czwartek, 28 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
...a po zupce

Będąc dalej głodnym, zadaję kolejne pytanie. Cóż preferujecie po zupce, na drugie danie ??. Jakieś ziemniaczki?, może gulasz?, lub też kaszę gryczaną (mniam).

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

po zupce najlepszy deszy deser , a jak deser to tylko sex

Moorgan

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Kotlet schabowy ziemniaczki i ogórek kiszony :D



Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Chociaż raz częściowo zgodzę się z Ptysiem. Oczywiście kotlecik schabowy, do tego ziemniaczki i jakaś dobra suruweczka np. z pekińskiej kapusty :P mniam

Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga! Łam, czego rozum nie złamie!

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Kurczak z ziemniakami i sałatko...



Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

no przed chwila skonsumowalem pieczone udka z kurczaka z dodatkiem pieczonych ziemnaczkow i suroweczki z pora.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Na drugie nic tylko schabowy z ziemniaczkami najlepie pure czy jakoś tak plus suróweczka (ogórek, marchewka duszona lub marchewka z jabłkiem). Smacznego !!!

________________________________________
Life is brutal and full of zasadzkas and ...
Sometimes kopas w dupas? No, always!

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Makmarc miałem dzis schabowego ziemniaczki i sóróweczke marchewke z jabłkiem :D



Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Naleśniki! Najlepiej z serem z dodatkiem wanilii, brzoskwiniami i bitą śmietaną. To załatwia i II danie i deser :-)

A dla mięsożerców schabowy z ziemniakami lub (jak ktoś woli) kaszą i np. duszonymi buraczkami.

Chyba że włoszczyzna - wtedy pizza...

A do wódeczki - śledziki. Najlepsze po polsku - w oleju + kiszone ogórki.

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

A ciekaw jestem, ilu z forumowiczów zdaje sobie sprawę, że schabowy nie tylko nie jest polskim wymysłem (to akurat pewnie wie sporo ludzi), ale jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym wcale nie był jakimś szczególnie popularnym daniem. Stał się takowym po II w. św., kiedy schab stał się jedynym, w miarę dostępnym rodzajem mięsa (oprócz mielonego...). Stąd jego popularność. Podobnie rzecz ma się z wigilijnym karpiem (osobiście go nie znoszę!).

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Ale schabowy jest poprostu super !!!!!!!!!!!!!!



Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Najlepszy schabowy: zajazd Górski pod Piotrkowem. (Właściwie to był kotlet górski - schabowy z oscypkiem).
Najlepsze naleśniki: bar Podlasiak w Śledziostoku.
Najlepszy żurek: restauracja Bona (czy tak jakoś) w Piotrkowie.
Najlepsza pomidorowa: mojej mamy :-)
Najlepszy rosół: mojej babci :-(

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

Gulasz z kaszą gryczaną + sałata doprawiona olejem, cytryną i czosnkiem!. To jest dopiero wyżerka :). Po takim obiadku się kładziesz odpocząć a wtedy Ona.... eee to nie ta bajka :)

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

...a wtedy Ona mówi: to kiedy wreszcie naprawisz to gniazdko w przedpokoju?...

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

...a po zupce to najlepiej talerzyk umyć ......

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce


po zupce BEKNĄĆ-po chamsku ale zdrowo!!!!!!!!!

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

No to dla kolegi sLeDcZego przepis na kurczaczka:


Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanka wina białego i jedną szklanka wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 200 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo i tak jest do d... (niczego)., natomiast sos ... sos? Sos! Paluszki lizać!!

Aha, kurczaka najpierw należy zabić, bo bydlak wychleje co tylko się da...

pozdrawiam i zycze smacznego

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

...i w taki oto sposób prozaiczna elektryka rozwiała słodki sen Dyzia Marzyciela... To się nazywa złośliwość rzeczy martwych...:D

Jantar

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

a po zupce .... zabawa w Boba Budowniczego (dlaczego to zawsze ja muszę być Strachem??)

T i g e r



Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: ...a po zupce

...a po zupce ćwiczenia zbjające kalorie, bo zupka była zdrowo zabielana śmietanką od mojej cioci z Rożnowa:)
...ewentualnie może być powyższa propozycja.

Allinka

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne


Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org