wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
jakim prawem PO miesza z błotem Andrzeja Leppera

Wracając do tematu niszy rynkowej w Łomży, nie wiem, czy dobrym pomysłem jest powielanie rozwiązań, które nie przynoszą kokosów, a szybko znikają (sklep z odzieżą, kawiarnia, klub). Przypomnijcie sobie, ile dyskotek i ile sklepów próbowało się wybić - kłopot polega na tym, że takie firmy nie produkują, a korzystają z pieniędzy łomżyniaków. A ludzie z coraz mniejszą chęcią wydają kasę na takie uciechy doczesne.

Może więc warto pomyśleć o przyciągnięciu inwestorów? Nie pamiętam w jakim mieście (ale w pokroju Łomży lub mniejszym) znajduje się firma, która obsługuje Błękitną Linię TP SA. Koszty pracy w mniejszym mieście są mniejsze, można zaproponować konkurencyjną cenę za takie usługi. Tylko że trzeba mieć pokaźną kasę na start, przystosowanie budynku, łącza, szkolenia pracowników.

Może agencja pośrednictwa pracy, coś w rodzaju agencji pracy tymczasowej - można się dogadać z firmami na jakieś drobne roboty (sprzątanie, naprawa schodów czy ja wiem, nawet podlewanie kwiatów), startować w przetargach w urządzie miasta na jakieś układanie chodników czy inne sadzenie kwiatków - na pewno za niższą cenę niż profesjonalne firmy - a bezrobotnych specjalistów w Łomży nie brakuje (nawet ogrodników i murarzy). Zamiast tkwić pod pośredniakiem na murku przynajmniej część będzie chciała popracować.

To moje trzy grosze w tym temacie.
Przedsiębiorca ze mnie słaby, ale tak mi wpadło do łba, to napisałem.

Pozdrawiam.
grover

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: jakim prawem PO miesza z błotem Andrzeja Leppera

NO WŁAŚNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
już mnie to wkurza, chyba przestanę tu zaglądać.
Już kiedyś podobna sytuacja miała miejsce, i o dziwo przyspieszyli, ale dopiero po napisaniu posta!!!
Czy trzeba aż pisac o takich sprawach?żeby ktoś łaskawie się tym zajął?

zwiększcie przepustowość!!!

DOBREE EHEHHHEEEHEHEH

ło czyżby proczitali?
;>

Dajcie spokój chłopakom!
Naprawdę ciężko hakują...

Evcia: no to kółko sie zamyka -> ja nie pracuję lepiej, bo prywaciarz nie podniesie mi pensji, a on mi nie podniesie pensji, bo ja nie pracuję lepiej. Zapewniam (o ile mi wolno), że dobrzy specjaliści są dobrze wynagradzani, także przez prywaciarzy. Co prawda mamy takich prywaciarzy, jakich mamy, ale są też porządni. Na dnie pozostają tylko te, które ludzi nie cenią (duża rotacja nie sprzyja rozwojowi).
Pozdrawiam.

Takim

W serwisie informacyjnym "Panoramy" podano, że niektóre Urzędy Komunikacyjne w Polsce wprowadziły możliwość składania wniosków o rejestrację samochodu przez internet. Czy można to wprowadzić u nas?
Życie w Łomży lekkie nie jest, a to choć trochę ulżyłoby umęczonym petentom UM.

W pokoju redakcyjnym siedział wysoki, dobrze zbudowany mężczyzna. Wszedłem przywitałem się i poprosiłem o dedykację na dwóch jego książkach "Reduta" i "Misja Polska". Chwilę potem przyniosłem dwie kawy (choć ja kawy nie piję) i spędziliśmy dwie godziny na miłej rozmowie.
Ten gość to Profesor Józef Szaniawski - Politolog, historyk, publicysta, konspiracyjnie współpracował z radiem Wolna Europa. W 1985 aresztowany, został skazany przez sąd wojskowy na 10 lat więzienia, jako amerykański szpieg. Uniewinniony przez Sąd Najwyższy w 1990 roku, jako ostatni więzień polityczny PRL. Obecnie wykładowca w Wyższej Szkole Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki.
- Jak wyglądał Kukliński.
- - Wyobrażałem sobie, że agent wywiadu, i to jeszcze takiego formatu, to musi wyglądać lepiej niż James Bond. A to był taki drobny, niski człowieczek.
- Czy zrobił to dla pieniędzy.
... wyrok sądu Warszawskiego Okręgu Wojskowego – ten sam który skazywał go na karę śmierci, degradację, pozbawienie praw publicznych i konfiskatę mienia. W uzasadnieniu jest zdanie: sąd nie dopatrzył się żadnych pobudek materialnych w działalności oskarżonego Kuklińskiego.
- Jakie informacje przekazał reganowi.
- To nie tylko informacja o stanie wojennym. Najważniejsze, co przekazał, to plany agresji sowieckiej na Europę Zachodnią. A taki atak mógł oznaczać tylko jedno: wybuch III wojny światowej, przy przewadze Sowietów 3:1 w broni konwencjonalnej...
- Zapłacił za to najwyższą cenę...
- Tak niewyjaśniona śmierć dwóch jego synów.
Zdrada to zawsze problem moralny.
- Słynne zdanie gen. Jaruzelskiego - „Jeżeli uniewinni się Kuklińskiego, odda mu się cześć i honor, tzn. że to my nie mamy czci, honoru i to my jesteśmy winni”.
----------............
Dasto: Drodzy forumowicze...
Dziwi mnie stosunek Wałęsy do pułkownika. Wyraźna niechęć i pomniejszanie jego roli. Czy wynika to z jego wielkiego ego, wyobrażenia ze to on sam obalił komunizm... A może po prostu zdaje sobie sprawę, że oddanie czci Kuklińskiemu może obalić ten mit, może ten stosunek wynika po prostu z zazdrości człowieka małego formatu?
---------------------------

PS. Za dwa tygodnie spotkam jeszcze jedną wielką legendę - Wiktora Suworowa. Człowieka żyjącego z wyrokiem śmierci.

PS. W sumie z prof. Szaniawskim spędziłem kilka godzin, był częstym gościem w naszej redakcji. Zadałem mu wiele pytań między innymi o przyszłość Unii, o rozwój polski o prognozy wyborcze... Próbuję sobie to wszystko poukładać, przetrawić... Spotkania z ludzmi wielkiego formatu zmieniają nasze życie.
Inaczej patrzę na świat po spotkaniu z oststnim więźniem politycznym prl.

Dasto (dasto@hi.pl, macierzysta gazeta: www.kuriercodziennychicago.com)

Nie często, ale chyba zgadzam się z Gen. Jaruzelskim.
Przebywanie z ludźmi może nie Wielkiego Formatu, ale Wielkimi też ubogaca.

No nie wiem...Kukliński przecież dobrowolnie składał przysięgę wojskową, wiele lat współpracował z Jaruzelskim i Tamtą władzą, a potem sprzedał papiery... na Wllenroda on mi nie wygląda... Mimo wszystko cos tu nie jest czysto i nie wierzę, że za darmo działał bo te dokumenty dotyczyły jednak bezpośrednio ówczesnego "zachodu" i co nie odwdzięczyli mu się jakoś?
Jeśli mu dali pieniądze- to nikt o tym się nie dowiedział (to wywiad przecież!). Jest to jednak postać tragiczna. A co do Wałęsy to mozliwe są dwie wersje: albo jest rzeczywiście człowiekiem małego formatu, albo przeciwnie: uznał Kuklińskiego jednak za zdrajcę...Pozdrawiam.

stanisław

..." 2 godziny i 15 minut w ośmiogodzinnym trybie pracy w sektorze przedsiembiorstw' ...
Co to za badania i w jakich "przedsiembiorstwach" były robione? Pewnie na PKP i w Klubach Szachistów! Napatrzyłem się dość jak za granicą pracują i zapewniam, że nie z wariacką wydajnością bo jeśli ktoś tam pracuje jak opętany i w pocie czoła - to tylko Polak na dorobku i np. Niemcy wtedy mówią: pracuj spokojniej i wolniej bo nie doczekasz emerytury! (cytat autentyczny).

http://www.trials-shack.co.uk/posting.html

To mnie rozwaliło...

Dobrze by było, ale przeszkodzi temu twarde przekonanie urzędników o " trwałej i konkretnej mocy papierka"! Co włoży do segregatora, co położy na biurku (pod sniadanie), z czym pójdzie do szefa (powazelinować), na co postawi pieczątkę i przed kim się popisze swoją "urzędniczą mocą" jak nie będzie miał przed biurkiem żywego petenta?

Dasto nie odgrzewaj starych tematów Kukliński to tfffuuu.. ZDRAJCA
przysiągał bronić ojczyzny i tę przysięge złamał

Spotkałem tu świadków (a dokładnie pana Adama O.) którzy twierdzą ze przekazywali Wałęsie pieniądze od Kuklińskiego.
Zdaję sobie sprawę, że każdy patrzy ze swojej strony, ale przytoczę tu wypowiedż Szaniawskiego:
- Kukliński nie był prawdziwym oficerem, prawdziwy oficer by tego nie zrobił. Był filozofem. romantykiem...
Według mnie to wielkie nieszczęście stanąć przed takim wyborem. Nie chciałbym wybierać w ten sposób (choć mój wybór przedłużenia tutaj pobytu to też wielka zdrada).
Pracuję teraz nad artykułem na ten temat, więc wasze wypowiedzi są dla mnie cenne.
Czy widząc zło które poparliśmy przysiegą mamy trwać w tej przysiędze?
Czy przysięga wiąże nieodwołalnie (każda przysięga?)
Czy przysięgając w wieku np 20 lat wiemy że nasz wybór, nasza ocena sytuacji, nasz osąd moralny nie ulegnie zmianie?

Kultura ludzie kultura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EEEEEE BEZ SENSU !! I TYLE

Kostucha

Wypraszam takie odzywki sobie tak to se w domu mowcie do rodziny zobaczycie czy to tak fajnie !!

Nazis ale najważniejsze, że produkty codziennego użytku kupujesz naszej rodzimej produkcji. I o to tu chodzi Zbychu!

MrS jeszcze w Rampie dzieci nie wpuszczają ,nawet mnie nie chcieli ostatnio wpuścic ;)

Na kierowców autobusów nie narzekam. Nie spotkałam się z przejawem wulgarności z ich strony. Dla mnie są OK.
Ale za to polemiki niektórych osób na Forum mnie rozwalają. Poziom jest tak wysoki, że aż czasami zastanawiam się nad tym czy na pewno chcę umieścić swoją opinię, bo nie daj Boże mogę zaniżyć poziom konwersacji tak solidnie wypracowywany przez niektórych Forumowiczów.

Owszem, zgadzam się, że mlodzi pili, piją i będą pić. Ale czemu średnia wielku pierwszej inicjacji alkoholowej tak drastycznie spada? To jest problem. A drugim problemem jest to (wydaje mi się, że to jest meritum postu MrS), że na takie mlode, pijane osoby musimy patrzeć w lokalach. Oczywiście możemy oszczędzić sobie takiego widoku i tam nie chodzić (co ja właśnie czynię), ale to chyba nie o to chodzi.
Niestety temat z góry skazany jest na porażkę, bo nie sądzę żeby cokolwiek w tej kwestii się zmieniło.
I jeszcze jedno, jest taka "mała subtelna" różnica między byciem w dobrym humorze po pewnej, nie za dużej dawce alkoholu, a nawalonym w tzw. trzy dupy. I chwała tym, którzy ją dostrzegają.

Pozdrawiam

Każdy, kto twierdzi, że przez ostatnie 10 lat w Polsce nic się nie zmieniło - jest dla mnie totalnym debilem

jeżeli wieszacie się na rurce ta ja też bym was opieprzył . a dopóki co nigdy się nie spotkałem ze strony kierowcy z jakimiś wulgaryzmami. Po prostu więcej kultury dla innych a na pewno na was nikt nie będzie klął

WEZCIE WY WSZYSCY PRZYPOMNIJCIE SOBIE JAK BYLISCIE W TAKIM WIEKU!!!!!!!! ILE OSOB MI POWIE ZE NIE TKNELO ALKOCHOLU PRZED 18????????!!!!! MOZE KILKA SIE TUTAJ ZNAJDZIE!!!

O to mi właśnie chodziło o czy pisze AMik! Czy ludzie mają czekać aż pracodawca-sknera stanie się mądry i roztropny? Wtedy umrą z głodu i upokorzenia. Sam byłem świadkiem jak jeden z "pracodawców" popisywał się przed klientami wołając na pracownika (po studiach pracownik był):Te, magister, bierz się za szczotkę i sprzątaj! Mówił to z cynicznym usmiechem pewnego siebie głąba. I co zrobił magister? Upokorzenie zniósł i wziął się za tę miotłę. Nie twierdzę, że jakakolwiek praca hańbi człowieka, ale czy to ma być w ten sposób? A co do "Pani Heli" - to jeśli jest to ktoś w trudnej sytuacji, nie ma za co żyć i JEŚLI pracy też nie ma (albo nie może pracować) - to ŻYCZĘ SOBIE, ABY Z MOICH PODATKÓW PAŃSTWO DAŁO JEJ (I PODOBNYM) NA TEN WĘGIEL I NA UTRZYMANIE! Wolę to niż pakowanie (MOICH!) pieniędzy w "odprawy" dla kolesi, albo na ogłupiającą wojenkę w Iraku. To jest moja "utopia" i pewnie się nie zmienię. Pozdrawiam.

DjDesK i inni-spokojnie, MrS nie wyrywa Wam przecież kieliszka z ręki, a swoje zdanie mieć może! Nie chodzi o to, czy ktoś wypił, ale ile, jak i kiedy! Chociaż do pewnego wieku (np 16 lat- w sądzie to dorosły) powinien być publiczny i przestrzegany zakaz. Wszystkie narody Europy piją (Francuzi wielokrotnie więcej niż my), ale u nich hańbą jest pokazanie się pijanym na ulicy! Tam ,jeśli ktoś w klubie nawali się nieopatrznie, to obsługa zamawia taksówkę i na jego koszt odwożą go do domu (jeśli rozrabia - to policję).
O wódce dla małolatów nie ma nawet mowy- bo zabiorą koncesję. I tak powinno (niestety dla małolatów) być. Oni mogą tylko opoić się gorzałą w rodzinnym domu (jeśli tylko sąsiedzi nie zawołają policji).

stanisław

A jak zawsze MrS ma Do dupy pomysł ja leczyc sie nie musze do przeciwieństwie do Ciebie bo ty ***** taka Władza Bez Karna.Idz na Policjanta i zobaczysz jak fajnie nie jest to wtedy bedziesz mnie albo innych 16latków pilnować :P

Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga, nie oznacza to,
że będą wierzyć w nic, tylko że w cokolwiek
Gilbert K. Chesterton

Chcieliscie domene a oto i macie oficjalny adres hehe nieoficjalnej stronki mechaniaka:

www.zsmio.mechaniak.info <---- adres strony głownej
www.forum.mechaniak.info <---- forum

i nie trzeba komentowac! tylko wchodzic strona sie rozwija! w bardzo szybkim tempie! zapraszamy!

Ostatnio na moim osiedlu ,gdzie nigdy nie było kłopotów z przypadkami rozbojów,kradzieży(chyba że owoców z działki:))zaczęły się dziać takie rzeczy!!!!Ludzie boją sie wezwać policję bo już nie jednemu zbili szybę !Najlepsze jest to,że nie ma ŻADNEJ nocnej kontroli policji.Myślę,że gdyby radiowóz czasem przejechał przez każde osiedle byloby tego mniej!i jeszcze jedno to już chyba szczyt szczytów żeby kraśc czyjeś pranie z podwórka:P

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org