Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
wiecie ze lewactwo w Szwecji chce wprowadzic nowy podatek |
a nie wpadliście na to, że może te fajne po 20, a nie zajęte może nie chcą byle czego i dlatego są same?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: wiecie ze lewactwo w Szwecji chce wprowadzic nowy podatek |
Można by jeszcze napisać co to był za telefon bo uczciwi ludzie jeszcze się zdarzają. Bywa też że zgubiony telefon prosi o czterocyfrowy kod i choćby ten uczciwy i baaardzo chciał zadzwonić to może najwyżej odnieść znalezisko na policję. Np jeden taki różowy telefon znaleziony na dworcu PKS lezy teraz w biurze rzeczy znalezionych w PKS-ie. abelkaim dziwny ten świat, w którym człowiekiem gardzi człowiek [nie dotyczy humanistów i racjonalistów]
|
|
Widzę rozmowa dalej jest kontynuowana, więc też dorzucę swoje 5gr. Odniosę się do artykułu na prostozlomzy.pl - jakoś teraz strasznie polityków wzięło na ratowanie kolei w Łomży. Problem istnieje nie od dziś, a prawdę mówiąc nie widać konkretnych posunięć ze strony miasta. Wiadomo rozmowy w pierwszym etapie negocjacji itd są chyba najważniejsze... Ale jak same rozmowy nie pchają sprawy dalej to trzeba użyć argumentów. Nie chcę dalej się zagłębiać w szczerość polityków co do tej sprawy. Przytoczę natomiast sytuację która miała miejsce we Włoszczowej. Pieniądze na kolej się znalazły i to bardzo szybko. Swego czasu zatrzymywał się tam InterCity. Teraz się już nie zatrzymuje, a powiem więcej, że stacja ma być zlikwidowana(nie wiem kiedy, może już jej nie ma). Co to oznacza, że obłuda polityków nie zna granic... fajnie było wywalić miliony i nie ważne, że z tego powodu później cierpią mieszkańcy. No ale OK. Załóżmy, że w Łomży kolej będzie się opłacała(czego również sobie życzę). Dlaczego jeszcze nikt nie zlecił wykonanie profesjonalnej ekspertyzy, tak jak to miało miejsce w sprawie Via Baltiki. Scott Wilson wykonał ekspertyzę i czarno na białym jest który wariant jest najkorzystniejszy, który najtańszy, za który dostaniemy dotacje, a za który nie. Oczywiście badanie naszej kolei będzie dużo tańsze, bo mniejszy zakres badań. Dowiemy się wtedy, że może warto i 200 mln zainwestować ale w inny wariant, bo się szybciej zwróci , niż zainwestowanie np: 50mln w remont. Może wcale nie trzeba remontować torowiska, tylko rozwalić obecne i zbudować nową linię w innym miejscu. Wie ktoś na tym forum jak w przypadku konkretnych wariantów sprawa wygląda? Ja np nie wiem... A nasi łomżyńscy politycy sprawdziłem wiedzą tyle co my. Nie wiem jak więc można wypowiadać się, że kolej to taka super inwestycja nie mając ekspertyzy, albo chociaż przybliżonych danych. Poruszony tym tematem zapytałem się kilku osób na uczelni na której studiuję o naszą łomżyńską kolej. Wiadomo, że osoba nie badająca konkretnego przypadku naszego miasta nie może wydać super obiektywnej oceny spoglądając tylko na mapę i ogólne dane. Ale mając tylko te dane już wiele ciekawych rzeczy powiedział ów człowiek, chociażby jak w innych miejscowościach wyglądała sprawa rewitalizacji kolei i jak to wyglądało finansowo i jak to wypada na tle naszego miasta. Pierwsza sprawa, że rok 2012(rok ewentualnej likwidacji linii) jest dla nas nie najlepszy. Raz, że EURO będzie w 2012, a ta właśnie impreza mocno nakręca gospodarkę. Dwa, okres "łagodny" dla Polski w sprawie pakietu klimatycznego kończy się w 2013(może będą jakieś zmiany w tej kwestii). Dobrze jakby do 2015 chociaż była odroczona likwidacja. Upraszczając to wszystko: - Miasto nie chce same wyłożyć kasy na kolej w Łomży - Chce zrzucić to też na inne barki(co jest całkiem logiczne) - Miasto nie ma konkretnego, przemyślanego planu jak wykonać rewitalizację kolei. - PKP ma gdzieś naszą kolej... tak to brzydko można nazwać... i nie zamierza inwestować kasy... - Ministerstwo Infrastruktury wręcz podaje argumenty przeciw kolei - Białystok to już wogóle wróg nr 1 i tylko czeka, aż powinie nam się łapa. I co dla nas będzie najgorsze: jak źle zainwestujemy pieniądze w kolej, którą może uda się jakimiś drogami załatwić, a za kilka lat(chociażby w dniu wprowadzenia pakietu klimatycznego w pełnym wymiarze) Nasza łomżyńska kolej upadnie... To Białystok, Ministerstwo Infrastruktury, PKP i kilka innych osób powie: A nie mówiliśmy ?! I wtedy szanse na kolej w Łomży będziemy mieli dopiero w następnym tysiącleciu! Bo ich głównym argumentem będzie: parę lat temu też przekonywaliście, że będzie rentowna... i co ?! Nigdy więcej Was nie posłuchamy, bo przez to tylko tracimy kasę i czas... Ja nie jestem przeciwny kolei jak już powtarzałem wielokrotnie, ale krew mnie zalewa jak słyszę: - Kolej jest potrzebna, bo żadne miasto się nie rozwijało bez kolei. Rozwijało, rozwijało... niejednokrotnie kolej była SKUTKIEM, a nie PRZYCZYNĄ rozwoju. Inna sprawa podążając tym tropem to jak w Jeziorku zrobić kolej, to za kilka lat będzie większe od Łomży. (Jeziorko to tylko przykład... bez urazy). - Bo mamy studentów i by jeździli do Warszawy wygodniej I kilka jeszcze innych argumentów nie popartymi konkretnymi przemyśleniami, konkretną strategią. A kto wie, czy czasem UE się nie szarpnie na "puszczenie" jakiejś nitki od Rail Baltiki, która notabene ma przebiegać od Warszawy przez Białystok(narazie to plany). Ale jak będziemy mieli już kolej to może uzna, że nie trzeba. Ktoś nad tym się zastanawiał? Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
oprogramowanie "OCR" lub znajomi każdy po kilkadziesiąt stron ;-) o ile oczywiście to druk z doświadczenia wiem ze najlepszy jest FineReader powodzenia
|
|
Prawda jest taka,że każdy patrzy według tego co mu się podoba i na co go stać.A jeśli mowa o ładnych widokach to nie wiecie przypadkiem co z tymi działkami przy Zdrojowej miało tam być jakieś osiedle?Z tego co wiem to na Starej Łomży nad rzeką wcale nie jest tanio.
|
|
Strona Urzędu Pracy i wszystko jasne: Stanowisko: Pracownik biurowy Wymagania: wykształcenie średnie/wyższe, wymagane doświadczenie na w/w stanowisku, praca w podgórzu. Kontakt: Ubojnia Zwierząt. Robert Rytel, CV przesyłać na e-mail: praca@ipadmin.info z dopiskiem praca w Podgórzu Data zgłoszenia: 19.01.2009 Czyli ściema to chyba raczej nie jest.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |