Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Kosiorek a polityka |
Hmm.. a możecie mi teraz powiedzieć gdzie łatwiej jest się dostać II czy I LO :) to może rzuci inne światło na wypowiedzi Pozdrawiam-Młoda niezdecydowana
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Kosiorek a polityka |
no o czym tu rozmowa już służby drogowe na ulice ścieszko dla roweżystów budować tym co przeszkadzają oni innym(zafinasujcie sobie i innym troszkę luksusu :D ) Pozdrawiam ;D
|
|
Zmagania odbeda sie 30 stycznia 2005 roku o godzinie 13 (zgloszenia sa przyjmowane na miejscu od goidzny 12.00 do 12.50) impreza odbedzie sie na placu Fadom. Przewidzine sa upominki i dyplomy dla wszystkich uczestnikow a dla najlepszych puchary!!
|
|
dojechac jest bardzo prosto tak jak sie jedzie do ostrołeki parking przy Restauracji Fadom!! przekazcie znajomym :P :D pozdro
|
|
Nie dla wszystkich sprawa obwodnicy jest obojętna. Poseł Wojciech Borzuchowski przysłał do wiadomości mediom i odnośnym władzom kopię swej 39-tej już interpelacji złożonej na ręce Marszałka Sejmu RP, dotyczącej tym razem tejże sprawy. Oto jej treść : Zambrów, 10 stycznia 2005 Wojciech Borzuchowski Szanowny Pan Krzysztof Opawski Minister Infrastruktury INTERPELACJA w sprawie budowy obwodnicy Miasta Łomża w ciągu drogi krajowej Nr 61 Warszawa – Pułtusk – Ostrołęka – Łomża - Augustów Na podstawie art.14 ust.1 pkt 7 ustawy z dnia 09 maja 1996 roku o wykonywaniu mandatu posła i senatora (Dz. U. Nr 73, poz 350 z późn. zm) oraz art. 192 ust. 1 i ust. 3 uchwały Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 30 lipca 1992 r. – Regulamin Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej (MP z 2002 r. Nr 23, poz. 398 z późn. zm.) wnoszę niniejszą interpelację z prośbą o jej rozpatrzenie i udzielenie odpowiedzi w stosownym trybie. Szanowny Panie Ministrze... Droga krajowa Nr 61 Warszawa – Pułtusk – Ostrołęka – Łomża - Augustów stanowi istotny ciąg komunikacyjny łączący Stolicę kraju z Pojezierzem Mazurskim, będący jedną z dwóch tras, obok drogi Nr 8, mających strategiczne zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania i rozwoju województwa podlaskiego, stanowiący najkrótsze połączenie centralnej Polski z przejściami granicznymi do państw nadbałtyckich. Droga Nr 61 przebiega na znacznej długości przez blisko 70-tysięczne miasto Łomża, będące znaczącym węzłem komunikacyjnym, w którym oprócz drogi Nr 61 krzyżują się droga krajowa Nr 63, stanowiąca połączenie południowo-wschodniej części kraju a Mazurami, droga wojewódzka Nr 677, będąca alternatywnym połączeniem w stosunku do drogi Nr 61 Łomży z Warszawą przez Ostrów Mazowiecką oraz droga wojewódzka Nr 645 Myszyniec – Łomża, stanowiąca ciąg drogi do Olsztyna. W ciągu drogi Nr 61 w Łomży występuje szereg utrudnień ograniczających przepustowość, zaś sam przebieg drogi krajowej o znacznym natężeniu ruchu jest bardzo uciążliwy dla miasta i jego mieszkańców. Na znaczny ruch tranzytowy odbywający się na drodze Nr 61 nakłada się ruch lokalny – miejski o dość znacznym natężeniu, co przy jednojezdniowej dwupasowej jezdni drogi, przebiegającej przez centrum miasta, powoduje tworzenie się tak zwanych korków, ograniczając tym samym w znaczny sposób przepustowość trasy. Ponadto bardzo istotnym problemem jest nienajlepszy stan techniczny istniejącej przeprawy mostowej w ciągu omawianej drogi przez rzekę Narew. Co prawda w Łomży istnieje drugi most przez rzekę Narew, jednak jego konstrukcja została zaprojektowana i wykonana na obciążenia klasy C, co sprawia, że może on służyć jedynie do obsługi lekkiego ruchu lokalnego. Zachodzi zatem pilna potrzeba budowy nowej przeprawy mostowej w Łomży w ciągu obwodnicy miasta. Względy ruchowe wskazują, iż znaczne natężenie ruchu tranzytowego występuje nie tylko w ciągu drogi Nr 61, ale również w kierunku Warszawy na drodze wojewódzkiej Nr 677 Łomża – Śniadowo – Ostrów Mazowiecka, jako alternatywne w stosunku do drogi Nr 61 i bardzo uczęszczane połączenie do Warszawy przez Ostrów Mazowiecką. Ponadto znaczny ruch tranzytowy odbywa się w kierunku Ostrołęki drogą 61, a dalej Płocka oraz drogą wojewódzką Nr 645 w kierunku Olsztyna. Biorąc pod uwagę przytoczone argumenty zachodzi jednoznacznie uzasadniona potrzeba budowy obwodnicy Miasta Łomża wraz z nową przeprawą mostową przez rzekę Narew. Biorąc pod uwagę fakt, iż w chwili obecnej ruch tranzytowy ciężkich pojazdów członowych z centrum kraju do krajów nadbałtyckich odbywa się drogą Nr 8 (E67), stanowiącą jeden z pięciu europejskich korytarzy transportowych o Nr 1, na przebudowę której do parametrów drogi ekspresowej jest opracowana i zatwierdzona koncepcja programowa wskazane jest, by obwodnica Miasta Łomża przebiegała po stronie wschodniej i by posiadała połączenie z drogą Nr 8 w kierunku Warszawy drogą o parametrach drogi ekspresowej, co stanowiłoby optymalne rozwiązanie szybkiego połączenia o wysokim standardzie Łomży z Warszawą z uniknięciem konieczności przejazdu w kierunku Warszawy nienajlepszą drogą wojewódzką Nr 677 w kierunku Ostrowi Mazowieckiej. Biorąc pod uwagę natężenia ruchu, jak również znaczenie poszczególnych ciągów komunikacyjnych wskazane jest by obwodnica Miasta Łomża, przebiegając po stronie wschodniej miasta, stanowiła od północy połączenie drogi Nr 61 z drogą Nr 63 i omawianym powyżej odejściem w kierunku drogi Nr 8, zaś w dalszym przebiegu połączenie z drogą wojewódzką Nr 677 w kierunku Ostrowi Mazowieckiej oraz, co bardzo istotne, z dalszym przebiegiem drogi Nr 61 w kierunku Ostrołęki i dalej Płocka. Takie rozwiązanie przebiegu obwodnicy Łomży, obejmujące między innymi budowę nowej przeprawy przez rzekę Narew oraz rozprowadzające ruch w wyżej opisany sposób, stanowiące jednocześnie połączenie z drogą Nr 8 w kierunku Warszawy wydaje się być rozwiązaniem optymalnym zarówno dla miasta, jak również dla znacznego ruchu tranzytowego przejeżdżającego dziś przez centrum Łomży. Biorąc pod uwagę znaczenie Łomży, jako drogowego węzła komunikacyjnego, ograniczenia przepustowości dróg krajowych w mieście, jak również omówione powyżej uciążliwości wynikające z dużego natężenia ruchu, jakie sprawia miastu i jego mieszkańcom, zwłaszcza droga Nr 61, zasadnym jest niezwłoczne podjęcie prac mających na celu jak najszybsze przygotowanie koncepcji programowej, a w efekcie projektu budowlanego obwodnicy Miasta Łomża wraz z nową przeprawą mostową przez Narew. Ponieważ prace planistyczne nie są procesem krótkotrwałym, wskazanym jest niezwłoczne przystąpienie do opracowania koncepcji programowej, a w efekcie opracowania projektu budowlanego obwodnicy Łomży, co pozwoli na wcześniejsze przystąpienie do wykupu gruntów i zdecydowanie przyspieszy realizację tej niezbędnej inwestycji. Wobec powyższego stawiam następujące Panu Ministrowi pytania: 1. Czy w świetle przytoczonych argumentów Pan Minister podejmie działania zmierzające do przyspieszenia powstania obwodnicy Miasta Łomża wraz z nową przeprawa mostowa przez rzekę Narew? 2. Czy są prowadzone prace przygotowawcze w tym zakresie, a jeżeli tak to na jakim etapie jest ich ewentualne zaawansowanie? 3. Czy są założenia dotyczące przebiegu trasy obwodnicy Miasta Łomża i czy proponowane przeze mnie rozwiązania dotyczące tej kwestii są brane pod uwagę? 4. Kiedy przewidywana jest realizacja tej jakże niezbędnej inwestycji? 5. Czy niezwłoczne podjęcie zaproponowanych przeze mnie działań nie przyczyni się do przyspieszenia realizacji tej inwestycji, tym samym do rozwiązania istotnego problemu komunikacyjnego łomżyńskiego węzła komunikacyjnego? Wojciech Borzuchowski Poseł na Sejm RP Biura Poselskie Wojciecha Borzuchowskiego 18-400 Łomża, ul. Dworna 3 tel/fax 086-2166857 18-300 Zambrów, ul. Al. Wojska Polskiego 3A tel/ fax 086-2710449
|
|
|
eheh "ino pójdziem na łyżwe, ino na strzelince albo na jakeś boiskio" a Tak szczerze to moze zapuszcze sie w mazurskie strony (Gołdap)- Polecam :D Pozdrawiam:)
|
|
|
Nieweim moze do jakiegos pana Leppera
|
|
Jak tak piszecie, jako żywo przypomina mi się nasz nowohucki, postkomunistyczny "Świt", który został wyparty przez Multikino i Imax... Brak konkurencji, ot co... Jednak prawdziwym miłośnikom X muzy, nic nie przeszkodzi - biorą w łapkę Farelkę, 50 metrów przedłużacza, żeby to gdzieś podłączyć, poduszkę pod pupę, cieplejszy przyodziewek, furę popcornu własnej roboty i dalej jazda robić "tłok" na sali kinowej... No bo jak tu oglądać np. "Władcę Pierścieni" na małym ekranie, co nie? Pozdrawiam
|
|
Podejrzewam, że nikt nie pobije mojej, niestety nie zmierzonej (ze strachu), prędkości, kiedy to uciekałam na rowerze przed burzą... Z walkmenem na uszach :) Efekt - zakręt, poślizg, ja, rower, walkmen i słuchawki od niego rozrzuceni w cztery strony świata, ale dziecko idące z matką ocalało...Uffff Zastanówcie się więc Panowie rowerzyści, czy jest sens ryzykować życie innych, bo wasze życie - wasz wybór... Pust wsjegda budiet słące.... :DDDDD
|
|
|
Gratulacje !!! ja też pamiętam pierwsze kroki mojej pociechy i wspominam je ze wzruszeniem :) Pozdrawiam
|
|
|
Dostalem takiego maila od znajomej i sprawdzilem wsrod kolegow, potwierdzilem i to prawda: Ważna informacja - To jest wiadomość, którą przekazała mi moja znajoma > pracująca w TP S.A., więc nie sądzę aby był to przekłamany kit. "Jeśli > zadzwoni jakiś palant, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie > ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, > żeby potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś uwalony po > uszy. Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ > rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sexlinii w Anglii. Nawet > jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo > łączy cię za 5 minut.!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale jeśli dasz zrobić się w > balona i dasz im swoje dane to możesz już strzelić sobie w łeb, bo po > następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic > nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co > można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy rozłączyć > się. I to jak najszybciej. Jeszcze jedno. Może zadzwonić ktoś podający > się za technika TP S.A. i poprosić o potwierdzenie numeru telefonu > poprzez naciśnięcie klawisza 9. Efekt jak powyżej. Problem dotyczy też > komórkowców. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9,0,# lub 0,9,# w tych > kombinacjach. Przeważnie numer dzwoniący to: 0709 020 3840. Numer może > się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako > nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 > PLN/min - sexlinie w Australii. Ponieważ w Anglii ten proceder jest > już nielegalny, to farmazony tego typu przeniosły się do Polski. Tak > więc nie gadać z kimś, kto wciska ci kit, że coś wygrałeś. Proszę o > rozpowszechnienie tej informacji do swoich znajomych. Ostrzezcie swoich bliskich. Pozdrawiam
|
|
Ciesz sie, ze pan nie mial zatwardzenia, albo "zadkiej przyjemnosci" w trakcie jazdy, wtedy dluzjej by to zajelo ;)
|
|
Hi, Nie moge znalezc slynnego w Waszym Forum tematu -MRSA, wiec zakladam go sama. Od nowa. Od popczatku. ************************************************************ Mieszkam w Wielkiej Brytanii. Od ponad roku opiekuje sie moja tesciowa (83 lata), ktora ma wszystkie choroby swiata. Wlacznie z psychiczna. Opieka nad nia jest ciezka i nie wdzieczna. Niestety podjelam sie tego zadania, no i tak brne do przodu. Jest to osoba, ktora nie akceptuje smierci ani starosci (czasami drazni mnie to przeogromnie), lecz jej daje niewiarygodna sile do zycia. Jest rok po ataku serca, ma skrzywienie kregoslupa, problem z pecherzem i nerkami (zazywa 2 razy dziennie po 80 miligramow tabletki na odwodnienie), na kwasy zoladka, morfinopodobne plastry (100mg.), aspiryne, silne psychiczne leki (ma halucynacje i inne uciazliwe ataki), sama juz nie wiem co i na co- 4 razy dziennie zazywa cala garsc lekow-przez cale lata. Ostatnio od kilku miesiecy ma - MRSA ! ! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Wielkorotnie przebywa w szpitalach. Lecz ja mysle, ze wirus ten przeniosla na nia koropodzistka, ktora obcinala jej paznokcie i wyciela odciski na pietach. Po wizycie koropodzistki widzialam poprzez rajstopy jak jej piety krwawily- musiala ja zaciac. Kilka dni potem dostala infekcje na prawej piecie. Infekcja byla mala, wiec wszyscy ja ignorowali, wlacznie z lekarzem. Gdy uplynelo kilka tygodni i stan ten nadal trwal, lekarz postanowil przepisac antybiotyk ( W anglii lekarze nie chca przepisywac antybiotykow, gdyz one oslabiaja organizm, natomiast mozna co roku wziasc szczepionke przeciw grypowa- ja osobiscie nie pamietam kiedy bralam antybiotyk-nie mam poprostu gryp). Ale powracajac do tematu. Tesciowa otrzymala antybiotyk. Bez zmian. Wiec dostala za tydzien inny. No i tak to trwalo kilka tygodni. Na koniec lekaz zglosil to do Dystrykt Pielegniarek, ktore przyszly i pobraly probke z infekcji. Od tamtej pory pielegniarki przychodza dwa razy w tygodniu i zmieniaja opatrunki. Wyniki dopiero przyszly w zeszlym tygodniu! MRSA! Teraz tesciowa otrzymuje ERYTROMECYNE - 250 ml. Poniewaz jest stara i wyzszej dawki by nie przetrwala. Mam nadzieje, ze antybiotyk otrzymala zgodny z badaniami z wymazow! Na internecie czytam o zupelnie innym antybiotyku! Dla mnie wyglada to tak jak by tylko leczylo sie jej infekcje na nodze a nie caly wirus! Nie mniej jednak jezdzi ona trzy razy w tygodniu (cos w rodzaju przedszkola dla starszych ludzi) domiejsca przy szpitalu. Fakt, ze ma ten wirus nie zmienil tego. Nadal jezdzi, tylko wymagane jest aby noga jej byla szczelnie obwiazana. Codziennie z rana przychodza do niej panie, ktore ja myja. Nie zrezygnowaly ze swojej pracy, ktora nadal wykonuja. Tylko nie myja jej teraz nog- robia to pielegniarki dwa razy w tygodniu. Wszystko do okola niej toczy sie tak jak przedtem, jak by nic sie nie stalo. Prosilam lekarza aby przepisal dla mojej rodziny antybiotyk ( poprostu zapobiegawczo) odrzekl,ze 90% a moze nawet i 100% populacji ludzkiej nosi w sobie ten wirus i nie ma powodu robic z tego paniki, ze leczenie jest ryzykowne i skomplikowane i dopiero podejmuje sie go w drastycznych przypadkach. Nie jestem lekarzem, a w Anglii nie dopuszcza sie za wielu informacji do pacjeta, wiec nie bardzo wiem co jest zgrane. Jedno jest pewne, ze sie boje. Mam rodzine. Czy ktos moze mi powiedziec cos wiecej na temat tego wirusa i jakie mamy szanse? Lekarz mi mowil, ze zakazenie nastepuje poprzez bezposredni kontakt z zakazonym miejscem. Wiec w jaki sposob przekazuja wirusa nosiciele?
|
|
Uwazam iz egzaminatorzy w Lomzy oblewaj nas specjalnie po to tylko zeby zarobic jak najwieksza kase na nas.Mowia nam ze robimy bledy kiedsy tak naprade jezdzimy dobrze.!!!!!!!!!!!!!!tak nie moze byc trzeba to zmienic albo ich zwolnic i zatrudnic uczciwych!!!!!!!!!!!!!
|
|
Nooo teraz widze że Ty Cycq to jesteś z lepszej gliny i jak ktoś ci nadepnie na odcisk to Boże zmiłuj, wiesz dziwie Ci się bo jeśli tak jesteś cięty na tych"kanarków" a widziałeś i czułeś że jedzie wódą to nie wiesz co się robi? oni są w robocie, chyba masz tel.kom.997 i tyle, i dziś nie wściekał byś że kanary BLE. A wracając do tego że( lepiej się nie odzywać) to chodziło mi o to że takie rzeczy o których piszesz nie powinny mieć miejsca( picie,palenie,bójki) powinniśmy czuć się bezpiecznie jadąc do szkoły czy pracy. Takie moje zdanie na ten temat !!!
|
|
JUZ WIEM DLACZEGO ADALL TAK BRONISZ TYCH LOMZYNSKICH KANAROW...PONIEWAZ WIESZ DOKLADNIE ZE SKONCZYSZ TAKJAK ONI I BEDZIESZ STAL JAK PIES NA MROZIE I WYPISYWAL MANDATY !!!!! BO ZAWSZE POZOSTANIESZ TAKIM SAMYM BRUDASEM :) BO MIALEM TAKI FOCH !!!!!!YO!!!!!!! Jaro
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |