Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przyjaciel Izraela |
Nie mam zbytnio czasu, więc tylko najistotniejsze wątki Takie miasto mi przyszło na myśl ostatnio często przewijające się w mediach to Limerick. Swego czasu to miasto tak "podupadło", że to głowa mała. Tam komunikacja była równa prawie "0", gospodarka przechodziła straszny kryzys. Jednak ze względu na dogodne położenie, fakt małego podupadającego miasta dawał większe możliwości wynegocjowania dotacji i kilka innych czynników... Została tam wybudowana fabryka DELL'a. W momencie wybudowania fabryki miasto zaczęło się strasznie rozwijać, wkońcu mocno ruszyła się gospodarka, zaczęła rozwijać się komunikacja drogowa i kolejowa. Tu rozwój transportu drogowego i kolejowego był SKUTKIEM. Fabryka DELLa przyspieszyła rozwój przez co i zapotrzebowanie się zwiększyło. Nie powiem Ci jak to szczegółowo wyglądało w przypadku kolei, bo zwyczajnie nie wiem. Teraz zobaczysz co się będzie działo z tym Limerick za jakieś 2 lata, jak już w 100% fabryka będzie przeniesiona do Łodzi. To prawda, co mówisz, że kolej może być przyczyną lub równie dobrze skutkiem rozwoju. Przyczyną może być bo przyciągnie małe i średniej wielkości firmy(którym nie opłacałoby się wykładać pieniądze na remont torowiska) i wolą przyjść na gotowe. Odwrotna sprawa jest z dużymi,renomowanymi przedsiębiorstwami, które głownie z myślą dla siebie włączyły by się w budowę torowisk, i nie żałowałyby funduszy. Tylko jak ich przyciągnąć, jak zwabić, by zainteresowały się takim miastem jak Łomża? Co Łomża może im zaoferować? Napewno, dobrą lokalizację,ale co jeszcze? Abolicję podatkową? Czy to wystarczy? Żeby myśleć o tym, najpierw trzeba zadać sobie pytanie: Jak zwrócić uwagę tych firm na Łomżę? IMO PROMOCJĄ, tylko przemyślaną i na skalę całej Europy, nie samej Polski, z drugiej strony przydałaby się też ta via baltica... A teraz na "kolejowy tor" to sprowadzę. Włoszczowa miała kolej i swój przystanek... rozwinęła się? Nie.... a ma za to długi i stację do likwidacji. Pasażerska kolej nie może być przyczyną rozwoju... Co do pytań o Rail Balticę zapraszam do artykułu: Rail Baltica A tak wogóle, kxxn Co ty studiujesz? Zarządzanie?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przyjaciel Izraela |
To normalne ze i rolki wszystkie i pompa wodna, tak ten pan mowil, tylko tak w skrocie napisalem ze pasek, ale dzieki za spostrzegawczosc.
|
|
miało być kapitalny, tak to jest jak komuś wydaje się że jest mondrzejszy od kozy i kupi auto w super stanie za cenę grata, ale życzę powodzenia w tanich naprawach.
|
|
Spotkałem się z wieloma sposobami na kaca. Trzeba też nadmienić, że jest kilka rodzajów tego właśnie samopoczucia. 1. Zimne piwo :) 2. Jak najwięcej witaminy C (polecam kwas z kapusty - można go kupić nawet w biedronce) 3. Maślanka 4. Rosołek 5. Gorąca gorzka herbata A ogólnie najlepszym sposobem na kaca to tak jak napisałaś jest dzień wcześniej nie pić, choć przysłowie też głosi "Czym się wczoraj zatrułaś, dzisiaj się lecz!" Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłem.
|
|
He he he :-) Przede wszystkim przeciwbólowe. One najważniejsze, żeby "baniaka" nie rozwaliło. Dobrze na to sprawdzi się Gripex, Coldrex i inne tego typu na przeziębienie jeśli nie masz zwykłych mocnych przeciwbólowych. Ja stosuje do tego naturalny ekstrakt z cytryny i wypijam całą buteleczkę, ewentualnie jem całe obrane cytryny. Z doświadczenia wiem, że pozwala zminimalizować "dziwne uczucie w żołądku". No i kwas w nich zawarty "przegryza" trochę żołądek i wchodzi w reakcje z resztkami alkoholu w żołądku. Ewentualnie Renigast, środki na niestrawność. Ale cytryny wręcz niezbędne. Jak w sklepie znajdziesz Isostara to sobie kup, będziesz mieć lepiej nawodniony organizm. Red Bull itp przedłużają ten "ciężki okres", więc nie pij dziś tego, kawa działa podobnie. I w kufel od piwa zrób sobie gorącej herbaty i pij powolutku co jakiś czas. Jak przeciwbólowe zaczną działać to zwykły rosołek z kostki sobie wypij, żeby żołądek miał co trawić innego niż alkohol.
|
|
klina zabij klinem 100 g z pieprzem tez moze byc ale najlepsza lest 100g i poprawic 100 jak zaladek zacznie pracowac to mozesz te inne polecane dodatki ale nie piwo to utrwalacz
|
|
smyk - chyba jest forumowiczem zaawansowanym, pisze bzdury z dnia na dzien na lazdym forum sie wypowiada a tu musial cos nabazgrac bo mu rozglos tej sprawie spac nie dal apostata ks. Tischner: "Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"
|
|
Przede wszystkim duzo bialka, moze byc jajecznica, jakas maslanka, jogurt itd, gdyz alkohol scina bialko i wtedy szybciej organizm go wydala
|
|
I tak na allegro większy wybór i taniej, empikiem się podniecać...
|
|
Hmm to tek może naukowo:) czyli jajecznica i pełnoziarnisty tost posmarowany miodem. Do picia sok (np: pomidorowy). Dlaczego? a no dlatego: Jajka – zawierają aminokwas, cysteinę, który pomaga wątrobie rozłożyć alkohol obecny w organizmie. Tost – zaabsorbuje resztki alkoholu w twoim żołądku i złagodzi mdłości. Ziarna zbóż – są bogatym źródłem witaminy B, której zapasy zostały uszczuplone przez alkohol. Dodadzą energii potrzebnej do zneutralizowania alkoholu. Miód – zawiera fruktozę, która wspomaga metabolizm, organizm szybciej pozbędzie się szkodliwych substancji (miód musi być naturalny). Pomidory - zawierają potas. niekatuj sie cytrynami, te owszem ożeźwia cie napewno ale tylko chwilowo:) leki przeciwbolowe - 400 mg ibuprofenu lub 650 mg aspiryny, aby ukoić stan zapalny w tkankach otaczających naczynia krwionośne oraz zablokować produkcję prostaglandyn (hormonów tkankowych powodujących rozszerzanie się naczyń krwionośnych – większy ból). Nie można przyjmować tabletek przeciwbólowych zawierających paracetamol jeśli piło się alkohol, połączenie może być toksyczne!!!!! a łącznie środków przeciwbólowych z alkoholem częściej niż 2 razy w tygodniu może spowodować problemy żołądkowe i w dłuższym czasie zniszczyć wątrobę!!! No to w zasadzie tyle, aha sen jak najbardziej. Zamiast kawy lepszy Redbull niedoda skrzydel ale nieco rozrusza, chociaz kawa też jest dobra. No i dozooooo plynów - nie gazowana woda, mineralizowane napoje izotoniczne (isostar), naturalne soki (dostarczają fruktozy – źródło energii). Prysznic tylko w wodzie letniej. Ćwiczenia też sa pomocne, poniewaz wydalanie toksyn następuje w dużej mierze przez skórę stąd nieprzyjemny zapach następnego dnia. Dlatego dobrze jest poćwiczyć. Podczas ćwiczeń należy obficie uzupełniać płyny. Ćwiczenia wspomagają proces przemiany materii, wydalanie alkoholu i toksycznych produktów jego przemiany z organizmu. To tyle i opłacało sie pić:)))))) Takos
|
|
AdamMalin słuchaj, jesli nie chcesz to nie musisz klikać w to, nikt ci nie każe ;P ani tym bardziej komentować, zachowaj to dla siebie ;) A jesli chodzi o fotke to mozesz wrzucić na swoją, nigdy nie zakładałam tego badziewnego profilku :P ale tobie życze dalszego rozwoju w tym kierunku pozdrawiam
|
|
Jest to osoba prywatna,mająca zarejestrowany zakład usługowy.Wiem ,że pieniądze będzie ciężko odzyskać.Chodzi mi również o to,żeby trochę nagłośnić sprawę.O ile wiem nadal naciąga ludzi.W moim przypadku chodzi o wzięcie zaliczki i nie wywiązanie się z umowy.Zastanawiam się czy nie udać się z tym do Urzędu Skarbowego.Nie wiem czy dobrze myślę,ale on biorąc zaliczkę osiągnął dochód którego na pewno nigdzie nie wykazał. Dzięki za podpowiedzi.Poczytam o KRD i porównam to z KRUK SA. Z tego co się dowiedziałem też są w miarę skuteczni i za darmo wpisują do Erif-u
|
|
nigdy w zyciu bialka kolega podczas picia pil bialko scielo sie i ledwo co przezyl najlepsza jest lyzeczka miodu a nawet nie jedna odrazu pomaga
|
|
Treść jest ukryta
|
|
ziom, jakie dwa inne światy? :O chyba przesadzasz i to nawet nie trochę... Ja z palca tego nie wyssałem... Zarówno NU II jak i przedliftową Primą P11 miałem okazję się powozić więcej niż parę razy i piszę to podstawie własnych obserwacji, odrzucając uprzedzenie do marki. Serio, biorąc pod uwagę rocznik i wyposażenie, kupno poliftowej Nubiry może być niegłupim pomysłem... Nie piszę nic o przedliftowej Nubirze i poliftowej P11. Takos
|
|
sory ale do Japonii to Koreii daleko daleko
|
|
2152, sam w końcu przyznałeś że kolej pasażerska nie przyczynia się do rozwoju (co nie dokońca jest prawdą), a móglbym przysiądz że na początku wątku twierdziłeś inaczej... To przeczytaj moje wypowiedzi jeszcze raz;) Owszem na początku mówiłem o szynobusie, ale mówiłem to ze względu, że obecnie PKS Łomża nie ma konkurenta żadnego, i podwyższa ceny biletów, albo np studentom wmawia, że jest tyle chętnych, że muszą podstawiać dodatkowe autobusy, na które nie można kupić studenckiego... Wolę kupować bilet w kasie, bo nigdy nic nie wiadomo... czasem mi się uda, często jednak odpowiedź jest taka jak wyżej napisałem, a gdy przebywałem na dworcu w godzinie, kiedy miał być ten podstawiony autobus, to nigdzie go nie widziałem... Dlatego jeśli mogę kupuję bilety w pks-ach innych miast, np z Gołdapi... Kolej towarowa jest szansą na rozwój gospodarczy, ale jednocześnie może być skutkiem takiego rozwoju. a kolej pasażerska może być tylko dodatkiem, który sprawi, że PKS miałby konkurenta. O Rail Baltice możemy pomarzyć, ale nitka kolejowa do tej trasy jest jak najbardziej realna. Teraz twierdzisz mocno że kolej cargo, to taki straszny bodziec dla miasta, ale jak już nieraz było tu wspominane mało kto z tej formu transportu korzysta mimo że ona jest dostępna, co udajesz że nie ma miejsca. Do korzystania z koleji potrzebne są odpowiednie przedsiębiorstwa których tu brakuje i niewiele się w tym temacie zmieni dopuki nie będzie czegoś na wzór SSE, która notabene mogła być ale sprawa została zawalona... Jakbyś nie zauważył popyt na kolej towarową w ciągu ostatnich 2-3lat wzrósł około dwukrotnie, wcześniej towarówka przyjeżdżała 2razy w tygodniu, teraz 3(było parę tygodni, że był codziennie), ciągnąc maksymalnie dopuszczony długi skład, zostawiając go do wypakowania i zabierając pusty, wcześniej przywoziła jeden średniej wielkości i od razu go zabierała z powrotem. Przedsiębiorców kusi cena 45zł/pockm, znajdź przewoźnika drogowego,który za przewóz takiej ilości towaru jaką obecnie przewozi towarówka, przyjmie zlecenie za taką cenę. Jednak obecny stan infrastruktury sprawia, że już niedługo nawet ta towarówka nie będzie mogła wjechać do Łomży, bo tory się rozlatują... Gdy zostaną zmodernizowane, tylko patrzeć, jak do Łomży, zaczną przyjeżdżać składy nawet 5x w tygodniu... IMO dzięki rewitalizacji, Gazpol i Pepees(który ma wielkie play rozbudowy-biopaliwa) skusiłoby się wrócić do kolei, która przez długi czas, była ich głównym środkiem transportu,a z której zrezygnowały właśnie z powodu słabej infastruktury.. Nie mówiąc o SSE... Dlatego kolej Łomży jest potrzebna, nieważne czy będzie ona przyczyną, czy skutkiem rozwoju...
|
|
nie zdzieruchy tylko to jest hurtownia motoryzacyjna, jak masz zniżki to jest ok, a detal detalem wiadomo a ad czy w focie jest podobnie Takos
|
|
same wspomnienie alkoholu wywołuje u mnie uczucie mdłości także wolę nawet na to nie patrzeć... Te cytryny postawiły mnie trochę ze stanu "wegetacji". Zjadłam porządny obiad złożony z pieczywa, jajek i soku pomidorowego i czuję się całkiem po ludzku :) Szkoda, że miodu nie mam. Ale dla mnie to jest naprawdę wielki sukces, przeważnie kac mnie trzyma okrutnie cały dzień. Także dziękuje za posty :)
|
|
Ale ty chłopie wodę lejesz hehehehe Odpowiedz na proste pytanie gdzie wzrósł popyt na kargo? w Polsce? całkiem możliwe. W Łomży? masz takie dane? proszę podać źródło! Zmieniasz front bo widzisz że bzdury pisałeś, a plułeś się na początku wątku o pasażerskim szynobusie. Ale człowiek uczy się cały czas hehehehe
|
|
połowa tutaj nie wie tak naprawdę jaka jest dokładnie sytuacja a wjeżdza na ktoś wielki dobre dobre
|
|
Angel wiem ze potraficie hmmm chyba mało dokładnie przeczytałas to co napisałem Kolezanko:) Hmmm ja napisze szczerze ze nie najłatwiejsze było to zeby zakonczyc moj z pozoru udany a jednak delikatnie tandetny szary zwiazek w ktorym łatwiej było sie doszukac wzajemnych pretensji niz uczuc ale zrobiłem to bez wzggledu na łzy na ktore musiałem patrzec bez wzgledu na to co powiedza wszyscy ludzie ktorzy powoli przyzwyczajali sie do tego ze niedługo bedziemy planowali formalizowanie naszego zwiazku. Adam a z tym szukaniem na siłe to masz milion procent racji najwazniejsze to za bardzo sie nie nakrecac na takim poczatku bo jak zycie mnie nauczyło nie zawsze złoto to co sie swieci. po za tym to tez prawda ze wszystko zaczyna sie dziac w chwili w kotrej najmniej sie tego spodziewamy:) Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga, nie oznacza to, że będą wierzyć w nic, tylko że w cokolwiek Gilbert K. Chesterton
|
|
Po trupach do koryta... |
Siema! Niewiecie moze gdzie mozna kupic takie lozko polowe (skladane no ;P) Pozdro.
|
|
![]()
|
|
ZAL.PY LY :D <lol2>
|
|
A mi lekarka powiedziała, że na kaca to najlepsze są lody, bo uzupełnia się glukozę, poza tym kapusta kiszona i herbata z cytryną.
|
|
to chyba naturalne ?
|
|
mastor tez mozesz zajrzec... na wojska polskiego z makową
|
|
Ty sprawdź najpierw na co Łomża wydaje te 120 mln rocznie, a dopiero później pisz o tego typu inwestycjach. Bo jak dobrze sprawdzisz to na inwestycji w infrastrukturę idzie z tego budżetu cały guzik.
|
|
1,5 h
|
|
Bywam Niegrzeczny, jeśli dobrze zrozumiałam to jesteś z tą osobą, bo łzy jej tak na Ciebie podziałały :-) I to, że planujecie ślub? Jeśli tak to tylko pozazdrościć... I gratulację! Szkoda, że nie wszyscy faceci umieją to dostrzec :/
|
|
koleś wymiata http://www.maxior.pl/film/120373/Netia_rozmowa_z_klientema
|
|
"telemarkIeterów"???
|
|
http://pl.youtube.com/watch?v=gn7OJeOQgu8&feature=related - rozmowa z Tele 2. Podziwiam pracownika Tele za cierpliwość i jednocześnie żal mi chama co dzwonił. Takos
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |