poniedziałek, 12 maja 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Żarówki energooszczędne 3,50-4zł

Sprzedam żarówki energooszczędne tanio!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Żarówki energooszczędne 3,50-4zł

ledy ?

Nie .

A gwarancja na ile

A na Ile chcesz ?

a co to jest "żarówka energooszczędna" ???

Pjotr

Posadzisz w ogrodzie 10 ;D Żarówek energooszczędnych tooo w wakacje 100 zbierzesz ;D ;pp już teraz wiesz ?

energooszczędna Ty włączas a ona się wyłącza i oszczędza energię. Póżniej nadmiar możesz sprzedać sąsiadowi.

Fanka bocianka ;D podoba mi się twój tok myślenia ;D xD

powiem tak: posadzić to możesz sobie ziarenko mądrości ale wątpię, że wyrośnie w Twojej pustej głowie....rzeczowe pytanie było, a kolega z forum nie umie odpowiedzieć, więc ponawiam...co to jest "żarówka energooszczędna"...jeszcze takowej nie widziałem i dlatego pytam :)

Pjotr

a masz ,może świetlówki?

https://www.google.com/search?q=%C5%BCar%C3%B3wka+energooszcz%C4%99dna&rls=com.microsoft:pl:IE-SearchBox&ie=UTF-8&oe=UTF-8&sourceid=ie7&rlz=1I7ADSA_pl

Pjotr4, Czy Ty wiesz jak zrobić głupie dziecko? Nie? To zapytaj rodziców!!!
bo myślę , że gdyby za powierzchnie mózgu pobierali podatek, to byś dostał rabat!

Mam Tylko to co napisałem .

Żarówka energooszczędna to samo co kompaktowa lampa fluorescencyjna ;D A co ty widziałeś Pjotr ?

a jaka moc maja te zarowki

żarówka energooszczędna to nie jest to samo co taka lampa. Jeżeli się nie znasz, to się nie odzywaj lepiej. Od moich rodziców to się odczep. Proste pytanie, a forumowy troll nie potrafi odpowiedzieć. Jak potrafisz, to zamieść zdjęcie tego, co tam masz w sprzedaży i będzie po sprawie...takie to trudne??? Łatwiej jest się kłócić?

Pjotr

ARKASAM

świetlówki kompaktowe (tzw. żarówki energooszczędne), odmiana lampy wyładowczej, w której światło emitowane jest przez luminofor wzbudzony przez promieniowanie UV, powstałe wskutek wyładowania jarzeniowego w rurze wypełnionej gazem - zintegrowane z układem zapłonowym i stabilizującym, świetlówki takie mogą być wkręcane w miejsce tradycyjnych żarówek, ponieważ posiadają taki sam gwint, jak żarówka.

Zalety świetlówki w porównaniu z żarówką
- wytwarza znacznie mniej ciepła
- wyższa skuteczność świetlna (do 105 lm/W)
- dłuższy czas pracy (od ok. 8000 h do nawet 20000 h przy użyciu stateczników elektronicznych i świetlówek najnowszej generacji)
- mniejsza zależność strumienia świetlnego od napięcia zasilającego
- można wytwarzać świetlówki o różnych temperaturach barwowych
- mniejsza luminancja
- przy użyciu świetlówek liniowych łatwiej jest uzyskać oświetlenie bezcieniowe, niż za pomocą żarówek

Żarówki energooszczędne - zalety
- Około pięciokrotnie mniejszy pobór energii. w porównaniu do żarówki żarowej.
- W tradycyjnej żarówce elementem świecącym jest żarnik, który pod wpływem przepływającego prądu elektrycznego nagrzewa się, jednocześnie emitując promieniowanie cieplne.
- Zaledwie 5-10% tej energii zostaje przeznaczone na światło widzialne, reszta zaś jest tracona bezpowrotnie w emisji ciepła.
- Żarówki energooszczędne wytwarzają pięciokrotnie mniej ciepła niż żarówki. Można więc stosować wyższe moce żarówek energooszczędnych bez obawy termicznego uszkodzenia opraw.
- Długa żywotność - od 8000 do 12000 godzin pracy (ok. 10 razy dłuższa niż tradycyjnych żarówek).
- Niska luminancja - czyli jaskrawość - świecącej powierzchni.

i tu zaczynają się schody...ponieważ świetlówka kompaktowa to nie jest żarówka...nazwa "żarówka" wywodzi się od tego, że jest tam żarnik, natomiast w świetlówce kompaktowej (ew. energooszczędnej) nie występuje taki element i dlatego nie może być ona nazwana żarówką. Ponawiam pytanie: Co jest na sprzedaż w tym temacie? Jestem ciekawy jak może wyglądać żarówka energooszczędna :)

Pjotr

masz : tzw. żarówki energooszczędne !!!

jesteś strasznie skrupulatny, nie łap się za " słówka"

Pjotr4
Jakie są rodzaje światła?
ja takie znam
śtuczne czyli żarówka świetlówka itp.
naturalne słonce,księżyc i inne obiekty latające.

A u Ciebie jak je?

tylko że nazwanie tego żarówką jest błędne niestety i staram się z tym walczyć po prostu. Nie spodziewałem się, że proste pytanie wywiąże taką dyskusję. Widać jak to na forum 4lomza prosty temat przeradza się w odrębnie inny. Świetlówka to świetlówka, a żarówka to żarówka...nie można tego mylić.

@andy
prawie się nie mylisz :) ale księżyc to nie źródło światła :)

Pjotr

o świeczkach i lampach naftowych zapomnieliście

Pjotr4 chodzi Ci o same nazewnictwo;)

w pewnym sensie tak ale i w pewnym sensie nie...po prostu jestem ciekaw jak może wyglądać i na jakiej zasadzie działa żarówka energooszczędna...bo to nie jest na pewno świetlówka kompaktowa :)

Pjotr

Pjotr4 rozumiem:))) perpetuum mobile też nie ma choć Ferdek twierdził że wymyślił:)))

Zegarek też nie chodzi! Trzeba go nosić !

niestety najwidoczniej rzeczowa rozmowa na tym forum nie jest możliwa...zaraz pewnie się dowiem, że to wina PO albo PiSu :) Powodzenia życzę :)

Pjotr

wujek google nie ma ferii , sprawdż

ale to nie chodzi o to, że ja nie wiem jak wygląda świetlówka, albo żarówka...po prostu nie wiem co to jest żarówka energooszczędna...jakiś nowy wynalazek? jak można zrobić energooszczędny żarnik? przecież to kawałek druciku :) Nie rozumiesz rozmowy, pytania, bądź wypowiedzi, albo ironii, to lepiej nie zabieraj głosu :)

Pjotr

Piotruś, w zasadzie masz racje ,ale ogólnie jesteś upierdliwy .Od samego początku wiadomo ,że chodziło o świetlówki,tylko gościu napisał tak jak się potocznie mowi.Pewnie Ty nie lubisz kartofli,ale za to za ziemniakami przepadasz.-:)

54 WATT i 67 WATT

Zaraz Ci się dostanie ze te "WATT"

@ _maly_

Może i jestem trochę upierdliwy ale fajnie by było, jakby ludzie wiedzieli co oferują i jakby używali poprawnego słownictwa :)
... watt???? :):):):)

miłego wieczorku :)

Pjotr

haha ;D Jest tak napisane na opakowaniu ;D Dziwię się że jest czas w ogóle na takie głupie pytanie :d każdy wie o co chodzi.

Angielskie opakowanie Piotruśśśś ;D

a ile wiader prądu zużywa taka żarówka na dobę ?

Są ludzie i taborety :):):)
No i jeden taki się przypałętał między mądrych ludzi :):):)

No dobrze a co z samochodem w takim razie? widział ktoś samochód co sam chodzi?

samochód to JADZIE !

to dlaczego jadziechód się nie nazywa?

a rajstopy to na stopach nosisz ?
powinno być : rajłuda lub rajdupy , raczej to drugie, bo jak ciepło w zimie to raj dla du.py

brak wiedzy nie uprawnia Was do używania złego nazewnictwa...zadzwoń albo napisz do kogoś mądrzejszego od źródeł światła i się przekonasz kto i dlaczego miał rację...

Pozdrawiam.

PS: po prostu irytują mnie takie sytuacje i tyle, to jest podobnie jak z wyłączaniem...większość mówi "wyłanczać"...a przecież to jest "wyłączać"...jako młodego inżyniera drażnią mnie takie rzeczy i tyle, a forum dostępne jest dla każdego i mogę swobodnie się wypowiedzieć :)

PS2: a tak na prawdę to pytałem, ponieważ myślałem, że może coś nowego wymyślono :)

Pjotr

Ot kurna jaki mondry człek się wypowiedział w temacie :):)
I jak wam teraz szpece od światła ???

No jak wam ?? się was pytam ja , bezbłędny i nieomylny maruda:):)

Pjotr4 , taki skrupulatny i drobiazgowy jesteś ?

" ..zadzwoń albo napisz do kogoś mądrzejszego od źródeł światła i się przekonasz kto ..." ,
mam pytanie : znasz kogoś głupszego od żródła światła ?

Ciebie na pewno :)

Pjotr

dziękuję i dobranoc :)

Pjotr

ej,jak jestes taki skrupulatny to nicka powinieneś zmienić,

gamoń nic nie kuma, sadzi się jak gówno w przerębli, a nie ma zielonego pojęcia o składni ,

wyszło mu na to, że ktoś jest mądrzejszy lub głupszy od od źródeł światła.

Chłop chciał coś sprzedać i w między czasie oszukać ludzi i się zawiódł na łomąyńskim forum, no ludzie Wy nie kupujecie żarówek energooszczędnych?

Aaa młody inżynier, czyli pewnie student 3 roku polibudy tuż po wyborze specjalizacji :p U mnie ci, którzy nie dostali się na tą co chcieli musieli iść na technikę świetlną, bo tylko tam zostawały wolne miejsca... ;))

Ja tam nie jestem erudytą i sam piszę niepoprawnie , ale jak gość rości sobie jakieś pretensje, to niech najpierw popatrzy na swoje wypociny !
nie łapie się słówek i drobnych niuansów !

Najlepsze żarówki, które naprawdę zaoszczędzą nasz prąd to żarówki LED. Wymieniłem większość żarówek w domu na LEDowe i już czuję różnicę. Wszystkie kupiłem na stronie http://sklep.ledsgroup.pl/

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

nieruchomości
Sprzedam działki budowlane Jeziorko ul. Sosnowa wym. 23x30 m. Cena ok. 83 000 zł. Więcej na stronie jeziorko-dzialki-budowlane.pl
tel. 664366824
usługi
Wywóz gruzu, styropianu, starych gabarytów. Kucie posadzek, tynku, sprzątania piwnic, przycinanie drzewek ozdobnych, owocowych, sadzenie krzewów, wycinka, malowanie ogrodzeń, altan. Przeprowadzki.
tel. 500590581
usługi
Wycinka drzew trudnych przy budynkach, liniach energetycznych, ogrodzeniach. Usługi ogrodnicze, prace wysokościowe.
tel. 792956988
linyidrabiny@gmail.com
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org