wtorek, 17 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Gazeta Polska manipuluje?

Jeśli już mowa o lokalach to właśnie polecił bym ten, niestety nie wszystkim może odpowiadać bo jest własnie w Białym. Ale ja w tym roku tam się będe bawił. Podobno klimat ocjechany ;)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Gazeta Polska manipuluje?

plaża Gdańsk, Sopot

Jarek

sam bym sie gdzies podzial na jakiejs dobrej miejscowce dajcie dobry pomysl

tam i tak jest juz dobrze jeszcze troche to mur do okola postawia i getto zrobia

byl taki temat!!

Dlaczego matematyka jest ważna i potrzebna?? Bo dzięki niej potrafimy logicznie myśleć i wyciągać wnioski. Gdyby ludzie sumiennie do niej się przykładali, a nauczyciele skutecznie jej uczyli nie byłoby takich cudów jak często zdarzają się na tym forum.

Dziś nudząc się przez moment narysowałem taki rysunek:

...tzn. narysowałem tylko trójkąt i okrąg, ale wpadłem też na pomysł, żeby wrzucić to tutaj...

Rysunek wydaje mi się jest jasny, ale w razie wątpliwości dodam opis:
Mamy dany trójkąt prostokątny równoramienny. Przeciwprostokątna tego trójkąta jest styczna do okręgu, który jest styczny do dwóch prostych równoległych przechodzących przez jedną z przyprostokątnych (pierwsza prosta) i wierzchołek leżący na przeciwko (druga prosta).

Należy podać odległość pomiędzy lewą krawędzią trójkąta, a prawą krawędzią okręgu. Mamy dany promień okręgu.

Zastanawiam się która/y z naszych mądralińskich wyliczy prawidłowe rozwiązanie? :)

Tak, wiem, dla większości zadanie będzie banalne. Osoby które dawno temu skończyły podstawówkę/gimnazjum/liceum zapraszam do rozwiązania w ramach lekkiego połaskotania tych obszarów mózgu które dawno nie miały co robić :D .

Który z naszych mądralińskich pierwszy przedstawi prawidłowe rozwiązanie, a który pierwszy rzuci się na mnie ...... ?? :D

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie!

jak by co to na priv 3031909 moje gg

Zbych

baginiak90
Ja mam polski z wychowawczynią czyli p. Bućko, a histę z sorem Chojnowskim, ale trochę żałuję, że nie z p. Lipską, z tego co wiem, to ona najlepiej uczy histori, ale i tak z sorem Adamem ni jest tak źle :).
P.S. A ty w jakiej jesteś klasie??

Nauka nauko ale wiem jedno czasami ludzie bez wykształcenia lepiej sobie dają rade w zarabianiu pieniędzy niż ci z wykształceniem :))
Pozdrawiam

taaaa, tamci sa jak Lepper, wszyscy sie z nich smieja, a koniec ich marny...

jak sie nie myle to:

(r * (4 +3 *sqrt(2)))/2

..szukają lokum? :)
pewnie chcą uśpić Waszą czujność,
spoko, spoko, poklepywanie po plecach się zacznie.. a potem z grubej rury i won z ruiny :(

pierwiastek kwadratowy :P

hahaha spoko :P

poprawka: x = r + {3 + sqrt[3+sqrt(2)]} ojej... Hauzer jaki pomysl miales na rozwiazanie? :P

Nie sądzę aby tu w Łomży mógł Ci ktoś naprawić cyfrówkę. No chyba, że odwrotnie baterie włożyłeś ;) Żartuję oczywiście :)
Ale coś Ci powiem. Zanim zaniesiesz ją gdziekolwiek do serwisu pomyśl, poczytaj w necie, posprawdzaj, zadzwoń do firmowego serwisu i wypytaj...
Piszę tak gdyż jakiś czas temu zepsuła mi się właśnie cyfrówka firmy NIKON. Z tego co się orientowałem wysiadł w niej główny element światłoczuły, a więc naprawa, że tak powiem nieopłacalna. Gwarancji już nie miałem, gdyż aparat zakupiłem z 5 lat temu i to nie w Polsce a na zachodzie... Ale, pomyślałem sobie, że przecież ja tej części nie uszkodziłem, nie miałem na nią wpływu, nie dotykałem, itp... Zadzwoniłem do serwisu NIKONa. Pani wysłuchała, doradziła przysłanie im aparatu z dokładnym opisem usterki. Zatem wysłałem im aparat z opisem na stronę A4 :) Po 3 tygodniach przysłali aparat. Naprawiony, zepsuty element wymieniony, działa jak dawniej, zdjęcia robi jak dawniej. Koszt naprawy 0 zł. Zapłaciłem tylko za przesyłkę.
Zatem zalecam dokładne rozeznanie się w temacie. Pośpiech, to często zły doradca :)
Pozdrawiam.

Treść jest ukryta

kasę pożycz w banku, dołóż posiadane 25 tys. zł i prowadź parzenie tej kawy samodzielnie. Znane jest powiedzenie: "spółki zjadły jaskółki". Jak już rozwiniesz firmę to ewentualnie dopiero wtedy --->>> spółka akcyjna.

Ja jednak uważam , że prawidłowe jest rozwiązanie hausera z
Data: 22-11-07 21:24
x= r ( 2 + sqrt(2) )

Tu rysunek pomocniczy:

odległość od lewa do prawa to:
x=2r-c+a+r
(długość przyprostokątnych trójkąta to 2 promienie okręgu) + odległość od styku do środka okręgu - odległość od styku do końca trójkąta + odległość od środka okręgu do prawej krawędzi...)

c=r-a

x=2r-(r-a)+a+r
x=2r-r+a+a+r
x=2r+2a

a=r/sqrt(2)=sqrt(2)*r/2

x=2r+2(sqrt(2)*r/2)
x=2r+r*sqrt(2)
x=r(2+sqrt(2))

Tu:
http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=120406&t=120406
chyba już pozamiatane.

Proponuję małe rozwinięcie... trójkąt nadal jest prostokątny, ale już nie jest równoramienny, ale za to oprócz r okręgu w danych mamy wartość kąta ALFA trójkąta...

jaka teraz będzie odległość miedzy lewą krawędzią trójkąta, a prawą okręgu?? :)

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

...proponuję małe rozwinięcie tematu:

http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=120473&t=120473

...a w tym wątku zapraszam do rozwiewania wątpliwości...

zacznijmy od tego, ze okrąg nie ma krawędzie, ale rozumiem, ze chodzilo Ci o prosta prostopadła do x i styczna do okregu z prawej( patrzac na rysunek) strony :)))

wypilem troche, ale zobaczymy :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org