Przejdź do treści Przejdź do menu
czwartek, 14 listopada 2024 napisz DONOS@

Starosta nagrodził Najlepszych

Gala Stypendiów i Nagród Starosty Łomżyńskiego odbyła się w Regionalnym Ośrodku Kultury w Łomży. Wyróżnione i docenione zostały ambitne, utalentowane i pracowite osoby, jak też podmioty działające na terenie Powiatu Łomżyńskiego. Za spektakularnym sukcesem pojedynczych osób stoi zazwyczaj wsparcie ze strony otoczenia: rodziców, nauczycieli i trenerów bądź współpracowników. Ideą przyznawanych nagród i stypendiów jest – najkrócej mówiąc - życie z pasją, zaangażowanie w życie społeczności powiatu i osiągnięcia: indywidualne i zespołowe. Nagrodzeni laureaci stanowią pozytywny wzór do naśladowania, ukazując dzieciom i młodzieży, że na sukces trzeba zapracować.

Starosta Lech Marek Szabłowski przyznał stypendia za promocję Powiatu wybranym – najbardziej uzdolnionym 9-orgu uczniom, pobierającym naukę w szkołach z terenu Powiatu Łomżyńskiego. W słowie powitalnym starosta pogratulował Ewie Sznejder doświadczenia w eleganckim prowadzeniu uroczystości. Wspomniał o 106. rocznicy odzyskania Niepodległości, składając hołd ofiarom walki o wolność, przyniesiona Powiatowi Łomżyńskiemu, Ziemi Łomżyńskiej i Kochanej Ojczyźnie.

- W tych najmłodszych pokładamy nadzieję... Oni będą budowali nam przyszłość – stwierdził starosta. - Stypendia to podziękowanie, zachęta i motywacja do zaangażowania i pracy w następnych latach.

_MG_1802.JPG

Pracowitość
4-osobowej komisji kwalifikacyjnej przewodniczyła wicestarosta Anna Gawrych, która o każdym z laureatów miała coś dobrego do powiedzenia. Przyznano po 3 stypendia w dziedzinie: nauki, sportu i osiągnięć artystycznych. Stypendia są przyznawane od 2015 r. Przez 9 lat stypendia otrzymało 33 uczennic i uczniów, a za każdym z młodych ludzi stoi trener, nauczyciel, rodzic. Starosta wszystkim „filarom sukcesu” podziękował. Lidia Pawelczyk jest uczennicą klasy VI SP w Rydzewie - biega na 60 m, 300 m, skacze w dal; Gabriela Chludzińska – klasa VI ZS-P w Piątnicy – sztafety, przełaje, 4-bój LA; Amelia Sempkowska – klasa VI ZS-P w Piątnicy – 60 m, 200 m. Lena Dymerska uczy się w kl. VIII ZS-P Śniadowo – średnia ocen 5, 93 i 9. m. z dyktanda ogólnopolskiego; Alicja Jemielity – kl. VIII ZS-P Śniadowo – śr. 5, 5 i 1. m. w ogólnopolskim konkursie ekologicznym; Anna Helena Bialuk – kl. VI ZS-P Śniadowo – osiągnięcia z jęz. ang.; Oliwia Winiarek – kl. V SP w Jeziorku i wychowanka ROK – sukcesy w konkursach piosenki, podobnie jak Lena Ruszczyk z kl. VII ZS-P w Wiźnie; Jan Joachim Piasecki z klasy VIII Szkoły Podstawowej w Drozdowie - zdobył 1. m. na PIKtoGRAmy i konkursie wojewódzkim 1. miejsca za recytację, np. „W autobusie” Jana Brzechwy.

Wytrwałość
Jan Piasecki to zawodnik drużyny piłkarskiej MŁKS Łomża. Gra jako skrzydłowy i pomocnik, zaś 4 lata temu zgłosił się do eliminacji szkolnych konkursu recytatorskiego – jak opowiada w środę - „dla punktów i oceny”. Tymczasem okazało się, że jego zdolności zauważono na kolejnych etapach i zaczęła się przygoda z deklamowaniem wierszy w klasie 5., 6. i 7. - Zasłużyłem na to wyróżnienie – ocenia sam siebie 14-letni chłopiec. - Były to długie miesiące ciężkiej pracy podczas przygotowań do konkursów i poświęcałem mój prywatny czas, nie grałem np. w gierki na komputerze. Pomogła mi bardzo wychowawczyni, nauczycielka geografii i angielskiego Danuta Świtajewska i polonistka Agnieszka Kalska. Moje osiągnięcia to także zasługa rodziców, którzy zmobilizowali mnie do pracy i wysiłku. Nie spodziewałem się 4 lata temu, że w recytacji zacznę zdobywać nagrody, więc mogę poradzić każdemu: warto spróbować sił w nowej dziedzinie, sportu, muzyki, śpiewu, tańca. Wiem z doświadczenia, żeby na jednym sukcesie nie poprzestawać, tylko wytrwale dążyć do swojego celu. 

Wspólnota
- Per aspera ad astra! – podsumowała sentencją aktywność młodzieży wicestarosta Anna Gawrych, a to stało się naturalnym wstępem do przedstawienia „bezkompromisowego badacza i wizjonerki” - dr Małgorzaty Krystyny Frąckiewicz. Laureatka Nagrody Starosty za promocję powiatu w kategorii kultury od 20 lat przybliża mieszkańcom Ziemi Łomżyńskiej dziedzictwo historyczne, kulturalne i genealogiczne, m.in., poprzez Grupę „Skąd nasz ród?” i serwis name.lomza.pl, będący skarbnicą wiedzy na temat nazwisk dawnych mieszkańców. Doktor M.K. Frąckiewicz jest językoznawczynią i społeczniczką, która dokumentuje dzieje regionu i zachęca społeczność do odkrywania korzeni. W kategorii sport Nagrodę otrzymał Klub Sportowy Śniadowo, którą odebrał w imieniu prezesa Piotra Dryki, wiceprezesa Zenona Czenstkowskiego wiceprezes Mateusz Szabłowski. KS prowadzi sekcję piłki nożnej i siatkowej dla dorosłych i dzieci. Mecze drużyn seniorskich KS Śniadowo to okazja do spotkań mieszkańców i umacniania poczucia wspólnoty. Sport to promocja zdrowego stylu życia.

Prezentacje
Przez 11 lat pracy Kapituły od 2003 r. przyznano 60 nagród. Oceniano pracę i ważono osiągnięcia laureatów, doceniając ilość pracy, włożonej w promowanie małej ojczyzny Powiatu Łomżyńskiego. Prezentacje stypendystów i nagrodzonych zostały urozmaicane występami artystycznymi. Tańczyły i śpiewały 2 pary z Grupy „Weta” Zespołu Pieśni i Tańca Łomża, działającego w ROK z choreograf  Justyną Wawrzyniak, oraz para z Klubu Tańca Towarzyskiego Akat w tańcach latynoamerykańskich pod kierunkiem instruktorów Magdaleny i Jacka Baczewskich. Przed publicznością wystąpiła także z piosenką „Świat to muzyka” tegoroczna stypendystka Oliwia Winiarek. Wychowanki Agnieszki Żemek – Pawczyńskiej z ROK posłuchali, m.in. senator Marek Komorowski, radna województwa Bernadeta Krynicka, radna powiatu Maria Dziekońska, prezes ŁTN profesor Krzysztof Sychowicz, przewodniczący Rady Miasta Łomża Wiesław Grzymała i wielu gości, przedstawicieli instytucji, służb i środowisk, dla których zagrali akordeonista Michał Olchowik i pianista Grzegorz Sekmistrz.

Mirosław R. Derewońko
tel. red.  696 145 145

Foto:
Foto:
Foto: Starosta Łomżyński Lech Szabłowski
Foto:
Foto:
Foto: Zastępca starosty łomżyńskiego Anna Gawrych
Foto:

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę