Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Problem z systemem |
Witam! Mam problem,mianowicie muszę reinstalować system Windows ,ale gdy próbuje to zrobić,pojawia się komunikat,że wersja systemu na komputerze jest nowsza od tej,którą mam na płytce i chce zainstalowac teraz..a mam tylko tą,bo komputer był w serwisie i tak wgralli mi jakąs kurewska wersje;/ co teraz zrobic? HELP
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z systemem |
A napisz jeszcze jaki system masz na komputerze, a jaki chcesz zainstalować. Prawdopodobnie instalator chcesz z windowsa zainstalować....
|
|
Mam system Windows XP Professional ,chce zainstalowac także Profesionala
|
|
Dokładnie jak powyżej - nie instaluje sie systemu nakładając na niego inny. np. 1. Przeczytaj Umowę Licencyjną Użytkownika Oprogramowania, a następnie naciśnij klawisz F8. 2. Aby zainstalować system Windows XP, uruchamiając komputer z dysku CD z systemem Windows XP, włóż ten dysk do stacji dysków CD-ROM lub DVD-ROM, a następnie ponownie uruchom komputer. 3. Po wyświetleniu komunikatu „Naciśnij dowolny klawisz, aby uruchomić komputer z dysku CD” naciśnij dowolny klawisz, aby uruchomić komputer z dysku CD z systemem Windows XP. 4. Na ekranie Instalatora System Windows XP — Zapraszamy! naciśnij klawisz ENTER, aby rozpocząć instalację systemu Windows XP. 5. Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby wybrać i sformatować partycję, na której ma zostać zainstalowany system Windows XP. 6. Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby ukończyć instalację systemu Windows XP. Potem wgrywasz sterowniki i po wszystkim.
|
|
W takim wypadku prawdopodobnie wlaczasz instalator z windowsa.... Musisz "zbootowac" plytke... Tzn... w biosie musisz miec ustawione bootowanie z cd.... restartujesz kompa(plytka ma byc wlozona). Pozniej sie pyta czy chcesz naprawic istniejaca wersje czy zainstalowac nowa... wybierasz nowa i po klopocie. Pozniej mozesz sformatowac dysk(nie zapomnij zgrac dane) itp rzeczy....
|
|
Unomat Myślisz ze ja pierwsy raz próbuje zainstalowac sobie system?Robilem to milion razy i nie mialem z tym problemow,tylko teraz wyskakuje komunikat,że system na komputerze jest nowszy od tego na nosniku i nie chce puscic dalej...
|
|
Byles szybszy ;-)
|
|
KrzyzaK A mozesz mi powiedziec jak wlaczyc to bootowanie? <zawstydzony> :P
|
|
1. Restartujesz kompa. Zaraz po rozpoczeciu restartowania wciskasz del lub F2. Jak masz stacjonarny to na 90% "delete". 2. Wlaczy Ci sie bios. Przechodzisz do zakladki "Advanced BIOS Features". 3. Masz tam takie cos:"First/Second/Third Boot Device (Boot Sequence)". Pierwsza rzecza musi byc cd-rom, pozniej hdd itd 4. Pozniej wychodzisz i klikasz w "Save & Exit Setup" lub wciskasz F10(lub F12..nie pamietam...) Tyle... Fajnie jakbys napisal czy masz stacjonarny czy laptopa... bo w laptopach mozna zmienic kompbinacje bootowania jednym kliknieciem wlasciwie :-)
|
|
mam stacjonarnego,ale w BIOS-ie nie mam takich zakładek jak napisałeś ;-|
|
|
Nie spotkalem się z biosem, który nie ma takich zakładek ;-) Poszukaj dobrze... Musisz w kazdym badz razie znalezc boot sequence lub first boot device... Ale musi to byc.. poszukaj dobrze....
|
|
no ni ***** nie moge;/ nie mam takich opcji to jakis po... bios..wkurzylem sie,system ledwo mi dziala a nie moge zmienic;/////
|
|
To k* sformatuj dysk i nie będziesz miał systemu na dysku i zainstalujesz specjalisto! :) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Gdybym był "specjalisto" nie prosiłbym o pomoc ;] KrzyzaK dzięki za fatyge
|
|
"Unomat Myślisz ze ja pierwsy raz próbuje zainstalowac sobie system?Robilem to milion razy i nie mialem z tym problemow,tylko teraz wyskakuje komunikat,że system na komputerze jest nowszy od tego na nosniku i nie chce puscic dalej.." Milion razy to ty może robiłeś nakładkę tzw. aktualizację systemu :-), system Ci nie chce puścić dalej - bo niby co ma zaktualizować. Musisz postąpić tak jak Ci podpowiada - KrzyzaK Ps. Jak masz dysk na SATA to zaopatrz się jeszcze w dyskietkę startową do dysku - bo instalator nie wykryje HDD.
|
|
A nie lepiej użyć quick boot menu??(na ecs'ach f8)
|
|
Krajowy..a możesz dokładniej wyjaśnić?
|
|
unomat.... instalator nie widzi dysków SATA?? ...jeszcze mi się nie zdarzyło... może za nowe chipsety miałem?? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Owszem zdarza sie, ze instalator nie widzi dyskow SATA.
|
|
Kefas: instalator windows XP bardzo żadko widzi dyski sata... trzeba wtedy mieć sterowniki od nich na dyskietce, ewentualnie należy przerobić sobie instalke windowsa, żeby robiła to automatycznie.... Greg12: jak opiszesz dokladnie jaki masz komputer(plyta glowna, bios...) to wtedy mozemy cos wiecej powiedziec. Ale mysle, ze to co juz zostalo napisane powinno pomoc w zupelnosci ;-) Quick boot menu nie jest w kazdej plycie....
|
|
Wiecie chłopaki... SCSI wymaga dodatkowych sterowników, ale SATA.... jak mówię, jeszcze się nie spotkałem.... pewnie mało widziałem :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
...rzeczywiście mało widziałem.... :) ...a jak myślicie, dlaczego przy instalacji nowego sprzętu nie potrzebowałem sterowników, system bez problemu się zainstalował i działa...? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
jeku nie instaluj windowsa gdy masz odpalonego kompa i windowsa załdowanego tak się nie robi LOL
|
|
Postaraj sie o dyskietkę startową win98 i z niej uruchom komp z obsługą CD rom . Potem uruchamiasz instalatora XP formatujesz partycję i wszystko będzie działało.
|
|
Problem rozwiązany,bootowałem cd-rom pół dnia i okazało się,że płytka z systemem jest zepsuta =] (nie miałem innej pod ręką)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |