Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Chińszczyzna |
W Łomży brakuje chińczyka, takiego dobrego chińczyka - zatem może ktoś zna przepisy ( gdzieś przypadkiem poznał tajniki kuchni chińskiej, ale tej z prawdziwych barów), które można w domku zrobić, aby choć trochę skosztować czegoś w tym stylu. Głównie chodzi mi o przepis na taki lepki i dobry sos do kurczaka i ryżu:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
google.pl <-- tam znajdziesz all.. __________________________________ Bo lato jest po to, by kochać, marzyć, śnić.. Piękna jest tylko prawda i tylko ona jest godna miłości... ŁKS Łomża!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
wiem, że w google znajdę. Ale znajdę takie byle jakie. Kurczak podsmażyć z ryżem i wszystko. Mi chodzi o jakies zupy z makaronem ryżowym - nikt nie jadł prawdziwej chińszczyzny?:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
makaron chiński pierś z kurczaka i cebula makaronik zalewamy woda odcedzamy następnie piers kroimy w małą kosteczkę w przyprawie świata do kurczaka dużo tej przyprawi na drugiej patelni podduszamy cebulkę (doprawiamy sol pieprz ) w plajstrach na złoty kolorek . następnie dodajemy do tego piers i makaron i podsmażamy chwilkę ale nie za długo . u mnie w domu wcinają ze smakiem heheh życzę smacznego
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
TNX, wypróbuję:) własnie coś próbuję zrobić z piersi z kurczaka, stąd pomysł. Jedyne co udało mi się znaleźć sensnego w necie to ten przepis: Składniki 2 pojedyncze filety z kurczaka 6 paluszków krabowych 50g ryżu brązowego 1/2 opakowania mrożonki warzyw chińskich 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub łyżkę startego ,świeżego 2 łyżeczki kurkumy pieprz biały papryka słodka mielona przyprawa maggi w płynie Etapy przygotowania Ryż gotujemy we wrzątku z kurkumą i kilkoma kroplami maggi - 15 min. Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w sporą kostkę i smażymy na złoto na rozgrzanym sosie sojowym. Warzywa rozmrażamy w mikrofali - tak aby były jędrne i mieszamy z odrobina jasnego sosu sojowego Mięso zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple. Na patelnię wlewamy bulion, zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody, mieszamy zagotowujemy. Dodajemy pieprz, cukier imbir i wkładamy mięso oraz pokrojone w kostki paluszki krabowe (zamrożone) - dusimy parę chwil pod przykryciem. Na podgrzany talerz wykładamy odsączony ryż, warzywa i sos z wkładka mięsno - krabową. Jemy tylko i wyłącznie pałeczkami. tu przynajmniej jest mąka ziemniaczana. Ale mnie interesuje coś takiego, żeby przynajmniej smakowało jak w barze;))))
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
loadnie wyglada. .. mmmniam !
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
malutka_891 co to są te "plajstry"???????
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
chinszczyzno mi zapachnialo:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Moja wersja powyższego dania była uboższa. Tzn to co było w domu. Brokuł mrożony, kalafior mrożony i kilka sosów. Więc tak: rozgrzać patelnię i polać ją sosem sojowym z olejem ( w domku był sezamowy do woka) na to wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć. Potem wrzucić rozmrożone w mikrofali warzywka i poddusić dodając odrobinę wody. Póxniej zrobić pół kubka bulionu, dodać sosu sojowego, pieprzu, curry, imbiru ( na oko jakoś się udało) w domku był jeszcze sos mango - więc dodany został i wszystko powedrowało na patelnię do duszonka. Na koniec rozrobić w kubeczku w zimnej wodzie odrobinę ( małą łyżeczkę) mąki ziemniaczanej i wlac do wszytskiego. Ładnie się zagęści. Doprawić do smaku i podawać z ryżem. Muszę przyznać, że hmmmmmmm trochę brakowało do tego idealnego smaku, ale wyszło nawet ok. Rodzina chwaliła hehe. Czekam na pomysły do próbowania
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Brzeczyszczykiewicz musisz pomyslec głową,a nie główką powodzenia i pozdrawiam Ps .wszystko jedzą .(Człowiek nie swinia ......... ....... )
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Brzeczyszczykiewicz szukam faceta, który dobrze gotuje ;D
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
podamy kieliszek czerwonego wina , no moze bialego:) troche zielonej miety, miodzio
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
przepisy dla kolegi nadsylajcie wszystko i o wszystkim co jadalne najlepszy bedzie nagrodzony darmowym wejsciem do knajpy
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
no nieee, bez przesady. Poproszę takie wypróbowane, najlepiej ze swoimi fotkami:) Ciekawe jak gotujecie hehehe pewnie w ogóle;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
te potrawy sa tak chińskie jak ta ryba po grecku podawana często na naszych stołach o której w grecji nikt nie słyszał. Pifpaf
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Pifpaf - zgadzma się. Gdzieś była opinia człowieka, któy próbował chińszczyzny w Chinach czy tam gdzieś w Azji i powiedział, że to mdłe, niedobre żarcie;) Ale mimo wszystko, ryż jest swietny:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
nikt nie wspominal o deserze..... polecam ciepla kulka o smaku kokosowym,
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
aby skosztowac prawdziwego, pysznego chinczyka musisz miec odpowiednie miesko.mozesz je pozyskac w bardzo prosty sposob,musisz tylko zostac wlascicielem slicznego tlusciutkiego pieska.gdy juz to sie stanie wieszasz pieska za tylne lapki i okladaszgo palka(im dluzej to robisz tym miesko smaczniejsze bo w piesku pod wplywem strachu i bolu wytwarza sie adrenalinka poprawiajaca smak dania.nastepnie obitego pieska zostawiasz na kilka dni zeby skruszal,potem tylko ryz i przyprawy i juz mozesz kosztowac.zycze smacznego. kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
widze, że próbowałes;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
tak,podczas pobytu w azji kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
i co kochani "smakosze" chinszczyzny?moze chcecie przepis na jaskolcze gniazda? kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
chinczyzna jest najgarsza potrawa bo nic nie czujesz co jesz, tylko pieprz i pozatym zgadzam sie z niektorymi wypowiedziami kot w polewie chili i w grzybkach mum smacznego
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
jak sie robi taki sos jak w chinczyku?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
rzadko chodze do chinczyka, obsluga nigdy usmiechnieta, i ten zapach od zewnatrz czuc, ble
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Ja często robię sama chińszczyznę. Najlepszy do tego jest ryż z https://kupiec.pl/kategoria-produktu/ryze/ Kiedyś jadlam na mieście ale naprawdę się to nie opłaca na dłuższą metę. Zdecydowanie wolę sobie sama coś ugotowac.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Dobry chińczyk nie jest zły.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
Dobra chińszczyzna to świetna sprawa :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chińszczyzna |
chociaż tłusty to od czasu do czasu chętnie się skusze
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |