Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
kto ytak nabija głosy na Pana Piorunka w sondzie 4lomza.pl |
Był już niedawno taki temat...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: kto ytak nabija głosy na Pana Piorunka w sondzie 4lomza.pl |
Oglądałem 2 razy.... może być. Nie wiem czy akurat ten film można określać w kategoriach dobry czy zły..... tematyka niecodzienna jak na filmy wypuszczane do kin.
|
|
Mam nadzieje, ze jutro bede mogl przekazac termin spotkania/konferencji. Pasja
|
|
Koledzy zapomnijcie o tym interku przez zasraną Mu...medię. Do bani a ceny takie jak i szefostwo
|
|
Dzięki za kolejny bardzo mądry tekst i jakże trafne zawarte w nim spostrzeżenia.
|
|
ja najbardziej cenie kazia ostaszewskiego z ekonoma.nauczyciel jakich malo w lomzy on naprawde potrafi nauczyc i wytlumaczyc . u niego lekcje sa naprawde luzackie super wytlumaczy temat lekcji poslugujac sie to tego telefonem komorkowym jak uczen czegos nie rozumie to kaziop sobie podejdzie sprzeda czuba i gra gitara ze swojej skromnej pensji strzeli sobie omege a tak przeciez niedawno kupil sobie octavie.pozdro narka
|
|
Fakt: mam wykupione 32kbity Fakt: mam taką przpustowość! http://xtravert.republika.pl/4lan.JPG. jakiś czas temu po 21 spadała 10 razy ale mniej więcej od tygodnia jest juz OK... (nie liczac tej feralnej niedzieli!) ...pocieszam sam siebie? józek
|
|
Biblia zajmuje ważne miejsce w życiu chrześcijanina. Siłą tej natchnionej księgi nad księgami jest różnorodność formy i sposobów zrozumienia. Zawarte w niej teksty- od opowieści historycznych, poprzez przepisy prawne, aż po teksty profetyczne, poetyckie czy listy, pozwalają każdemu wierzącemu i niewierzącemu na widzenie jej swoimi oczami. Siła Ksiąg Starego i Nowego Testamentu polega na tym, że ich obraz rodzi się w sercu, i naprawdę nikt nie może powiedzieć, że obraz, który Ty widzisz swoimi oczami, jest obrazem skrajnie złym. Jest tylko jeden filtr, przez który należy patrzeć na owe księgi – MIŁOŚĆ. Jeśli czytając widzisz miłość – twoja interprentacja jest interpretacją właściwą. Ujrzysz więc Syna Bożego, który na swoich oprawców patrzy z miłością, nie nawołuje do zemsty, nie potępia nikogo. Kocha swoje dzieci, bo ... On to dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem. Ukrzyżowany RÓWNIEŻ ZA NAS pod poncjuszem Piłatem został umęczony i pogrzebany. I zmartwychwstał dnia trzeciego jak oznajmia Pismo. (credo nicejskie). Ukrzyżowanie stanowiło okrutną formę śmierci. I to właśnie pokazał Mel Gibson. Jest to jego wizja tej śmierci. On to tak widzi, ukazuje wielką ofiarę – dobrowolne oddanie się w ręce oprawców za nas – ludzi. którzy każdego dnia wbijają gwożdzie w ręce Boga. Nie dopatruję się w Tym filmie potępienia jakiegokolwiek narodu – wszyscy jesteśmy temu winni. Czy nie lepiej podać sobie dłonie, spojrzeć z Miłością i nie doszukiwać się winy w innych. Ujrzeć winę nie w Kajfaszu, nie w oprawcach rzymskich ale w Sobie... I starać się naprawić siebie, nie potępiać innych, ale nieść im przesłanie – spójrz jak Chrystus cierpiał za nas, podajmy sobie dłonie, nie krzyżujmy go więcej. Jest pełen podziwu dla aktorstwa Jamesa Caviezela – gdy stoi umęczony przed oprawcami, silny, charyzmatyczny mężczyzna, który z pewnością mógłby się bronić – w jego oczach nie ma nienawiści – tylko miłość. W tych momentach widzimy nie aktora, ale Jezusa Chrystusa. Przestańmy więc w pełnym nienawiści postępowaniu Kajfasza, debilnych twarzach oprawców rzymskich, cwaniackim Judaszu widzieć przedstawicieli innych narodów – zobaczmy siebie. Przecież gdyby nie nasze grzechy Jezus nie musiałby umierać na krzyżu ZA NAS. To nie naród skazał Pana Naszego, tylko ludzie opętani nienawiścią. Użycie nieistniejących języków, którymi już prawie nikt nie mówi, także daje nam sygnał, że Gibson nie potępia tu żadnego z obecnych narodów. Taka jest prawda historyczna.I myślę, że to właśnie chciał przekazać nam ten film, a zwłasza tak symboliczna scena ukrzyżowania, zrealizowana, jakby to każdy z nas wbijał ten gwóźdz, Dlatego próbujemy zrzucić całą winę na innych, że gryzie nas sumienie. I to jest siła filmu Gibsona – budzi sumienie. Lecz pojawia się także PYCHA – ja jestem bez winy, TO ONI. A to już nie wina Gibsona – tylko ułomność naszej duszy. I tylko jedno na Nie – tytuł. Pasja – słowo wzięte z łaciny, którym malarze i poeci określali cierpienia ostatnich chwil życia Chrystusa. Myślę że dużo bardziej do wersji Polskiej pasowałby nasz rodzimy odpowiednik – Męka Pańska. Dużo bardziej dostojny, i co najważniejsze Polski. DaSto - człowiek którego obczyzna uczyniła Polakiem.
|
|
...dzięki DaSto! ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
|
Ja to bym chciał dr. Łukasiuka na nowego dyrektora józek
|
|
Labedz (---.t15.ds.pwr.wroc.pl) Korzystasz z 4lan i taki dziwne IP? U mnie-ŁSM- jest teraz fatalnie, dowolne strony laduja sie ponizej 4 a czesto nawet 2kb. Koniec modernizacji mial byc 15 marca, teraz przelozona data- walenie kotka za pomoca mlotka... Przez tyle czasu to mozna siec zrobic od podstaw, a nie modernizowac.Miesiac czasu... Tlumaczenia maja takie glupie,ze musza miec swoich uzytkownikow za debilow. Ponawiam pytanie- czy ktos juz rozwiazywal z nimi umowe przed czasem, albo wie jak to zrobic najmniejszym kosztem? ...:::A gdy odejdę, gdy kiedyś zamknę oczy swe... Zawsze, z Tobą będe...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |