Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jarota i Kołakowski łomżyńskimi posłami. |
Chyba nie rozumiesz tego Ingardena bo zwrot: ..."ponieważ ordynarne, wulgarne, agresywne i obraźliwe określenia, wyrażenia, zwroty czy frazy niwelują intelektualną przestrzeń, w której może swobodnie poruszać się Wolna Myśl." ... jest paralelne do praktykowanej -nie tylko werbalnie -cenzury stosowanej w odniesieniu do dodychotomicznych kryteriów przez cenzorów PRL-u kiedy to ograniczano twórcom "intelektualną przestrzeń" wyrażania twórczego ducha, a powodem były głównie względy utylitarno-polityczne. Howg! "Nadmiar demokracji to anarchia"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jarota i Kołakowski łomżyńskimi posłami. |
Potraktowałem Cię poważnie i pomyliłem się kapkę bo chyba jednak wziąłeś na celownik Naszą Kurię (w celach zaiste bardzo komercyjnych) i głosisz te peany nie bez wiary....że z tego coś da się uszczknąć dla siebie. Ale życzę Ci powodzenia, tylko nie przesadzaj, bo ONA nie jest tak naiwna jak myslisz.:-) --- PGG
|
|
Dlaczego wysadzono? Bursztynowa Komnata, a poważnie - opowieści. Skoro są jakieś materiały, czy nie właściwym byłoby, aby Muzeum zajęło się tym. Oczywiście pieniądze. Miasto znajduje sponsorów na różne imprezy, może warto podjąć próbę znalezienia środków na taki cel.
|
|
Siedzi Janko Muzykant pod drzewem i gra smętnie. Nagle przerywa grę, zamyśla się i powiada: - Źle będzie, oj źle, bo Szopen nie żyje, Mozart nie żyje no i Ja jakoś źle się czuję... (do:"tylko My, Pisarze"...) :-C
|
|
Bogu niech będą dzięki, że oprócz Czytelników znajduję wśród Forumologów również uważnych krytyków, przywołujących moje słowa (moje!, nie Ingardena). Ordynarność (itd.), na której destrukcyjne działanie zwróciłem uwagę Forumniaków, nie jest paralelna do praktyk cenzury, bowiem ta ingerowała w immanentną strukturę dzieła sztuki (np. literatury, teatru czy filmu, ale nie tylko, a te posługują się znakiem w innej funkcji niż komunikacja w prostych sytuacjach, jak internetowe pogawędki). Moja opinia brała się z obawy, że wolna przestrzeń Wolnej Myśli na Forum będzie ograniczana nie tylko tematami czy pomysłami "zawyżania" poziomu, ale i przesunięciem akcentów: z radości myślenia i dzielenia się tym z partnerami na smutek lub gorycz urażonego, obrażonego, ośmieszonego, upokorzonego (itede) przeciwnika. Zatem - Panie i Panowie, także Ci z Mrs, Mr or Miss - jednoczmy się w grzeczności i szacunku dla drugiego człowieka; to wymaga wysiłku, ale równieżsprawia, że trwa nie tylko łomżyńska katedra od pięciu wieków... MRD
|
|
Jak to gdzie? W Łomży;)
|
|
... i Stompor nie żyje, i ja umieram, ale... Zdążyłem uszczknąć kilka fragmencików dachówki z muru okalającego Pałac Biskupi, w którym bp Łukomski w podziemiach drżał z niepewności, roztrzęsiony staruszek w sutannie i krypcie pod kaplicą Matki Boskiej Łomżyńskiej, do której modlił się, klęcząc na stopniu ołtarza. Uszczknąłem tych kilka fragmencików, poruszony, że hitlerowiec nie zburzył, a komuś idącemu ulicą Giełczyńską zawadzało parę kawałków dachówki... Po co łamać dachówki, po co wysadzać w powietrze katedry, po co wypalać dachówki, po co budować katedry? Po co forumować, jeśli ostaną się tylko dewoci, bigotki i rocznice cudownych ocaleń? MrD
|
|
Po co? O co? Po co pytać? O co pytać? Mówią, że kto szuka, ten znajduje... Do zobaczenia w katedrze, która (chciałoby się napisać: dzięki Bogu) jeszcze stoi... Do zobaczenia gdzieś w mieście... Do zobaczenia za miastem... Do zobaczenia... Albo i nie...
|
|
JUż JEST JEDEN DEBIL...MrS bigi2004
|
|
o-700-890-678 zadzwon teraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-C
|
|
|
Tiger czemu Cię nie było? Czekałem kwadrans i właśnie wszedłem do domu... Jeśli nie mogłeś to będę czekał jeszcze o 21:00, w tym samym miejscu. ...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...
|
|
Myślę, że jesteś zwykłym dupkiem.
|
|
oczym tu gadacie ???
|
|
***** chyba nikt nie czyta tytułu tego tematu tam pisze wyraznie CZY ŁOMŻA NIE JEST DOBRYM MIEJSCEM NA LOTNISKO !!!!!a helikopter gdzie ma ladowac jak nie ma lotniska ???????pomysl łajzo !!!!! lara
|
|
Kij im w dupe takim co krytykujo.......... Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga, nie oznacza to, że będą wierzyć w nic, tylko że w cokolwiek Gilbert K. Chesterton
|
|
Morze wymienia sie na morski :) prezydent zatem jeździł nad morze ? czy może nie morze było jego celem wyjazdu :-C
|
|
Najlepsze radyjko to President HR 2510 mmmmmmmmm piekne czasy QSL-ek z calej Europy a nawet i dalej czasami Alpha Bravo Foxtrot 54 klub polonijny z Niemiec juz chyba nie istnieje :( lara
|
|
Imprezy społecznie organizowane to jedna wielka chała. Robiona pod dobrodziejów je współfinansujących. Myślicie szanowni odbiorcy, że są one dla Was robione? Macie przyjść, pokręcić się między straganami, wydać parę złotych na precelki, baloniki i... spierdalać. Nie wcześniej jednak, zanim Was Filipkowski obfotografuje.
|
|
Tuneli pod Łomżą jest do cholery i ciut ciut. Krety nie próżnują.
|
|
Ło Jezu! Co to miało być? Jak doszedłem do końca dysputy, zapomniałem jak sie nazywam i gdzie mieszkam. Do katedry tyż nie trafię.
|
|
Przepis mowi jasno moc wyjsciowa max. 4W i oczywiscie dzialanie w pasmie obywatelskim. A policja o ile sie nie myle, to radia nie moze skonfiskowac, chyba ze jest kradzione. Niech mnie ktos poprawi jak sie myle. Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga, nie oznacza to, że będą wierzyć w nic, tylko że w cokolwiek Gilbert K. Chesterton
|
|
Mam 51 lat i bym se popracował. Klejenie kopert wykluczone. Wciskanie kitu tyż. Agencje towarzyskie od biedy ujdą.
|
|
Co wy sobie właściwie gównojady myślita? Że klient ma sie przed wami płaszczyć dlatego że coś tam sprzedaje? Jak mi sie czyjaś morda nie podoba, to mu sie nie bede podkładał. Jest zasrana wolna Polska. Każdy robi jak mu sie podoba. PRIVATE.
|
|
Do MILISZKIEWICZA NIE WARTO BO TAM ZŁODZIEJE SĄ ....MIAŁEM KILKA PRZYPADKÓW.I NAJLEPIEJ TE BUTLE WYRZUĆ PRZEZ OKNO I OD TABORU KOLEJOWEGO WON!!!!!!!!!
|
|
cO ZROBIC NAJLEPIEJ ZNALEŚĆ ZAJECIE NP.....NO WYMYŚCIE COS!!
|
|
było tak pięknie aż trafił się jakiśtam PEJA który potrafi brodzić tylko po płyciznach umysłu. Gdy ludzie przestają wierzyć w Boga, nie oznacza to, że będą wierzyć w nic, tylko że w cokolwiek Gilbert K. Chesterton
|
|
O, jakie miłe wytchnienie po tym całym bla, bla, bla, opluwaniu, narzekaniu i wypocinach dyslektyków (?).
|
|
Co zrobić, aby starzy ludzie się nie nudzili i nie sterczeli przed okienkami telewizorów?
|
|
Tiger mam nadzieję, że będziemy współpracować :-) Kosmos może też chcesz wziąść udział w jakimś spotkaniu "na żywo"?. Dużo łatwiej jest wtedy normalnie pogadać. Idziesz dzisiaj na prowokację do księgarni? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
W innych krajach organizuje się spotkania dla ludzi starszych, np. gry w bingo, wieczorki taneczne itp. Wydaje mi się, że w Łomży działało kółko szachowe dla ludzi starszych (na ul. M.C. Skłodowskiej, obok "Łosia"). hipokrates
|
|
Dzisiaj o 12:00. Pamiętacie? Kto będzie? hipokrates
|
|
Na basie zasuwam. Prowadzącej też się nie powstydzę. Ale ten... zespół? To mają być chałtury czy jakaś bardziej ambitna formacja? Proszę o skonkretyzowanie.
|
|
No sa zdrajcy !!!!Jednego dnia jest przyjacielem drugiego wrogiem!!!wogule co to ma znaczyć ??/Ludzie schodzą na Psy Ale złoś i nie nawiść dziś kieruje. wogule cały swiat jest jakiś dziwny i głupi(sa wyjatki) Świat jest piekny ale ludzie sa do dupy !!!!!!!!! :-C
|
|
Nie sądzę żeby to był dobry temat na to forum, za dużo tu głupoty i braku szacunku dla innych, żeby dyskutować na temat Boga i wiary. Uważam, ze tekst jest świetny. Nie porównywałabym jednak Henryka do Boga, raczej Heniem nazwałabym nasz Kościół katolicki. Zaraz nasuwa się tutaj Papież jako głowa kościoła, ale to już zupełnie inna bajka i absolutnie nie mam do Niego żadnych zastrzeżeń, więcej, jest dla mnie autorytetem jako człowiek. Wiara to bardzo trudny temat do dyskusji, ja sama jestem na etapie poszukiwań, na razie skłaniam się bardziej ku teorii deizmu, jakoś nie chce mi się wierzyć, że Bóg spokojnie patrzy na to co się dzieje na świecie. Całkowicie zgadzam się z wypowiedzią Zbycha, nie będę więc tego samego drugi raz pisać w sparafrazowanej wersji. Pozdrawiam wszystkich Kasia
|
|
w koncu sie mozna przesiasc na auto-piety... spacer jeszcze nikomu nie zaszkodzil, jest jeszcze cieplo - do pracy mozna sie przejsc, a z jednego konca do drugiego konca Łomzy max 30 minut;) Zbych
|
|
Jeśli chodzi o kulturę FNS, to ja jej nie kumam. A odwoływanie koncertów świadczy nie o mieście, tylko o organizatorach imprez. Chcesz kultury w Łomży? - Proszę: http://www.4lomza.pl/?co=kalendarz&akcja=szukaj&step=2&form_kategoria=1 Jeśli interesuje Cię inny rodzaj kultury - taki bardziej muzyczny, to masz tutaj: http://www.4lomza.pl/?co=kalendarz&akcja=szukaj&step=2&form_kategoria=2 - część pozycji rózni się od FNS tym, że Ci ostatni częściej pojawiali się w TV. A np. do chłopaków z 1-2-3, to FNS się nawet nie umywają! ....no zobacz.... i tu jeszcze coś jest: http://www.4lomza.pl/?co=kalendarz&akcja=szukaj&step=2&form_kategoria=3 Kostucha
|
|
...i to tylko z jednego źródła ciągnięte informacje.... podążając powyższym schematem można jeszcze kilka kulturalnych (a nawet Kulturalnych) pozycji znaleźć..... Pozdrawiam Kulturalnie! Kostucha
|
|
PEJA juz nie mam wiecej pomysłów(co ja kopalnia ?) i Dziekuje za poparcie ale nie trzeba.no i co ?na podsumowanie tematu : łomża jest dobrym miejscem na Lotnisko.nawet prezydent tak myśli no ale nie wybudują tego lotniska to Niech sie Wezmo Za Obwodnice !!!!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |