czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Modliliście się pod przymusem?

http://4lomza.pl/index.php?wiad=27869

"Społeczność szkolna modliła się na mszy św. w kościele Ojców Kapucynów, którą odprawił ks. bp Tadeusz Bronakowski, potem słuchała gratulacji gości, a w części artystycznej wspominała własne dzieje i dzieje bohaterskich patronów z Armii Krajowej."

Zapewne obecność w kościele była obowiązkowa, a nauczyciele w ramach obowiązków służbowych musieli prowadzić i sprawdzać obecność uczniów na mszy. Klerykalizacja szkoły osiągnęła swe cele łamiąc po drodze parę przepisów prawa w tym Konstytucji. Kościół niczym PZPR indoktrynuje młodzież szkolną zniewalając do udziału w modłach, jak kiedyś do celebracji święta 1 Maja, albo innej Rewolucji Pażdziernikowej. Nikogo nie obchodzi, a powinno np. dyrektorów szkół, że organizowanie przez szkołę religijnych praktyk na zasadzie nauczycielskiego nadzoru nad tymi jest łamaniem podstawowych zasad wolności osobistej każdego człowieka i podpada nawet pod prokuratora. Rodzice i dorośli uczniowie: nie zgadzajcie się na przymus udziału w modlitwach z automatu, czyli tylko dlatego, że bierzecie udział w lekcjach religii. Tzw. "lekcje" religii to nie to samo co zaganianie do kościoła. W lekcjach religii może brać udział np. osoba niepraktykujaca, albo zupełnie niekatolicka.

rudy błazen z druhem

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Modliliście się pod przymusem?

Naród Polski wciąż pozwala beneficjentom KANCIASTEGO STOŁU - "chamom" i „żydom" - na kontynuowanie PRZEKRĘTU TYSIĄCLECIA, tzw. "transformacji ustrojowej". Transformacji komunistycznych aparatczyków w kapitalistów.

Dzięki tej tzw. "transformacji ustrojowej" Polacy stają się w sposób już zauważalny nadwiślańskimi MURZYNAMI. Tylko KOMUNOkapitaliści mają się dobrze.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Polska rządna i gospodarna, bogobojna i sprawiedliwa PROGRAMEM Polskiego Narodu!

JKK

Do Młodych
[Nie depczcie przeszłości ołtarzy]
Adam Asnyk

Szukajcie prawdy jasnego płomienia!
Szukajcie nowych, nie odkrytych dróg...
Za każdym krokiem w tajniki stworzenia
Coraz się dusza ludzka rozprzestrzenia
I większym staje się Bóg!

Choć otrząśniecie kwiaty barwnych mitów,
Choć rozproszycie legendowy mrok,
Choć mgle urojeń zedrzecie z błękitów,
Ludziom niebiańskich nie zbraknie zachwytów,
Lecz dalej sięgnie ich wzrok.

Każda epoka ma swe własne cele
I zapomina o wczorajszych snach...
Nieście więc wiedzy pochodnie na czele
I nowy udział bierzcie w wieków dziele,
Przyszłości podnoście gmach!

Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!

Ze światem, który w ciemność już zachodzi
Wraz z cała tęczą idealnych snów,
Prawdziwa mądrość niechaj was pogodzi,
I wasze gwiazdy, o zdobywcy młodzi,
W ciemności pogasną znów!

Jerzy K. Kmicic = Ks. Tomasz

Ta sama płyta ... !

KLON ?

jeśli sytuacja doprowadziła Cię do pasji to p...dol KOŚCIÓŁ. Jak Ci się uda to obejrzyj garaże KOŚCIELNE od środka tam nacieszysz oko pięknymi autami

dokładnie miałem zaszczyt być w garażu seminarium na polowej i byłem w szoku

To m. in. dla zawartości tych księżowsko-biskupich garaży kościół opanował państwo - oświatę zaprowadzając nieformalny przymus religijny, by jak najwięcej indoktrynowanych od dziecka ludzi przez całe życie wyznawało bezmyślnie tę religię pozwalając w ten sposób na luksusowe życie kleru.

rudy błazen z druhem

List polskiego ucznia

"Jestem uczniem liceum ogólnokształcącego, uczniem przerażonym tym, co dzieje się w mojej szkole (domyślam się, że nie tylko w mojej), mocno zaniepokojonym przesuwaniem się kolejnej granicy w stronę całkowitego sklerykalizowania polskiej oświaty.
...Gdy wczoraj na lekcji religii zostaliśmy poinformowani przez siostrę zakonną o sposobie odbycia się rekolekcji, część mojej klasy oburzona faktem, iż narzuca nam się odgórnie obowiązek uczestniczenia w praktykach religijnych rozpoczęła burzliwą dyskusję z zakonnicą (z tego co wiem podobnie było w innych klasach). Dyskusja toczyła się również na wiele kontrowersyjnych z punktu widzenia KK tematów, część klasy oświadczyła, że wolałaby mieć normalne zajęcia szkolne,
....Poczułem, że nadszedł najwłaściwszy moment aby zacząć walkę z największą patologią polskiego systemu edukacji, aby zatrzymać ten zamach na świecką szkołę. Natychmiast podjąłem rozmowy z częścią nauczycieli. Ci, z którymi rozmawiałem podzielali moją opinię, że wyciąganie konsekwencji za nieuczestniczenie w praktykach religijnych jakimi są zajęcia rekolekcyjne jest karygodne, brak możliwości wybrania zajęć alternatywnych w szkole: lekcji lub innych zajęć dydaktycznych jest niedopuszczalne w świeckim państwie, w szkole państwowej, która jako instytucja publiczna powinna zachowywać bezstronność w sprawach przekonań religijnych i światopoglądowych (Konstytucja RP art. 25 pkt 2).

Niestety gdy namawiałem ich do działania odpowiadali: odpuść sobie, z nimi nie wygrasz,
....Niestety Szanowna Pani Dyrektor nie wyraziła zgody, ponieważ jak to podobno powiedziała „odpowiednie zarządzenie mówią o tym, że wszyscy uczniowie mają obowiązek uczestniczenia w rekolekcjach i nie może nic w tej sprawie zrobić ”.
....Piszę ten list w trosce o lepszą Polskę, a lepsza Polska to tylko i wyłącznie Polska świecka. Nie może być mowy o Polsce świeckiej, rozwiniętej, ze świadomym społeczeństwem bez świeckiej i wolnej światopoglądowo szkoły, dlatego ten problem jest dla mnie bardzo ważny.

„Konrad”
całość na: http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6407/q,List.polskiego.ucznia

rudy błazen z druhem

masakra

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org