Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Tort urodzinowy |
Witam. Nie wie ktos czy w Lomzy robia w jakiejs cukierni torty np w ksztalcie samochodu? Takie torty jak robi cukiernia Anna z Zambrowa?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Tort urodzinowy |
Zamówisz w okruszku ul. Piłsudskiego. Inne też robią ,tak mi się wydaje. Sama zrób to nie jest trudne.Większa frajda.
|
|
Wszędzie takie robią. W "Trybunie Ludu" rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego prof. Teodor Marchlewski oświadczał: "Geniusz Stalina opromieniał naukę, uskrzydlił ją, wytyczył jej nowe szlaki rozwoju. Nieoceniony jest wkład towarzysza Stalina w rozwój ekonomii, językoznawstwa, biologii, fizjologii, fizyki i innych dziedzin nauki. Wnikliwe studiowanie Jego dzieł pomoże nauce w rozwiązaniu trudnych problemów". Na tle żałobnej histerii wyróżniała się redakcja "Tygodnika Powszechnego", która odmówiła zamieszczenia nekrologu i wspomnienia pośmiertnego. Za karę zawieszono wydawanie pisma. Pod wpływem wzniosłej chwili, Rada Ministrów i Rada Państwa podjęły uchwałę dotyczącą przemianowania nazwy miasta Katowice na Stalinogród, a województwa katowickiego na stalinogrodzkie. Zadecydowano również o nadaniu budowanemu w Warszawie Pałacowi Kultury i Nauki imienia Józefa Stalina oraz o wzniesieniu pomnika Stalina na Placu Defilad przed PKiN.
|
|
fanka - czy ci "dach przecieka". Tort w kształcie samochodu i wspomnienia o Stalinie. Obsesje można i trzeba leczyć.
|
|
Ja zamawiałam tort z cukiernii Anna w sklepie ABC koło hali sportowej przy 9, wiem że jeszcze można zamówić w ABC naprzeciw kwiaciarni Marzenie, moim zdaniem tory z Anny są najładniejsze, no i są bardzo smaczne.
|
|
kilkakrotnie zamawialam tort w ABC, dowozone sa z cukierni Anna w Zambrowie. Uwazam ze sa naprawde swietne, nie przeslodzone. Moje dziecko bylo zachwycone niebieskim tortem, zreszta maja duzy wybor ksztaltow kolorow i smakow
|
|
Niestety nie posiadam az takich zdolnosci aby zrobic tort w ksztalcie samochodu. Nie z Zambrowa nie chce.. Chcialabym z innej cukierni. Chodzi mi o cos takiego, tego typu samochody.. http://dzieci.eu/forum/?action=goto&topic_id=131
|
|
Cukiernia Weronika ;)
|
|
Pomyłka chciałam pokazać tort a wlazł Stalin bo otworzyłam folder dziadka komucha.
|
|
|
De. obawiam się że w Łomży nikt Tobie takiego toru nie zrobi...
|
|
tak, w kształcie samochodu w Okruszku robią, zamawiałam taki dla dziecka...i tak szczerze...z wyglądu super, smak...nie za bardzo, jest bardzo duzo kremu
|
|
De. na maila wysłałam Ci kontakt do osoby która robi torty o różnych kształtach, może akurat Ci się spodoba.
|
|
te torty na zdjęciach są pokryte masą cukrową, ładnie się prezentują ale są bardzo słodkie. swego czasu takie robiłam, jednak i tak przy konsumpcji większość osób pozbywa się lukru - jest zbyt słodki. taki tort można spokojnie samemu zrobić tylko trzeba zakupić lukier plastyczny, dostępny chociażby na allegro. jednak w większości jednak są to sztuczne barwniki więc na zdrowie to dziecku nie pójdzie
|
|
ale za to jakie ładne, a chyba to nie problem żeby zdjąć lukier :) te z łomżyńskich cukierni nie umywają się wyglądem do tych z masy lukrowe, jeżeli chodzi o smak to najlepsze są u cendrowskich
|
|
Witam kiedys zamawiałam tylko z Zambrowa ale znajoma poleciła mi cukiernię Weronika .Byłam i jestem pod wrazeniem robia wszystko a moja córka miała naprawde tysiac pomysłow aby tort był inny niz wszystkie . ***************
|
|
Zadzwoń pod numer 505556229. Dziewczyna robi różne torty. W kształcie samochodu też. Ma specjalną formę do tego. A koszt takiego tortu mniejszy niż w cukierni. Z tego co pamiętam to chyba 50 zł.
|
|
mogę zrobić taki tort. kiedyś zrobiłam dla synka: http://3.bp.blogspot.com/-ZcDcNbOZeoY/Txvr-6OrEoI/AAAAAAAAADw/O_EMbpPpMCU/s1600/DSC05457.JPG w razie pytań pisz na e-mail
|
|
megenta piekłaś w formie ten biszkopt czy sama wykroiłaś? No i jaką masą obłożyłaś go? Wyszedł przepiękny :)
|
|
nie polecam okruszka na pisludskiego!! tort wogole inny niz zamawialam nawet smak sobie inny pozwolili dobrac, wszysko bylo nie tak niz zamawialam poprostu masakra , nigdy wiecej tam nie zamowie bo poprostu szkoda kasy robia co chca barany. tylko sie nadenerwowalam tak go spaprali.
|
|
wycięłam z biszkoptu. ten akurat jest z masą marcepanową
|
|
No to tym bardziej gratuluję talentu :) Chodzi mi o masę na wierzchu tortu, lukier plastyczny, krem maślany, a może jakieś inne?
|
|
kurcze ale gapa ze mnie, megenta zrobiłaś sama tę masę czy kupiłaś gotową? stosujesz jakieś inne masy do obkładania tortów?
|
|
marcepanową kupiłam, ale robiłam też torty z cukrową wykonaną własnoręcznie.
|
|
Czy mogłabyś podać jakiś sprawdzony przepis na masę cukrową? I jakich barwników używasz? Chciałabym jej użyć do następnego tortu. Marcepanową kupiłaś w Łomży? Myślałam żeby zamówić na allegro, jednak trochę się boję, nigdy nie wiadomo jak ze świeżością takich wyrobów, bo nie mogą one długo leżeć. Jakbym w Łomży znalazła to zawsze można tę świeżość sprawdzić.
|
|
nie wiecie gdzie w łomży kupię barwnik do lukru, no i czy znajdę gdzieś taką gotową masę lukrową?
|
|
Sama niedawno szukałam tego wszystkiego :-) Barwniki znalazłam tylko w abc na legionów. lukru nigdzie nie dostałam. Jakbyś znalazła to daj znać gdzie, a jeśli będziesz robić sama to poproszę o przepis :-)
|
|
dzięki bardzo za info z tymi barwnikami bo myślałam że już tylko allegro mi zostało. a na lukier znalazłam przepis w internecie, tam jest w sumie cały przepis na ten tort samochodzik. ale lukier jest robiony z cukru pudru i masła więc jest na pewno bardzo słodki. taki torcik będę robiła pierwszy raz, więc jak ty masz jakieś sprawdzone przepisy to chętnie je zobaczę:) a to ta stronka, podoba mi się że wszystko jest pokazane na filmiki a nie na zdjęciach: http://www.familie.pl/przepis/106/Tort-w-ksztalcie-samochodu
|
|
Również widziałam ten przepis :) bardzo prosty się wydaje. Jeśli chodzi o ten krem lukrowy musisz pamiętać żeby to masło było wysokoprocentowe, minimum 85% tłuszczu :) jak będzie miało mniej to nie wyjdzie, prawdopodobnie nie zastygnie, robiłam go na ostatni tort. Ja w Łaciatym znalazłam ponad 80% tłuszczu. Pozostałe miały niewiele ponad 60%. I z doświadczenia mogę powiedzieć, że trzeba kupić dobrze zmielony cukier puder lud samemu zemleć w młynku, bo ja miałam niby dobrej firmy, ale było czuć kryształki cukru. I wbrew pozorom krem ten nie był taki słodki jak zrobiłam kwaskowate masy z dżemu wiśniowego z musem czekoladowym i mascarpone ze śmietaną i cytryną. A biszkopt nasączyłam dużą ilością soku z cytryny z wodą. Najlepszy był po dobie w lodówce.
|
|
dzięki za wszystkie podpowiedzi, na pewno je wykorzystam. też planuję zrobić bardziej kwaskowate niż słodkie masy żeby nie przesłodzić, mam nadzieję że mi wyjdzie.
|
|
Powinni w okruszku zrobic i moze na al legionow oni cendrowscy czy hakos tak
|
|
Zobacz się na ich projekty e-torty.pl/kategoria/wszystkie-torty-z-dostawa . Są naprawdę dobrzy
|
|
s.p.i.e.r.d.a.l.a.j trollu
|
|
Ja robię sama. Torty są niewyobrażalnie drogie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |