środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Prosze o pomoc.Pytanie odnosnie sprowadzenia auta z litwy

Dzień dobry wszystkim użytkownikom forum.Jest to mój pierwszy post na forum prosze nie sugerować sie liczbą przy moim nicku(mam wiecej wiosen :-)). Od dawna przeglądam forum i nurtują mnie pytania prosze o pomoc.Chce sprowadzić auto z litwy prosze udzielcie mi odpowiedzi na nurtujace mnie pytania:

1. Jade na litwe i kupuje auto z niemiec które zostało przywiezione przez litwina.Czy powinienem pisać umowe na litwina czy na niemca? podejrzewam ze na litwina? Załóżmy ze napisałem umowe na niemca i na mnie i chce wrócić do polski na kołach. Co mam zrobić: wiem że musze posiadać dwa briefy,umowe oraz wymeldowanie auto w niemczech(czy jest to oddzielny dokument czy jakas adnotacja w briefie na kogo ten dokument powinien byc wystawiony?).Czy jesli pojde do urzedu REgitra na litwie to normalnie bede mogl wykupic tablice wywozowe i ubezpieczenie na te auto.Czy to wystarczy aby wrocic na kołach czy cos jeszcze trzeba załatwić.

2. a jesli samochod jest z niemiec a umowa jest na mnie i na litwina to czy rownież wystarczy isc do regitry i tablice i ubezpieczenie i mozna na kolach wracać?

3.Jeśli kupie auto zarejestrowane na litwie to jakie dokumenty mam dostac od litwina.i gdzie wymeldowac auto?

4.Wiem ze na litwie sa auta z różnych krajów wiec prosze mi powiedziec jak wyglada z wymeldowaniem:

-z francji(słyszałem ze dowod ma byc przekreslony czy cos takiego czy to prawda?) czy to moze jest jakis inny dokument

- z holandi

-z włoch

-z belgii

5.Wiem ze jest giełda w marijampolu i w kownie.Slyszalem ze marijampol w wtorek i w srode czy to prawda czy moze inne dni tygodnia np. w sobote.A giełda w kownie slyszalem ze jest codziennie czy prawda?Jesli znaja Państwo dokładny adres tych giełd prosze o podanie bede bardzo wdzieczny.

Dosyć długo zbierałem na autko wiec chce załatwic wszystko jak nalezy aby nie miec problemow wiec prosze o pomoc Państwa.Czekam na odpowiedzi

Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Prosze o pomoc.Pytanie odnosnie sprowadzenia auta z litwy

Jeżeli zbierałeś długo pieniążki na auto to lepiej kup je w polsce do polaka ewentualnie w niemczech od niemca bo jak kupisz niemieckie auto od litwina no nie wiesz co kupisz. Poczytaj w necie troszkę na temat aut z litwy zwłaszcza firmowych lub nie wymeldowanych, albo co gorsza samochodów z vat

Bo sie k...a uniosłem

odważny jesteś

Zastanawiam się czy to odwaga czy głupota . Kup auto w Polsce moja rada , a najlepiej jak masz kasę gorszy ale z salonu .

Litwini potrafią z trzech aut zrobić trzy- nie chciej aby Ci się taki trafił. Polecałbym albo jechać jednak kawałek drogi do tych Niemiec i mieć spokój, albo kupić w Polsce autko, które zostało sprowadzone przez kogoś i też z Niemczech. Jeżeli długo zbierałeś tą kasę to Litwa odpada, bo możesz to kasę szybko stracić i kupić grata.

No ale przecież okazja jest hehehhe, odradzam pakuj sie do niemiec . Tak na zdrowy rozum Litwin i owszem kupuje w cenie hurtowej w DE ale przelicz za ile musi kupić + transport na litwę ,że jeszcze na tobie zarabia . A jak kupił tanio nawet w cenie hurtowej to jaki to musi być wygiełdaniec że jeszcze sam na tym zarobił.
Sam handluje samochodami i okazję już się dawno skończyły.

po pierwsze to umowe miej po polsku bo mozesz podpisac wynajem auta

....a jak podpiszesz wynajem auta, to przyjadą dnia pewnego i powiedzą, no stary, oddawaj auto, żeś juz sobie posmigał, inni czekają;)))))))

o co chodzi z tym vatem?
Jeśli litwin da mi dokument potwierdzajacy wymeldowanie auta z niemczech RDW to chyba wszystko jest ok?

mieszają ci w głowie , żebyś brał auto na firmę to możesz się martwić a tak to mogą pocałowac cię w dupe. Na placu jest w h... łomżyniaków pomogą ci , przecież 80% komisów w łomży jeździ do francji hehheeh tzn, na litwe.

a jakie chcesz auto ?

ja chciałbym jakies audi a6 1.9 tdi lub mazde 2 albo bmw 320 e46,albo megane po 2002 roku ogolnie cos dobrego tak mi sie wydaje za dobre pieniadze.Dlatego pytam tutaj was bo wierze że mi pomożecie.A o co chodzi z tym że beda chcieli zebym brał auto na firme nie rozumiem?

Czy ktoś zna odpowiedzi na pytania zadane w moim pierwszym poście? Proszę o odpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

taaa dobrego kupisz bmw pojeździsz pół roku jak się zacznie sypać to zostawisz auto w garażu . Kup gorszy z salonu masz 6 lat bezstresowej jazdy i najgorsza naprawa to klocki wymienić .

nie chce auta z salonu.tylko uzywane pytam o stan prawny jak to zrobic. A nie o stan auta jaki moge tam kupic.

Naprawdę poszukaj czegoś w kraju. Tutaj zawsze możesz poprosić o wizytę w serwisie i sprawdzić dokładnie auto. Te zaoszczędzone pieniądze na Litwie możesz szybko wydać na naprawę.

W dupie byliście, gówno widzieliście ;D Nie słuchaj tych baranów, jedz na Litwe. Fury są tanie, a giełda wielka. Jak ktoś wyżej zaznaczył polaczków jest tam w brud, więc ktoś Ci powinien pomóc. Nic trudnego - wybierasz auto, sprawdzasz czy się nr zgadzają, ściągają Ci je z lawety i tyle ;D. Jak chcesz wracać na kołach idziesz do registry, bierzesz próbne blachy, ubezpieczenie czasowe i heja. Na granicy dajesz 50 litów litewskim celnikom, bo jak nie na pewno się do czegoś przyczepią. Chodź jest szansa, że Cie nie zatrzymają. W polsce płacisz 1500zl za prawo do rejestracji (akcyza etc) i rejestrujesz.

Oczywiście jest ryzyko, że trafisz na wyjątkowy śmietnik, bo tam nie sprawdzisz auta. Po prostu pokazujesz palcem które i zabierasz ;p. Tak czy inaczej w Polsce jest większe ryzyko, że kupisz trefne auto.

Cannabis, whisky, ananas, jeszcze będzie czas by odpoczywać ..

a mozesz mi bad.boy odpowiedziec na pytania z mojego pierwszego postu? oraz kiedy sa giełdy czy w marijampolu jest w sobote gielda? lub może znasz gdzie warto jechac po auto? lub moze adresy jakis giełd.

"Oczywiście jest ryzyko, że trafisz na wyjątkowy śmietnik, bo tam nie sprawdzisz auta. Po prostu pokazujesz palcem które i zabierasz "

a co ten Twój palec sprawdzi Ci auto ???

Pewnie kupowałeś tam jakiegoś grata za 2 tyś euro. Chłopak ma do wydania inną kasę i ryzyko jest większe i to, że polaków jest w bród to jedno, a że każdy z nich ma Cię głęboko w d... to zupełnie inna sprawa. Samochodów w bród - to prawda ale ile jest tam gówna - to każdy mechanik wie który tam był i jeżeli tam chcesz jechać to koniecznie zabierz kogoś kto się zna by nie kupić grata lub liczyć na farta. Litwini tak jak i Polacy potrafią kręcić liczniki, i zespawać oraz pomalować auto , ale jak ich pytasz to nówka prosto z salonu. Niestety nawet na Litwie za dobre technicznie auto trzeba zapłacić drożej i ta różnica jest tam szczególnie widoczna, bo przedział cenowy jest duży.
Tak jak napisałem wyżej, pojedź lecz nie sam i wybierz Kowno, bo w Mariampolu z reguły masz drożej

Dziekuje za rade giełde w kownie juz znalazlem adres.(tak przynajmniej mi sie wydaje) Prosze o pomoc w sprawach formalnych (prawnych) skoro auto jest z niemiec nie zarejestrowane na litwie i ma komplet dokumentow niemieckich to co musze zrobic.Jeśli napisze umowę z litwinem to co zrobić.I jesli napisze umowę na przysłowiowego niemca to co zrobić?

Nie napiszesz umowy z Litwinem, bo chyba nie sądzisz, że on będzie bulił z tego tytułu podatek ;P. Umowę podpisujesz z ostatnim właścicielem z kraju z którego przyjechało auto. Znajdź kogoś kto się na tym zna, bo cienko widzę Twoją samodzielna wycieczkę do Kowna ;P. Musisz wiedzieć co i jak. Z resztą musisz mieć kogoś kto wypatrzy różnice w szczelinach, spawach etc, bo jak nie to wrócisz autem które robi 4 ślady ;d. Nie ma tam stacji diagnostycznej, a przejechać się możesz ewentualnie po placu.

Do pool

Za 3tys euro kupiłem tam auto na którym w momencie rejestracji mogłem zarobić 3tys pln :)

tak jade z osoba ktora zna sie na blacharce i mechanice.chodzi mi tylko o strone prawna.WIec podpisuje umowe na niemca to czy moge isc wykupic do regitry(tak chyba nazywa sie wydzial komunikacji na litwie) tablice wywozowe i ubezpieczenie zeby wrocic na kolach.Czy cos jeszcze bede musiał załatwić?

Nic więcej. Dopiero w Polsce akcyza, przegląd, rejestracja...

Ciekawe, że nikt jeszcze nie ukrucił tego lewego procederu podpisywania dokumentów zakupowych z człowiekiem, którego nigdy na oczy się nie widziało, ciekawe, czy większość z tych Niemców w ogóle istnieje..
nie wyobrażam sobie jak można podpisywac papiery zakupowe z gościem, którego nie ma w momencie sprzedaży pojazdu, przecież tu można z jednej strony zostać wydymanym, z drugiej złamać poważnie prawo...

Równie dobrze, mozna kupić auto kradzione. Przecież i tak nikt nie zna pochodzenia tego auta....skoro umowę podpisuje się ot tak, byle jak??? Zgadza się?

Bad.boy ma rację , nie słuchaj tych chłopczyków , którzy konfabulują na całego. W Kownie jest w czym przebierać. Są okazje. Dokumenty exportowe przygotowuje firma znajdująca się przy wyjeździe z giełdy , łącznie z tablicami (za opłatą). Jakie dokumenty są potrzebne , znajdziesz w necie , lub dowiedz się w U. Celnym i Wydz. Komunikacji U.M.. Prędzej w Polsce Cię wytną niż tam. Samochód kupujesz od litewskiej firmy handlowo-importowej.

A wiesz moze jak ta firma się nazywa.Ja slyszalem ze trzeba do wydzialu komunikacji isc czyli do regitry.Ale jesli ta firma załatwia wszystko to super.Jaka to jest opłata.

ALEGRO - to jest sposób na kupno. Wybierasz co ci pasuje. Jedziesz oglądasz i bierzesz.

Nie pamiętam , nie jest duża. Ta firma w niedziele nie pracuje. Dobrze jest pojechać wcześniej na rekonesans. Nie jest daleko. Zarezerwuj dużo czasu na oglądanie. Wygodnie jest pooglądać w niedzielę , a kupować w tygodniu. Dobre samochody dość szybko schodzą.

coooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

wybieram sie 1 raz do kowna mam 13tys zl i chce golf IV combi diesel, mam pytanie czy za ta cene kupie autko?!i czy jestem na miejscu jakis kantor zebym mogl wymienic walute..jestem studentem i gdybym nie kupil strace na przewalutowaniu a licze kazdy grosz! prosze o odpowiedz na forum lub mariusz071984@wp.pl i czy moglby mi ktos podac jak tam dojechac ..jak sie poruszac w kownie?!?! z gory serdecznie dziekuje

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org