Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Urząd celny |
witam czy ktoś z was rejestrował niedawno samochód sprowadzony z zagranicy o silniku powyżej 2 litry?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Urząd celny |
uu akcyza 18,6 % cena pojazdu. A poniżej 2 litrów zapłaciłbyś tylko 3,1 % ceny pojazdu :) ---------------------------------------------
|
|
czyli za kwotę 6240zł wyjdzie 1137.51zł akcyzy
|
|
mi wyszło 1160 xd jakbyś miał samochód poniżej 2 litry zapłaciłbyś 193 zeta. Dam Ci małe porady. Do urzędu masz się zgłosić 5 dni od daty na umowie. Jak już jest za późno, przepisz umowę. Nikt tego nie sprawdza, często umowy sa na Niemców, którzy nie istnieją. I po drugie samochód nie jest warty 6240, tylko wpisz 5 100 zł (między nami). Każdy znający się na tym zaniża wpisywaną tam cenę, aby akcyza była mała. To, co Ci podałem, to i tak bardzo małe zaniżenie ceny. Wtedy zapłacisz nie całego tysiaka. Mój samochód kosztował 2500 euro, wartość wpisałem 1700 euro i przeszło :). A kiedyś jeden typ kupił samochód za sporo sumkę i miał dużą akcyzę, wziął go na lawetę, coś tam powykręcał i akzycy mu grosze wyszły :). ---------------------------------------------
|
|
dzięki za rade. policzyli mi w urzędzie celnym 6000 tyś. i wmawiała mi ze tak ma być
|
|
to co oni rzeczoznawcę wezwali ? Ale nie ma co za dużo się kłócić, bo jak oni wycenią, to będzie tysiak ale w drógą stronę :) ---------------------------------------------
|
|
Buhhehe znawcy , akcyzy nie liczy się od tego co jest na fakturze możesz sobie napisać i 5 euro i tak będą brali wartość z euroTax-u a nie z faktury +/-10%, po drugie nawet jeżeli przekroczysz miesiąc termin od zakupu to liczy się czas przekroczenia granicy.A że już nie ma granicy z DE to piszesz oświadczenie (wzór w necie) że przekroczyłeś granicę 2 dni temu i po temacie po hu..... kombinować z przepisywaniem lipnych umów
|
|
można powiedzieć po h.. to drukować, przepisać umowę i ten sam efekt. Jak mówisz o terminie miesiąc czasu, to musisz mieć czerwone blachy, zdajesz brify u drukują Ci dowodzik rejestracyjny, bo powiedzą, to jak pan jeździł bez blach xd. Chyba, że chcesz pod urząd celny samochodzik lawetą ciągnąć, w przypadku posiadania brifa i datę miesiąc temu na umowie. ---------------------------------------------
|
|
Poczta123 widzę że masz pojęcie ale zapytam kupiłem na litwie w środę auto kupiłem czerwone blachy i ubezpieczenie na 3 miesiące gdyby w aucie coś poważnego padło to chciałbym go opchnąć mogę przez te 3 miesiące jeździć nim i np. po 2 miesiącach go zarejestrować i w urzędzie niebędą robić jakiś problemów że za późno jakiś papier im przyniosłem bo na 3 miechy zapłaciłem za blachy i ubezpieczenie 120zł rozsądna cena na litwie więc chciałem go przetestować ale myślę że go zostawie bo autko jest ok ale chciałem go przerejestrować w październiku domyślam się że tym się zajmujesz i znasz wszystki obejścia sport to zdrowie
|
|
Re: Urząd celny Autor: dvw (---.lomza.vectranet.pl) Data: 11-08-12 06:56 można powiedzieć po h.. to drukować, przepisać umowę i ten sam efekt. Jak mówisz o terminie miesiąc czasu, to musisz mieć czerwone blachy, zdajesz brify u drukują Ci dowodzik rejestracyjny, bo powiedzą, to jak pan jeździł bez blach xd. Chyba, że chcesz pod urząd celny samochodzik lawetą ciągnąć, w przypadku posiadania brifa i datę miesiąc temu na umowie. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Od kiedy do urzędu celnego trzeba jechać zakupionym autem ? Przecież nikt tego nie sprawdza, chyba, że nie zgadzasz się na wyliczoną kwotę (np. ze względu na uszkodzenie auta) to wtedy każą Ci przyprowadzić auto na oględziny.
|
|
dvw - wyobraź sobie sytuację że wracasz z niemiec autem nie ważne na jakich blachach i zdechł ci samochód w DE . I co w takim wypadku??? przepisać umowe buhehehe polecam ci pójście z taką umową do US w lomży , przekonasz się jak ci przetrzepią umowę na kolanie napisaną żebyś się nie zdziwił. Poczytaj trochę lub pojeździj trochę po samochody to zrozumiesz o co chodzi. Tak jak kolega od fury z LV powiedział na cholerę ci auto pod UC?? Jak się celnik zapyta gdzie fura to powiesz że w DE stoi bo się zjebało bo ma 1000000km przebiegu. w UC nikt nie wnika czy padlina jeździ czy nie , oni tylko tulą kasę, po za tym znajdź mi gościa który zapłacił kare za to że za późno oclił auto. Oświadczenia leżą nawet w UC. Mówiąc krótko nie masz pojęcia o tym co piszesz więc nie nakłaniaj ludzi do pisania lipnych umów bo to się zemści w skarbówce jak przewalą umowę a już skończyły się czasy że waliło się lipę na kolanie, i póżniej jest zgrzyt zębów i płacz że furą nie ma jak jeździć bo US się przypier..... Tenis - jeździj , ale możez mieć inny problem fura w papierach jest wyrejestrowana w kraju z którego została zakupiona czyli w FR, DE,BE. i tu pojawia się problem dla naszych szeryfów z woj.polskiego. Na nic się zda tłumaczenie że masz ubezpieczenie i papiery oraz polski przegląd , jak się upierd..... do nie pozwoli ci jechać dalej i napisze mandat . Według prawa fura musi być zarejestrowana i dopuszczona do ruchu w PL . A jak na razie masz stos papierów który w żaden sposób nie potwierdza rej. w PL. Jak się nie będziesz wychlał ciskał wstawiał w piz.... to nikt ci krzywdy w naszym miachu nie zrobi. A jak bedziesz miał problem z UC w październiku to daj cynę to pomogę.
|
|
ja nie piszę, żeby nie brać umowy od Niemca, należy nawet spisać go z dowodu osobistego :). Przepisanie umowy jest po to w PL, aby zaniżyć wartość auta. W US takie umowy przechodzą i wartości aut przechodzą zaniżone. Ale może niektórzy mają duże szczęście xd. Każdy niech robi tak, jak uważa. ---------------------------------------------
|
|
oczywiście mam na myśli żółte blachy, jak ktoś wykupił czerwone to już nie da rady tak zrobić. A auto pod UC w razie oględzin, żeby nie latać 2x. ---------------------------------------------
|
|
Poczta dzięki z góry jak wykupiłem na 3 miesiące te blachy i ubezpieczenie to chciałbym pojeździć jakbyś napisał do czego niebiescy w razie zatrzymania mogą się doczepić to może coś w tygodniu bym załatwił żeby 3 miechy pojeździć sport to zdrowie
|
|
Tenis napisałem Ci o co mogą się przyczepić. Jak cie zatrzymają to krótka piłka albo pojedziesz dalej albo mandat i nie pojedziesz dalej wszystko zależy jaki Borewicz się trafi.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |