Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
KRRiT zbada sprawę Szczuki u Wojewódzkiego |
czytając o "autorskich" projektach likwidacyjnych Pana viceprezydenta (drzewna, teraz gimnazjum), dziwnym trafem dotyczących szkół "ciekawie" umiejscowionych nasuwa mi się myśl jedna: "Łomży gratulujemy Prezydenta odpowiedzialnego za oświatę" :(
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: KRRiT zbada sprawę Szczuki u Wojewódzkiego |
Istnieje w Łomży instytucja pod tytułem "Muzeum Północno-Mazowieckie". Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, już na samym początku muszę oznajmić, iż co do potrzeby istnieja takiej jednostki w Łomży wątpliwości nie mam żadnych. Od jakiegos czasu obserwuję jednak, iż odmienne zdanie na powyższy temat mają łomżyńscy włodarze. W budżecie na 2004 rok drastycznie obcięto fundusze z którego miało utrzymac się muzeum. Przez jakiś czas, kiedy pieniądze z "centrali", którymi rada miasta chciała upchać dziurę, zniknęły i nie miały sie pojawiać byt muzeum był realnie zagrożony! Na szczęście wtedy pieniądze znalazły się! Teraz słyszę, że w budżecie na przyszły rok miasto planuje przeznaczyć na muzeum jeszcze mniej pieniędzy (o 50% mniej)! Czyżbysmy chcieli mieć wyasfaltowane ulice i wybrukowane chodniki, a także beton w głowach mieszkańców i zero szans na oddech historii (no chyba że pożyczymy podręcznik od młodszej siostry, czy córki)? Czy w tym mieście naprawdę nie ma miejsca na kulturę? Kino ledwo ciągnie! Orkiestra kameralna ledwo ciągnie! Muzeum ledwo ciągnie! Gdyby nie zapał indywidualnych osób, które związały się z Łomżą i z tymi instytucjami to nie wiem czy byłoby tu cos jeszcze! Czy rzeczywiscie nie można ściągnąć trochę kasy z przedsiębiorstw komunalnych i przeznaczyć ich na kulturę?! Według mnie można! Nie, przepraszam, skłamałem! Według mnie TRZEBA! ...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...
|
|
Kanar nie ma prawa rządać od nas żadnych dokumnetów stwierdzających tożsamość (możemy mu je pokazać za własną zgodą), a nawet kazać nam wyjść z autobusu (może tylko poprosić o opuszczenie pojazdu). Jeżeli zmusiłby nas siłą, to będzie to naruszenie nietykalności cielesnej i pachnie mi to sprawą cywilną w sądzie.
|
|
Witam wszystkich, chciałem zapytać czy jest w Łomży jakaś giełda filatelistyczna, numizmatyczna, wogóle jakaś kolekcjonerska, może ktoś wie? Jak ktoś wie gdzie i kiedy odbywają się takie spotkania niech da znać. Pozdrawiam - pinio
|
|
a po co Ci to wiedziec ...wystarczy jechac do Jeziorka potem Metro i Atom i znajdziesz.........kto czego słucha ..a ten kto pisze że nie słucha często w ierwszym rzędzie w jeziorku:)do którego nic nie mam z resztą do innej muzyki tez ja słucham rocka ale kto mi uwierzy :_P
|
|
Oda do Turośli;-) Turośl to fajna wiocha, Każdy się tutaj zna i kocha. Na lewo las, na prawo łąka, Rzeka Turoślanka się też tu błąka. Jest ładny kościół, zabytkowy, Chodzi się do GOKu na gry i rozmowy. Co sobota w Edenie jest Zabawa, I do baru po piwo obława;-) W lato jest urządzany festyn kurpiowski, Zjeżdżają się na niego i z miasta i z wioski. Ludzie z rolnictwa tu głównie żyją, Chowają bydło, ziemię pługami ryją. Sadzą dla siebie ziemniaki i zboże, Sąsiad sąsiadowi napewno pomoże. Czas nam tu wszystkim powoli płynie, Żyjemy sobie jakby w rodzinie. PS. Zapraszam wszystkich do Turośli Bo tutaj ludzie fajni wyrośli:-)
|
|
Już mi się podoba w Turośli! Rozpatrzę Tę propozycję, kiedy będę urlop planować... Oczywiście pod warunkiem, że Wasze gospodarstwa agroturystyczne nie przesadzą z cennikiem. Pozdrawiam serdecznie ~Robo~ Ma zowsze Łomża
|
|
Wszystko pięknie !. Ale o której Turośli piszesz ?. Są dwie w odległości ok. 13 km od siebie.
|
|
Może to jakie lustrzane odbicie???
|
|
MirRobDer: Tych różnic jest więcej. Np. nie sześć, ale siedem godzin różnicy czasu. A swoją drogą, to szkoda DaSto, że się tam w Chicago wspólnie nie namierzyliśmy. Powąchałbym i ja Twego, specyficznego klimatu. Może następnym razem, kiedy tam powtórnie zawitam
|
|
No coz Justa mowie o tym samym....
|
|
Walić wszystkich w łeb w nos i wszedzie gdzie się popadnie to nowe zajęcie Forumowiczów :D:D
|
|
O filatelistycznej nie wiem nic, ale numizmatyków spotkasz na jarmarku w Kiermusach koło Tykocina w każdą pierwszą niedzielę miesiąca. Warto się przejechać choć raz, bo sympatyczny klimacik. Poza tym możesz popytać gościa, który skupuje starocie w małym domku naprzeciwko "Gośki". On często bywa w Warszawie na Kole, więc może ma jakieś kontakty. W Łomży raczej nie ma specjalistycznej giełdy.
|
|
Turośl ta mieści się koło Kolna, Prowadzi do niej droga wolna.
|
|
W czasie gdy organizowałem konferencje "Otwórz Oczy", miałem kilka innych pomysłów. Niektóre musiały dojrzeć a niektóre nadal dojrzewają. W sumie, jak by nie patrzeć to gdyby wtedy zawiązała się wtedy jakaś grupka, to nasz Łomżyński "LUG" powstałby wcześniej niż Białostocki. (BLUG powstał nieco ponad miesiąc temu - FIXME). Wracając do tematu, tym razem chciałbym poszukać śladów bytowania Pingwinów na naszej łomżyńskiej ziemi. Żeby wszystko było jasne, szukam firm, instytucji, które mogą się pochwalić tym, że maja i używają Linuksa i oprogramowania Open Source i mogłyby wyrazić o nim opinie. Kilka przykładów wymienialiśmy na konferencji. Aktualnie powstaje pierwszy artykuł o wdrożeniu (pierwszym tego typu, o ile mi wiadomo, i stosunkowo dużym) opartym o Linuksa i oprogramowanie Open Source. Chodzi mianowicie o Centrum Katolickie w Łomży. Artykuł już wkrótce na stronie: otworzoczy.4lomza.pl Na koniec chciałbym prosić osoby, które mogłyby opisać swoje wrażenia pracy z linuksem w swojej firmie lub instytucji, w której pracują o przesłanie ich na adres raver(at)4lomza.pl. PS. Co sądzicie o kolejnej edycji konferencji "Otwórz Oczy"? Jest potrzebna? Jakie tematy mogłyby być poruszone? itp... Czy może lepiej by się sprawdziła forma "install party" - my organizujemy monitory, internet i płyty z kilkoma wersjami Linuksa, wy przynosicie swoje komputery i wspólnymi siłami instalujemy Linuksy na waszych komputerkach?
|
|
Wszystkim forumowiczom życzę zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt. Bez przesadnego pijaństwa ale i nie na sztywno. Bez obżarstwa ale i nie na głodno. Wszystkiego tego co daje radość i niczego co ją odbiera.
|
|
Wiem, że nie dla każdego te Święta będą radosne... Życzę Wam, abyście: patrząc - widzieli, słuchając - słyszeli, mówiąc (pisząc) - nie ranili, a tym, którzy nie mogą znaleźć swojej drogi - czytelnych drogowskazów (i nie pozwólcie sobie oblepić tabliczki śnieżkami). No i "spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Zostaną po nich buty i telefon głuchy..." Reszty dopełni pingwinek :) http://tiny.pl/k7f
|
|
Raver: Znalazłam Ci tego Pigwina... Patrz temat "Życzenia świąteczne" :) stanos
|
|
ci kontrolerzy z Lomzy to spoko chlopy z nimi sie da pogadac a nie jak z tymi nowymi przypalami.Nie prawda co??????
|
|
Zacny temat spotkan, a takze promocji oprogramowaia, chociaz ostatnio znaleziono dziury.. ale nie ma rzeczy doskonalych :D Zbych
|
|
Pewnie jakaś Oda do Łomży jest, trzeba ja odnaleźć tylko :] Ma zowsze Łomża
|
|
że kwatery agroturystyczne całego terenu zapraszają! Ryskago jesli nie znajdziesz dla siebie czegoś w Turośli, to serdecznie zapraszam do wynajęcia pokoju w Goniądzu, wśród rozległych bagien biebrzańskich, na przykład w domu mojej teściowej. Dla szanownych fajnych forumowiczów obiecuję zniżki! :-) edy
|
|
Ale Linux jest trudniejszy w obsłudze niż Windows co nie ? -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
A dużo się ten Linuks od Windowsa różni? I co to jest te "otwórz oczy"?
|
|
Polecam wejść na stronę http://www.arbiter.pl/galeria/MediaMarkt. Stokrotka przy tym to pestka :D Zdjęcia z tego wydarzenia: To jest dopiero szturm :))) nar
|
|
Siemka all!! a ja to sobię poczekam aż się UŻRĄ tą Stokrotką!! he he Bo to co zobaczyłem przejezdzając to normalnie mało co przez rondo środkiem nie pojechałem ! Tak się śmiałem z tych przygłupów co tam sobie gnaty łamali he he he wielu na forum podkreślało ze nam rozumu brakuje ale żeby do tego stopnia .... za marne parę groszy taniej ??? Ludzie opamiętajcie się!! Kocham to miasto i tą kulturę !!! Wszak już my europejczyki teraz ale do Europy to nam jeszcze ho ho.. Więcej Hipermarketów!!! Dopiero będzie ubaw he he he .... Pozdrowienia dla wszystkich pierwszych klientów Stokrotki !! (naprawdę podziwiam) A dla wszystkich forumowiczów Wesołych oraz Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia no i Bogatego Mikołaja...! trzymajcie się ciepło
|
|
Macku to ze w tej chwili jest duzo problemów to nie oznacza ,ze mamy chwalic komunizm. Do dnia dzisiejszego istnieja relikty komunizmu z którymi niewiadomo co zrobić (tzn. wiadomo tylko politycy sie boja reakcji "swojego"elektoratu) . Kopalnie , PKP , słuzba zdrowia, "zakłady o strategicznym znaczenie",spóldzielnie ,wszelkiej masci korporacje zawodowe, przywileje zawodowe -to relikty socjalizmu. Masa spólek skarbu państwa to ciepłe posadki dla znajomych króliczka. To firmy prywatne sa głównym dostarczycielem pieniedzy do budżetu. To one maja zdrowa strukture i sa przygotowane do konkurecji . Zastanawiasz sie dlaczego zakłady powstałe za Gierka platowały. Doszukjesz sie jakiś celowych działan. To prawda ,ze takowe były ale główna przyczyna było to , ze nie potrafiły sprzedac swoich wyrobów. Polska elektronika splajtowała bo ludzie woleli kupic TV marki Panasonic lub Sony a nie przestazały technologocznie Jowisz za podobne piezniadze. Podonie było z zakładami lotniczymi, zbrojeniowymi hutniczymi i innmi. Brak nowych technologi , nowoczesnych produktów, słabo rozwiniety sektor bankowy i usługowy w zderzeniu z wolna konkurencja okazał sie dla wielu gierkowskich cudów techniki wyrokiem smierci. Cześć z nich jeszcze funcjonuje jako braze stategiczne do których dopłacamy ogromne kwoty a straznikami ich sa zwiazki zawodowe. To one sa głównym obecnie producenem polskiej biedy. Miliardy zł które powinny byc przeznaczane na infrastrukture i obnizenie podatków a z tym wiąze sie powstawanie nowych miejsc pracy sa marnowane w gierkowskich potworkach. Jedyny rozwiazaniem jest pozwolic im upaśc tylko wtedy "obrońy ludu" podniosa głos - gdzie jest czynnik ludzki! I koło sie zamyka. GIEREK WIECZNIE ŻYWY !!
|
|
Markus, ja nie popierałem komuny i nie popieram, ale co się dzieje w Polsce z aferami, żadna nie została wyjaśniona ani osądzona. Zakłady sprzedaję się po zaniżonych cenach. Przykład z ostatnich dni. Trzej panowie z PO, (piszę nazwę partii bo była podana w internecie) upoważniony do sprzedaży działki 2 hektarowej z zabudowaniamy, rzeczoznawca i kupujący, wszyscy koledzy z jednej partii sprzedali działkę państwową wartości 480 tys. , swojemu koledze za 110 tys.zł. Jak można przeJśc obojętnie obok takiego złodziejstwa, nazywając sprawę po imieniu, gdy ludzie w białych kołnierzykach bogacą się za państwowe pieniędze, a w tym czasie tyle ludzi głoduje , bo nie mają żadnej pracy. Głupi zawsze będzie biedny (ADAMUS) bo nie ma dostępu do koryta państwowego To jest tylko maleńki czubek góry lodowej. A, gdzie Orlen czy PZU tam wypłynęły duże pieniądze. A ile jest afer zatuszowanych, które nigdy nie ujrzą światła dziennego. Czy rządy AWS-u, czy SLD po obiecankach przed dojściem do władzy o rozliczaniu poprzedników coś zrobiły? Po wygraniu wyborów rozliczanie idzie w zapomnienie , bo kto kogo będzie rozliczał. Aferzysta , aferzystę? Nasza kochana tak chwalona przez Was demokracja i system rządzenia krajem jest chory. Żeby to wszystko uzdrowić potrzebny jest doktor bez tytułów ANDRZEJ LEPPER. Nie trzeba tu uczonych wywodów by stwierdzić że potrzebna jest szybka diagnoza i potrzeba leczenia przez doktora LEPPERA naszego systemu rządzenia. Zbych
|
|
Ja rownież przylaczam sie do zyczen Macka. Wesołych Świąt!!!
|
|
Ale też: każdy głąb postawi zrąb.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |