Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
mocherowe berety przerobić na ciepłe skarpety |
A niech Was, rozgrzebaliście wspomnienia....Ten "złotówa" to jest chyba Jasio, a nie Rysio. Widziałem go niedawno. Zawsze "urzędował "w dawnym kinie "Październik". Masło na straganach było zawinięte w liście chrzanowe z takimi wzorkami od łyżki na wierzchu.. a śmietanę próbowano dostając kapkę na wierzch dłoni..Kiedyś na Starym Rynku zbiegał się koń i tylko iskry szły z przewróconego na bok żelaźniaka (był jeszcze bruk). Z folkloru to jeszcze był: "Gerlach"(sprzedawał noże), "Babcia pomóż", "Władek z medalami (z Piątnicy)", "Tidirytka" (z kozami), Edziu-ząbek"...To byli jednak niezwykli na swój sposób ludzie...i ma rację Zibi1: Cześc ich pamięci! A jeszcze pamiętacie tabory cygańskie pod Lasem Jednaczewskim, przy czystej strudze? pbielali patelnie i haki nad ogniskiem.... stanisław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: mocherowe berety przerobić na ciepłe skarpety |
Z ciekawszych ludzi była jeszcze Babcia Pomóż , która ganiała dziewczyny w mini i tych co na nią krzyczeli j.w. , oraz Behapowiec , który wycinał wystające pręty z dróg i usuwał inne przeszkody. Masło było w liściach chrzanu , bo łopian nie jest taki gładki. W Satyrze , pijanym , kelnerki potrafiły do gorzały dolewać drugie tyle wody. Zamiast jajek często bywała galareta jako obowiązkowa zakąska. Cała młodzież chodziła wkoło Długą i Dworną - tam łatwo było się złapać. W kawiarniach trudno było znaleść miejsce. Najciekawsza była Stokrotka z miejscami także na górze. Wszyscy mieli dużo więcej czasu.
|
|
Obwodnica - tak, ale ta autostrada... nie wiem, czy mielibyśmy coś do zaoferowania podróżnym. Widziałem wiele autostrad za granicą i niewiele jest tam możliwości zatrzymania się (chyba awaryjnie) - trzeba z niej zjechać do miasta, a czy do Łomży chcieliby zjeżdżać? Bazy przeładunkowe itd.. to zależy od przemysłu, komunikacji (kolejowej np.) i infrastruktury przemysłowej, a u nas taka jest?
|
|
koleżanko zagadaj z kimś z roku :) bywaj w miejscach gdzie łatwo poznaje sie ludzi (zapisz sie do chórku albo na kurs szydełkowania itp.) nie masz znajomych wiec masz dużo czasu jak kogos tam nie poznasz zawsze zostaną ci umiejętnosci :) Ps. klub fitnes to jest to i jeszcze jedno jak juz całkiem nie mozesz sie przełamac to idz do baru zawsze ktoś postawi ci drinka
|
|
Poczytaj BRAVO Girl... przecież tam są recepty na wszystko ;-) Zbych
|
|
weź przestań dziewczyno....na rozum padłaś?? _____________________________________________ Jak zwykle pozdrawiam
|
|
Dokładnie, Halina, każdemu może sie zdarzyć jechanie na bani... Krew mnie zalewa jak to czytam. Masz dzieci? Chcialabyś, żeby Twoje akurat przechodziło przez ulicę kiedy jakiemuś 'kierowcy' akurat zdarza się jechać na bani???!!! Moim zdaniem kary (nie wiem czy to dobre słowo) za jazdę po pijanemu są ostro za niskie, jak wypiję nawet pół piwa to po prostu nie siadam i tyle. Koniec tematu, sprawa dla mnie jest prosta. Pijesz - nie jedź. Ciężko pojąć? Co jest z wami ludzie? To się w głowie nie mieści. Przepraszam, ze delikatnie odbiegłam od tematu. Sprawiedliwość sądu w tym przypadku wygląda na jakiś absurd, ale cóż, ja zdążyłam się już przyzwyczaić do polskiej rzeczywistości. I chociaż wiem, że nie powinnam tak mówić, widzę, że g.... możemy zrobić, zwykli, szarzy ludzie najwidoczniej nie mają nic do gadania. Najwazniejsze jest kogo się zna i jak wysoko ten ktoś siedzi. Wyjątkowo z gorzkim pozdrowieniem Kasia
|
|
Jestem bardzo zainteresowana. Uwielbiam takie historie. :)
|
|
Jakbym pracował w ratuszu i zobaczył podanie z takimi bykami, to bym petenta wyśmiał.
|
|
W ciągu tych 6 miesięcy kierowca sobie normalnie chorował. Widzę, że temat jest ci dokładnie znany. Nie wiedzxiałem jednak, że w sądach trza liczyć na szczęście. Może lepiej rzucać monetą, zamiast tam się udawać?
|
|
Szanowny Panie Adamusie. Ta druga replika odnośnie znajomości sprawy nie dotyczyła Ciebie, tylko bliżej niesprecyzowanej Haliny. Za niewskazanie adresata soooooooorki. Faktem jest jednak, że pijany za kierownicą wygrywa w sądzie. Z tym który był trzeźwy (lub nie wpadł) jak kto woli. Warto więc jeździć na bani czy nie??? Arbiter na stadionie może byc co najwyżej wygwizdany. Ja natomiast, szanowny Panie mógłbym być po raz drugi "uziemniony", gdybym nieopatrznie dopuścił do pracy skacowanego kierowcę (a ten spowodował wypadek) w następnym dniu jego pracy. Alkohol podobno jest wykrywalny we krwi przez następne 48 godzin...
|
|
Transfer zaiste zajebisty. Może mają serwera za rzeką? A to już problem. Pieszo trza z 20 minut pedałować.
|
|
W Łomży bezpiecznie będzie. Bo Łomża sie w końcu wyludni. Za kilkanaście, lub co najwyżej kilkadziesiąt lat pozostanie już tylko po niej wspomnienie.
|
|
Tak Panie Piotrze, rozumiem :) I jedną rację przyznać Ci muszę (o ile też miałeś coś podobnego na myśli). Otóż istotni, PRAWO PRACY (nie sądy czy sędziowie) skonstruowane jest do luftu (delikatnie mówiąc) - heh, moim zdaniem jest wogóle niepotrzebne. Broni pracowników, a ci powinni pracować, albo być z pracy wyrzucani, o ile są złymi pracownikami. Tymczasem pracodawcy nie mają żadnej ochrony, co powoduje, że choćbyś nie chciał - musisz zatrudniać obiboków i pijaczków (teraz już mniej, łatwiej oszukać - umowy zlecenia itp.). Ale co do sądów: podtrzymuje swe zdanie, iż sądy wydają dobre wyroki tyle, że opierać muszą się na złym prawie. A prawo ustanawiają (p)osłowie, których wybieramy my, więc to tak, jakbyśmy to my te prawo ustanawiali. Ale o rozsądnym głosowaniu pisałem już tu wiele razy. Większość z nas woli jednak Leppera, programy Jaworowicz i "Fakty i Mity". Pozdrawiam.
|
|
Heh, a ja przypomniałem sobie Ogródek Jordanowski. Taki basenik z żelbetu i po środku coś w rodzaju "wodotrysku". Łaziło się tam w lato, chociaż był w cieniu, obok takiej drewnianej budki, gdzie z kolei mozna było zagrać w pingla albo cos kupić (chyba). No i nieopodal była tzw. plaża miejska. Chodziło się z rodzicami :)
|
|
Jak wam sie podoba nowy program radia BAB? Bo dla mnie to juz nie jest Bardzo Atrakcyjne Brzmienie. Skoro radio było dobre to czemu tak bardzo zmienili ramówke? Widac twórca zasłuchał sie w Wawie radia "Pogoda" które jest bardzo popularne w stolicy jednak nie sądze zeby przeboje z lat 60 70 i 80 znalazły szeroką rzesze słuchaczy w Łomży zwłaszcza młodych. Starsi słuchacze i tak pewnie wolą słuchac radia "Nadzieja" i "Plus".
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |