wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zwroty mienia...

Z tą Łomża jest tak,że raz jest brzydka i męcząca,by za chwilę stać się pięknym i lubianym miasteczkiem.To zależy chyba od tego,"jaki dziś mamy dzień" i nastrój.Ale jakby nie było,to obiektywnie patrząc,raczej nie można złego słowa powiedzieć.Małą ujmę czynią obecnie pozamykane,rozkopane drogi,i stojące przy nich "brudne" maszyny budowlane-nienajciekawsza wizytówka przedsiębiorstw remontujących drogi.Tak czy inaczej,pomimo wielu braków,nasze miasto jest całkiem ładne.Zgodzę się tu z Marcellem,który zasugerował,że stary rynek powinien dziś wyglądać jak przed laty,kiedy to podziwiać na nim można było fontannę,drzewa,alejki z ławeczkami...Swoją drogą bardzo fajnie by się to komponowało z obecnym wyglądem ul.Farnej-i być może w przyszłości Długiej,czy też innych obocznych ulic.Ta czerwona,marmurowa kostka wzdłuż brzegów naszej Narwi,i wszystkie tworzące niepowtarzalny klimat dodatki typu:stylowe ławeczki,latarnie itp.,poruszyły przez chwilę moją wyobraznie.To byłoby coś :-).Ale,jakoże jestem realistą,sprowadziłem się szybko na ziemię pytaniem: skąd na to wziąć fundusze,i czy w ogóle byłoby to możliwe technicznie :-) (wiosenne wylewy itp.).Z rzeczy bardziej realnych,można by było większy nacisk położyć na wyremontowanie chodników na "blokowiskach",zastępując stare,wysłuzone(oszukane w proporcjach składników)szare płyty chodnikowe,nową,kolorową kostką.Samo to,wiele już by zmieniło.Kilka jeszcze niedociągnięć możnaby wyliczyć,na co jednak nie mam akurat ochoty :-),ale jak już powiedziałem wcześniej,nie jest zle.Wiele miejscowości,nawet tych nieco większych,których nazw nie będę wymieniał,aby nikogo nie urazić :-),może nam wielu rzeczy zazdrościć.
Osobiście,lubię nasze miasto i mam nadzieję,że będzie się wciąż rozwijać,by wyglądać jeszcze lepiej.

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zwroty mienia...

Tak naprawde to jestem starym Lomzyniakiem. Wyjechalem ok 12 lat temu z Lomzy. Aktualnie mieszkam w USA na totalnej wsi zwanej przezemnie Rzaska ( z tej piosenki o Annie Dymnej- kiedy w listkowiu ptak zaklaska....... ze snu sie budzi nasza Rzaska)itp. Ale piszemy i mowimy o czyms co jest totalnym romantyzmem. Podczas moich powrotow do Lomzy staram sie cieszyc Rodzina. kumplami( autochton) pije piwo w beznadziejnych barach -ale piwo doskonale i zawsze staram sie to wszystko porownywac do rzeczywistosci w USA . A dziura we wszystkich miejscach swiata jest taka sama -czyli beznadziejna . I trzeba sporo smialosci aby te gorzka prawde powiedziec sobie prosto- mala szansa aby to odmienic. Po prostu urodzilismy sie w zlym czasie i w kiepski miejscu.Oczywiscie sa doskonale dziury do zatykania ale czy Lomza sie do takie kwalifikuje? Konkluzaja moja jest taka . Oczywiscie naraze sie wielu lomzyniakom ( tym prawdziwym) nie z Klimaszewnicy itp. - poprostu male miasto jakich wiele na swiecie z aspiracjami do aglomeracji- moze z szansami na cos (jeszcze nie wiem) ale niestety dosyc smutne i niezyjace po godzinie 18.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Mam podobne odczucia co autochton.

McPeter napisał "Ludzie, którzy krytykują sami nic nie robią i zapewne potrafią tylko krytykować"
Uważam, że robią i to bardzo dużo. Piszą naprawdę interesujące rzeczy, lubię czytać ich wypowiedzi. Takie jest moje zdanie. Myślę McPeter, że jak przejrzysz uważnie to forum to także dojdziesz do takich wniosków.

Pozdróweczka :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Nowy wątek, i znów krytyka. Nie można poprostu zignorować ??

...albo: Zakład Dzieci "Zdolnych" :-)
Pozdro!

eheheheh . Fakt jest faktem mcpeter jesteś idiotą.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org