wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Płatny parking przy szpitalu

Witam wszystkich.

Przechodząc prawie codziennie obok szpitala zastanawia mnie jedna sprawa. Każdy chcący wjechać do szpitala samochodem musi zapłacić określoną kwotę w zielonej budce znajdującej się przy wjeździe za rzekome miejsce parkingowe.

Dla przeciętnego obywatela te symboliczne 2-2,5zł (nie orientuję się ile obecnie wynosi opłata) nie jest żadną kosmiczną sumą. Idąc dalej i przeliczając, że na parkingu jest około 200 miejsc parkingowych, które prawie przez 1/2 doby są ciągle zajętę daje nam przybliżony wynik 400zł (200* 2zł). Nie trzeba być ekonomistą ani matematykiem, żeby obliczyć, że w ciągu dnia na w.w parking wiedzie o wiele więcej samochodów niż 200 sztuk, co daje nam bardzo ładną sumę.

Ciekawi mnie czy jest jakaś ustawa reguląca pobieranie opłaty za miejsce parkingowe przed np. Szpitalem Wojewódzkim. Kto jest odpowiedzialny za pobieranie opłat (czy jest to prywatny przedsiębiorca bądź ktoś inny)?. Na co zostają przekazane pieniądze?

Czy szpital odnosi korzyści z pobierania opłat za parking od ludzi, którzy rzekomo posiadają ubezpieczenie w ramach, którego są leczeni na oddziałach specjalistycznych.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Płatny parking przy szpitalu

Przejeżdżając czasem obok zielonej budki włącza mi się IGNOR , udaje że nie widzę Pana pobierającego opłaty i jadę dalej.

Ta budka to jest własność prywatna(przynajmniej kiedyś była).

To mów że do bankomatu na chwile lub po kogoś z personelu szpitala ;)

opłata nie jest za dojazd do szpitala lecz za zaparkowanie na miejscu parkingowym :P

teren parkingu należy do prywatnego przedsiębiorcy albo jest tylko przez niego dzierżawiony i nikt Cię nie zmusza tam parkować :)

Z tego co wiem to pieniądze idą dla szpitala a nie dla prywatnego przedsiębiorcy.Przynajmniej tak było w ubiegłym roku a jak jest w chwili obecnej nie wiem.

Witam
... pewnie właściciel terenu go wydzierżawił, bo nie chce sprzątać, odśnieżać itp. oraz płacić podatku od gruntu (komu?).
Wspieramy lokalną przedsiębiorczość ;)

Myślę, że pracownicy nie płacą.
Pozdrawiam

Ja co 3 miesiące jadę do szpitala oddać krew, czy powinnam płacić za parking?

a.b.c

Ja wjeżdżam i nie płace.

a jak ktoś wjedzie bez płacenia jest jakiś mandat ?

cdn...

To jest śmieszna i symboliczna suma a jeżeli idzie dla szpitala to jest w pełni ok - przy tym niedofinansowaniu służby zdrowia. Ostatnio moja żona leżała kilka tygodni w Szpitalu Bródnowskim w W-wie. Przez ten okres zapłaciłem około 500-600zł za parking. Czasami jak byłem cały dzień to płaciłem prawie 50zł za 13 godzin postoju(liczą za godzinę). Więc jak zobaczyłem te 2zł bez limitu w Łomży to aż się uśmiechnąłem..

panie " marcinoo " wydanie 600zł na parking to dla mnie jakiś debilizm , chyba ze śpisz pan na kasie to rozumiem , ale mając w perspektywie wielotygodiowe parkowanie na tak drogim parkingu to chyba wolałabym postawić auto gdzieś w poblizu szpitala i sie przejsc.

Fruzia - w pewnych okolicznościach( gdy ktoś bliski walczy o zdrowie czy życie) ma się inne rzeczy w głowie niż myślenie o oszczędnościach.

Kłótnia o 2zł dla mnie to śmieszne to idzie na szpital a teraz i tak tam takie długi w innych miastach płaci sie za taki parking obowiązkowo..jest dużo samochodów które nalezy też do pracowników to oni są zwolnieni z opłaty normalne.

głupi ten posta jakiś już sie nie wypowiadam jak ktoś nie chce płacić może gdzieś indziej obok..sie zatrzymać

Nigdy, ale to nigdy nie zapłaciłem za wjazd na ten parking. czasem tylko zwalniam przy tej budce i jak widzę, że gość podchodzi dodaje gazu:). Ktoś powie, że robię źle, to ja powiem: Nie zapłacę 2 zł za to, że wiecznie nie ma gdzie zaparkować, że kradną na potęgę - kołpaki, anteny, lusterko nawet kumplowi wyłamali. Mojej ciotce buchnęli tam całe auto i też jej został tylko kwitek na pamiątkę. Wiele razy parkuje sobie na Kazańskiej i wolę podejść sobie bo żal mi jednak tego typka z budki.

>e wiecznie nie ma gdzie zaparkować, że kradną na potęgę - kołpaki, anteny, l>usterko nawet kumplowi wyłamali.
Na parkingu Szpitala Bródnowskiego też w godzinach rannych nie ma gdzie zaparkować. Aut też nikt nie pilnuje. A cwaniactwa nie da się uprawiać bo są szlabany..

przy szpitalach niepowinno sie pobierac oplat za parking

na wszystkim chca zarobic

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org