sobota, 19 października 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nazwa pizzerii

Jak nazywa się ta nowa Pizzeria na Alei Legionów niedaleko Warki?

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

City Pizza

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

ale byłam tam i nie polecam.
nie dość, ze pizza sucha jak wiór to na wejściu przywitał mnie zaduch i dym. właścicielom proponuję zainwestować w wentylację. samo otwarcie okna w pseudo kuchni nie wystarczy.

a frytki belgijskie nie mają nic wspólnego z prawdziwymi frytkami belgijskimi. te w City Pizza były posypane przyprawą, cały ich urok, żaden smak.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

No i właśnie znowu, ktoś odpalił zapalnik, kolejne wałkowanie tematu, który nieraz był poruszany na tym forum.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

pizza to pikuś
co myślicie o kebabie ?


żałosne

Andrzej W.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

pizza przy kebabie to pikus
kebab to loteria jak bylem nad morzem i posmakowalem morskiego kebaba to mało mi dupy nie rozerwalo.........
chodz nie twierdze ze wszedzie tak jest w Łomży takiej przygody nie mialem

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

Kebab to pikuś, zna się ktoś może na kuchni azjatyckiej i wie co to jest sos Teriyiaki, pasta red curry albo Wasabi?

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

SOS TERIYAKI:
Składniki (na około 250-300ml sosu):

1 szklanka wody
1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1,5 łyżki miodu
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżki wódki(najlepsze byłoby sake)
Ale możesz kupić gotowy sos:)

PASTA RED CURRY:

Składniki:
10 dużych (średnio - ostrych) czerwonych chilli
1 łodyga trawy cytrynowej
2 cm kawałek galangalu, w plasterkach
2 liście kaffir
1 szalotka
7 ząbków czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
½ szklanki wody (jeśli pasta jest zbyt sucha) -dla złagodzenia możesz dodać mleczko kokosowe:)

WASABI
Ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan. Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny w sklepach, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nazwa pizzerii

Mała- Widzę znasz się na rzeczy, te sosy są o 100x lepsze i ostrzejsze niż ostry czy ognisty czy jakiś inny piekielny w łomżyńskich kebabach.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne


Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org