Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
biskup potępia strajk lekarzy |
Pana Grossa trudno traktowac jako historyka. Raczej jak pismaka, ktory manipuluje faktami dla osiagniecia wlasnych lub moze jakiejs grupy celow. np. wiarygodnosc swiadkow na, ktorych sie powolywal. Jak czlowiek ktory sie urodzil w 1939, moze cos pamietac z 41? ustalono rownie ze w stodole zginelo max 400 osob,a nie jak podal ponad 1400. jeszcze jedno pytanie: Dlaczego tak nagle przerwano prace badawcze na miejscu gdzie stala wspomniana stodola? Czyzby srodowiskom zydowskim nie zalezalo na ustaleniu wszystkich faktow, a moze bali sie, ze wynik badan bedzie znacznie odbiegal od wersji Pana Grossa??? Pan Gross podal, ze mordu dokonali mieszkancy Jedwabnego sami , bez udzialu Niemcow, jesli tak skad na pogorzelisku znalazly sie luski i pociski z niemieckiej broni strzeleckiej? Poza tym po Rosyjskich wywozkach w jedwabnym wiecej bylo mieszkancow narodowosci zydowskij niz polskiej. Czyzby mniejszosc polska, w tym wypadku, byla tak silna, ze sterroryzowala wiekszosc zydowska? Pragne jeszcze raz powiedziec, ze gdyby mieszkancy Jedwabnego chcieli sie mscic zrobiliby to zaraz w 1940, Niemcy na pewno by nie przeszkadzali. pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: biskup potępia strajk lekarzy |
Kolank0: powiedz, co chcesz powiedzieć. np. Żydów zabili Niemcy, albo: Żydów zabili Niemcy i 4 Polakó przestępców. Co do Grossa to ja uważam, że to raczej dziennikarz ("pismak" jak piszesz), a nie historyk, a do tego profesjonalista. Ale wydawało mi się, że wszyscy wiedzą, że za mord w Jedwabnem winę ponoszą także Polacy. Tymczasem nie wszyscy. I nie spodziewaj się po ludziach z Jedwabnego, że powiedzą Ci jak było. Tym bardziej w sytuacji, gdyby miało to o nich źle świadczyć.
|
|
u mnie na łąkach bloki budują
|
|
Hehe, takie to u nas dziewicze tereny... :( NIE CIERPIĘ MIASTA!!!!!
|
|
Za egoizm trzeba słono płacić!! :D Alli, Dostałam niedawno SMSka o podobnej treści, tyle, że nie "słońce pokonał cień" tylko "słońce POKONA cień" - I TAK SIĘ STANIE NIECHYBNIE!!! A to *muzyczka, to nie w radio tylko Vladio na trąbce przygrywa...:D
|
|
Z poprzednich twych postów nie posądzałbym cię że takie coś tym razem zamieścisz.
|
|
Jaka nauczycielka taka edukacja. ... & vice versa!
|
|
W stacij kosmicznej bedzie Bin Laden zburzy synagoge cerkwie i celibrat a rannych przewieź się do szpitala. rudy błazen z druhem
|
|
Spać musi ale jak ma słuzbe to tylko 5% Policjantów wychodzi na patrole policyjne a reszta siedzi sobie i popija kawke z nudów a Polską w nocy rządzą Huliganie.
|
|
eee tam przez chwilę... Trza tak żyć, żeby cały czas coś się działo ciekawego... Świat jest ciekawy. Oczywiście jest czas na wyciszenie się, na dołowanie, ale potem wszystko winno wrócić "do normy" :)). Zibi1, Przepraszam, jeślim Cię uraziła postem mym, ale tak mnie kusiło, że nie potrafiłam sie oprzeć...:)) Ptysiu, szczenka mi opadła po tym coś napisał...:)
|
|
Podpowiem ci |
Jak? Młotkiem? Dzieci mają pamięć absolutną! A z inną opiekunką to mogą być... może i lepiej wychowane, ale za to mniej szczęśliwe... Już sama nie wiem... .
|
|
Mam lepszy pomysł |
Witam Jakie tunery satelitarne posiadacie i jak się spisują? Chodzi mi o możliwości "edukacyjne" waszych tunerów. Pozdrawiam
|
|
Widzę że nikt nie wie na poważnie i nie ma żadnych wiadomości na temat tego nieszczęsnego niedoszłego naszego supermarketu o ile można takim go nazwać w świecie to są pożądne i prawdziwe supermarkety nie to co w Łomży same dyskonty Biedronki , Lidery i Stokrotki. Ale zobaczymy co nam wybudują przy kościele Miłosierdzia Bożego. A z propozycjami jego zagospodarowania słyszałem jeszcze o STACJI METRA , DWORCA LOTNICZEGO DLA CZERWONEGO BORU i wiele wiele innych propozycji. A pozatym jego faktura przypomina mi taki wielki chlew lub kurnik :))). Jak wiecie coś to piszcie co z naszą PASKUDĄ będzie. BUNKIER
|
|
Rymowanki takowe na celu maja wyłącznie ćwiczyć pamięć. A że treść nie dydaktyczna? Cóż to? Inne w podobnym stylu: "Poszedł księżyc ajci, zrobił siusiu w majci. Gwiazdki to widziały z księżyca się śmiały. Księżyc zawstydzony, ściągnł pantalony i zgadnijcie dzieci, czym on traz świeci?" pozdrowionka - a.
|
|
Zaznaczyc nalezy, ze palac, kosciol i plebania stanowia zespol zabytkowy. powstaly bowiem w tym samym czasie i zaprojektowane zostaly przez tego samego architekta. ponadto w okolicy Drozdowa, a w zasadzie w samym Drozdowie sa żeremia bobrów. Praktycznie pod samymi domami. Msze przyznac, ze ciekawe konstrukcje pozdrawiam:)
|
|
Nemo, widze ze jestes dobrze zorientowany. Wiesz tez na pewno (tak przypuszczam), ze Poznanska ma byc docelowo czescia obwodnicy Lomzy. Po co wiec remontowac teraz ten odcinek, skoro beda tam roboty w przyszlosci? Co prawda nie wiemy jak dalekiej, ale zawsze ;) Poza tym skrzyzowanie Poznanskiej i Wojska Polskiego to chyba tez 'krajowka' ;) Ponadto zapraszam na Kraske wisona, gdy wszystko plynie. Ci mieszkancy tez placa podatki i od lat nie maja drog, ktore mozna nazwac cywilizacyjnymi. To nie jest kwestia utwardzonej drogi polnej gdzie woda splywa do kanalizacji i obok chodnika. To nei jest nawet kwestia 'zwirowki', jak napisal Sajmon. Tam nie ma w ogole kanalizacji i odplywow (a przypomne, ze mamy XXI wiek)!!! Tamtejsze drogi to jedne wielkie koryta szlamu! Tez w to nie wierzylem, dopoki sam sie tamtedy nie przejechalem. Zapraszam na Kraske, przekonasz sie jak tam zyja mieszkancy. Poprzednia ekipa miala ich gdzies. Ta przynajmniej, moze i przerznie wybory, ale ulice tam zrobi. I to sie liczy.
|
|
Polak: na wojewodzka siedzibe Bin Ladena to nie mamy co liczyc, bo na pewno jak juz cos sie zacznie z tym robic to Bialystok nam to sprzatnie sprzed nosa. ;)
|
|
masz racje troche za bardzo sie rozpisalem. wracajac do tematu: jaka wine i jacy Polacy? tych 4-5, ktorymi posluzyli sie Niemcy, czy tez cala miejscowosc? Wedlug mnie roznica jest zasadnicza. Szczerze powiedziawszy zadne dochodzenia i zeznania swiadkow (czesto watpliwych i naciagnych) nie rozwialy tutaj moich watpliwosci, jak rowniez innych opisanych wczesniej. Teoria Pana Grosa szyta jest grubymi nicmi. Nie kwestionuje mordu i ewentualnego udzialu w nim osob narodowosci polskiej, ale przypisywanie tej zbrodni lokalnej spolecznosci Jedwabnego jest co najmniej mocno naciagana jesli nie falszywe. Rownie dobrze mozemy powiedziec ze mieszkancy Oswiecimia odpowiadaja za powstanie i funkcjonowanie obozow: Auschwitz i Birkenau, a lublina za Majdanek, warszawiacy za getto itp itd ... Pan Gross profesjonalista?? Chyba tak, w koncu osiagnal cel jaki zamierzal, pokazac, ze Polacy rowniez odpowiadaja ze holokaust Zydow, w koncu na zachodzie juz sie mowi "polskie obozy koncentracyjne". Niby skrot myslowy, ale zarazem bardzo niebezpieczny bo dajacy pole do dalszych manipulacji. wedlug mnie podobnie jest z Jedwabnem. Pan Gross usiluje nam wcisnac zasade zbiorowej odpowiedzialnosci. Ja na to sie nie zgadzam i przeciw takiej postawie protestuje.
|
|
Co niektorzy to maja racje a niektorzy troszke fantazjuja albo sa twardzi bo siedza w domku i maja przed soba kompa. Smigam po lomzy pare lat kiedys przegielem u naszych policjantow za wyscigi i sie troszke nauczylem. teraz jezdze w rajdach samochodowych i to tych legalnych i sie ucze jezdzic. i powiem ze sa szczeniaki ktorzy nie potrafia smigac sam taki bylem.policja powinna robic jakies spotkanka bylo by lepiej tu uklon dla komendanta zeby cos zrobil ale wiem ze on ma warzniejsze sprwy na glowie. a co do mandatow to nieraz pouczenie pomorze a nie mandat. ja mam juz troszke luzu bo wolno smigam i staram sie nie podpadac. A co do nazisa to moze za duzo krzyczysz bo ty kiedys tez byles mlody a moze jestes nie przecze troszke opanowania. ludzie sie ucza na wlasnych bledach. pozdrowionka dla wszystkich zmotoryzowanych i nie tylko
|
|
Pisz od razu do Ziobry lub |
CHWDP w tym gorszym znaczeniu!Jak mnie okradli to palanty nic nie zrobili,a takimi pierdołami to się zajmują!Jasne zato przynajmniej hajs dostaną!
|
|
Pewnie tak, jak wielu klechów w PRL i dziś kapujesz gdy ktoś głosi inny poglądy |
eve a jak masz na imie i ile masz lat ?? :/ ja ide spać po 23:00 .
|
|
No widzisz, oboje się zgadzamy |
Ja takiego czegos niemam .
|
|
Maćku napewno trzeba mieć duzą firme a o dotacje dobiegac się każdy może, ale tak już jest ze nie każdy dostanie te dotacje a jak nie dostanie to sie tylko denerwóje.
|
|
No już tak to nienażekajcie :P
|
|
chyba ci sie tematy dziecko pomyliły " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Ludzie opamiętajcie się zamknijcie ten rozdział historii te pokolenie juz umarło, a my żyjemy jeszcze w polskiej schizofremi i kłócimy się o sprawy, które nie dotyczą naszego pokolenia. Podam przykład z mojego życia: będąc w Izraelu u mojej babci, która pochodziła ze Szczuczyna, 20lat temu opowiadała mi o jedwabnym i innych miejscowościach o współżyciu polaków i żydów i zawsze powtarzała, że wina tych tragedii leży po obu stronach barykady, którą tworzyli obce idologie, ludziom mieszkającym od stuleci na tych ziemiach w wielkiej przyjaźni. Czy nie czas postawić grubą kreskę nad tą kartą historii? P.S Gros na tym zrobił kasę, a my siejemy w sobie nienawiść.
|
|
ja nie wiem czy ci duzo pomoge, ale ja mam karte DVB PC SKY STAR 2, i jezeli chodzi o edukacje to jest lepsza niz niejedna szkola :-D pozdrawiam namfuae
|
|
Ptysiu! Te wierszyki nie mogą mieć żadnych przesłań, zatem nie powinny wyrażać jakichkolwiek pragnień - to rozprasza przy nauce. :D jsb2
|
|
Czy mogę z tobą normalnie porozmawiać ? |
Widziałem to jednym slowem Super. .
|
|
To bardzo trudny temat. Dostaje 50%-tową dotację ok 20 % ubiegających się. W składanym projekcie liczy się najbardziej innowacyjność. Patrz: http://www.parp.gov.pl/index.php lub w byłej przychodni na Polowej. Pozdrawiam.
|
|
Nie prawda |
:D .
|
|
Wszystkim czuwającym dobrowolnie, z przymusu, czy niemocy - życzę jak nalepszej nocy.
|
|
Zatem marto50 śpij spokojnie ... nie mam zamiaru pełnić tu roli edukatora. Z pewnych źródeł wiem, że zarówno Policja i Straż Miejska ostro biorą się za ten temat i będą starali się egzekwować przepisy dotyczące tego zagadnienia. Nie wystawono żadnego mandatu? Mylisz się ... w momencie gdy policja zatrzyma Cię podczas nazwijmy to nieprawidłowego wyprowadzania psa dodatkowo kontroluje również przestrzeganie terminów szczepień. Za brak szczepień również grożą Ci sankcje .... tak śpij spokojnie :)
|
|
Mam dla Ciebie proste rozwiązanie |
MAĆKU A MOŻNA WIEDZIEĆ JAKĄ MASZ FIRME ? .
|
|
Prosta rada |
Witam, Czy jest ktoś chętny by grać w paintball w Łomży? Wiem, że kiedyś było tu pole do gry, lae nie moge zloklalizować nikogo, kto miałby z tym coś wspólnego. Sama nie pogram:(
|
|
Ale ta Łomża zeszła na psy. Nic sie tu nie dzieje i nawet majowki nie ma kto zorganizowac. jak ja pamietam zawsze na muszli był festyn ktory trwał nawet 3 dni a teraz to szkoda gadac.w innych miastach zorganizowano koncerty i festyny a tutaj? nie oszukujmy sie. Łomża to jedna wielka dziura!!!!!!!!!!!
|
|
NO czekaj czekaj bo to ceny rower tylko go nie porysuj spacjalnie kradziony z Niemiec !!! przyjedz samochodem do holowania na bone ja ci dam 2 płyty a ty mi rower ! tylko rower na holowniku !! napewno nie zadzownie na suki
|
|
Biladen się nadaje żeby umiał Polski to rozumiem ale tak ... to lipa może wybudować coś w Polsce a inawet w Łomży ale poco niszczyć ? szybciej by podbił Polske porobił swoje bazy a puzniej szykał ochotników do walki z Niemcami , Rosją i Americą.
|
|
Orange - szanuję twój infantylizm więc ponawiam pytanie |
tak najlepiej biadolic że Łomża zeszła na psy, chcesz mieć majówkę? to bierz się sam do roboty i zo rok bedzie majówka jaka ci sie tylko wymarzy, Umiesz liczyć? licz na siebie!
|
|
To logiczne |
powtórze to co mówiłem już wiele razy: ptysiu zamknij sie wg marco powinni zamknąć ulice bo może go ktoś potrącic, zamknąć dyskoteki bo może od kogoś oberwać łokciem przy tańcu, zamknąć okna bo może doniczka wypaść itd. popieram cie, bezpieczeństwo ponad wszystko :D hehe (jak by ktoś nie zrozumiał- to byla ironia :D) POZDRO normalnym .
|
|
Jakie 25-30 tys ? Za te 20-30 starych plastikowych siedzeń?.
|
|
--fLoorek-- To jest też moja sprawa i to niezależnie od tego, czy bywam na meczach czy nie. Nic nie mogę poradzić, że za cholerę nie możesz tego zrozumieć. Choćby i dlatego, że policja, w którą rzucali butelkami łomżyńscy psedu kibice, utrzymywana jest również z moich podatków. Poniał?
|
|
Ależ to są absurdalne makabreski w rodzimym wydaniu naszego bogatego, fleksyjnego języka (jaki naród taki język- to stara prawda). Dobrych snów zyczę.
|
|
Tradycyjnie już |
Ja chetnie moglbym pomoc w takim przedsięwzięciu. Sadzie ze wiecej chetnych by sie zebralo w Lomzy do pomocy i to profesjonalnej pomocy. .
|
|
Jeśli ktoś nie był a chciałby obejrzeć to zapraszam do galerii http://www.bogunow.com-connect.pl/?page=galerie&id=52&nr=1 P.S. Wytrwale piszę ten post po raz trzeci, ponieważ ktoś ciągle mi go wycina z forum. Ciekawe kto i ciekawe dlaczego :) Prosiłbym o wyjaśnienie czy podanie linka do galerii z imprezy, która odbyła się w Łomży to naruszenie zasad ?
|
|
Dokładnie. tylko czemu pały sie mnie czepiają jak jade 30km/h (prędkośc adekwatna do stanu dróg) że blokuje ruch :/ Zresztą większośc kierowców też jakoś nie za bardzo jest wyrozumiała, jak przez nasz ukochany przejazd kolejowy sie przetaczam :))
|
|
W 1928 r. w wrześniowych regatach jesiennych startowały reprezentacje towarzystw wioślarskich z Warszawy, Ostrołęki i Pułtuska. Podczas zawodów przygrywała orkiestra kolejowa z Ostrołęki, a imprezę oglądały tak jak zawsze tłumy publiczności. W regatach wystartowało: 8 załóg na czwórkach półwyścigowych, 2 na dwójkach, 4 na jedynkach i 2 na czwórkach wyścigowych. W licznie obsadzonym biegu czwórek półwyścigowych wygrała osada z Ostrołęki. Najbardziej prestiżowy bieg o Nagrodę Przejściową Magistratu Miasta Łomży po raz trzeci z kolei wygrało Towarzystwo Wioślarskie z Łomży i ono stało się jej właścicielem. Wieczorem w lokalu zimowym zorganizowano przyjęcie dla gości połączone z zabawą taneczną. Od tegoż roku w Łomży, na Narwi pojawiły się pierwsze kajaki i zaczęto uprawiać kajakarstwo. Studia Łomżyńskie nr VII.................................cdn. ....................................... Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego
|
|
nemo: "A co jaśnie wielmorzny pan zabroni im tego?? Śmieszny jesteś z takimi argumentami. Ciekawe co byś zrobił, gdybyś dostał mocno zawyżony rachunek, bank by zdążył wysłać przelew, a ty byś czekał na reklamację kilka miesiecy (bo tyle to niestety trwa)" nie, oczywiscie ze nie zabronie, napisalem tylko z czego wynika taka ilosc kolejek. a co do zawyzonych rachunkow: sam jestes smieszny bo wiesz ze zlecenie stale mozna w kazdej chwili cofnac. poza tym nawet jak nie zaplacisz to i tak bedzie trwalo pare miesiacy, bo np. najpierw "wierzyciel" upomi sie o kase, ty wyjasnisz dlaczego nie wplaciles itd.... wiem bo mialem pare tego typu sytuacji z tepsa. "Zaplac karta za bilet w autobusie, albo w kiosku obok stokrotki." tego nie zrobie, ale ilosc bankomatow jak dla mnie jest wystarczajaca. jeden swojego banku mam 5 minut od domu, drugi na miescie. nie narzekam. chyba nie spodziewasz sie ze bankomat bedzie na kazdej ulicy? Damiano: "Najwidocznie zle zrozumiales to co napisalem, ze chce koniecznie placic gotowka, czasami poprostu karta sie nie da. W Stokrotce sa tez informacje ze malej kwoty nie zaplacisz karta (ROSSMAN), a poszedles np. po paste do zebow i co wowczas??" po paste poszedlbym wtedy do stokrotki a nie do rossmana. :) to co opisales wynika z tego ze za kazda operacja z uzyciem terminala obslugujacy musi zaplacic 4,5 bodajze. rossman - zeby im sie kalkulowalo pisze zeby placic powyzej 20zl. Tak naprawde pare razy placilem karta ponizej 20zl w rossmanie, wystarczy dobrze porozmawiac. Stokrotce - jako wiekszemu sklepowi to wisi. Tam placilem karta za zakupy za 6zl.
|
|
Dałbyś radę podyskutować na spokojnie, bez demagogii, pyskówek ? |
... mialem sen, na prawde piekny sen... snilem sobie, ze bylem w Krakowie. niestety sen trwal tylko dwa dni :(( poza tym uwielbiam poranne trele wrobli i wszelakiej masci ptactwa Od razu nastraja mnie to pozytywnie do swiata
|
|
mam pytanie może orientuje się ktoś czy gdzieś skupują samochody po wypadku lub moze koś chce kupić??
|
|
Niestety ale nie tylko, bo |
KolankO: ja też lubię śpiwanie ptasząt za oknem, ale one to robią o 5 rano i to chyba na moim parapecie, bo mam wrażenie jakby szczekały mi do ucha. Niestety śpię zaraz przy otwartym oknie i naprawdę wrażenie jest piorunujące. POza tym co Ci się szczególnie podobało w tym śnie o Krakowie? .
|
|
no wląśnie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |