piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zwolennikom UB polecam

są tacy co pojada tylko zeby powyzywać inne kluby...

Odpowiedz na tę wiadomość

No to licytujmy się.

Papież... Kurcze... Ja przyjdę, bo przecież inni będą i głupio zrobić ich w bambuko... Umówiliśmy się, więc będę. Gdyby nie to, gdyby było jeszcze trochę czasu, to może bym odłożyła na kiedy indziej.
A ja mówiłam, to z balonami na Starym Rynku o godzinie 15.35.
Papa.

Re: Zwolennikom UB polecam

Napewno za rok ogrodzo ten park ale tak poważnie to właśnie kiedy zacznie się coś ?? ale nie oczekujmy że szybko się zacznie bo przez kilka lat dopiero postawili tablice ...

No właśnie po *** te KONKURSY ? bo ja myślałem że to forum anie Pierdoły konkursowe !

rudy błazen z druhem

Do paplika

Ja tylko nie rozumiem jednego Papież jeszcze nie umarł a TV i inne media juz go chowają. Oburzający jest fakt że zamiast modlić sie o jego zdrowie oni mówią o Nim w czasie przeszłym i tylko czekają jak te hieny cmentarne, nie wiem czy oni przypadkiem nie boją sie tego że przegapią TEN moment to jest jakas konkretna bzdura.

Kazik. Biblia jest Księgą Objawioną dla judaizmu i chrześcijaństwa. Kanon hebrajski został ustalony oficjalnie w 90 roku przez Synod Żydowski (sam kanon skompletowany był ok. V w. przed Chrystusem). I na tym kanonie opierają się protestanci. Tych Ksiąg jest 24 - taki tekst znał Jezus. Protestanci liczą je innaczej i jest ich 39, ale są to te same Księgi. Po prostu niektóre zostały podzielone. Kościół katolickim Sobór Florencki z 1442 roku okreslił obowiązujący kanon i włączył do niego te księgi, które Żydzi uznawali za apokryficzne. Wzorowali się oni na greckim tłumaczeniu kanonu hebrajskiego powstałym na przełomie II i III w. przed Chrystusem. Wtedy to dołączono do kanonu księgi historyczne czy mądrościowe jak np. Księga Machabeuszy czy Mądrość Syracha - nazwane ogólnie deuterokanonicznymi. Dla Żydów był to największy grzech przeciw Bogu. Księgi zapewne ważne, ale nie Objawione w Biblii!!! Poza tym Biblia u pogan i jeszcze pisana w pogańskim języku? A zresztą pewnie sam o tym czytałeś. Za to Ptyś może się czegoś nauczy.
Natomiast ja widzę, że cała Biblia jest objawiona przez Boga. Zaś faktem jest, że pisał ją człowiek i dobrze. Myślę, że Prawdy Boga przekazane dzięki głowie i ręce człowieka są bardziej przyswajalne dla szarych ludzi. Dlatego w ST. znajdujemy tyle odwołań do historii, ale również są tam bajki czy poezja. A poza tym czy może ograniczony umysł ludzki pojąć i zrozumieć do końca nieograniczonego Boga???

COGITO ERGO SUM - byle nie kombinować za bardzo, bo wtedy mamy literaturę na miarę "Kodu ...". Świetnie się czyta, ale niektórzy z niej robią Biblię.
pozdrowinka - A.

Każdy, kto twierdzi, że przez ostatnie 10 lat w Polsce nic się nie zmieniło - jest dla mnie totalnym debilem

Re: Do paplika

Niejaki Bil Jaruzelski z Bladegostoku - nic dziwnego że kino tak wygląda!

Kino to nie miejskie WC hehehe
A co do kina to wiecie jak jest to lepiej nie chodzić do niego lepiej jechać gdzie inndziej .

O , to teraz Inspekcja Pracy będzie miała robotę.

I jak na flash mobie ?

Za kino odpowida ten kogo jest te kino.

Ptysiu ! w wolnym tłumaczeniu "disce puer"to ucz sie chłopie łaciny a ja z ciebie zrobie "mociumpanie".Kapujesz czy jeszcze dalej tłumaczyc?W Twoim wydaniu niekoniecznie musi to być łacina.Ale zapamietaj ze "Homo homini lupus est" i nikt Ci braku wiedzy nie wybaczy.Pozdrowionka !COGITO.

Tak w skrócie:Biblię napisali ludzie i narobili mnóstwo rzeczowych, historycznych i logicznych błędów (jest o tym spora literatura). Bóg - gdyby chciał- to mógłby stworzyć taka księgę idealną, ale widocznie nie chciał, bo mu na tym nie zależało i nie postawił tam ani jednej kropki. Jednakże nie umiejsza to wartości tej księgi - bo to wielkie dzieło ludzkiego geniuszu i (pośrednio) Boga, który stworzył ten świat i inteligentnego człowieka. I tu koło się zamyka...:-)

Ma zowsze Łomża

No to Zbychu, podaj jakieś przykłady tych błędów, to się po niedzieli zastanowimy nad tym, bo teraz juz muszę lecieć...

Pozdrawiam

rudy błazen z druhem

Ryskargo zachecam na poczatek od najprostszych tekstow :Opowieści Biblijne i Opowiesci Ewangielistow.Dobrze jest tez jak mozesz porownac co najmniej dwa teksty tlumaczeń Biblii.Pozdrawiam!

Zbychu. Błędy są, bo stan ówczesnej wiedzy był taki. Przepływm informacji tez nie był prędki (choć to nie było najgorsze- dziś mamy błyskawiczny przepływ informacj i do tego często błędnych i sprzecznych -vide: aktualności). Co zaś do Biblii to dlatego jest wyjątkowa, bo to Bóg jest jej autorem. Błędy zaś to wynik pracy ludzi, którzy w tej pracy pośredniczyli.
Rysiu: nie czytaj absolutnie tego Kosidowskiego, bo szkoda czasu.
Kazik - Birbancie, to kiedy miałeś czas na czytanie? Chyba, że te wszystkie informacje ściągasz z internetu? A może jesteś wiekowym starcem?
pozdrowionka - A.

rudy błazen z druhem

Jaki właściciel takie kino jak komus chce sie do WC to trzeba wyjść do WC a jak nie ma WC... ? to jest problem trzeba chyba brać pampersy albo niejeść popcornu i nie pić coca coli...

Zbych

wygram ja

uczciwość i prawda to najważniejsza rzecz

nie widzę potrzeby zamieszczania ogłoszenia, bo to ja chcę zrobić sobie tipsy, a nie robić innym

Ten człowiek jest niezwykły. Oprócz tego, że był niepodważalnie idealną głową kościoła, był prawdziwym pacyfistą wszechczasów. Chyba żaden człowiek nie odważył się tyle zrobić dla pokoju. Jan Paweł II szanowany jest nie tylko przez katolików, nie tylko przez chrześcian, lecz przez wyznawców niemal wszystkich religii, nie wyłączając ateistów. Jestem naprawdę pełna podziwu dla niego, a jeszcze bardziej zachwica mnie fakt, że mimo tego, co się teraz z nim dzieje, nie stracił do tąd pogody ducha.
Szkoda tylko, że ten człowiek musi jeszcze tyle cierpieć (fizycznie)...

gaston

Ojciec Święty wyzdrowieje, nie wolno myśleć inaczej. Modlitwa czyni cuda, więc módlmy się żarliwie za Ojca Świetego i wierzmy że ten najznakomitszy Polak wyrwie się z objęć śmierci i nie zostawi Nas na ty ziemskim padole. Jaka byłaby Polska gdyby nie Ojciec Święty? Co Papież zrobił dla Nas, dla Polski i dla całego Świata? Kim Ojciec Święty jest dla Nas Polaków?

Allinka!No tak moze Kosidowski to nie najlepszy autor to w takim razie przeczytaj "Kiedy słońce było Bogiem"i Frazera "Złota Gałąż".Znajdziesz tam wiele tematow do porownań.A jednak jestem.Agnostyk i birbant.

Alllinka: piszesz:"Co zaś do Biblii to dlatego jest wyjątkowa, bo to Bóg jest jej autorem. Błędy zaś to wynik pracy ludzi, którzy w tej pracy pośredniczyli"
Czy nie zauważasz braku logiki w swoim zdaniu? Pewnie powiesz o "natchnieniu" autorów- to skąd tyle niespójności i nielogiczności? ("natchnienie" nie było skuteczne?). Nie czytaj tylko wydawnictw kościelnych, ale i inne- to się zdziwisz. W bezbłędnośc Biblii święcie wierzą Świadkowie Jehowy, z którymi sporo swego czasu o tym rozmawiałem. Pozdrawiam.

Ryskago: jest tego zbyt wiele, żeby o tym pisać tutaj, ale tak na początek polecam trzy b. ciekawe opracowania:
1. Rene Girard. Kozioł ofiarny.Wydawnictwo Łódzkie 1982
2. Louis Charpentier. Tajemnice Templariuszy.Warszawa 1992.(seria Biblioteczka Zagadek Wszechświata.)
3. Robert Ambelan. Jezus największa tajemnica Templariuszy. Warszawa 1993. (Seria j.w.).Pozdrawiam.

Autor: ptysiu91 (---.lomza.rtb161c.4lan.pl)
Data: 02-04-05 16:35

Za kino odpowida ten kogo jest te kino.

wow, ptysiu :D ZACHWYCILES MNIE :D

Wiecie, czym jest niewydolność nerek?
Cud JUŻ się stał.
Cudem jest, że papież żyje do TEGO momentu, to TEJ właśnie chwili.
Jego organizm jest w tej chwili tak niewyobrażalnie zatruty, że wierzcie mi - młody człowiek w takim stanie miałby małe szanse na to, by jego serce jeszcze biło. A Papież? Przecież on ma multu jeszcze innych przypadłości.
Cud trwa.

ptysiu, moge zostac twoim fanem? bedziesz moim idolem...

Już pisałem, że wkurzają mnie dziennikarze i ta nasza obłędna telewizja. Toż oni robią z tego dramatu show! Warują w Watykanie korepondenci TV i co minutę prawie podają wiadomości jak z meczu jakiegoś. Mam wrażenie, że prześcigają się w staraniach, kto z nich pierwszy poda wiadomość , że Papież umarł! Zachowują się jak wstrętne hieny cmantarne. Paskudne to i pozbawione elemantarnego szacunku dla tego Wielkiego Polaka.

ptysiu91 zjedz kope.

ściemka wszystkim

n

Ma zowsze Łomża

Panie świeć nad jego duszą :(:(:(:(:(:(:(:(

...

Odszedł Karol Wojtyła - Jan Paweł II, Papież który zmieniał świat i ludzkie serca. Oddajmy Ojcu Świętemu ostatni hołd i pożegnajmy wielkiego, ale jednocześnie bliskiego człowieka. Chrystus otworzył swoje wrota.
Dlaczego musiało tak być.

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą :( 02.04.2005 21:37

Każdy, kto twierdzi, że przez ostatnie 10 lat w Polsce nic się nie zmieniło - jest dla mnie totalnym debilem

Cóż mówić, cóż pisać? Wiemy wszyscy co czujemy.......

meczu chyba jutro niebedzie :(

gaston

[*]
[*][*][*][*]
[*]
[*]
[*]

I odszedł najwiekszy Polak wszechczasów...

Andrzej 13

u mnie sie pali świeczka
[*]
[*][*][*] PAPIEŻ
[*]
[*] 02.04.2005r 21:37 :(

"...ten tylko się dowie kto Cię stracił"

Do TOR i przybysz

On nie odszedł na zawsze on jest w naszych sercach i zawsze pozostanie w naszej pamięci nigdy go nie zapomnimy,bądzmy ludzmi nadzieji że świat nie zmieni się na gorszy... On był wielkim wzorem wielu ludzi brali z niego przykład ,godził ludzi i modli się o pokój żeby takich ludzi było wiele nie zapomnijmy onim [*]
Jan Paweł II Karol Wojtyła 18.05.1920-02.04.2005

Do markm

[*]
[*]
[*][*][*]
[*] JAN PAWEŁ II PAPIEŻ
[*] "NASZ OJCIEC ŚWIĘTY POWRÓCIŁ DO DOMU OJCA"
[*]
[*] [*][*][*] 02.04.2005r. ---21:37---

BUNKIER

Do Andrzej13

...........
[*]

Do proveritate

Co się dzieje??? Czemu w naszym mieście jest tak cicho??? Przecież w każdym mieście Polski w chwili zgonu Papieża nie zadzwoniły dzwony?? Dlaczego?? Dlaczego w oknach nie widać świec?? Dlaczego??
Zjednoczmy się teraz drodzy Łomżyniacy w jednakim żalu.. cierpieniu i modlitwie! Spotkajmy się w kościołach i przed OŁTARZEM PAPIESKIM... MÓDLMY SIĘ...!! :(((( Nasz Ojciec Święty teraz wraz z Bogiem będzie nam błogosławił z nieba...

Do Oleńki.

PZPN zawiesza wszystkie rozgrywki

W związku ze śmiercią Ojca Świętego Jana Pawła II Polski Związek Piłki Nożnej podjął decyzję o zawieszeniu do odwołania wszystkich rozgrywek piłkarskich w Polsce we wszystkich kategoriach wiekowych.

[*]

Do antyred

(')

Jan Paweł II nie żyje...
Tu, z dala od ojczyzny, gdy ma się tak zwaną szerszą perspektywę, wyraźnie widać, że odszedł jedyny Polak, który miał autorytet na świecie.
Nie został nikt...
Nie boję się zaryzykować twierdzenia, że razem z Nim odeszło wszystko co jednoczyło Polaków, teraz bez jego czujnego oka pozagryzamy się nawzajem...
Bo Ojczyznę już sprzedaliśmy...
DaSto
Wieczny Tułacz
PS. Czy jest nadzieja...

[ * ]

[ * ]

Do antyred

Nadzieja jest zawsze, bo jest cnotą Boską. Jak się zachowamy, będzie to wyznacznikiem jak zachowujemy nauke Ojca Św.

Do Tor

Wieczny pokój duszy Jego.

Przykre ale każdy kto miał początek to i koniec mieć musi.

[*]

Do proveritate

[*]

Do antyred

[*]

Kiedyś musi nadejść taki dzień...

Nom i bardzo dobrze że tak zrobili , powini jeszcze przez ten tydzień powina być tygodniowa żałoba !!!

Wyliczono że będzie teraz dwóch innej narodowości i wogle, a trzeci to będzie SŁOWIANIN. Takie są przepowiednie, ale czy się srawdzą ??:|

Człowiek żyje, dopuki pmięć o nim żyje.

Ma zowsze Łomża

[']

[*] Świat sie zmienił życie pozostanie prawie takie samo. Nam pozostało tylko pamiętać...

stanos

[*]
odszedł wielki Polak... czas ucieka, wieczność czeka... [*]

Człowiek żyje, doputy pamieć o nim żyje.

stanos

Do pabloz4

juz po mszy...

Temid święta racja

do antyred

Ptysiu, to nie plotki, ale zgodnie z Tajemnicą Fatimska to tak właśnie miało być: najpierw Polak, później Afrykańczyk, a następnie koniec świata.
Ja w to nie wierzę, ale mimo to mam nadzieję, że każdy zastanowi się nad pewną istotną kwestią. Głupotą polityków.
Już raz przytrafiło się coś podobnego - bomba atomowa. Wybuchła dokładnie w tym roku, o którym była mowa w Tajemnicy Fatimskiej. Nie dla tego, że przepowiednia się sprawdziła, ale dla tego, że ludzie tak postanowili.
Wcale nie zdziwiłabym się, gdyby teraz było tak samo. Muszę tłumaczyć, co mam na myśli?

każdy pisze co innego :(

gaston

antyred

"śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą" <*> <*>

Wszystkie polskie stacje radiowe dostosowaly swoje programy i muzykę do tych smutnych dla nas wszystkich chwil, a Radio Łomża, zdaje się tego nie zauważyło. Nikt od nich nie wymaga nadawania marszy pogrzebowych, ale bardziej pasowałaby muzyka stonowana, a nie najwieksze przeboje lat 60,70 i 80.

Musimy mieć nadzieje że następny będzie chociaż w 50% tak kochał ludzi jak Jan Paweł II, a co do końca świata to przepowiednia Sybilli jest tak zinterpretowana że po "Naszym Papieżu" ma przyjść człowiek czarny a po nim nastąpi koniec świata...

hmmm tak samo niektóre programy tv nie nadają...z powodu śmierci Papieża i dopshe chociaż pamiętają...pozdro

^Zawsze Będziemy O Tobie Pamiętać^

ja naliczyłem 1 balkon z flago i wieczorem w 5 domach świeczki się paliły :(

gaston

Ptysiu zakurzyły ci się uszy, przez ten komputer nie masz kiedy ich myć. Dzwony biły po 22-giej, w Katedrze też.

Do przybysz

Treść jest ukryta

Do autochton

A JA BYM CHCIAL ZEBY NOWYM PAPIEZEM BYLA KOBIETA...A CO

Do antyred

Kochany, wspaniały Człowiek.... Tak daleki a jednocześnie taki bliski.....Jak Ojciec, taki dobry, z poczuciem humoru, ciepły, rozumiejacy....Żal w sercu, smutek, łzy....A jednocześnie spokój i nadzieja, taki dziwny optymizm.Być moze teraz jeszcze bliżej. Na wyciagnięcie modlitwy......
Wieczny odpoczynek Janie Pawle....Kocham Cię....

[*]

Umnie w kościele wczoraj w nocy o 0.00 dzwoniły i dziś kilka razy. Jaki Proboszcz taki kościół.

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

To że przestały nadawać, nie powinno dziwić, wszak jest wyrażenie szacunku dla papieża Jana Pawła II Wielkiego, jak już zaczyna sie o nim mówić.
Że muzyka leci w Radio Łomża z komap, to więcej niż pewne, ale nie jest trudnym przygotowania play listy z piosenkami poważniejszymi. Chyba, że redaktorzy pogrążyli się w takim smutku, że zapomnieli o radiu.

[*]

myśle że na tej liście powinien sie znaleźć biskup Lwowski (Polak) Marian Jaworski, któremu łatwiej było by spełnić mażenie Jana Pawła II i odwiedzić Rosje

Czy ktos z Was slyszal o tym? Dzis podobna ma sie odbyc Marsz Mlodziezy w strone Katedry, o godzinie 19.00, z tym ze nie wiem skad. Jesli macie jakies info, to bardzo prosze o wpisanie. [ * ]

gaston

w poniedzialek marsz mlodziezy za papieza o godzinie 19 od placu wolnosci do katedry.

Popieram

Zbych - dziecię drogie! Nie rzucaj oskarżeń zwłaszcza osobom, których nie znasz. I do tego używasz określeń chyba dla Cię niezrozumiałych (sprawdź tego bigota). A może oceniasz według siebie, lub swojego otoczenia? Przeczytaj Ty uważniej co napisałam. Zastanów się również nad sensem swoich wypowiedzi. Oceń siebie a potem innych. Jedak tą ocenę zostaw sobie i zacznij rozumieć.

Albo czarny albo jakis z Ameryki Łacinskiej. Bo monopol włoski juz został przerwany....

" Nie zabierajcie flag ! " my możemy jedynie to powiedziedź ale tamci będa robić swoje jeśli kochali i kojachą już nie żyjącego Papieża to niech nie zabierają bo to są flagi na specjalne uroczystości.

No a kto wyobraża sobie pogrzeb Papieża naszego rodaka a my siedzimy w szkole i opłakujemy Go. Wiekszość Polaków wyjerzdza do Watykanu by zobaczyc pogrzeb na żywo.

gaston

Bierzemy jak najwięcej osób...

No tak ale jak się wszyscy tak zbioro pod pomnik i jak ruszą to nie wiadomo któredy ruszo :O a tu bedzie takie zgrupowanie że szok heh a nikt nie bedzie tego patrolował ?a ktoś wie otym ze takie cos ma być ? bo takie se zgrupowanie to ja tez moge zrobić i np mozem isc tam i tu . No nie wiem zobaczym ja przychodze z kolega pod mój koscioł o 18 i czekamy na reszte :) a mój kosciół to Miłosierdzia Bożego . Dozobaczenia :)

ana nikt nie wyklucza takiego rozpoczecia marszu, wszytsko zależy od tego ile będzie jutro osób.

cały czas licze na to że frekwencja dopisze.

we czwartek o 20 przy Kościele Miłosierdzia Bożego odbędzie się czuwanie młodzieży (ale mam nadzieję, że nie tylko) w intencji Ojca Świetego. Weźcie ze sobą świece, poinformujcie wszystkich swoich znajomych. Przyjdźcie, wspólnie oddamy cześć Temu WIELKIEMU CZŁOWIEKOWI !!!!

W-Y-B-O-R-C-A napisał(a):
>
> cały czas licze na to że frekwencja dopisze.

Oby dopisała, no ja myślę, że możemy na siebie liczyć. Jutro jeszcze powiem o marszu wszystkim których znam. Ehh niektórzy niestety nie potrafią się zachować. Np u mnie w szkole to nawet minuty ciszy nie było, zawiodłam się, każdy się zachowywał jakby się nic nie stało.

Bardzo dobra sugestia.

Spotkajmy się wszyscy o 18.00 w kościele na mszy.

Po zakończeniu mszy, po błogosławieństwie, zbierzmy się na ołtarzu papieskim i po krótkiej modlitwie pokażmy swą miłość do Papieża i ufność jego słowom idąc do drugiego miejsca, które gościł pielgrzymując do Łomży. Pójdźmy do Łomżyńskiej Katedry.

Chciałbym by ten marsz był symbolem, że młodzi ludzie pójdą za papieżem nie tylko ten jeden raz, ale że będą szli przez życie, będąc w zgodzie z nauką Jego i naszego największego nauczyciela Jezusa Chrystusa.

Przyjdę napewno

Oj ludzi będzie...

ok do radia napisałem, zaraz powinien byc odzew jesli nas potraktują poważnie.

Chodzi o poprowadzenie nas ulicami, dosłownie mówiac o konwój.. ;-)

chodzi o konwoj ;] zeby jakis radiowoz prowadzil przez ulice i ewentualnie kierowal ruchem...

Łomża czy BAB? Bo nie wiem czego słuchać. A jeśli chodzi o konwój to policja..Straż miejska to tylko mogłaby być z dobrej woli. Ojczulek się zapyta jutro w pracy (komendant musiałby wyrazić zgodę no i koledzy z pracy)

Sugerujesz, że ja się zajmuje niepoważnie? Fajnie...Super się poczułam

napisałem do Radia BAB na podawane przez nich GG, ale poki co cisza. :-)

marta50 popytaj i o wszytskim inforuj nas na forum.

Dzięki wszytski za włączenie się do organizacji jako takiej której nie ma.. ale mimo wszystko trzeba cos ustalić.

stanos

No można by dzwonić do tych koleżków no ale lipa..za późno

ja moge isc na czele , nie ma problemu.

wszytsko jest dopięte tylko policja, przed chwila rozmiwałem z orgazatorem marszu kibiców z krakowa, oni zrobili to spontancznie zucili hasło i zeszło się ponad tysiac osób, a plicja to podstawa.

ok napisz ta trase wszytsko jest do rozwazenia, ale gówny zarays chodziło mi własnie przejsc ta trasą, tylko inaczej troche zamotanie ja podałem.

wnioskujac po poscie, kolega ktory to pisal robil to dzien przed smiercia papieza a wy od razu oczerniacie ludzi z gory, choc nie wiecie czy impreza sie odbyla czy nie

Gdzie w pobliżu Małacha jest pojemnik na odzież dla PCK? Robię wiosenne porządki w szafach i nie wszystko mam sumienie wywalić.

Napewno jest na Sniadeckiego, miedzy blokami 1,2 . To w sumie nie daleko do Sniadeckiego

Tak, tylko że tych pojemników nie opróżnia PCK, a firma Wtórpol, która tylko część ubrań (lub zysków) przekazuje PCK, reszta idzie na szmaty albo do lokali z "odzieżą zachodnią"... Lepiej ubrania przekazywać bezpośrednio ośrodkom pomocy społecznej lub Caritas, wtedy mamy pewność, że zostaną właściwie wykorzystane.

Ryskago, czy chcesz abym przytaczał całe epistoły z historycznych opracowań? Skąd ja na to wezmę czas? A poza tym wywiąże się niepotrzebna i zaogniona dyskusja, która narobi zamieszania i wzajemnych niechęci - bo my niestety dyskutować nie umiemy. Zamiast ergumentów będą oskarżenia (jak to masz wyżej). Zatem wolę podać więcej bibliografii (bo to rozległy temat) i kto będzie chciał, niech czyta. Dla wyjaśnienia (m.in.Alllince) chcę powiedzieć, że Biblia dla jednych jest księgą natchnioną i świętą nad którą nie ma co dyskutować, a dla innych (dla mnie także) wielką księgą ludzkiej mądrości i starego ludzkiego marzenia o lepszym świecie i doskonalszym życiu i w tym doszukuję się pierwiastka bożego. Badania nad Biblią Kościól dopuścił dopiero od ok. 1949 roku! Nie sądzę, żeby poznawanie wyników tych badań zachwiało wiarą prawdziwie wierzących- choć wcale nie muszą czytać tych opracowań. Jestem pewien, że nasi katolicy bardzo słabo znają swoją Biblię i powtarzają tylko zasłyszane opinie. Dlatego pewne argumenty tak ich denerwują- dla mnie są to jednak "bigoci" szczególnie w tej części podawanej w słowniku Kopalińskiego:...manifestacyjne spełnianie praktyk religijnych...połączone ze świętoszkowatością i rygoryzmem wobec innych". Każdy więc zyje jak chce i uszanujmy to.
PS dla Ryskago:Teolodzy z katolickiego uniwersytetu w Tybindze piszą o m.in.konieczności uznania wreszcie, że Jezus był "pełnym" człowiekiem, który miał też rodzeństwo /patrz: Mateusz 13.53 (Jezus w Nazarecie) .."Czyż nie jest On synem cieśli? Czy jego matce nie jest na imię Miriam, a jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry nie żyją wszystkie u nas?" (Biblia Tysiąclecia). Dalej wynika problem teologiczny zresztą z niepokalanym dziewictwem Marii ... to na poczatek. Pozdrawiam.

Zbychu przypominam, że to Ty pierwszy użyłeś określenia "bigot". Zatem nie bądź zdziwony żem urażona i reaguję zwłaszcza, że nie spotkaliśmy się - nie widziałeś jakie są moje "praktyki religijne", nigdym Cię też do niczego rygorystycznie nie przymuszała.
Żadna z tych informacji, które tu się pojawiły (Twoja czy Kazika) nie są dla mnie nowością. Podobnie jak literatura dotycząca nie tylko Biblii, ale i religii ogólnie, nie tylko katolickiej. Nie ograniczam się do opracowań, ale staram się w miarę możliwości sięgać źródeł - choć nie jest to najprostsze. Nie zmieniło to mojej wiary - wręcz przeciwnie. Dlatego nie masz prawa zarzucać komukolwiek powtarzania zasłyszanych opinii jeśli go bliżej nie poznałeś. Zresztą cytując różne opinie nie masz wrażenia, że sam bezmyślnie i chaotycznie powtarzasz przeczytane zdania różnych naukowców? A czy oni sami są pewni tego co piszą, czy to tylko rozmyślania? pozdrowinka
ps. kiedyś różni uczeni byli przekonani, że ziemia jest płaska. A.

a co z piątkiem ????

Do pabloz4

['] ['] ['] ['] ['] ['][ '] ['] [']['] ['] [' ]['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] [']

ŁOMŻYŃSKI MARSZ MŁODZIEŻY TO JUŻ PRZESZŁOŚĆ, ALE MYŚLĘ ŻE PIĘKNA.

CHCIAŁEM SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ WSZYSTKIM ZA TO ŻE PRZYBYLI DZISIAJ, JAK DONOSZĄ MEDIA BYŁO NAS OKOŁO 3000 , A NAWET PONAD 3000 LUDZI, TO NAPRAWDĘ DUŻO.

DZIĘKUJĘ WAM, ŻE NIE ZOSTALIŚCIE OBOJĘTNI NA INFORMACJE Z FORUM, SMSY, CZY ŁAŃCUSZKI ROZSYŁANE PRZEZ GADU-GADU.

NAPRAWDĘ JESTEM BARDZO ZADOWOLONY, TO ILE NAS BYŁO PRZEROSŁO MOJE OCZEKIWANIA,

BEZ WAS BY TEGO NIE BYŁO ...

POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ.

['] ['] ['] ['] ['] ['][ '] ['] [']['] ['] [' ]['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] [']

Bartek vel. W-Y-B-O-R-C-A

Odbyl sie Marsz Łomżyńskiej Mlodziezy, stawilo sie okolo 2500 osob. Zapewne jeszcze dzis ukaza sie zdjecia na stronach 4lomza.pl Marsz odbyl sie w ciszy, w Katedrze oddalismy CZESC Ojcu Swietemu pieśnią Oazowa "BARKA".

Niech żyje Jan Paweł ||

Ma zowsze Łomża

W czwartek o godzinie 20 ma się odbyć czuwanie przy Ołtarzu Papieskim, a także możliwy przemarsz ulicami miasta, tak jak to miało miejsce dzisiaj.
Więc tak jak i dzisiaj zapraszam równierz w czwartek. Zabieżcie świece.
Jak poinformowali księża liczą na taką samą atmosferę jak dzisiaj.
Więcej informacji zapewne udzieli Radio Nadzieja.

Pozdrawiam

To co dziś zobaczyłem na ulicach Łomży to było coś niesamowitego, cisza i spokój, masa młodych ludzi płynących potokiem ulicami...

Wszystkim od siebie dziękuję...
to było coś niesamowitego.

Byłam, przeżyłam, zapamiętałam...
Mam nadzieję, że to co przeżyliśmy dzisiaj podczas Marszu, to co przeżywamy cały czas w ostatnich dniach, pozostanie w naszych sercach i umysłach na długo.
Sobie i innym bardzo tego życzę.

niewiem ana gdzie można zrobić tipsy.. wpisuje się tylko na znak znudzenia innymi postami na tym monotematycznym forum... mam nadzieję, że Ci się te Tipsy udadzą !!!!

tez byłem z wami i w czwartek będe

Do groźnego OT

Pomysł bardzo dobry, popieram. Co do czczenia pierwszych sobót, to leży w naszej gestii i zależy od naszych postaw. Jednak jeżeli chodzi o bicie dzwonów to myślę że należy zwrócić się z taką propozycją czy prośbą do ks. Biskupa. Poszczególni proboszczowie mogą tego nie zaakceptować. W ostatnich dniach i godzinach Ojca Świętego kiedy odbywało się czuwanie wiernych, w Łomży (o ile wiem, może się mylę) otwarte były tylko dwa kościoły. To o czymś świadczy.

Pozdrawiam

Na Placu Jana Pawła II postawimy znicze...

Trzeba sie postarać aby było jak najwiecej osób. Weźcie znicze.

Namówie znajomych...

Może nie tyle telebim ale wielki ekran, na który będzie zrzucany obraz będzie na 100% w Katedrze - wiem to z pewnego źródła :)

Ma zowsze Łomża

No mam nadzieje że teraz do i ze swojej szkoły, a chodźby ludzi z podwórka (chodzi mi o sąsiadów z osiedla) namówimy na wspólne czówanie. Pozdro dla tych co przybędą.

Ja też zjawie sie napewno. ;)

Czy jutrzejszy Marsz będzie również o 19.00?? Bo to co wczoraj się działo było wspaniałe i fajnie byb było jeszcze raz wziąć udział.

Jak trzeba to ja moge wydrukowac kilkanascie egzemplarzy.
Tylko czy ktos chce?

Jeszcze przydałby sie tekst ABBA OJCZE (pieśni oazowe) i pare ludzi z gitarami.

Tutaj znajdziecie tekst ABBA OJCZE z chwytami na gitarę.
http://www.spiewnik.gower.pl/abba_ojcze.html

Pozdrawiam

gaston

A jednak "Mędrca szkiełko i oko"! Zapachniaało WIOSNĄ?????

C F G F G
1. Ty wyzwoliłeś nas Panie
C F G
Z kajdan i samych siebie
C E a F
A Chrystus stając się bratem
C F G
Nauczył nas wołać do Ciebie:

C F C G C F C G C E a d C G C
Abba Ojcze! Abba Ojcze! Abba Ojcze! Abba Ojcze!

2. Bo Kościół jak drzewo życia
W wieczności zapuszcza korzenie
Przenika naszą codzienność
I pokazuje nam Ciebie

Abba Ojcze!

3. Bóg hojnym Dawcą jest życia
On wyswobodził nas z śmierci
I przygarniając do siebie
Uczynił swoimi dziećmi.

Abba Ojcze!

4. Wszyscy jesteśmy braćmi
Jesteśmy jedną rodziną.
Tej prawdy nic już nie zaćmi
I teraz jest jej godzina.

Abba Ojcze!

Ma ktos znajomych Harcerzy, albo grupy Oazowe, ktore spiewaja i graja na roznych instrumentach? Mysle, ze ks. Jacek z Milosierdzia moze na pomoc.

gaston

Hmmm...w piątel jest pogżeb J.P || eh...a wczoraj był symboliczny pogżeb na placu Piłsudskiego w wawie...hmmm było coś koło 300 tyś. ludzi a w Watykanie ma być prawdopodobnie 1 mln Polaków i 4 mln obcokrajowców...hmmm razem 5 mln...niech Ten Człowiek Wie Że Nie Zapomnimy O Nim Nigdy!!![*][*][*]

Jak zapewne wiecie w piątek w czasie pogrzebu papieża wszystkie sklepy, urzędy mają być zamknięte, tak na wszelki wypadek proponuje abyśmy dzielili się informacją o tych miejscach(mam nadzięje, że takich miejsc nie będzię), które będą funkcjonowały w tym dniu.

Z najnowszych informacji wynika iż dzisiaj o godzinie około 22 terz odbędzie się marsz ulicami miasta.

Właśnie tak jest.

Zbych popieram wypowiedz..
mam tylko nadzieje że politycy i inni nie zaczną operować Ojca Św słowami jako przetargowymi..

Ma zowsze Łomża

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org