Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów |
MSM MSM, dimetylosulfon – związek organicznej siarki, pochodna , dimetylosulfotlenku. Siarka spełnia rolę strukturalną, stabilizuje cząsteczki białek poprzez tworzenie wiązań sylfhydrylowych, jest także niezbędna do wytwarzania związków o elementarnym znaczeniu dla właściwego funkcjonowania tkanki łącznej (mukopolisacharydów) i procesów regeneracyjnych zachodzących w jej obrębie. Stąd też MSM znalazł swoje miejsce jako składnik suplementów wspomagających pracę aparatu ruchu, ale wg niektórych źródeł jego potencjał jest o wiele szerszy. Naukowcy tacy jak Stanley W. Jacob czy Robert Herschler, zwracają uwagę na możliwość zastosowania MSM w przypadku chorób alergicznych zmian zapalnych w obrębie tkanki łącznej i błon śluzowych i niektórych chorób układu pokarmowego. MSM poleca jednak przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie (sportowcy), a także rekonwalescentom w okresie po przebytych urazach, jaki też osobom starszym. Na naszym rynku dimetylosulfon występuje w jako składnik preparatów skojarzonych, kilku a nawet kilkunasto-składnikowych, zawierających dodatkowo chondroitynę, kwas hialuronowy, hydrolizat kolagenu, wyciągi roślinne z imbiru czy kurkumy. witaminę C i szereg innych substancji wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu. Dawki zwyczajowo używane w suplementacji: 250 – 1000 mg na dobę dostęp internet
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |