, zapomniałeś o rejestracji BLM.... :D:D:D

Ubezpieczenia społeczne. Ulga dla zakładających firmy
Będą niższe składki na ZUS

Osoby, które rozpoczną wykonywanie działalności gospodarczej 24 sierpnia 2005 roku lub później, przez dwa lata będą opłacać preferencyjne składki do ZUS. Zaoszczędzą na nich w tym czasie około 11 tys. zł.

Podpisana przez prezydenta i opublikowana wczoraj ustawa z dnia 1 lipca 2004 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 150, poz. 1248) reguluje m.in., kto i jakie składki płaci na ZUS. Nowelizacja ma wejść w życie 14 dni od dnia ogłoszenia, czyli zacznie obowiązywać od 24 sierpnia br.

Nowe przepisy zakładają, że osoby, które zdecydują się prowadzić pozarolniczą działalność gospodarczą, zyskają ulgę w opłacaniu składek na ZUS. Przez pierwsze 2 lata od rozpoczęcia wykonywania tej działalności będą płacić składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od preferencyjnej podstawy wymiaru (patrz tabela). Od tej podstawy opłacą też składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i składkę na Fundusz Pracy. Podstawa ta będzie prawie sześciokrotnie niższa niż obecnie – wyniesie nie 60 proc. przeciętnego wynagrodzenia (1449,27 zł), ale zaledwie 30 proc. minimalnego wynagrodzenia (254,70 zł).

Początkujący biznesmen zamiast płacić do ZUS z tytułu tych pięciu składek ponad 570 zł miesięcznie, zapłaci tylko 100,22 zł. Doliczając do tej kwoty składkę na ubezpieczenie zdrowotne, koszt prowadzenia przez niego firmy wyniesie tylko 254,84 zł, a nie tak jak obecnie – 724,91 zł. Miesięcznie będzie więc można zaoszczędzić 470 zł, a w ciągu dwóch lat obowiązywania ulgi prawie 11 300 zł.

Wszystkie te wartości są obliczone od obowiązującej obecnie podstawy naliczania składek (jest ona ogłaszana przez ZUS 5 razy w roku na okresy styczeń-luty, marzec-maj, czerwiec-sierpień, wrzesień-listopad oraz grudzień) i kwoty minimalnego wynagrodzenia 849 zł (zmienia się co roku). Choć w przyszłości będą się one zmieniać, to ulga zawsze będzie znacząca.

Z ulgi skorzystają osoby, które nie prowadzą obecnie działalności gospodarczej lub nie prowadziły jej w ciągu ostatnich 5 lat. Z możliwości skorzystania z preferencyjnych składek na ZUS wykluczone też będą osoby, które prowadząc firmę wykonywałyby działalność dla byłego pracodawcy, na rzecz którego w roku założenia firmy (lub poprzednim) wykonywały czynności wchodzące w zakres obecnie prowadzonej działalności na podstawie stosunku pracy albo spółdzielczego stosunku pracy.

Koszty prowadzenie firmy (w zł)
składki naubezpieczenie dla osób prowadzących już działalność, dla osób rozpoczynających działalność
emerytalne - 282,9 (dla prowadzacych) 49,72 (dla nowych)
rentowe - 188,41 (dla prowadzacych) 33,11(dla nowych)
chorobowe - 35,51 (dla prowadzacych) 6,24 (dla nowych)
Fundusz Pracy - 35,51 (dla prowadzacych) 6,24 (dla nowych)
wypadkowe - 27,97 (dla prowadzacych) 4,92 (dla nowych)
zdrowotne - 154,61 (dla prowadzacych) 154,61 (dla nowych)
SUMA 724,91 (dla prowadzacych) 254,84 (dla nowych)
Źródło: założono, że składka na ubezp. wypadk. wynosi 1,93 proc.

Jak najkorzystniej zyskać ulgę

• wstrzymaj się do 24 sierpnia z faktycznym rozpoczęciem wykonywania działalności (oznacza to np. otwarcie warsztatu samochodowego),
• najlepiej rozpocznij ją po 1 września – nie będzie konieczności opłacenia składek za sierpień; składki na ubezpieczenia społeczne są opłacane proporcjonalnie do czasu wykonywania działalności (opłaca się je za czas prowadzenia firmy), jednak składka na ubezpieczenie zdrowotne (154,61 zł) opłacana jest w całości za dany miesiąc, nawet jeśli działalność była prowadzona jeden dzień.

Wiedza daje pokore, dziwi przeciętnego, nadyma małego...
L. Tołstoj

jedni umieją jeździć, inni nie umieją - jak w życiu.

Co, jak wiadomo, ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne...

:-)

A cóżeś tam robił, Niebożę?? :)

elmar1973

a moze sie myle?? ;) :>

:> hihihi kombinujcie ;)

qmpel - Ty kombinujesz w dobrym kierunku :D

Ryskago - spryciulo: pewnie że wiem, że te dwa słowa mają się nijak do siebie, ale obok siebie tworzą nową "jakość" :))) Połączenie tych słów jest wynikiem moich rozważań na temat tolerancji, poprawnosci politycznej i innych zbliżonych zagadnień i wydażeń w otaczającym nas świecie.
(ale to zabrzmiało) :D:D:D

Na razie temat glaszczecie z wierzchu, kto odważy się sięgnąć głębiej ??

Pozdrawiam

PS. Coś w tym jest Kudłata, ale to nie jest jedyne słowo, które zaczyna nam się kojarzyć negatywnie.

tej historii nie moge opowiedziec, a przynajmniej nie publicznie :D

eeeeee duperele ;q

Red , Bartez , Śledczy to Bartek żebyś chciał wiedzieć MrS a DjPyku to jestem ja Kamil jestem kuzynem Bartez-a i przez okres wakacji albo dłużej pomieszkam u niego z pewnych osobistych powodów :) toć nie będę latać do cafe jak on ma neta , co nie ?? a że nie się wyloguje a ja przypadkiem napisze z jego to jego wina. Inne osoby ten sam komputer :)

Ma zowsze Łomża

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org