Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów |
STEWIA Stewia w kuchni Świeże listki stewii możemy zaparzać jak herbatę lub dodawać do surówek i sałatek. Wysuszone i zmielone liście i łodygi dodajemy do kawy, herbaty, soków, napojów, ciast, deserów. Możemy sami zrobić ekstrakt do słodzenia, jeżeli przeszkadza nam proszek lub liście w napoju czy potrawie. Wystarczy 1 łyżeczkę suszonej stewii zalać szklanką wody i kilka minut gotować. Takim wywarem możemy dosładzać dania, do których zazwyczaj dodajemy cukier. Odrobinę ekstraktu poprawi smak majonezu, duszonych pomidorów, fasolki po bretońsku, marynat, niektórych zup. Słodycz stewii jest trochę \"inną słodyczą\" niż cukier. Gdy użyjemy jej w przetworach z niektórymi kwasami, np. z kwasem jabłkowym, cytrynowym, winnym, czy octowym lub z solą, zniwelujemy jej niezbyt przyjemny posmak i sprawimy, że będzie jeszcze bardziej słodka. Stewię można kupić w kilku postaciach: najbardziej skoncentrowany jest fluid całe suszone liście zmielone suszone liście (proszek musi być zielony, ewentualnie brązowy) bezbarwne ekstrakty lub biały proszek (puder) tabletki Biały proszek i tabletki to preparaty, które są produkowane z różnymi dodatkami i są pozbawione podczas przetwarzania niektórych cennych składników. Pozostałe postacie, tzn. fluid i suszone liście są całkowicie naturalnymi słodzikami. dostęp internet
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |