Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pytanie do studentów/absolwentów PWSIP oraz WSA |
Tak dla porównania chciałabym się dowiedzieć jak w waszych uczelniach wygląda wypłacanie różnego rodzaju stypendiów i zapomóg? Czy pieniądze dostajecie regularnie co miesiąc a może w jednej racie? Czy zapomogi są wam wypłacane bezpośrednio na konto czy jest możliwe tylko przeksięgowanie ewentualnej zapomogi jedynie na poczet czesnego?? No i pytanie najważniejsze....Czy na waszych uczelniach pobierana jest opłata za przystapienie do egzaminu dyplomowego, jesli tak to w jakiej wysokości? Pytam, bo tam gdzie ja studiuję to wszystko jest jakieś "podejrzane"....Może są na to jakieś przepisy albo po prostu tak musi być a ja się tylko "czepiam" ale moja "szkoła" z każdym rokiem zmienia się w istny cyrk.... Specjalnie na razie nie piszę o którą chodzi ale chyba można się domyśleć..
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pytanie do studentów/absolwentów PWSIP oraz WSA |
PWSIiP: 1.stypendia są wypłacane regularnie co miesiąc 2.wpłacane na konto 3. opłata jest za wydanie dyplomu chyba 40 zł jak dobrze pamiętam Pozdrawiam
|
|
dzięki za odpowiedź. Rozumiem-opłata za wydanie dyplomu- a za egzamin??? Płacicie coś??
|
|
Nie, jedynie składka organizowana przez studentów na "poczęstunek" dla komisji egzaminującej.
|
|
Odswiezam temat....
|
|
a jakie sa kryteria przyznawania ?
|
|
Kilka lat temu w WSA stypendia za wyniki wypłacane były regularnie co miesiąc. Póżniej był 1 semestr że nie wypłacali, a na koniec semestru trzeba było polować przy kasie i wyrywać. Jak jest dzisiaj to nie wiem.
|
|
zamykam temat po raz pierwszy .... ---------------------------------------------
|
|
Po raz drugi .....
|
|
W jednej z "uczelni" w Łomży stypendia są wypłacane...no cóż..kiedy im się "zechce"..Czasem co dwa miesiace, czasem co trzy.....Nie wspominając o tym, że za przystapienie do egzaminu dyplomowego trzeba zapłacić 460zł co wydaje się trochę wygórowaną sumką...Poza tym chyba jest nie zgodne z prawem.... Tak zapytałam z ciekawości jak to jest w innych szkołach bo w tej to chyba muszą mieć dobre konto inwestycyjne, że tak pieniądze biednych studentów przetrzymują...No ale cóż.... Zamykam temat :)
|
|
ja cie nie stać to nie studiuj i nie siej zamętu srokrotka22 albo od taty lub chłopaka weź. ---------------------------------------------
|
|
WSA: 1.stypendia są wypłacane regularnie co miesiąc 2.wpłacane na konto lub odbiór w kasie Uczelni 3. jedyna opłata to za wydanie dyplomu (maksymalnie może być to 80zł) plus ewentualna opłata za wydanie suplementu B w języku angielskim. Pamiętaj, że wszelkie inne opłaty są niezgodne z Prawem (Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z 14.09.2011r.) Pozdrawiam Andy
|
|
Po raz trzeci !!!!! ZAMKNIĘTE!!!:):)
|
|
Andy123 dzięki za odpowiedź. Co do tej ustawy to wiem, że może jednak obowiązywać dopiero studentów, którzy rozpoczęli studia od 2011 roku a Ci, którzy wcześniej chyba jeszcze muszą płacić......
|
|
janski to wcale szkoła jakas co po czyms takim robic, chyba własnie zasliac bezrobotnych heheh wsa i inne tego typu to to samo, aby płacic kase i sie zdaje. nie wiem po co wogóle ludzie tam ida i bula kase
|
|
O i tu mógłby się Sztudent wypowiedzieć, ale zniknął chyba z forum na razie..
|
|
Autor: ryba22 (---.adsl.inetia.pl) Data: 25-02-13 17:38 """janski to wcale szkoła jakas co po czyms takim robic, chyba własnie zasliac bezrobotnych heheh wsa i inne tego typu to to samo, aby płacic kase i sie zdaje. nie wiem po co w ogóle ludzie tam ida i bula kase""" Przyjdź studiować na kierunek Budownictwo, na którym jestem i zobaczysz czy to takie proste, a o pracę się nie martwię bo już ja mam, dodatkowo możliwość zrobienia uprawnień budowlanych. Ryba 22 wybierz i Ty coś po czym będziesz miał/ miała co robić i zarabiać porządna kasę natomiast nie przejmuj się innymi bo Uczelnia to tylko jeden z elementów tej układanki by w życiu być szczęśliwym. Najwięcej bezrobotnych w powiecie łomżyńskim według raportu UP ŁOMŻA (jest dostępny a stronie urzędu pracy) jest po PWSIP nie po Jańskim czy WSA a one razem mają więcej absolwentów niż PWSIP. Strach pomyśleć co będzie dalej, za naukę na PWSIP płaci Państwo za aktywację bezrobotnego też Państwo czyli rybka22, BarbaraB i ja też. Jański czy WSA nic Państwa nie kosztuje. do stokrotka22, jak najbardziej dla rozpoczynających od 2011, jednak dla starszych roczników zostały zdjęte opłaty za poprawki i egzamin dyplomowy. Pozdrawiam Andy
|
|
Czyli jednym słowem uczelnia troszkę nas robi w "bambuko".... I to tak na sam koniec....Nie ładnie, nie ładnie.....
|
|
Witam Proponuję aby najpierw zasięgnąć informacji w szkole i porozmawiać z Panem Kanclerzem bądź Rektorem, jeśli ma Pani jakieś pytania, bądź problemy dotyczące wypłaty stypendium, bądź też innych kwestii. NA te pytania chętnie odpowiemy, od tego jesteśmy. Pozdrawiam Biuro Karier
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |