Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Kocham Ojczyznę więcej niż własne serce |
no racja. Ciekawe gdzie się podziały te pieniądze? DiDi
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Kocham Ojczyznę więcej niż własne serce |
Miałem "przyjemność" pobierać tzw. lekcje religii u tegoż. Pamiętam jak rozważaliśmy problem: czy pocałunek z języczkiem to już grzech, czy jeszcze dozwolona gra miłosna przed ślubem? Po jaką cholerę stresujecie się tymi, kościelnymi ślubami! Ślub w USC może być równie uroczysty i nie trzeba upokarzać się "naukami", z których śmieje się młodzież gimnazjalna. Toż to profanacja rozumu! Znam parę, która po cywilnym pięknie żyje, wychowując dziecko i pomimo zapowiedzi o ślubie kościelnym, wcale się im to tych egzorcyzmów nie pali. Nie bądżcie naiwni w wierze.
|
|
Hejka wszystkim! czy jest ktos moze z Lomzy kto dostal sie do policji na 29 wrzesnia? Bo ja wlasnie czekam na przyjecie :) W ogole to mialam isc juz w lipcu ale niestetki dlugo sparwdzali ankiete bezpieczenstwa i sie nie zalapalam :(
|
|
tylko co z dzieckiem? oni pomysleli chyba tylko o sobie, a chrzest, komunia swieta, bierzmowanie dziecka? i tak beda musieli isc i prosic! tak byc nie powinno! do tego nie mozna zmuszac!
|
|
Jak się okazuje to tylko w łomży są takie problemy , bo znam ludzi w warszawie którzy żyją bez ślubu kościelnego i dziecko ochrzcili bez żadnego problemu i z komunią też nie mieli problemu, kościól powinien z otwartymi rękoma przyjmować ludzi którzy chcą ochrzcić dziecko a nie kłaśc tylko kłody pod nogi i stwarzać problemy
|
|
http://www.tvn24.pl/-1,1564811,0,1,wiesz-o-korupcji-donies-za-25-tysiecy,wiadomosc.html
|
|
poki co dziecko mozna samemu ochszcic i nie jest potszebna do tego rzadna kaplanska reka. Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
siemka, mam pewien pomysł,aby funkcja proboszcza była kadencją np. na 5lat przyznawaną przez biskupa,wtedy taki proboszcz by nie traktowal parafi jako swojego wlasnego folwarku,ksiądz Jankowski zakorzenil się tu na stałe i rzadna siła go nie jest w stanie ruszyć ,
|
|
a w moim kosciele jest taki ksiadz od kilku ladnych lat ktory przygotowuje do bierzmowania ale nie wzystkich dopuszcza zalezy kto mu przypadnie do gustu a jak mlodziez nie zna odpowiedzi na pytanie to rodzic musi odpowiadac i jak on tez nie odpowie to dziecko nie pojdzie do bierzmowania tak jak moj maz wiec mamy tylko slub cywilny bo bez bierzmowania nikt nam nie chce go udzieli a moj maz powiedzial ze poraz kolejny nie bedzie uczestniczyl na tych wszystkich spotkaniach i zbieral podpisow a nie zdal bo ksiedzu sie nie spodobal i nie wazne ze umial i wszystko mial co trzeba i dlatego ze nie mamy slubu koscielnego nigdziej nie chca mi o chrzcic synka a juz ma 9 miesiecy bo u siebi w kosciele u tego samego ksiedza uslyszalam najpier slub po tem chrzes i bylo koniec tematu a proboszcz mojej parafi jak chodzil po koledzie jak jeszcze nie mialam meze zapytal sie czy pracuje a ja ze nie a on to na co czekasz do pracy bo slubu za darmo nikt ci nie da!!! i oni sie dziwia ze ludzie do kosciola przestaja chodzic a lbo ze mlodziezy wcale nie widac to niech tak nie robia i nie zniechecaja swoja postawa i to sa nasi ksieza
|
|
Nie powiino się zmuszać! tak, nie powinno się zmuszać poprzez chrzest niemowlęcia, posyłania nieświadomych dzieci do 1 komunii itd. To jest indoktrynacja religijna, narzucanie wiary przez rodziców. Tak uformowany osobnik ma trudniejszy wybór w dorosłym życiu, bo musi przełamać wpojoną, od dzieciństwa, religię. Dlatego, w niektórych nowoczesnych religiach protestanckich, chrzest przyjmują dorośli. Moje dzieci nie chrzczone i niekomunijne, ale miały możliwość wyboru, nawet przed 18 rokiem życia, już w szkole średniej mogli sami decydowac o religii. Gdyby system wychowywania w Polsce był wolny od indoktrynacji religijnej, społeczeństwo byłoby o wiele bardziej nowoczesne i zlaicyzowane, bo świadomi ludzie jako dorośli, nie chcieliby, ani chrztu, ani nic co łączyć by ich miało z zakłamaną religią. W wa-wie księża muszą stosować inną "taryfę" bo tam jest nowocześniejsze społeczeństwo, zlaicyzowane. Postępowanie księży na wzór ks. Jankowskiego spowodowałoby pustkę i tak słabo wypełnionych kościołów. Nie bądżcie naiwni w wierze. Postęp cywilizacyjny to również odrzucanie "wiary ojców".
|
|
Łksu nie!!Ale Siary tak!
|
|
czytaj ze zrozomieniem a morze kiedys zrozumiesz co sie do ciebie muwi. pytasz sie czy bylem, wienc odpowiedzialem. wloncz swuj maly rozumek. misiaczek zaprasza na pseudoszachy, wienc idz go poznaj. ja moge zaprosic na prawdziwe szachy... ale jusz nie w lomzy. DiDi
|
|
Z tego co się orientuję księża ślubują ubóstwo i posłuszeństwo. Chciwość, pycha i próżność to wielkie grzechy, większe niż pocałunek z języczkiem. Ale o tym chyba nasi niektórzy księża zapominają.
|
|
czy warto szczepic roczne dziecko? Takos
|
|
tylko to jest chore (sytuacja jasia) :] ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
Angel: a ty zrozumialas? Uwaga!!! nabity :)))))
|
|
Dobra kuchnia ... meczu nie obejrzysz...
|
|
Myślę,żę te pytanie powinno być skierowane do twojego lekarza rodzinnego.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |