sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
pod czyim zaborem jesteśmy właściwie

nadal to samo juz nerwicy dostaje

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: pod czyim zaborem jesteśmy właściwie

Nie jeżdżę ;-) mam problem z głowy i już , tak samo z ''klubami'' w Łomży nie chodzę mam to w ... co się tam dzieje proste .

Polecam u Przybylaków,zrobili mi wiązankę ślubną specjalnie według mojego pomysłu,taką jak chciałam,byłam zadowolona.

Też chodziłem wczoraj z puszką. Kolega bardzo dobrze napisał... Myślę tak samo, więc nie będę drugi raz tego samego pisał. Dodam tylko, że puszki były na stacjach, więc kto tak bardzo chciał wrzucić to mógł.
Pozdrawiam!

NEOSTRADA RZĄDZI ;p

Siemka Niewiecie moze czy w Łomzy gdzies robia paski ze swoim napisem na zamowienie..?Pozdr.

do fionix - tak sklep Złota Rybka jeszcze jest

w lomzy tego nie kupisz masz t link na strone i tam mozesz sobie zamowic
www.out-line.pl

prawdopodobnie w MAkBUDZIE NA POLIGONOWEJ organizowali takie kursy,ale musisz sie dowiedzieć .

A ja mam pytanie! Gdzie można se zakupić fajną bielizne??? Konkretny sklep:D

"wiktoria" na broniewskiego :)
Polecam !!!

ostatnio widzialem ze jakies promocje na karnety )

a co jak reklama to reklama he

Sprawa hopek wygląda następująco. Właściciel jest skłonny zgodzić się na istnienie skoczni pod jednym warunkiem- zero skaczących narciarzy.

idiotę widzisz codziennie w lustrze...
skończcie dzieci te mrzonki...

Treść jest ukryta

Treść jest ukryta

ja na pesel 2 tygodnie czekałam

osteria tak taksówką i d'angelo tez

Takos

nemo:

"Oczywiście, lepiej jechać 2,5 godziny autobusem niż krócej pociągiem."

Taaaak? A to powiedz mi proszę ile zapłacę za przejechanie trasy Łomża - Warszawa tak, żeby było krócej niż autobusem pośpiesznym? Puki co PKP wydłuża czas i podnosi ceny.... I owszem.... jak pociąg będzie miał dwa przystanki..... w Łomży i w Warszawie to będzie dużo szybciej, ale ile za to zapłacę?

A jak będzie w Łomży Via Baltica? To nie mów mi, że szybciej do Warszawy pociągiem dojedziesz :-) Wybacz.... ale kolej pasażerska w naszym regionie nie masz szans pojechać szybciej niż średnia krajowa, która wynosi 75-80km/h.
Żeby nie było, że teraz nie ma Via Baltiki to podążając za 4lomza.... Eksperci proponują: Via Baltica przez Łomżę już w 2020 roku! I dużo bardziej realna wydaje mi się Via Baltica niż kolej.....

" no i niestety, ale ciągle rosną ceny transportu kolejowego.... znacznie szybciej niż transportu drogowego."

Tak Ci się wydaje? Jak nie to poproszę źródła do tych informacji.

Źródło danych? Najlepsze źródło danych to moja kieszeń! Rocznie Kilkanaście razy korzystam z transportu kolejowego i drogowego(autobusowego) i widzę czego i jak mocno rosną ceny... Dla przykładu warianty trasy Łomża - Kraków(bo tą trasę najczęściej pokonuję)

Łomża - Warszawa - bilet studencki 15,40zł czas 2 godz 30min

Warszawa - Kraków - autobusowy bilet studencki - 31,50zł czas podróży ok 5h
Warszawa - Kraków - Express bilet studencki - 69zł czas podróży ok 3h 10min
Warszawa - Kraków - Intercity bilet studencki - 89zł czas podróży ok 3h 5min - GRATIS kawa i ciastko
i najlepsza alternatywa dla podróży autobusem to pociąg pośpieszny, który jedzie z Warszawy do Krakowa 5-6h i kosztował 33zł.

A jak wzrastały ceny? Cena autobusu Warszawa - Kraków od 4 lat wzrosła jak dobrze pamiętam złotówkę, czyli z 30,50 na 31,50. Ale mogę się mylić, bo bilet kiedyś(wcześniej niż 4 lata temu) mógł kosztować 28,50zł, ale nie jestem pewny.
Cena Expressu jeszcze 2 miesiące temu była dokładnie 15zł mniejsza czyli 54zł, tak samo IC, który kosztował 74zł. Kilka miesięcy temu bilet pośpieszny kosztował 27zł, później wzrósł na 33zł, a słyszałem, że jakoś wraz z podwyżką cen IC i Ex wzrosła znowu cena pośpiesznego, ale tego już "empirycznie" nie sprawdziłem. Cena biletu z Łomży do Warszawy z pewnością wzrosła, ale zupełnie nie pamiętam ile taki bilet kosztował 4 lata temu.

Najtańszym więc środkiem transportu jest autobus, niewiele droższy jest pociąg pośpieszny, jednak dłużej jedzie. Rzecz jasna pociągiem jedzie się wygodniej... jeżeli nie chce nam się spać... w innym wypadku będziemy co kilka kilometrów budzeni przez konduktora sprawdzającego bilety, a nie budzeni przez złodziei, którzy chętnie zaopiekują się bagażem. Aby uniknąć tego możemy jechać Expressem, jednak cena jest nieporównywalnie wyższa....
Co ciekawe.... zapowiadane są kolejne podwyżki cen kolei! Przykładowo PKP Cargo stoi u progu bankructwa! A co ma PKP Cargo do przewozów pasażerskich ktoś może zapytać.... a no ma dużo bo ma największe udziały w transporcie towarów w Polce.... A niektóre linie kolejowe są utrzymywane tylko dla pociągów towarowych(np: Łomża), a przy okazji "puszczonych" jest kilka pociągów pasażerskich.

I teraz przedstawię autentyczną sytuację jaka miała miejsce na Śląsku z koleją:

1. Cena utrzymania infrastruktury mocno "poszła" w górę....
2. Wzrosły ceny biletów.....
3. Znowu wzrosły ceny biletów.....
4. Ludzie zaczęli protestować(a zwłaszcza studenci) przeciwko takiemu wzrostowi cen...
5. Więc najmniej rentowne kursy zostały zlikwidowane...
6. Kolejne protesty, bo skoro kursy zostały zlikwidowane to już nie można tak swobodnie się poruszać pociągami, bo jest ich coraz mnie i godziny nie zawsze pasują.....

I tak w kółko....

Dla przykładu ostatnie wiadomości ze Śląska.... Bronią pociągów przed likwidacją...

Standard życia jest najwyższy w Polsce właśnie na Śląsku... to jak nigdzie indziej kolej powinna działać dobrze, bo ludzie mogą wydać więcej na bilety i mocno o nią walczą....

http://wiadomosci.onet.pl/2699,1895895,slask_najlepsze_miejsce_do_zycia_w_polsce,wydarzenie_lokalne.html

Sam miesięcznik kolejowy mówi, że sytuacja coraz gorsza w kolei.... Wszystko możesz poczytać sobie tu http://www.rynek-kolejowy.pl/.

Liczyłeś ile osób miesięcznie musi jeździć z Łomży, aby kolej była rentowna ???? Pewnie nie wiesz jak się do tego zabrać skoro tam mocno jesteś zwolennikiem jej w Łomży.

Teraz ktoś będzie mówił, że to miasto się strasznie rozwinie i wogóle..... i owszem rozwinęło by się, gdyby kolej nie przynosiła dużych strat, a w Łomży przynosiłaby ich w tym momencie za dużo.

Nemo: powiedz mi proszę ile wg Ciebie może w obecnej chwili miesięcznie osób w Łomży jeździć koleją.... Ok 1000? 2000? 100 000? osób miesięcznie? Strzel.....

Ja nie jestem przeciwny kolei w Łomży.... ja poprostu umiem liczyć i wyciągać wnioski....
Najpierw potrzebna nam Via Baltica.... a jak już powstanie to możemy zobaczyć, czy potrzebna nam kolej.

Masz racje boss jest najlepszy szkoda tylko ze dla ciebie widać niebyłeś chłopaku na innych weselach gdzie grały inne zespoły, powinieneś się wybrać wtedy zmienisz zdanie., a temat może zakończyć ten co go zaczoł .a nie ten co się wypowiada.

tak na zmiane woj do mazowieckiego

Ja słyszałam, że ma być nowy klub ale lepszy niż Metro nie będzie.

kolego zobacz na Janowie w stacji kontroli pojazdów, zrobią ci ją jak nówkę

Ja na twoim miejscu pomyślał bym o michelin pilot sport ps2 guma warta swojej ceny a co najważniejsze gwarancja dożywotnia

Pozdrawiam

Niedawno był ten temat. Powtórzę sie więc: na ul. Jednaczewskiej 21 jest wypożyczalnia strojów dla dzieci i dorosłych. Nazywa się PRZEBIERALNIA. Sama korzystałam z jej usług. Polecam!

za bazą ŁPB nastawnia przy zlikwidowanej bocznicy kolejowej ( jeśli go do końca nie rozkradli),
Dworzec kolejowy Łomża Wąskotorowa ( naprzeciwko tartaku) (chociaż on chyba jest przez kogoś użytkowany.)
Forty jak najbardziej, ale bez obstawy lepiej nie chodź, jeśli ich nie znasz, bo mozna w jakąs dziurę wpaść, a 12 czy 15 m w dół to nie zabawka

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org