Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Prosze o opinie ludzi inteligentnych,PRZECZYTAJ i oceń.... |
Ford to raczej klasykiem nie jest, tylko syfem ktorego za darmo bym nie chcial. Chyba ze mowisz o Fordzie USA, to inna sprawa. SxxxK ma racje. Najlepsze sa niemieckie i japonskie. Niemcy robia najlepsze silniki w europie i tylko japonskie maja lepsza kulture pracy. Ale za to do japonczykow sa strasznie drogie czesci.. VW, Audi, Skoda (przeciez to to samo co VW). a dla bogatszych Porsche czy Bugatti :D a no i jeszcze BMW, ale tym to ostatnio sama wiocha i dresiarstwo jezdzi... no prawie sama..
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Prosze o opinie ludzi inteligentnych,PRZECZYTAJ i oceń.... |
Jestes za glupi zeby skumac o co chodzi w takiej muzie ;] elo elo, hwdp, rozp*** glosniki - to cos dla Ciebie
|
|
trafne spostrzezenie, gratuluje ;] >>(...) pokój nam wszystkim, po ch*** nam spory(...)<< haha
|
|
hahahahaha hip-hop ma bardzo wiele odmian, a Ty mówisz tylko o jednej - ulicznym hh... poza tym to znam chłopaków z HG i możesz mi wierzyć albo nie, ale dużo osób z tego środowiska słuchało punka właśnie... wybiorcza michnika kupujesz ? zydo-bolszewie w polsce utrzymujesz! http://www.kronikanarodowa.com http://kronikanarodowa.com
|
|
Z tą ceną to ostro przesadziłeś. Myślę, że wezmą w granicach 3000 – 6000. Raczej nie ma w Polsce zespołu, który brałby 50000. Występ na zakończenie rozgrywek i świętowanie powinien być. Tylko czy w obecnej sytuacji warto wydawać te kilka tysięcy złotych na nich? Z osób, które dzięki Verbie dodatkowo przyjdą na mecz, nawet gdyby kupowali najdroższe cegiełki, nie uda się uzbierać na zapłatę dla tego zespołu. Niby bieda, niby brak kasy, a wydaje się ją na niepotrzebne rzeczy! Podobnie było z obozem na Cyprze. Na zagraniczny obóz pojechaliśmy jako jedyni zawodnicy w trzeciej lidze. Myślę, że i bez niego spokojnie ŁKS wywalczyłby drugą ligę. A braki w kasie na pewno już wtedy były znaczne. Jutro w godzinach popołudniowych ma nie padać deszcz, więc nie bać się pogody i przychodzić na mecz!
|
|
śledzie blokują, żeby wcześniej było u nich niż u nas
|
|
Autor: ryba(k) (80.51.216.---) Data: 02-06-06 17:35 napisał: "przegiecie z ta unoszącą sie "dum/pą" jak kupiles to sie ciesz, zadzwon do babci albo dziadka i sie pochwal". No pewnie, że to zrobiłem. Opowiadam "na lewo i prawo", że są jeszcze do kupienia. Jestem anonimowym kibicem. Nie startuję w wyborach, nie zależy mi na popularności. Ale jestem dumny, że mogłem wspomóc tą symboliczną przecież kwotą nasz klub. Autor: raver (---.nat.student.pw.edu.pl) Data: 02-06-06 14:39 napisał: "*peter* daj dobry przyklad!" OK. Ględzę tylko. Oto moja piękna cegiełka. Nr 0296 !! Wyjaśnię moje intencje. Nie trzeba dorosnąć, żeby je zrozumieć. Nic w życiu nie ma za darmo. Nasi piłkarze także nie będą za darmo grać. Popieram apel Zarządu ŁKS. Cegiełki jeszcze są. Czekają na ludzi gotowych wspomóc nasz klub.
|
|
Hehe jak ptyia nie ebdzie to kto bedzie posty pisal nie zawsdze ciekawe ale posty ?? hehe pozdro ptysiu a czemu uciekasz z tad ????
|
|
o prosze grabos ma 2 !! to jest dopiero obywatel!
|
|
Kto by chciał uzyskać więcej wiadomości o zabytkowej dawnej Farze, od 1925 roku Katedrze może poczytać książki, które zostały wymienione w źródle tematu o katedrze, a najlepiej było by przyjechać i na własne oczy obejrzeć zabytek klasy zerowej z XVI wieku. Na tym zakończyłem prezentowanie internautom walorów Katedry jako obiektu zabytkowego. Zaprezentuje teraz następny obiekt sakralny, który przetrwał wiele burz dziejowych i doczekał do naszych czasów. Jest to zakon benedyktynek Opactwo Przenajświętszej Trójcy, trochę młodsze od Katedry. Oto krótka historia powstania Opactwa Trójcy Przenajświętszej w Łomży od chwili powstania do dnia dzisiejszego. Zakon benedyktynów wywodzi się od św. Benedykta, który urodził się w 480 roku w Nursji, niewielkim miasteczku w środkowej Italii. Jego bliźniacza siostra Scholastyka dała początek zakonowi benedyktynek. Do Polski benedyktyni przybyli jako misjonarze (św. Wojciech, św. Brunon z Kwerfurtu) już w X wieku. W XI wieku powstały pierwsze klasztory benedyktynów w Polsce (Łysa Góra, Tyniec). Pierwsze opactwo benedyktynek w Polsce zostało założone w Staniątkach koło Krakowa w 1253 roku z fundacji kasztelana krakowskiego Klemensa herbu Gryf. W XV wieku powstały klasztory żeńskie : w Toruniu, Nieświeżu, Żarnowcu, Lwowie, Jarosławiu, Poznaniu, Sandomierzu, Przemyślu, Słonimie, Drohiczynie, Przasnyszu. Opactwa w Grudziądzu, Łomży i Radomiu stanowią fundację z Torunia. Rozkwit zakonu nastąpił w XVI wieku dopiero po Soborze Trydenckim. Na terenie Polski powstały 22 klasztory, z czego okres rozbiorów przetrwało tylko sześć: we Lwowie, w Wilnie, Nieświeżu, Przemyślu, Staniątkach i w Łomży. Klasztory są samoistne, każdy ma swój nowicjat. Razem tworzą Kongregację p/w. Niepokalanego Poczęcia NMP, na czele, której stoi Ksieni Prezeska, Wybierana przez kapitułę na okres 6-ciu lat. Benedyktynki polskie mają wizytatora mianowanego przez św. Kongregację do spraw życia konsekrowanego. Pełni on funkcję wówczas, gdy ktoś do niego odwoła się. Fundacja klasztoru w Łomży przygotowywana była od 1621 roku przez Zofię Dulską, Ksienię z Torunia. Kościół i klasztor benedyktynek wybudowano z fundacji Adama Kossobudzkiego, wojewody mazowieckiego, starosty łomżyńskiego i wiskiego za pozwoleniem miejscowego proboszcza Jana Chociszewskego w latach 1622- 1628. Zespół klasztorny został wzniesiony przy dawnym kościele farnym (Rozesłańców) na Popowej Górze. Wojewoda mazowiecki wraz ze swoim synem Stanisławem przeznaczył na uposażenie Opactwa Benedyktynek łomżyńskich wieś Cydzyn w ówczesnym powiecie kolneńskim. Pierwsze 9 panien przybyło do Łomży już w 1628 roku. Jeszcze w tym samym roku do klasztoru wstąpiło 25 panien z Łomży i okolic. Klasztor benedyktynek łomżyńskich był bardzo szanowany i ceniony, o czym świadczą liczne darowizny na jego rzecz. W okresie 1635 – 1670 przekazano siostrom wiele łąk, ogrodów i siedlisk w samej Łomży. W 1634 roku biskup płocki Samuel Iłowski zapisał klasztorowi 10 tysięcy złotych z uwarunkowaniem, że Panny z jego rodziny będą przyjmowane do klasztoru bez posagu. Drewniany kościół i Klasztor spłonęły w czasie wojen szwedzkich w 1656 roku, a odbudowane obydwie budowle ogień strawił ponownie w czasie wielkiego pożaru miasta 1696 roku. Ponownie odbudowano obie budowle. W 1773 roku benedyktynki sprzedały zespół klasztorny wraz z placem za 6000 złotych polskich dla fundacji ojców kapucynów z tego względu, że nie było to zbyt wygodne dla nich miejsce (brak wody). Benedyktynki przeniosły się na Stokową Górę tzw. „Siedliska”, gdzie są do dziś. Wybudowały tam w latach 1760 – 1764 drewniany klasztor i kościół p/w. św.Trójcy i Wniebowzięcia NMP. Kościół konsekrował 9 sierpnia 1767 roku ks. biskup Cyprian Woliński. Więcej w następnym odcinku. Źródło: 1.Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795) 2. Maria Kałamajska Saeed. Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice. 3.S. Alojza Piesiewiczówna. Kronika Panien Benedyktynek Opactwa Świętej Trójcy w Łomży (1939-1954). 4. Donata Godlewska, Czesław Brodzicki W Opactwie Benedyktynek Łomżyńskich Pozdrowienia. cdn...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |