poniedziałek, 02 czerwca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
pomysł na obiad

.
Składniki:

25 dag mielonego mięsa, pół bułki, zielony koper, jajko, sól, pieprz, 40 dag zielonego groszku, 1.5 szkl. wody, 3 dag masła lub margaryny, pełna łyżeczka mąki.
„Klopsiki w zielonym groszku”

Sposób wykonania:

Mięso mielone wyrobić z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki, jajkiem, solą, pieprzem i dorobno pokrojonym zielonym koprem. Zagotować wodę z groszkiem. Formować z mięsa klopsiki, włożyć do groszku i przy powolnym wrzeniu razem ugotować. Podprawić potrawę jasną zasmażką z tłuszczu i mąki. Można dodać po podprawieniu 2 pomidory obrane ze skórki i drobno pokrajane. Posypać obficie zieleniną. Podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko
SMACZNEGO

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: pomysł na obiad

najlepszy obiad, to obiad fiukany.
Przynajmniej bebech się trochę zmniejszy.
A potem standardowo, golona, browar, kebaba, pizza.
A nie jakieś fanaberie.;-)

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

a ja myslałem ze gwizdany:))

stefanek1 hahhaha to chyba nowy pomysl na... :D

The_Game_xD

The_Game_xD no na co?

kupisz kawal podluzny wolowego miesa,... wystarcza duze kawalki masla na wierzch wolowiny i sol, wkladasz do rozgrzanego do 280 stopni piekarnika na 20 minut, wyjmujesz, szybko kroisz w troche grubsze plastry i podajesz z goracym tluszczem wymieszanym z woda, musztarda mile widziana

Bałabym się praktykować twój przepis szczerbatka, niby prosty ale tak jakoś się kupy nie trzyma....

proste dania sa najpyszniejsze, regionalne potrawy kusza zapachem i ukryta wykwintnoscia, to smak a nie wyglad swiadczy o jakosci potrawy

A ja tam lubię tradycyjnego schabowego z kapustą i ziemniaczkami.

Ja swoje lata mam, a dopiero w zeszłym tygodniu jadłem pierwszy raz curry. I to sam zrobiłem! Znajomy z pracy polecił, wyszukałem przepis http://kuchennie.com.pl/szczypta-egzotyki-czyli-przepis-na-tajskie-curry/ i się udało. Żona była w szoku, haha

Landecki werq dwie największe mendy reklamowe na tym forum. A admin ma to w d.u.p.i.e

witam, polecam zapiekankę :)

green, właśnie że przepis szczebiotki się trzyma. Mamy jakoś dziwnie to do siebie że jak wołowe to trzeba długo. A wołowina tego nie lubi bo wtedy jest twarda i gumowata. Ale jesteś zapewne mądrzejsza....

________
Malachit

W internecie można znaleźć mnóstwo świetnych przepisów na obiad, czy deser. Często korzystam z takich przepisów. Dzięki za pomysł na obiad.

Ja na Kwestii Smaku szukam często przepisów. Wiele z nich jest szybkich i prostych w wykonaniu.

proponuję zamówić pizzę jeśli pracujesz do późna:)

Ja ostatnio jak nie miałem pomysłu na obiad to w sumie skorzystałem sobie z pizza portal, mają fajne oferty więc można sobie czasem coś zamówić https://pizzaportal.pl/pomysl-na-obiad/

A inspirujecie się sezonowymi warzywami? U mnie są teraz ciągle szparagi.

Szparagi są jednak zbyt drogie na ten moment. Jednakże staram się z nich korzystać.

Standardowy schabowy z ziemniaczkami i buraczki do tego. Najlepszy pomysł na obiad.

tomek1987

Rusza sezon na grilla, więc warto korzystać bo z nasza pogoda to nie wiadomo jak długo będziemy mogli jeść takie pyszności. Wypróbujcie też sałatki na grilla - świetne połączenia i zawsze sprawdzone pomysły macie na https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-z-grilla/salatki-na-grilla - super, sama testowałam kilka.

najlepszy schabowy, ziemniaczki i kapustka zasmażana :)

Kucharką nie jestem najlepszą, ale pewnie szukałabym pomysłów w sieci

No to ja również dorzuce coś od siebie. Szczególnie,że pogoda jest już bardzo ładna i fajnie byłoby otworzyć sezon grillowy ( my jedynie kilka razy grillowaliśmy w tym roku z racji pogody jaka była w kwietniu).

Od jakiegoś czasu preferuje chudsze miesa na grillu. A nie tylko karkówkę czy boczek.
Polecam ugrillować czasami schab. Odpowiednio przygotowany jest chudziutki i soczysty
http://przepisy.pl/przepisy/szukaj/marynata-do-pol%C4%99dwiczek-z-grilla

Tutaj jest sporo propozycji na marynatę.

A czy poleciie jakieś dobre przekąski imprezowe?

Zawijaski z ciasta francuskiego ala pizza i tortille zawijane z serkiem, szynką albo łososiem i warzywami

Gotowanie we własnym zakresie przynosi nam wiele satysfakcji. Sama jakoś nie wierzyłam w swoje siły jednak trzeba było w końcu się przekonać czy to tak trudne. W sieci bez problemu można znaleźć wiele poradników odnośnie samych podstaw. Czasami znajdziemy nawet porady profesjonalnych kucharzy, a te mogą być dla nas bezcenne w dłuższej perspektywie. Jeśli chodzi o pomysły na sprawdzone dania to znajdziemy je na takich serwisach jak - https://uwielbiam.pl/przepis/kokardki-z-twarozkiem-i-owocami Swoją drogą to świetnie ten przepis się sprawdzi na lekki, letni obiad :)

Nie ma lepszego dania niż tradycyjny polski schabowy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

usługi
Wycinka drzew, pielęgnacja drzew trudnych. Podnośnik koszowy, technika alpinistyczna, wynajem podnośnika, prace instalacyjne i remontowe na wysokości. Frezowanie pni drzew do 30 cm poniżej poziomu gruntu. Usługi rębakiem do gałęzi. Faktura.
tel. 698727998
praca
P.H.U. KURPIEWSKI Jan Kurpiewski zatrudni na stanowisko PRACOWNIK FIZYCZNY przy pracach elektroenergetycznych. Osoby zainteresowane prosimy o składanie CV w siedzibie firmy - Łomża, ul. Strusia 9 (Osiedle Kraska) lub przesłanie na e-mail agnieszka.mokrzewska@phukurpiewski.pl z dopiskiem pracownik fizyczny.
agnieszka.mokrzewska@phukurpiewski.pl
usługi
PHU MODZELEWSKI oferuje w sprzedaży: kotły C.O. na pellet, palniki pelletowe, wkłady kominowe, kominy izolowane, pellet drzewny. Zapewniam montaż i serwis. Łomża ul. Browarna 5.
tel. 508233425
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org