Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nazwy łomzyńskich ulic i placów |
Smierć Naszej Pani Hanki wywołała dyskusję na temat Jej upamietnienia w Łomży. I nalezy zrobic to szybko, bo pamięć przemija szybciej niż ludzie. A może przy tej smutnej okazji warto wrócić do przypomienia innych postaci, o których zaciera się pamięć? 1. Lutosławscy ( Kazimierz, Józef) 2.L.Rzeczniowski 2.S.N. Korff 3.F.Przecławski 4.W.Świderski Wszyscu Oni wybitnie zasłuzyli się Ziemi Łomżyńskiej i z ich prac do tej pory korzystamy. I nazwiska te listę zaledwie otwierają. A czy w jakiś szczególny sposób uhonorowana została w Łomży inna znana aktorka, która swe pierwsze kroki stawiała na scenie teatru amatorskiego w Łomży - W.Siemaszkowa z Sierpińskich? Może właśnie to jedno z rond przed teatrem lalek powinno nosić imię Wandy Siemaszkowej? Proszę o Wasze opinie o tych i innych może juz zapomnianych łomżanach, których należałoby upamietnić. (........)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nazwy łomzyńskich ulic i placów |
Napewno za kilkadziesiąt lat tez nikt nie bedzie pamietał o Hance Bielickiej tak jak o w/w przez Jacek16, ale popieram pomysłaby nazwac jedna z ulic imieniem i nazwiskiem pani Hanki Bielickiej
|
|
takiej wybitnej postaci nie mozna zapomniec
|
|
Właśnie piszę o tym, aby nie zwlekać z uhonorowaniem NaszeJ Pani Hanki. Bo któż Pamieta w Łomży o Wandzie z Sierpińskich Siemaszkowej??? Co w Łomży zrobiliśmy, aby o Niej pamietano? A moze warto byłoby na sześćdziesiatą rocznice Jej śmierci i sto czterdziestą rocznicę urodzin przypadające w 2007 roku pomyśleć o przypomnieniu Jej dorobku artystycznego? Kto z nas łomżan pamieta, że panienka, która swe pierwsze kroki stawiała na amatorskiej scenie w Łomży, grała Pannę Młodą w premierze "Wesela" Wyspiańskiego wystawionej w Krakowie w 1901 roku? Gdzie w Łomży mozna obejrzec filmy z jej udziałem? minia napisała: "takiej wybitnej postaci nie mozna zapomnieć" A Wandę Sieamszko pamiętasz? (........)
|
|
...
|
|
drogi Jacku16 moze bys przyblizyl nam postac tej pani, podal tytuly filmow, etc. przyznam,ze znam kilka nazwik przedwojennych aktorow i aktorek, ale o niej nigdy nie slyszalam kiedys bylam milosnikiem programu 'W starym kinie'
|
|
Teatr im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie Genealogia Polska Informacja na www.lomza.pl :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
A, jednak ronda. Na dzisiejszej sesji Rady Miejskiej Łomży, na wniosek Prezydenta Miasta, radni jednomyślnie podjęli uchwałę w sprawie nadania nazwy skrzyżowaniu - rondom ulic: Giełczyńskiej, Polowej, Szosy Zambrowskiej, Zawadzkiej - imieniem Hanki Bielickiej. Uchwała wejdzie w życie po 14 dniach od daty jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Podlaskiego. http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=7116 Pozdrowienia
|
|
Bardzo sie ucieszyłem że taka informacja jest :)
|
|
tematy się powtarzają to i ja się skseruje: no i stało się... http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=7116 Zastanawia mnie, czemu nie pomnik*? tylko rondo... czyżby dla tego, że Hanka była tak pozytywnie zakręcona :) [*]
|
|
Antidog , czy czytasz trochę posty. W tym temacie już było o tym napisane o 11:35 (trzy posty wyżej). Pozdrowienia.
|
|
przeczytalam o pani siemaszkowej i moim zdaniem zasluzyla sie bardziej dla innych miast niz dla lomzy
|
|
Prosze, zanim zaczniesz o jej zasługach pisać, i je wartosciować przeczytaj w Jej biografii fragmenty dotyczace teatru amatorskiego i jej pierwszych kroków scenicznych. Teatr w Łomży upadł wraz z wojną w 1915 r. i okupacja niemiecka, po której nasze miasto nigdy sie nie podźwigneło. Cóż w takim razie wzięta aktorka mogła szukać w mieście, które upadło. Zresztą nigdzie nie pisałem o zasługach W.Siemaszkowej dla Łomży, lecz o jej zwiazkach z Łomżą. Czy nie warto byłoby nazwać jej imieniem jakaś ulice, aby łomżanie pamiętali, że największa aktorka Młodej Polski pierwsze kroki stawiała na scenie w Łomży. A żeby zdopingować Cie do poszperania czym był teatr amatorski w Łomży podam kilka takich dziwnych informacji: w dobrych czasach na jednej tylko scenie "szło" około 200 przedstawień rocznie ( koniec XIX i pocz.XX w) A w organizację teatru amatorskiego angażowali się ludzie należący do elity. Przedstawiciele ówczesnych elit również pozostali nieupamietnieni. Polecam wspomnienia Profesora Winiarskiego. Jest dość bogata literatura na ten temat. A wracajac do Twojego postu bellu, parafrazujac Twoja wypowiedź można np. zapytać: A czym dla Łomzy zasłużyła się Maria Skłodowska-Curie, która ma w Łomży swoja ulicę? - tym, że wakacje po ukończeniu gimnazjum spedzała w łomżyńskiem a jej dziadek uczył w gimnazjum łomżyńskim? i jeszcze tym,że swą córke wychowała tak , aby nie została polką? (........)
|
|
1. zauwazylam, ze bardzo lubisz slowo ''wartosciowac'' 2.nie pisalam ani tez zaczac nie zamierzam o zaslugach tej pani 3.przeczytalam, ze lomze opuscila po gimnazjum, a te pierwsze kroki, to raczej kroczki dziecka 4.z tego, co przeczytalam, wywnioskowalam, ze opuszczajac lomze, nie byla jeszcze aktorka w pelnym tego slowa rozumieniu, a tym bardziej wzieta 4.nastapila tu nadinterpretacja mojego krociotkiego postu a/nie napisalam, ze napisales o jej zaslugach b/wyrazilam WLASNE ZDANIE 5.zdopingowales mnie do poszperaniana temat teatrow lomzy juz w swoim pierwszym poscie, bo nie mialam pojecia, ze COS TAKIEGO istnialo 6.zapytaj, czym zasluzyla sie dla polakow tak, jak i inne postacie historyczne patronujace naszym lomzynskim ulicom, ktore z lomza nigdy za zycia nic wspolnego nie mialy 7.wiem, jak trudno wychowac dziecko za granica w polskim duchu, wiec wyobraz sobie polke zamezna z cudzoziemcem, mieszkajaca w obcym kraju i zajeta wlasna kariera, a nie dziecmi-wowczas dzieci wychowuje niania czy tesciowa, ktore o polsce nie maja pojecia-to nie jest dzialanie zamierzone 8.mam nadzieje, ze do pkt.1 podejdziesz z humorem-po prostu to zauwazylam i nie moglam sie powstrzymac /oczywiscie nie liczylam, tak mi wpadlo w oko/
|
|
:-), Bellu, cieszę się że ktos został zdopingowny do poszperania na temat teatrów łomżyńskich. Dodam jeszcze jeden motyw, zainteresuj się, proszę zwiazkami z ziemią łomżyńską patronów ulic łomżyńskich. Proponuję znaleźć takiego patrona, który z naszą ziemią ( no może poza gen. Sikorskim) w żaden sposób nie był związany. Zapraszam do dyskusji na ten temat. (........)
|
|
Macie trochę twórczości łomżyńskich ludzi kultury, na cześć Pani Hanki Bielickiej. Pozdrowienia.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |