Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Premier o wyborach, obwodnicy i strefie |
Zastanawiające - ile różnych wersji naszego herbu można znaleźć w necie ... : Oto mała próbka tego co znalazłem... Jak znajdziecie jeszcze coś ciekawego - wrzućcie tu - może znajdziemy jelonka skaczącego w prawo :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Premier o wyborach, obwodnicy i strefie |
Remont ulicy Zjazd oraz skrzyżowania Alei Legionów i Sikorskiego, modernizacja Poznańskiej, a także budowa dwóch rond. Wszystko w tym samym czasie. Łomża będzie latem zakorkowana jak nigdy dotąd. – Głównych ulic nie zamkniemy – zapewnia wiceprezydent miasta. Na pierwszy ogień idzie skrzyżowanie Alei Legionów i ulicy Sikorskiego. Prace rozpoczynają się już dzisiaj i obejmą odcinek od ulic Dworcowej i Mickiewicza do szkoły muzycznej. Umowa przewiduje ich zakończenie do 30 listopada, jednak wykonawca zapewnia, że termin remontu może ulec skróceniu nawet o dwa miesiące. To duże ułatwienie dla mieszkańców, jednak kłopot dla samorządu, który będzie musiał wcześniej wyłożyć pieniądze. W pierwotnych planach inwestycja miała trwać dwa lata i w takim czasie następowałoby finansowanie ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. Chodzi o kwoty niebagatelne, bo cała modernizacja kosztuje 4,6 mln zł. Strzałka w lewo Skrzyżowanie zostanie kompletnie przebudowane. Wymieniona zostanie nawierzchnia i poprawiona organizacja ruchu. Zamontowane zostaną nowe światła, rozdzielone skręty w prawo i lewo, tak aby ruch w tych kierunkach regulowały oddzielne światła. Między Mickiewicza a Sikorskiego powstaną dwa pasy ruchu. Dzięki zmianom na najniebezpieczniejszym skrzyżowaniu w Łomży powinna spaść ilość kolizji. Przejście dla bobrów Gruntownie przebudowana zostanie w tym czasie ulica Zjazd, na odcinku między stadionem a mostem na Narwi. Grobla, po której biegnie droga, stała się siedliskiem bobrów. Zwierzęta wykopały w niej tunele i założyły nory zaledwie metr pod asfaltową nawierzchnią. Teraz trzeba umocnić nasyp, a w drodze zbudować przejście dla bobrów, które żerują po obu stronach Zjazdu. W najbliższych dniach zostanie rozstrzygnięty przetarg na inwestycję i - jak szacują urzędnicy z ratusza - na przełomie maja i czerwca rozpoczną się prace budowlane, które potrwają 2-3 miesiące. Równocześnie wzdłuż drogi położony zostanie chodnik. To już z myślą o zagospodarowaniu bulwarów tworzy się ciąg dla pieszych od miasta aż do rzeki. Inwestycja będzie kosztowała pół miliona złotych i samorząd zechce odzyskać tę kwotę ze środków rządowych - Zjazd to droga krajowa. Najprawdopodobniej pod koniec maja ruszy modernizacja ulic na osiedlu Kraska przy wjeździe do Łomży. W czerwcu rozpocznie się budowa dwóch rond na skrzyżowaniach Wojska Polskiego i Browarnej oraz przy Teatrze Lalki i Aktora. Nie jest jeszcze rozstrzygnięty przetarg na modernizację ul. Poznańskiej. Wiadomo jednak, że przy takim zakresie inwestycji i stosunkowo krótkim sezonie budowlanym nie da się ustalić harmonogramu w ten sposób, aby terminy prac się nie pokrywały. Powtórka sprzed roku? Już rok temu, gdy równoczesny remont Szosy Zambrowskiej i Alei Legionów zakorkował na całe lato Łomżę, wiceprezydent Marcin Sroczyński, odpowiedzialny za inwestycje, zapowiadał, że sytuacja może się powtórzyć, bo samorząd szykuje się do kolejnych poważnych modernizacji. Wiadomo jednak, że ulice nie zostaną zamknięte w trakcie prac. Skrzyżowanie Legionów-Sikorskiego oraz Zjazd to newralgiczne punkty, zbiegają się tam drogi krajowe z kierunków: Warszawa, Olsztyn, Białystok, Suwałki. TYLKO BEZ TAKICH JAJ JAK Z SZOSO ZAMBROWSKO.
|
|
Puzzle z Allinką?? :)
|
|
Ładne zdjęcie :P
|
|
Ja się ciesze że Niemca wybrali bo bardzo dużo miał związane z Naszym Papieżem. " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
A wal się na ryj ty może powineś wogóle się nie urodzić i by było dobrze . MONIA
|
|
+polak+ po raz kolejny błysnąłeś intelektem - możesz mi powiedzieć w jakim celu wkleiłes to zdjęcie ? Jak ono się ma do tematu ? Zbych
|
|
a gdzie ten niebieski ? Zbych
|
|
Dziwne! Czytalem cos ostatnio, ze poligon ma byc zalesiany!
|
|
Vlad, zgadza się, nie zwróciłem uwagi na szczegóły.
|
|
wielka pomyła czy dziejowa koniecznosc??
|
|
A po co przekopiowałeś cały artykuł? Ma zowsze Łomża
|
|
Taki juz urok naszego miasta, ze wszystkie drogi zbiegaja sie w jednym miejscu. A na marginesie, czy ze wzgledu na przyspieszenie remontu nie mozna by prac prowadzic takze w nocy??
|
|
|
A co może Herb Łomży nie należy do Łomży ?? a te zdjęcie jest właśnie Łomży a wklejiłem to fote bo znalazłem jak napisałem herb Łomży w przeglądarce i dałem to :) " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
mozesz blizej wyjasnic swoj poglad? wedlug mnie mezczyzni wowczas i dzis raczej niczym sie roznia. cz zmienily sie moze okolicznosci warunkujace taka ofiare ?
|
|
http://www.lomza.pl/foto/art/m_050114115833.jpg tam macie fajne logo Łomży. Sorki, ale byłam chora na tej lekcji jak uczyliście Ptysia wklejać obrazki. A tak w ogóle to te kamienie pod jelonkiem to kojarzą mi się z całkiem czym innym. Może ktoś zna genezę Waszego herbu? Chętnie poczytam. Jesli zaś chodzi o ozdóbki wokół herbu to one tez mają swoje uzasadnienia, tylko, że częściej je spotykałam przy herbach rodowych. pozdrowionka - niedouczona. A. " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Nazwa Łomża oznacza miejsce gdzie był jakiś łom, jakieś pokruszone bloki kamienne bądź połamane przez wiatr drzewa. Herb rycerski składa się z pola, z godła - rysunku i klejnotu na hełmie rycerskim. Natomiast herby miast były przeważnie jednopolowe i bez tarczy. Jeśli wystepuje tarcza, wówczas herb właściwy stanowi to, co znajduje się poza nią, reszta to tylko dekoracja. Herbem Łomży jest jeleń skaczący przez kamienie. Wyobrażenie to jest związane z właściwościami terenu. Herb Łomża otrzymała od książąt mazowieckich jeszcze w XV w. a więc niedługo po otrzymaniu praw miejskich (5 VI 1418) a być może równocześnie. Najstarsze pieczęcie miasta z wieków XV i XVI zachowały się na oryginałach listów wysyłanych przez burmistrza i rajców łomżyńskich do Rady Miasta Gdańska w latach 1436, 1508, 1532, 1544, 1556, 1568 i były używane od lokacji miasta aż do rozbiorów. Herb przedstawiający jelenia skaczącego przez las, pochodzi z okresu międzywojennego i został opracowany na podstawie odcisku starej pieczęci odnalezionej na strychu jednego z domów w Nowogrodzie. Las i obramowanie narysowali harcerze. Widnieją one na okładce książki W. Świderskiego "Łomża", Łomża 1925 oraz A. Chętnika "Z przeszłości zabytków Łomży", Łomża-Nowogród 1937 r. Inny herb z tego samego okresu, przedstawiajacy jelenia skaczącego przez gałąź dębową rysował artysta Bohdan Nowakowski w oparciu o materiały odziedziczone po malarzu Gersonie. Godło miasta powinno przedstawiać więc jelenia przeskakujacego kamienie bez dodatkowych elementów, to jest napisu i dekoracji. I taki został przyjęty (niestety nie wiem w którym roku - felix). Nawiązuje on do tych z XVI wieku. Ukazem carskim Z 24 II 1869 r. wprowdzono herb nie tylko miasta ale i guberni łomżyńskiej przedstawiający statek (tzw. berlinka) z rozwiniętym żaglem na niebieskim polu. Na podstawie monografii D. Godlewskiej Łomża. Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XI w. - 1795 r. Wyd. TPZŁ, Łomża, 2000 No a logo może się różnić od oficjalnego herbu, chociaż te nowe przypomina mi rysunki z bibliotek Corela. Zbych
|
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |