Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Na co kogo uważać wynajmując mieszkanie? |
Witam Czy w Łomży często zdażają się niepłacący lokatorzy? Jak się zabezpieczyć, jak z nimi w razie czego postępować?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Na co kogo uważać wynajmując mieszkanie? |
wszystko zalezy komu chcesz wynajac mieszkanie... Doroslym ludziom czy np uczniom. Co do uczniow zawsze mozesz spisywac umowe z rodzicami. I niestety, ale jezeli chcesz dochodzic swoich praw w przypadku nieplacenia musisz zglosic wynajem i rozliczac sie z us. Inaczej umowa mozesz sobie podetrzec tylek i nikt nie bedzie mial obowiazku Tobie zaplacic, a do tego narobi Ci ladnych tylow z tytulu niezgloszenia tego. Gdyby wynajmujacy szedl w zaparte, to w jego interesie lezy udowodnienie, ze zaplacil, czyli potwierdzenie przelewu czy Twoje pokwitowanie na pismie, inaczej moze sobie gadac.
|
|
ja biore 3 miesieczne odstepne-jak nie placi po miesiacu na pysk i tyle
|
|
Uważąj na Sychowicza
|
|
Może ktoś zna jeszcze jakichś nieuczciwych wynajmujących, żeby ustrzec się zawczasu.
|
|
Czeczeni, Turcy, nie jest to złośliwe, ale już paru znajomych przekonało się o tym, że nie warto wynajmować im mieszkania czy domu. Po pewnym czasie nie płacili, sąsiedzi się skarżyli, a zjeżdżało ich się coraz więcej..
|
|
Na wszystko. Zapytać gdzie poprzednio mieszkał. Jeśli nie kwapi się z odpowiedzią, to już zły znak. Co miesiąc należy kontrolować wpływy w administracji ( czynsz ), w rejonie energetycznym, w kablówce i wszelkie inne. Od czasu do czasu spytać sąsiadów jak się zachowują. Najlepiej jednak co miesiąc odbierać pieniądze i samemu opłacać. Spytać czy pracuje i gdzie. Wymijająca odpowiedź to też zły znak. Bardzo często mam do czynienia z ludźmi, którzy nie postępowali j.w. i obudzili się po roku z pismem od spółdzielni wzywającym do zapłaty zadłużenia ( rejon się nie cacka i wyłącza po 2 miesiącach ) Najlepiej nie zostawiać telefonu stacjonarnego do dyspozycji, bo to kolejna mina. .... a poza tym zwykły zdrowy rozsądek bardzo pomaga :-))) Pozdrawiam. PS. Dobrze jest też zrobić w obecności przyszłych lokatorów kilka zdjęć z pomieszczeń i wtedy ewentualne szkody egzekwować z wpłaconej wcześniej kaucji. Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, póki nie poznałem internetu. (S.Lem)
|
|
...do Autora postu... ...kompetencja, konkretność i j....., a umowy czy inne sprawy...? że zapłaci albo nie to kpina i brak kompetencji... ... tak dla przykładu... , mnie możesz nie zapłacić a zobaczysz czy bedziesz mieszkał czy nie ( ...do P.A.) zostaw namiary i odezwę sie do glut...
|
|
jesli nie zaplaci to mozesz go wywalic, ale jezeli nie rozliczysz sie z us nie chcialbys zeby narobil Tobie kolo d*, bo wielu cwaniakow bylo, a jak skarbowka sie za nich zabierala to piszczeli... Po cos umowe masz jezeli chcesz czegos wymagac albo miec podkladke i tutaj zgrywanie kozaka nic nie da.
|
|
Umowa ustna też jest umową...P.A... ...kłaniam się z kodeksem prawa cywilnego... tam jest napisane jak B...k tłustym drukiem... ... cwaniakiem nie potrzeba być, tylko logicznym człowiekiem...
|
|
P.A. ma słuszną rację, umowę najmu koniecznie zgłosić do US, nie są to duże pieniądze a masz święty spokój , niby " pokrzywdzony" lokator czy zawistny sąsiad może Ci narobić problemów donosem, US nie odpuści a to z karą i odsetkami ja z wynajmu biorę 500, a płacę miesięczna zaliczkę coś ok. 47,50
|
|
na cenę, wiadomo odstępne 300 zł i wyżej, szukają debili by spłacili kredyt :P a te po 800 -1000zeta, koń by się uśmiał , ludzie, czy na prawdę tyle płacicie, tutaj, w Łomży, wychodzi na to , ze w Białymstoku taniej onaion
|
|
onaion nie pieprz głupot, nikt Ci nie każe wynajmować mieszkania, jak Cię nie stać to dalej mieszkaj z mamą albo pod mostem dla przykładu : mam lokal mieszkalny w bloku 64,5 m2, wart ok. 180 000, sprzedaję, wpłacam na konto do banku i bez problemu kapie mi rocznie z procentów minimum 10 000, wychodzi ok. 833 zł miesięcznie , widzisz tu logikę ? bo ja nie, dlatego się go pozbywam o jakiej spłacie kredytu z najmu Ty piszesz ? uważasz , że głupsi od Ciebie zainwestują w mieszkanie a póżniej będą Cię dofinansowywać ? inna sprawa, że mieszkania są drogie a na wynajmie w dzisiejszych czasach się nie zarobi PS: ja biorę 500
|
|
PS: mieszkanie kupiłem jakiś czas temu dla syna lecz on nie chce tu mieszkać, wynajmowałem by zminimalizować stratę , nie dla zysku, jak tylko znajdę coś odpowiedniego w W-wie, to natychmiast sprzedaję, ze względów podatkowych ( okres karencji ), czekam obecnie z transakcją sprzedaży
|
|
ja nie mieszkam w bloku :) ale czytam ogłoszenia, i nie chce mi się wierzyć , że w tak małym mieście są takie ceny mieszkań, ot cała filozofia, a nie pieprzenie głupot, i nie zmieni faktu nic, że większość kupiła na kredyt i płacze onaion
|
|
i jeśli ze względów podatkowych czekacie , a macie zamiar kupić inne mieszkanie, dom, to głupota, ( 2 lata trwa rozliczenie ze skarbówką) no chyba że w coś innego zainwestować, to zgadzam się, trzeba poczekać, bo US łapki po podatek wyciągnie, takie głupie prawo :( onaion
|
|
Do U.S a broń się ja zgłosiłem bo miałem wczasowicza tak go nazwę i później z nim miałem problem i z U.S , wyprowadził się nic niemówiąc nie płacąc i jeszcze ukradł starą kuchenkę. najlepiej mieć kogoś poleconego choć to nie zawsze reguła bo i tacy bywają nieźle zioło :)))- lepiej spalić i wywiad przeprowadzić wcześniej zanim się przyjmie pod swój dach kogoś. :))))
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |