Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dziwne zachowanie auta. |
Witam! Proszę o teoretyczną diagnozę "choroby", która dopadła moje auto :) Mam świadomość, że ciężko na forum w ciemno ocenić, ale chcę mieć choć minimalną wiedzę i pojęcie przed wizytą u mechanika, żeby nie zdoił ze mnie kasy. A więc mowa o aucie z silnikiem 1.9 TDI. Objawy jakie zauważyłem: -szarpanie podczas dodawania gazu ( przy obrotach do 20 x, powyżej auto już nie szarpie) -widoczna różnica w mocy,przyśpieszeniu (na niskich biegach aż tak tego nie czuć, ale w trasie podczas wyprzedzania różnica w mocy jest duża). Wciskam pedal gazu do dechy a auto nie ma kopa i wyciągnie max 120km/h -dziwny zapach spalin z rury wydechowej - podczas gdy rozpędzam auto z niskich biegów przy obrotach 18-20 x wyczuwam moment, gdy z auta wydobywa się dziwny dźwięk + strasznie wtedy dymi oraz szarpie. Po dociśnięciu gazu i przekroczeniu 20 x obrotów objawy ustają, a auto dopiero wtedy dostaje przyśpieszenia. Proszę o ewentualne porady.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dziwne zachowanie auta. |
moim zdaniem padlo turbo
|
|
Jedz na diagnoze gdzies! bo moze byc problem w padlej przeplywce np. moze byc w zapieczonej kierownicy od turbo ?!? a teoretyzowanie jest bez sensu.
|
|
obstawiam recyrkulacje spalin .. miałem te same objawy .po 20x obrotów autko zachowywało sie juz normalnie .
|
|
Ok, poradźcie gdzie w Łomży mogę się udać na diagnozę?
|
|
skoda maja oryginanego vaga bigi2004
|
|
może być zatkany filtr paliwa albo padł przepływomierz MM
|
|
Auto-clinika Sosnowa
|
|
Jedź do Radka na Polowej naprawi Ci to jak trzeba Bo życie jest po to by latać na moto
|
|
Gdzie dokładnie jest siedziba tego Radka z polowej?
|
|
To jest mniej więcej na przeciwko urzędu skarbowego jadąc w dół będzie wjazd po prawej stronie, a tam jakiś budynek i za tym budynkiem go znajdziesz Bo życie jest po to by latać na moto
|
|
Dobra postaram się polatać po mechanikach i może ustalą co padło. mam nadzieję, że nie turbina, bo to duży koszt..
|
|
Turbina jak padnie to raczej na wysokich obrotach mocy brakuje
|
|
Tak jak napisał robii zawór EGR prawdopodobnie zapchany,ale oczywiście lepiej sprawdzić oryginalnym vagiem
|
|
dzięki :)
|
|
Kabelek zasilający turbinę może być, u mnie tak było. Przepalił się :P
|
|
filtr paliwa Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
Dobrze że nie filtr cząsteczek stałych :P
|
|
Ludzie, co ma turbina do szarpan na malych obrotach? Pisze wyraznie ze powyzej 2 tysi obrotow jest normalnie, to chyba turbo chodzi. Moze byc zapchanu fiktr paliwa, jak nie byl zmieniany to i tak radze zmienic;)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |