Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Łuny na wschodzie |
Łomża jest jednym z niewielu miast nie tylko w regionie, ale i kraju, posiadających silną tożsamość lokalną i swoistą mieszczańską dumę. To bodaj jedyne miasto w naszym regionie, które przechowuje tradycje mieszczańskiego trybu życia, skutecznie wytrzebione w innych miastach najpierw eksterminacją Żydów, a następnie powojennymi migracjami mieszkańców wsi do miast i wypieraniem tradycji miejskiej burżuazji. Trudno oczekiwać, aby łomżynianie, szczycący się sześćsetletnimi tradycjami miejskimi i historycznie związani z Mazowszem, z radością akceptowali status miasta powiatowego ze stolicą w mieście, które swój rozwój zawdzięcza dosyć przypadkowemu poprowadzeniu przez nie linii Kolei Warszawsko-Petersburskiej.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Łuny na wschodzie |
ja bym proponował inne rozwiązanie: żeby móc poruszać się po mieście w aucie powinny siedzieć minimum 2 osoby słucham innych propozycji, zanotuje i wystartuje w najbliższych wyborach samorządowych
|
|
moim zdaniem w godinach szczytu nie powinny eLki wyjezdzac na ulice... Za bardzo korkują miasto...
|
|
ja do marketu się odniosłem jak byś nie zauważył...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |