niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nazwijmy mosty i ronda

Witam.

Czytam forum juz od dawna, ale wypowiadam sie po raz pierwszy. Zastanawia mnie pewna sprawa. Dlaczego ronda i mosty w Lomzy nie sa nazwane tak jak ma to miejsce w innych miastach? Troche zagmatwane jest stwierdzenie "na rondzie przy skrzyzowaniu ulic Pilsudskiego i Zawadzkiej" albo "rondo przy Szosie Zambrowskiej i Sikorskiego"

Inny problem: Teraz uzywamy pojec "stary most" i "nowy most". A jak bedziemy mowic, kiedy pojawi sie trzeci most na Narwi (obwodnica?)

Czy nie mozna tym obiektom nadac jakichs nazw?
Co Wy na to?
Moze jakies propozycje?

Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nazwijmy mosty i ronda

Witam

Calkiem dobry pomysł.Moim zdaniem mozna nazwac most , lub rondo im.Jana Turkowskiego.Myślę,że zasłużył sobie jako Prezydent i jako Łomżyniak.Nic innego nie przychodzi mido głowy bo ul. Jana Pawła juz mamy.

Pozdrawiam

tolek

Mysle, ze Jan Turkowski nie zapisal sie az tak dobrze w pamieci Lomzyniakow, zeby nazywac jego imieniem cokolwiek.

Ja sklanialbym sie w strone bardziej neutralnego rozwiazania, np. most Newtona badz rondo Zygmunta Starego.

--
"Religia jest bardzo pożyteczna społecznie, bo dzięki niej kobiety tak się nie puszczają, a i służba mniej kradnie..." (Winston Churchill)

Aktualny Plac Kościuszki - Rondo Generała Kościuszki
(albo Hanki Bielickiej <tuż obok mieszkała> - że za życia? - a co? nie wolno?)

Szosa ZambrowskaXSikorskiego - Rondo Generała Kazimierza Pułaskiego

PiłsudskiegoXZawadzka - Rondo Benjamina Franklina (niech będzie - w sumie znał dwóch poprzednich)

Mosty?

Most Generała Tadeusza Kutrzeby http://wiem.onet.pl/wiem/00d844.html
Most Generała Władysława Sikorskiego (na przedłużeniu ulicy)
Most Generała Władysława Andersa (i na przykłąd jego imieniem obwodnicę po tej stronie rzeki a po drugiej Hallera)

---
PGG

Pomysł na nadanie nazw mostom i rondom jest bardzo dobry. Ale. Wydaje mi się, że powinny one nosić nazwy zasłużonych dla naszego miasta łomżan. Np. A. Chętnika, prof. Fr. Piaścika, pierwszego przedwojennego prezydenta Łomży Wł. Świderskiego, pastora Kacpra Mikulskiego, prof. Winiarskiego. Po co nadawać nazwy które powtarzają się w każdym mięście, masteczku a nawet w większych wsiach.
Przy okazji. W domku (ten z bramą lub obok) na Krzywym Kole mieszkał kilka lat przyszły Prymas Tysiąclecia Stefan Wyszyński, aż się prosi o tablicę pamiątkową.

A moze by tak:

Rondo Świerkowe
Rondo Kwiatowe
Rodo Trawiaste

Most Niski
Most Średni
Most Wysoki

albo

Most Mieszkańców Łomży
Rondo Kupców Miejskich
Most Radnych

---
PGG

Most Stary
Most Nowy
Most Trzeci
:D

Rondo Kościuszki
Rondo Zambrowskie
Rondo Zawadzkie (ew. Bankowe)

A który most nazwiemy Starym? ....bo ja bym nazwał ten nowy, żeby nadal można było chodzić na plażę na Stary Most!

---
PGG

A trzeci most można by nazwać Mostem Pierwszej Lokacji - niech przyjezdni kombinują.

A co propozycji nazw rond zaprezentowanych przez Krzysztofa, bardziej mi pasuje Bankowe :) niż Zawadzkie.

---
PGG

Jeszcze trochę i zaczną padać propozycje "most Żwirka i Muchomorka" albo "rondo Sierotki Marysi"... chociaż czemu nie? :D

W Ostrołęce mają rondo Zbawiciela Świata... chyba brakowało im pomysłów...

Dla przyjezdnych mosty mogłyby równie dobrze mieć nazwy: X, Y, Z - myślę że akurat dla nich nazwa nie ma znaczenia i nie spełnia formy kierunkowskazu :D

Nazwa mogłaby przemienna w zależności od jak wiemy chwiejnego stanu technicznego :D ... np

Most sprawny
Most w remoncie

lub wręcz

Most pontonowy - to na wypadek gdyby te dwa pierwsze zawiodły :D

mam nadzieję, że nikt nie bierze na poważnie tego co piszę...
Temat bardzo ciekawy... gratulacje neon

Pozdrawiam

Krzysztof

PS

XtraVert - zimą wszystkie ronda będą śniegowe - niech przyjezdni kombinują ;)

Przypomniala mi sie pewna sytuacja - w Krynicy Morskiej jedną z ulic nazwano imieniem teleexpresu i w dniu nadania tej nazwy caly teleexpres byl z tamtąd transmitowany. Moze by tak jedno z rond nazwac imieniem jakiegos programu telewizyjnego i miec darmową promocje miasta w tv? :)

a może tak warto nazwać jeden z mostów imieniem Stacha Konwy lub tez most Kalinowski , Drozdowski,

Zeus

Nowy most mozna nazwac Mostem Osiadajacym:PP

°°°°°°°°°°
... evaa ...

http://www.lomza.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1356&mode=thread&order=0&thold=0

No to jedno rondo mamy już nazwane - RONDO SOLIDARNOŚCI

A co z resztą........ ?

Pozdrawiam

Krzysztof

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org