Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Rewolucja przed cmentarzem |
ADALL, Nie bede sie sprzeczal czy ta popularnosc Super Bowl rzeczywiscie jest druga czy trzecia na swiecie - powtorzylem to co zaslyszalem w miejscowej prasie. Wiem jednak, ze na pewno jest to najwieksza 'impreza' tu w Stanach i ze wiara po prostu dostaje bzika na tym punkcie, a 80 mln widzow to chyba frajda. A tak dla scislosci, zmierza sie w tym meczu: Philadelfia Eagles (Orly) i New England (Boston) Patriots (nb -obroncy tytulu). W druzynie Patriots wystepuje Polak z pochodzenia, Dan Klecko - syn bylego slawnego zawodnika Joe'a Klecko. Zgadzam sie tez z tym, ze tak na ogol Amerykanie maja tendencje podchodzic to tych spraw troche 'podworkowo', i na przyklad zwyciezce tego meczu zaraz okrzykna 'mistrzem swiata', choc wlasciwie tylko oni uprawiaja ten sport (nie liczac juz tej ligi europejskiej, ktora ciagle jest w powijakach). Jesli chodzi o Floryde, hmmm - zdziwiony jestem Twoja opinia. Oczywiscie moja notatka odnosila sie tylko do pogody (w tej chwili jest tam 76st F). Tak, ten Stan slynie z tego, ze jest magnesem dla emerytow i na pewno duza wiekszosc z nich mieszka stosunkowo skromnie (duzo z nich to tzw. 'snow birds' - ludzie ktorzy utrzymuja dwa miejsca zamieszkania - Floryda w zimie, a w lecie, jak ptaki, wracaja na Polnoc). Lecz nie powiedzialbym, ze to kraina slumsow, czy cos w tym rodzju. Wrecz odwrotnie, duza czesc Florydy, a szczegolnie oba wybrzeza to po prostu jak krainy z bajki - luksusowe bloki mieszkalne, a w okol pol golfowych wspaniale wille, bardziej przypominajace stare zamki i palace Europy niz jednorodzinne domy. A do tego pieknie zagospodarowane tereny z mnostwem roznego rodzaju palm, krzewow i kwiatow. Po prostu przepych az do przesady. Oczywiscie, czym dalej od Oceanu czy Zatoki, tym ten przepych maleje; wille zmieniaja sie na male coraz bardziej zgniezdzone domki i 'condominiums', aby w koncu dojsc to tzw. 'trailer parks' zamieszkalych przez biedniejszych emerytow i latynoskich imigrantow. Nie przesadzajac - b. ciekawy zakatek tego kraju, a szczegolnie w zimie, bo latem to troche za b. duszno. Ja wlasnie udaje sie w okolice West Palm Beach, na polnoc od Miami - do tzw. Wenecji Zachodu, biorac pod uwage ilosc kanalow, zatok i malych jezior w tym regionie. Pozdrawiam, wychu
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Rewolucja przed cmentarzem |
Ej to jest forum 4lomza a nie 4NY
|
|
> Ej to jest forum 4lomza a nie 4NY a to jeszcze nie to samo ? :-D pozdrawiam namfuae
|
|
Drogi kolumbie, nie zdawalem sobie sprawy, ze az tak bardzo zasmiecam Ci to forum i ze Cie tym irytuje. Nie wiedzialem tez, ze zostales mianowy strozem tego forum i ze tak wiernie wywiazujesz sie ze Swoich obowiazkow, bacznie sprawdzajac tematyke wszystkich postow. Gratuluje! Czy mozesz jednak mi wskazac ktory to punkt Twego regulaminu naruszylem swoim postem? Moze postaram sie wtedy juz Cie nie irytowac. A tak nawiasem, proponuje abys zmienil swoj nick na moze cos bardziej zblizonego do Twego zapatrywania na swiat - moze tak: 'kopciuszek'? Mimo tego, pozdrawiam, wychu _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Treść jest ukryta
|
|
ja jestem z ŁSM i mam zimną wodę po 23. zamiast ciepłej, i nie piszcie mi tu, że w łsm jest zawsze ciepła woda (dot. "autochton")
|
|
Treść jest ukryta
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |