Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów |
IMBIR Właściwości lecznicze ułatwia trawienie (olejek zawarty w imbirze pobudza wydzielanie śliny, soków trawiennych oraz żółci) przeciwdziała zakrzepom pobudza układ odpornościowy łagodzi bóle miesiączkowe działa przeciwzapalnie (stosowany jako lek wspomagający na reumatyzm) przeciwdziała mdłościom (jest składnikiem m.in. leków na chorobę lokomocyjną) działa przeciwbakteryjnie (odkaża gardło, jamę ustną, leczy stany zapalne dziąseł) poprawia pamięć oraz koncentrację Przeciwskazania Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży a także osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz cierpiących na refluks żołądkowy. Napój z imbiru na migrenę Rozpuść 1/3 łyżki sproszkowanego imbiru w przegotowanej wodzie. Herbatka z imbiru Na litr wody dodajemy łyżkę potartego kłącza imbiru. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień. Gotujemy przez około 20 minut. Następnie dodajemy 1-2 łyżki miodu oraz wyciskamy sok z 1-2 cytryn lub pomarańczy. Należy przecedzić i pić na ciepło lub zimno. Taka herbatka dezynfekuje jamę ustną oraz gardło, leczy przeziębienia i poprawia krążenie. Wyciąg z imbiru 4 łyżki sproszkowanego imbiru należy wsypać do 500ml soli fizjologicznej, następnie zagotować, odstawić na 30 minut oraz przecedzić. Taki wyciąg można stosować do płukania jamy ustnej, gardła, uszu oraz narządów płciowych. Żucie kłącza imbiru Imbir można także po prostu żuć jak gumę do żucia jak tylko poczujemy \"drapanie w gardle\". Żujemy niewielki plasterek surowego kłącza, jednak należy pamiętać, że to dość intensywne doznanie smakowe. dostęp internet
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |