czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
mysle ze stare dziadygi pamietajaą:

no i data zaklepana :)
50zł wpisowego

może ktoś mógłby polecić jakas kwiaciarnię która zajmuje się wystrojem kościoła (tylko w rozsądnej cenie). Dekorator z wojska polskiego za za wazony z kwiatami (róża + lilia
ecru), łuk na wejściu (z tiulem lub bez), dekoracja krzeseł młodych,
świadków i klęczników bierze 250zł, to chyba nie dużo.

Może moglibyście jeszcze kogoś polecić?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: mysle ze stare dziadygi pamietajaą:

barco pżeprazam , ale to nie ja w celu nieómiętnosci wyjencia dórnego radja z bendziez mioł wypadek załoszylem asz posta na foróm by óswiadomic wrzystkih jakie to barco skomplikofane jest ...

jasiu sie ciongle roswija , a jak sie rozwinie tam kiedys to napefno nie bendzie jesdzil bemfu , bo radjo sie tródno wyjmóje , woli polonesa

Do lichten Ja na razie staram sie do KWP Rzeszów. Poczekam do konca sierpnia i jak nie zadzwonia to wtedy bede sie starac do innego województwa

bo szukam kogoś kto mi pomoże!

nikt ciem nie zmósza do siedzenia na foróm , kóp se kżesło

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

ja wiem kto ma

w łomży to nie wiem ale w mątwicy pod numerem domu 46 jest zakład tylko on będzie dopiero po 19 czynny bo teraz maja urlop

poszukuje dobrego zespolu na wesele najlepiej z dziewczyna!jak ktos ma numer telefonu lub email to piszcie.z góry dzieki :)

Doszły mnie wieści że kolejna czeczeńska rodzina dostała mieszkanie w centrum miasta. Bez obrazy ale nie bardzo mi odpowiada [może innym też] żeby moje dzieci bawiły się z dziećmi z czeczeni. Jak dziecku wytłumaczyć, że tamten pan nie szanuje żony, że może mieć ich jeszcze kilka. A małe dzieci naprawde bardzo dużo widzą.
A co jeśli nastoletnia dziewczyna zakocha się [miłość potrafi byc ślepa] w czeczenie. W czeczeni wojna się skończy [oby jak najszybciej i niech wracają!] i będą wracać, a ta polka nie będzie chciała to siłą wezmą, albo porwą.
Mówie tu do rodziców tych obecnych i przyszłych ! Jest problem !

Poza tym niektóre z naszych dzieci też nie święte !
Wczoraj jakieś małolaty na starym rynku specjalnie czeczenów zaczepiały.
Także żadna ze stron nie jest bez winy.
Jednak kiedy nie było czeczenów [a przynajmniej nie tak dużo] nie było problemu!

Dziękuję za odpowiedź. Mątwica jest blisko, więc mi pasuje. Czy zrobią mi tam i piaskowanie i malowanie proszkowe? Masz może jakiś numer kontaktowy do tego zakładu?

rudy błazen z druhem

Treść jest ukryta

Powinno powstać jakieś oddzielne forum.Jest polityka,jest ogólne i powinno być jeszcze takie specjalne dla jasiów fasolek i jasiów w śmietanie.. Jaśki przenieście się gdzieś indziej co...?!! Może np na Moja Lomza..-tam jest dużo buziek graficznych, mielibyscie pole do popisu..:D
No,ale to chyba "administrator" powinien sie tym zając..

hmm.....hehe:) ciekawe czy pracownicy też tak śpiewają..

Jakie na obrzeżach? na spokojnej często krowy tarasują ruch jak z wyspasu wracają, trochę by się takich miejskich gospodarzy znalazło.

606-819-091 lub 086 212-60- 60

milka09 a ty chyba słabo chodziłaś na zajęcia z języka polskiego

W KDT w Wawie oglądałam, nie podobały mi się, potrzebuję czegoś wyjątkowego...:)

Przejdźmy teraz od spraw ogólnych do sytuacji w mieście i gminie Jedwabne.

Są to relacje złożone przez ludzi represjonowanych, uratowanych od zagłady tylko dzięki umowie Sikorski - Majski z lipca 1941 roku. Mówią więc jako świadkowie zbrodni ci, którzy ją przeżyli. W relacjach dotykają "problemu żydowskiego", choć nikt ich do tego nie zachęca, spontanicznie, "z pełności serca".

Czy Żydzi z Jedwabnego, podobnie jak inni, powitali gorąco wkroczenie Armii Czerwonej?

Relacje, zarówno te sporządzone jeszcze podczas wojny, jak uzyskane przeze mnie na początku lat dziewięćdziesiątych, wskazują, że tak było.

Najpierw relacje złożone w armii gen. Andersa i zarchiwizowane w Instytucie Hoovera, a obecnie dostępne także w Archiwum Wschodnim w Warszawie.

Rel. nr 8356, sporządzona przez stelmacha Józefa Rybickiego z miasta Jedwabne: "Armję czerwoną przyjmowali żydzi którzy pobudowali bramy. Zmienili władzę starą a zaprowadzili nową z spośród ludności miejscowej (żydzi i komuniści). Aresztowano policję, nauczycielstwo (...)".

Rel. nr 10708, sporządzona przez pracownika samorządowego w Jedwabnem, Tadeusza Kiełczewskiego: "Zaraz po wkroczeniu Armji Sowieckiej samożutnie powstał komitet miejski, składający się z komunistów polskich (przewodniczący polak Krytowczyk Czesław, członkowie byli zaś żydzi). Milicja składała się też z żydów komunistów. Represji z początku nie stosowano, ponieważ nie znali ludności, dopiero po zrobieniu doniesienia przez miejscowych komunistów zaczęły się aresztowania. Rewizje robili miejscowi milicjanci u takich osób, u których uważali że znajduje się broń. Główne aresztowania przez władze sowieckie zaczęły się dopiero po pierwszych wyborach".

Rel. nr 8455, spisana przez ślusarza-mechanika z Jedwabnego, Mariana Łojewskiego: "Po wkroczeniu armji czerwonej do naszej miejscowości zarządzono na wstępie oddanie wszelkiej broni znajdującej się w posiadaniu miejscowej ludności. Grożono za zatrzymanie takowej śmiercią. Następnie dokonywano rewizji w różnych domach a to z powodu oskarżeń żydów handlujących, którzy oskarżyli, że w czasie ich nieobecności Polacy pokradli im różne towary. Dokonano licznych aresztowań ludzi, do których miejscowi żydzi mieli pretensje za ściganie ich przez Państwo Polskie i ich prześladowanie".

Rel. nr 2675, złożona przez brakarza drzewnego z Jedwabnego, Aleksandra Kotowskiego: "W czasie wkraczania armji czerwonej byłem nieobecny, do władzy dopuszczono żydów oraz Polaków komunistów, którzy siedzieli za komunizm w więzieniach, oni naprowadzali NKWD do mieszkań, domów i wydawali polskich obywateli patryjotów".

Na koniec relacja Łucji Chojnowskiej z domu Chołowińskiej z 9.05.1991 roku. Pani Chołowińska, siostra Jadwigi, za mężem Laudańskiej, wiosną 1940 roku znalazła się w bazie partyzanckiej na Uroczysku Kobielne, położonej wśród bagien nadbiebrzańskich i podczas bitwy stoczonej między polskimi partyzantami a wojskiem sowieckim 23.06.1940 roku została wzięta do niewoli. Nasza rozmowa, odbyta w Jedwabnem, dotyczyła właśnie tej bitwy, a nie stosunków w miasteczku, w którym obie panie uprzednio mieszkały. Pomimo to, w trakcie rozmowy Łucja Chołowińska-Chojnowska powiedziała: "W Jedwabnem, zamieszkanym w większości przez Żydów, były tylko trzy domy, które nie wywiesiły czerwonej flagi, gdy weszli tutaj Rosjanie. Między innymi nasz dom. Przed pierwszą wywózką przybiegła do nas Żydówka - sąsiadka (żyliśmy zawsze bardzo dobrze z Żydami) i ostrzegła, że jesteśmy na liście do wywiezienia. Wtedy ja z siostrą Jadwigą i jej dzieckiem (4-letnią dziewczynką) uciekłyśmy do Orlikowa, zabierając z sobą tylko trochę ubrania". Zauważmy: sąsiadka - Żydówka wie, kto jest na liście do wywózki, a wszak była to najściślej strzeżona tajemnica. Tyle o początkach.

Treść jest ukryta

witam szukam osoby która zmieni soft w telefonie w800i na w595i prosze o kontakt aw251@wp.pl

Jaki masz napęd w tej konsoli? Przerabiam wszystkie oprócz Liteona.

tenouts@tenouts.eu

- Smile

allegro.pl

No ja właśnie mam Lite-ona a nie podjął byś się przeróbki. Może znasz kogoś kto lite-ony w Łomży przerabia?

słuchajcie, jaki długi czas dzieli podanie listy rankingowej i (jeżeli się oczywiście załapaliśmy) moment pójscia na szkółkę?
Bo jeżeli ktoś nie pracuje to ok ale jeśli pracuje i ma np 3 miesięczny okres wypowiedzenia lub 2 tygodniowy to juz lipa:(

Te ankiety i badania to totalne pierdoły i nie kierowałbym się nimi na Twoim miejscu.

no, a i kartofli, a i buraków ci u nas dostatek.

"weż rób błędy ale na jakimś oryginalnym poziomie "jak dotychczas"a nie w ten sposób"

o mnie mowa? czy o innym jasiu?

Co jest ?

a mi nie chodzi o kase tylko by to spozytkować ..

mi tez

Treść jest ukryta

Treść jest ukryta

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org