piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Brzeziński oburzony

Damian... to zależy jak spędziłeś dotychczasowy czas przygotowań....

...ja np. nic nie robiłem wcześniej...
...a w ostatni dzień przed polakiem powtórzyłem sobie materiał....
...przed matematyką poszedłem nad jeziorko się wykąpać - gorąca była wiosna tego roku :D

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Brzeziński oburzony

"Pelagiusz II – papież w latach 579-590. Przyjmuje się, że pochodził z Rzymu, choć jego ojciec nosił imię Winigild, co wzkazywałoby na pochodzenie gotyckie."
"Pelagiusz próbował popularyzować celibat wśród księży. Akty na temat celibatu wydane przez Pelagiusza zostały anulowane przez jego następcę Grzegorza I Wielkiego."

"Bonifacy VII, prawdziwe imię Franko (zm. 20 lipca 985), antypapież od 974.
Wywodził się z kręgów zakonnych. Jako pierwszy oficjalnie wprowadził dla kapłanów przymusowy celibat, wcześniej obowiązujący tylko zakonników. Oskarżany o spowodowanie śmierci papieży Benedykta VI (974) i Jana XIV (984)."

"Celibat to forma życia kogoś, kto dobrowolnie zrezygnował ze związków seksualnych.

W Kościele katolickim celibat jest wymagany od osób wyświęconych (diakonów, prezbiterów, biskupów) w rytuale rzymskim od XI-XII wieku. Współczesny Katolicyzm zna trzy przypadki wyświecania żonatych mężczyzn na presbiterów (księży) : a) w katolickich Kościołach obrządków wschodnich, b) wśród księży anglikańskich, któzy wrócili na katolicyzm pod wpływem ewolucji Kościoła anglikańskiego (m.in. w kwestii święceń kobiet), c) w wyjątkowych przypadkach Kościoła prześladowanego (np. w Czechosłowacji i ZSRR). Dozwolone są natomiast święcenia żonatych diakonów stałych, jednak po śmierci współmałżonki nie mogą oni wstąpić w ponowny związek.

W Kościołach prawosławnych celibat obowiązuje biskupów. Kościoły protestanckie i Kościół anglikański zniosły go dla wszystkich swoich duchownych.

Podstawa teologiczna celibatu kościelnego tkwi w jego związkach ze święceniami, które łączą kapłana z Jezusem Chystusem. Natomiast w praktyce rozwiązanie to zostało wypracowane aby uchronić dobra i tytuły kościelne przed groźbą dziedziczenia.

Przyjęcie celibatu odbywa się podczas święceń diakonalnych. W Kościele katolickim (i nie tylko) celibat praktykowany jest także przez mężczyzn, którzy nie są kapłanami oraz przez kobiety. W tych przypadkach (zakonnice, eremici, członkowie instytutów świeckich itp.) konsekracja dokonuje się przez śluby lub inną więź świętą. Celibat jest jednak zawsze przyjmowany w wolności i "dla Królestwa niebieskiego" (Mt 19,12)."

Źródło: http://pl.wikipedia.org/

Masz rację Ryskago, nie będzie więcej dyskusji, raczej kłótni bo to na to wygląda. Ktoś musi ustąpić, a kto to zostwimy to w domyśle. Justyno życzę Tobie dużo spokoju w dyskusjach.

Pozdrowienia.

To tylko dowodzi, że celibat jest oczywistym wymysłem ludzi, którzy bądź to dla jakiś tam korzyści materialnych, bądź z innych względów (jakoś względy te nie przychodzą mi do głowy) nakazali chłopom myśleć, że baby są B. i wogóle źródłem grzechu, a co za tym idzie "wiązać supełki" bynajmniej nie przez wzgląd na lepszą pamięć...

"Podstawa teologiczna celibatu kościelnego tkwi w jego związkach ze święceniami, które łączą kapłana z Jezusem Chystusem. Natomiast w praktyce rozwiązanie to zostało wypracowane aby uchronić dobra i tytuły kościelne przed groźbą dziedziczenia."

Jakoś pierwsze zdanie nie przekonuje mnie co do zasadności ustalenia celibatu... Bo czyż łączność z Chrystusem nie może współgrać z łącznością z drugim człowiekiem, ooops, przepraszam, z kobietą??
A jeżeli już ktoś decyduje się na takie życie, zgodnie z poniższym cytatem:
"12 Bo są niezdatni do małżeństwa, którzy z łona matki takimi się urodzili; i są niezdatni do małżeństwa, których ludzie takimi uczynili; a są i tacy bezżenni, którzy dla królestwa niebieskiego sami zostali bezżenni. Kto może pojąć, niech pojmuje!»[...]"
to czy nie można założyć, że ktoś na początku "przecenił" swoje możliwości, wskutek czego nie jest w stanie wytrwać w tym postanowieniu, (wszak ciało ludzkie do "tego" m.in. zostało stworzone) i dać mu szansę na wyzwolenie się z celibatu? Jak widzę, zgodnie z tym cytatem, Chrystus nie obliguje tutaj nikogo do bezwględnego przestrzegania celibatu pod groźbą grzechu, ekskomuniki i wykluczenia z kościoła.

Druga sentencja - tak, przekonuje, choć budzi oczywistą niechęć i niesmak...:(

Tadeusz dziekujemy za wszystko i pozostaniesz w naszej pamięci za to że wprowadziłeś ŁKS do III ligi. Zarząd powinien podac se do dymysji a nie zwalniac takiego trenera w trakcie sezonu, po dwóch nieudanych meczach bo to nie wina Gaszyńskiego ze piłkarze nie wykazują dużych chęci do walki na boisku.

Zbych

Mi sie wydaje ze nowa matura ustna z polskiego jest łatwiejsza od starej z tego względu ze jest to tylko opowiadanie wcześniej napisanej pracy gdzie przy starej trzeba było wykuć ponad 150 pytań.

...a tak swoją drogą to rano usłyszałam w radio, że u osób często komunikujących się przez komórkę sms-ami czy przez pocztę internetową zaobserwowano spadek ilorazu inteligencji. Ale to były badania brytyjskie więc może nas nie dotytyczą?
ps. dobra ta herbatka:)

A wiesz Allinka, że to by się zgadzało, bo w realnym świecie uchodzę za... betona :D. Przynajmniej dla co-po-niektórych... :(

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org