Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zelixe |
Witam. Moja kolezanka karmi piersią i zaczęła brac ten lek. Jakie są skutki uboczne w takiej sytuacji. Z góry dziekuje za info i konkretne odp.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zelixe |
moze niech kolezanka(tiaa,kolezanka heheh) przeczyta najpierw ulotke zanim zacznie brac tablety a tam jak wół jest napisane: Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu. Otyłość wtórna (m.in. spowodowana niedoczynnością tarczycy lub nadczynnością kory nadnerczy). Ciężkie zaburzenia łaknienia (anoreksja, bulimia). Zaburzenia psychiczne (u pacjentów z chorobą dwubiegunową istnieje ryzyko wystąpienia epizodu manii). Zespół Gilles de la Tourette'a. Jednoczesne (oraz w ciągu 2 tyg. po ich odstawieniu) stosowanie inhibitorów MAO oraz innych leków działających na o.u.n., takich jak leki przeciwdepresyjne oraz leki stosowane w psychozach, zaburzeniach snu lub w celu zmniejszenia masy ciała. Choroba niedokrwienna serca, zastoinowa niewydolność serca, tachykardia, choroby tętnic ze zwężeniem ich światła, zaburzenia rytmu serca lub choroby naczyniowe mózgu (udar lub przemijający atak niedokrwienny) w wywiadzie. Nie poddające się leczeniu nadciśnienie tętnicze ( 145/90 mm Hg). Nadczynność tarczycy. Ciężka niewydolność wątroby lub nerek. Łagodny rozrost gruczołu krokowego z zatrzymaniem moczu. Guz chromochłonny nadnerczy. Jaskra z wąskim kątem przesączania. Nie stosować u dzieci i młodzieży do 18 r.ż., u dorosłych powyżej 65 r.ż. (brak badań klinicznych), a także u pacjentów nadużywających narkotyków, alkoholu lub leków. Ciąża i okres karmienia piersią.
|
|
Działania niepożądane: Większość działań niepożądanych wystąpiła na początku terapii, ich nasilenie oraz częstotliwość zmniejszały się z upływem czasu. Bardzo często: utrata apetytu, zaparcie, suchość w jamie ustnej, bezsenność. Często: tachykardia, kołatanie serca, nadciśnienie tętnicze, rozszerzenie naczyń krwionośnych (uderzenia gorąca), nudności, nasilenie dolegliwości związanych z guzkami krwawniczymi, ból i zawroty głowy, parestezje, niepokój, zwiększona potliwość, zaburzenia smaku. Mogą również wystąpić: reakcje nadwrażliwości (m.in. wyprysk, pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, wstrząs anafilaktyczny), trombocytopenia, plamica Schönleina i Henocha, migotanie przedsionków, napadowy częstoskurcz nadkomorowy, pobudzenie, depresja, napady padaczkowe, przemijające zaburzenia pamięci krótkotrwałej, niewyraźne widzenie, biegunka, wymioty, ostre śródmiąższowe zapalenie nerek, zapalenie kłębuszków nerkowych obejmujące tkankę łączną i naczynia włosowate, zatrzymanie moczu, zaburzenia wytrysku, zaburzenia orgazmu, impotencja, zaburzenia cyklu miesiączkowego, krwotok maciczny, zwiększenie częstości akcji serca, przemijające zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych we krwi.
|
|
a swoja droga google krzywdy ci nie zrobi :P
|
|
Nie mogę zrozumieć matek, które z premedytacją trują własne dzieci. Jak łyka prochy to niech daruje to dziecku i odstawi je od cyca. Preparat mlekozastępczy wyrządzi mniejszą krzywdę niż zelixa. ... Normalnie szlag człowieka trafia jak słyszy coś takiego...
|
|
ok dzieki
|
|
Po co karmić piersią? Współczesne matki korzystają z gotowych mieszanek. ------------------------------------ Samotność www.iduo.pl Filmy download eonline.pl
|
|
Tak ale nie ma jak to mleko mamy a nie sztuczne...
|
|
Ale w tym przypadku to lepsze byłoby sztuczne niż "naturalne mleko mamy" ..A swoją drogą to lekarz przepisał tej twojej koleżance zelixe podczas karmienia piersią czy ona sama tak się zarządziła...??
|
|
Juz ja od tego odwiodłem ale ona sama tak sobie zarządziła. Myslała ze moze tak powanie nie zaszkodzi dzicku...
|
|
a lekarz ktory wystawial jej recepte nie wiedzial ze jest matka karmiaca? czy kupila sobie lek na lewo? i jest fajnie
|
|
Samo karmienie piersią nie źle odchudza,ja karmiłam półtora roku i w tym czasie zgubiłam całą nadwagę-a jak przestałam to "bezmyślnie" nadrobiłam... Ta koleżanka nie powinna w tym okr faszerować siebie i dziecka trucizną,tylko karmić piersią a dopiero później w razie jakby przybrała na wadze to sięgnąć po leki.. Ja właśnie też tak zrobiłam. Ale z drugiej strony jeśli ona bierze ten lek i karmi piersią to skąd ma mieć pokarm??- skoro nie wiele je bo ten lek hamuje łaknienie....
|
|
Dziekuje za rady bardzo mądre-maniaxxx,do madziusmadzius-lek kupila na lewo to fakt.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |