Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Krytyka Wośp ?! |
JEstem wolontariuszem już od 5 lat. Z roku na rok spotykam się z coraz większą krytyką podczas zbiórki na ulicach Łomży. W tym roku, na przeciw wszystkiemu, postanowiliśmy ustać tuż pod samym kościołem i staneliśmy obok ministrantów, którzy podobno zbierali na Azję. Doszło do tego,iż jedna natrętna pani zaczęła nas wyzywać i wyganiać (wręcz bić!!), mówiąc przy tym że to jest zbierane na szatańskie cele, że wszystko idzie w kieszeń i że za to organizowany jest woodstock... Zbulwersowaliśmy się tym, ale nie było tak źle inni ludzie wychodzący z kościola obstali za nami. Otóź do wszystkich negatywnie nastawionych fundacji wośp: Jeśli sądzicie że cała kasa idzie w kieszeń to niby skąd w Polsce jest tyle nowego sprzętu w szpitalach !!! Co możę Rydzyk go kupił albo minister zdrowia sprzedał jeden z kilku swoich samochodów... :) Przynajmniej widać efekty pracy fundacji... Co wy na to?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Krytyka Wośp ?! |
Dobrze że to z siebie wyżuciłeś i nie tłumisz w sobie, dobrze jest sie wygadać, to pomaga żyć ;)
|
|
W bogatych państwach takie aukcje są śmieszne , u nas w kraju trzeciego świata dają jakiś efekt. Nie przejmuj się , psycholog Was powinien przed aukcją uświadomić. Przedstawić całe spektrum sprawy. Kto chciał powinien dać datki , ale kulturalne osoby nie powinny tego komentować i postępować w/g swojego sumienia. I o to w tym wszystkim chodzi. Woodstock tak , poniewaz jest to nawiązanie do starych tradycji bywszego Woodstocku , Wyspy White itp...Te tradycje nie zrobiły nic złego , a świat rozwijał się wspaniale!!!
|
|
Nie wszystko, ale sam szef wielokrotnie wyznawał że ze zbiórki w 2004 r. przeznaczyl na Woodstok 1.2 mln. zł. jako na promocję WOŚP, bo legalnie się należy 12% od zebranej kwoty na ten cel. Więc bez zmrużenia oka jeżdzi ze swoją paczką współ wyznawców hari kriszma po całym świecie nawet po najmnieszch wysepkach Oceani i promuję. Michałku na ile Cię znam, to wiem że nie uznałbyś tej letniej imprezy za pozytywnie wpływającą i pożyteczną dla młodego człowieka. Żle się dzieję że trzeba organizować takie zbiórki na zakup sprzętu. To konstytucyjnym obowiązkiem rządu jest zapewnienie opieki zdrowotnej obywateli. To nie jest jakaś klęska żeby dokonywać takich akcji, to poprostu kolejny rok przyzwolenia na dalszą grabież majątku narodowego i nieudolność rządzących. Z pogardą wypowiadasz się o Ojcu Rydzyku, ale wiedz że on z otrzymanych pieniędzy oprócz radia i tv utrzymuję i buduję uczelnię oraz akademik, gdzie za wiele mniejszą niż gdzie indziej opłatą możesz nawet ty jeśli by pociągało cię dziennikarstwo czy kultura społeczna i medialna studiować. Ta wiadomość o drogim samochodzie jest totalnym kłamstwem wyssanym z palca. Wiadomo ci chyba o takiej organizacji jak Caritas Polska, ona przez cały rok utrzymuje wiele ośrodków dla dzieci kalekich, upośledzonych, porzuconych, osób ubogich i bezdomnych. Jako pierwsza spieszy zawsze z pomocą w razie jakiegoś kataklizmu nie tylko w Polsce ale i na świecie (widziałeś ostatnie tsunami) nie wydaje pieniędzy na nagłaśnianie swej działalności w telewizji, bo przeznacza je na pomoc jej potrzebującym.
|
|
Myślę , ze warto by jakaś z prawdziwego zdarzenia kontrola skarbowa zainteresowała się finansami Caritasu!!!
|
|
A jak dużo kwotę wpłaconą przez ciebie przehulali?
|
|
To może wykazać real-control!!
|
|
Zibi popieram Cię. Juz od kilku lat nie daje na WOŚP i w tym tez nic nie dalem. Przy tej zbiorce olbrzymie sumy pieniedzy sa marnotrawione, a ktore ze niby mialy trafic na sprzet do szpitali. "Gwiazdka z nieba" - wogole nie wiem po co to wszystko. Jezeli ktos chce pomoc to moze przecierz samemu wplacic na np. Caritas. Wiecie ile % calej kwoty bierze Owsiak do wlasniej kieszeni?? ... 10% ... Wiecie jaka to jest kasa. Powiedzmy ze to bedzie jakies ... 2 MILIONY ZŁ NA ROK (nie wiem ile zebrali w tym roku). I to ma byc z jego strony pomoc chorym i poszkodowanym ???? Jak dla mnie to cos tu jest nie fair, czy ta sa uczciwie zarobione pieniadze, za ciezka prace???? - raczej watpie. Story - mam do ciebie pytanie. Dlaczego zbieraliscie pieniadze po kosciolem skoro ta zbiorka nie ma z Nim nic wspolnego?? Kosciol nie popiera WOŚP
|
|
MAM PYTANIE !! LEPIEJ ZBIERAC PIENIADZE CZY WOGULE NIEE?? !!!!!!!!! Jesli chcecie dalej krytykowac, krytykujcie ale zastanowcie sie.......... NAJLEPIEJ BYC SKAPCEM I NIEDAC ANI CENTA !!!!!!!!!!!!!!! Jesli niechcecie niedacie i to jest prawda , ale tyle ludzi ile dalo powinni byc zadowoleni z sebie ze pomogli . POMYSLCIE SOBIE JAK BYSCIE WY BYLI NA SWIECIE W SYTUACJI TAMTYCH OSOB NA KTORE ZBIERAJA PIENIADZE . !!!!!!!!!!!!!! LEPIEJ DAC PIENADZE , PRZYNAJMNIEJ CZESC ZOSTANIE PRZEZNACZONA NA SPRZET !!!
|
|
Owszem zawsze trzba dać jeżeli to są cele, w których zbiera się pieniądze na dzieci i ofiary kataklizmu itp. ale często takie akcje są wykorzystywane przez ich organizatorów do ich własnych zamierzeń. To co w Owsiaku jest pod znakiem zapytania to to, że nie dopuszcza wszystkich do fundacji oczywiście tych którzy tam się zaasłużyli. Jak zauważycie w całej fundacji jest żona Owsiaka, córka on i kilka najbliższych mu osób. Dlaczego tak jest? Odpowiedzcie sobie sami! Piszecie, że na fundację oni dostają 10% no tak ale to nie jest 2 miliny bo przez ostatnie lata to są sumy po 4 miliony i więcej. Za co dostaje tą kasę fundacja WOŚP? Za to, że wolontariusze z dobrego serca zbierają kasę a Owsiak pokrzyczy jeden dzień w roku i dostanie z tego pare milionów? Nie ukrywam, że też daję ale myślę, że daję te pieniądze w słusznej sprawie na dzieci i pokrzywdzonych ale jak patrzę na dokonania Owsiaka te związane z Woodstock`iem to przeraża mnie to. Ale wiem,że każdy człowiek będzie osądzony za swoje czyny!!! I tu nasuwa się pytanie a kto go osądzi HARE KRISZNA?
|
|
nie wiem jak wy, ale w kazdym badz razie ja popieram wOŚP !!! zarowno w tym roku jak i w poprzednich wspieralam WOŚP, nie ma dla mnie zadnego znaczenia fakt ze Kościół jej nie popiera... a efekty pracy Owsiaka i innych wolontariuszy widac chociazby w zakupionych sprzetach medycznych :) Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.
|
|
Herman, Zgadzam się z jednym wszakże zastrzezeniem - ci, którzy dali nigdy, przenigdy nie powinni być zadowoleni z siebie! Bo dopóki są potrzebujący pomocy (a tak będzie zawsze, nie ma się co czarować), to z czego tu się cieszyć??? Że chwilowo spełniłem chrześcijański, czy z innych ludzkich pobudek, obowiązek i moje samopoczucie pozytywnie wzrosło??? To nie ma być tak...
|
|
Osobiście gdy posłucham Owsiaka i jego ,,róbta co chceta", albo słyszę co się dzieje na tym Jego Woodstock, to od wielu lat nie daje ani grosza. Owszem, daje innym organizacjom ale nie Owsiakowi. I nóż mi się w kieszeni otwiera jak widzę całą wielką telewizyjną galę. Ktoś kiedyś rzetelnie policzył, że cały czas pokazywania WOŚP w TV kosztuje więcej niż zbiera ta orkiestra. Jedna wielka manipulacja. Parę lat temu w Ełku była wielka chryja, gdy pod kościołami ustawiła się do zbierania datków jakaś miejscowa grupa. Zbierali na Ełckie szpitale (wtedy jeszcze były 2, teraz 1) bo sprawdzili i okazało sie że przez kilka lat zbierania na WOŚP ani zlotówka nie trafila do Ełku. Może ktoś ma informacje czy łomżyński szpital dostał coś od WOŚP? róbmy swoje
|
|
Z graniem to jest tak - biorą wszyscy których się nie da namówić do pracy za darmoche. Opowiadanie dyrdymałów o ratowaniu i kupowaniu to prawda, która kryje góre lodową pod Nazwą POMOC -pomoc dla kogo - oczywiście przede wszystkim dla wszystkich -tych widocznych, ale również tych o których się nic nie mówi. Zatrudnieni w graniu to - pełne etaty, mega gwiazdy, cała obsługa techniczna itd., i typ. Kto zarabia na GRANIU ? każdy kto się odpowiednio zakręcić - pozostała milionowa część wrzuca do puszek swoje grosiki z nadzieją, że trafia to tylko i wyłącznie do malutkich bezbronnych.
|
|
w Ełku tak samo jak i w Łomży są sprzęty ratujące życie dzieciaczków!! można to bardzo łatwo sprawdzić!! taki ośrodek zdrowia publicznego ma nad wejściem głównym świecące logo WOŚPu przyjżyjcie się w Łomży na Piłsudskiego i w Ełku! w Łomży proste że łatwo zobaczyć a w Ełku byłam i widziałam!!! co do Owsiaka to taka krytyka nie wpływa korzystnie na jego zdrowie! moja siostra nie raz byla w Wawie w studiu podczas Finału i wie ile zdrowia kosztuje go doprowadzenie do emisji transmisji oraz dopięcie wszystkiego na ostatni guzik!! tam w stolicy większość ludzi pracuje za darmo dla WOŚPu a, że na zadupiach takich jak Łomza są hieny i ich jedynym celem są pieniążki no to pomińmy minutą ciszy :P i jeszcze coś.... gdyby te pieniądze naprawdę nie trafiały zgodnie z założeniem wcześniejszym do szpitali to czy telewizja by to tak popierała?! zastwnówcie sie chwilę! a może Owsiak jest ojcem Mafii WOŚP-TVP ?! i wszystkimi dyryguje i kieruje!! pozdrawiam zwolenniczka WOŚPu Wierz we włsne możliwości a uczynisz cuda :D
|
|
Zadawalającym jest fakt, że mamy wśród nas osoby realnie myślące, któruch głośny krzyk ,,bohatera" ani propagowany przez niego luz nie pozbawil ich rozsądku. Przypomnijmy sobie wielką powódż z 1997 - czy włączył się do pomocy powodzianom ten pan? A ileż zebrali i przekazali wtedy, żywności. odzieży. pościeli czy paszy ci wyszydzani przez niego słuchacze Radia Maryja, za to że choć w części ukazuje ono jego prawdziwe oblicze. Z Łomży i okolic Jedwabnego po dwu dniach zbiórki został załadowany po brzegi TIR pana Jana Kurpiewskiego który także nie odpłatnie w ramach pomocy powiózł dary w okolice Kłodzka. Póżniej były następne. Ile paczek z okazji swiąt jedzie na tereny wschodnie do naszych rodaków? Jesteśmy narodem wrażliwym i ofiarnym, szkoda tylko że bywa to przez innych wykorzystywane do swych celów.
|
|
Jesteście żałośni! Wiecie ile było doniesień do prokuratury na fundację WOŚP? Wiecie ile tam było kontroli? Nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości! Te 12 % o których mówicie, że Owsiak bierze do własnej kieszeni - to są przeznaczane na imprezy dodatkowe. Nie! Nie bierze tego do własnej kieszeni tylko przeznacza je na promocję. A nawet jakby brał dla siebie (żony, córki i kolegów z centrum zdrowia dziecka) to niech bierze - 88 % trafia do szpitali. Tym bardziej, że cały sprzęt jest przekazywany po stwierdzeniu rzeczywistych potrzeb i przeszkoleniu pracowników. Przekazywany jest z akcesoriami i dodatkami potrzebnymi do pracy przez kilka lat, żeby nie obciążać szpitali. Jeszcze raz: więcej zrozumienia i tolerancji! Wspierasz innych przez Caritas, Radio Maryja - Twój biznes - ale nie pluj na to czego nie znasz. Podobnie Ci, którzy na dźwięk tych nazw wyciągają kieszeni samochody Rydzyka, czy "przekręty" RM. Pozdrawiam! --- PGG
|
|
Nie zarzucam Caritasowi złego gospodarowania pieniędzmi , lecz braku publicznej informacji na temat zobrazowania społeczności zadań realizowanych oraz wielkości przeznaczanych kwot na te zbożne cele. To właśnie czyni Orkiestra Owsiaka i nawet wiemy na jaką wartość otrzymał sprzęt nasz szpital i ile Owsiak wydał na Woodstock. Myślę , że trzba więcej reklamy , to i darczyńców będzie dużo więcej.
|
|
Dla wszystkich którzy chcą się wypowiedzieć w temacie polecam najpierw poczytanie: http://www.caritas.pl/ - Caritas http://www.wosp.org.pl/ - WOŚP Polecam najpierw przeczytać. --- PGG
|
|
Co znalazłem w ciągu kilku minut: http://www.wosp.org.pl/jurek/zew_krwi.php i dla odmiany http://www.wosp.org.pl/jurek/przyst_jezus.php Jednak Kościół potrafi rozmawiać z Owsiakiem, a Owsiak z Kościołem. http://www.caritas.pl/view_roz.php?rap_id=1&nr_roz=2 http://www.caritas.pl/view_roz.php?rap_id=1&nr_roz=3[/url Pozdrawiam i życzę trzeźwości umysłu. --- PGG
|
|
Na pewno sprzet przekazany szpitalom w naszym regionie jest wart duzo wiecej - niz zesmy przez te kilka lat w sumie zebrali... Nie narzekajcie. °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
OJCIEC RYDZYK vs JUREK OWSIAK Pierwsze slowa jakie mi sie narzucily czytajac te wpisy. Ja osobiscie popieram Jurka Owsiaka i jego fundacje bo widze efekty jej działania. A co do ojca Rydzyka..... Pierwszy przystojniak w kraju, za któtrym w obronie gtowe sa stanac tysiące kobiet (średnia wieku 50lat) radzi sobie nie najgorzej. Nieraz ogladajac telewizje TRWAM (z nudów latając po programach) widziałem splot w którym był podany numer kąta i uprzejma proźba wpłacenia pieniążków na te konto. Co któroś niedziele jest zbiórka pieniędzy przed kościołem na "bastion mediowy o. Rydzyka" chętne kobiety mało sie nię pozabijają wrzucając tam dobrowolną ofiare. Krytyka Jurka Owsiaka, który raz w roku zbiera pieniądze na noworotki, którego efekty zbiórek są widoczne chociażby w łomżyńskim szpitalu myśle jest wielkim nie taktem. Poprostu kto chce wrzuca, a kto nie przechodzi obojętnie. Pozdrawiam.
|
|
Tutaj jest wypisane wszystko co dotejpory zostało zakupione dla Łomży przez fundacje: http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=2866
|
|
to czy warto wyrzucac kase pod wośp'owskich puszek to chyba sprawa indywidualna - ja to robie bo mam nadzieje ze moge w ten sposob pomoc innym jednakze w tym roku po mszy nie wrzucilam nic do puszki - tylko wieczorem poszlam na stary rynek - wiecie dlaczego? wlasnie dlatego ze co niektorzy wolontariusze stali przy ministrantach na schodach kosciola!!! i za to zostali przez "jedną natrętną pani - wyzywani i wyganiani" ja jestem mloda dziewczyna a mnie to zirytowało wiec nie dziwie sie ze starszych tez. ludzie przeciez w zbieraniu kasy na szlachetne cele tez chyba panuja jakies zasady!!! brakowało tego abyscie (wy wolontariusze) w czasie mszy chodzili z puszkami jak ksiadz po ofierze!!! rozumiem ze w niedziele pod kosciolami jest duzo ludzi ktorzy w dodatku chca wspomoc potrzebujacych ale przeciez wystarczyloby ustac przed kosciolem - kto by chciał to i tak by cos wrzucil - a wy co ? baliscie sie ze ludzie wplaca na azje i na wośp nic juz mi nie zostanie???!!!
|
|
Stojąc pod kościołem nie robiliśmy nic złego. MY nie zmuszaliśmy nikogo do wrzucenia pieniążków do puszki fundacji. Każdy robił to z własnej woli. Nie byliśmy też natrętni. Uważamy, że osoba która chce pomóc, po prostu do nas podejdzie i wrzuci... Jeśli krytycznie podchodzicie do tej całej fundacji - to po prostu nie wrzucajcie... PROSTE rozwiązanie :) .....:::: www.StOry.lomza.info ::::......
|
|
Ja daję na WOŚP tylko dla starszych (pow. 20 lat), zaufanych osób (czyli takich o ktorych wiem, że mają dobrą opinię). Małolatom nie wrzucam, ponieważ im po prostu nie ufam. Już nie raz słyszałem rozmowy młodych ludzi jak to oni się dorobili nawet po kilkaset złotych na wyciąganiu pieniędzy z puszki. Takim dorobkiewiczom dziękujemy! Myślę, że i przez to wielu ludzi nie chce wspomagać Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. ...a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści...
|
|
Popatrzcie tylko: rozliczenia Owsiaka sa JAWNE I DOSTĘPNE! SPRZĘTYDO SZPITALI ZAKUPIONy PRZEZ WOŚP jest też wymierzalny! A kto z was widział na własne oczy rozliczenie fundacji kościelnych? Ciągle na coś zbierają, a widział ktoś efekty?DLA MNIE TO JEST KORONNY ARGUMENT i dlatego Owsiakowi wierzę i zawsze mu coś ofiaruję, a koscielnym "zbieraczom" nie dam ani grosza, i tyle! Zbych
|
|
ja nie mowie zeby nie wplacac na wośp bo skoro to w jakikolwiek sposob pomaga ludziom to ja osobiscie mysle ze warto - ale ze wkurzylo mnie to ze staliscie na schodach do kosciola szczegolnie jesli kosciol nie popiera owsiaka
|
|
|
Podobno najbardziej uczciwą organizacją dobroczynną jest Polski Czerwony Krzyż, bo aż 20% zebranych pieniędzy przeznacza na pomoc. A co do przystanku woodstok, to jest normalna impreza masowa, jakich wiele w ciągu roku w Polsce, tylko że na większą skale i finansowana z pieniędzy niepublicznych. Faktem też jest, że pośród ok. 120 tyś. uczestników woodstoku są wszelkiego rodzaju przypadki patologii, ale napewno nie z większym nasileniem niż na zwykłych cosobotnich potupajach w naszym mieście. Jeśli ktoś jest przeciw woodstokowi to niech nie daje kasy i tyle. Mi osobiście nie podoba sie, że z moich podatków np. z okazji dni Łomży wystepują zespoły typu dipolo, ale to już inna bajka. ...
|
|
Zbych. Gdzie znalazłes rozliczenia WOŚP? Bo jakoś na stronie internetowej orkiestry nie ma żadnego wyraźnego odnośnika. W przeciwieństwie do Cartasu gdzie są wyraźnie. Zresztą samo spojrzenie na strony WOŚP jest ciekawym doświadczeniem. Kup koszulke, kup kubeczek, krzykliwie i kolorowo jak na odpuście. róbmy swoje
|
|
gondoljerzy: http://www.wosp.org.pl/ -> Fundacja -> Sprawozdania finansowe czyli: http://www.wosp.org.pl/fundacja/finanse/bilans2002.php ...krzykliwo i kolorowo? jak widać skutecznie - mój siostrzeniec jak tylko się urodził miał sprawdzony słuch, setki kilogramów sprzętu czekało w gotowości w razie problemu, innym dzieciom w tym czasie lekarze nieśli pomoc uzywając tych urządzeń. ...nie ograniczaja się tylko do zbiórek pieniędzy? Sprzedaja koszulki i inne rzeczy? - i dobrze - mają stały przypływ gotówki na swoje funkcjonowanie i pomoc dzieciom! --- PGG
|
|
Witam . Dorzucę coś od siebie. Mówicie że "CARITAS" nie marnotrawi pieniędzy na tego typu akcje? Powiem OK macie rację, ale spójrzcie jakimi sumami obraca WOŚP a jakimi CARITAS. Od razu mi się nasuwa pytanie: czy to aby nie te wszystkie medialne akcje WOŚP przyczyniają się do gromadzenia takich sum pięniędzy? Co do samej CARITAS to nie mam nic przeciwko tej organizacji. Powiem tylko, że utrzymanie jej też kosztuje. Tyle że koszta te są nieznane, bo kasa idzie z tacy... Poza tym nie rozumiem jak "czarna mafia" może negować akcje która ma pomagać ludziom...dzieciom. Gdzie się podziała miłość do bliźniego, tudzież inne głoszone przez nich hasła. Czyżby " miłość dla wybranych" ?? "dla tych którzy są z nami" ?? Ehhhh nie chcę mi się już o tym pisać....co roku ten sam post ta sama dyskusja, te same wnioski, a i tak się nic nie zmienia. Żal mi niektórych ludzi..... ---------------------------- Jak zwykle pozdrawiam
|
|
polska to jest taki kraj, gdzie jak sie komus cos udaje to zaraz tlum ludzi podejrzewa go oszustwa itd. Tak jest w przypadku owsiaka. Zeby nie on i jego akcja medialna (przede wszystkim) nie udaloby sie nikomu zebrac takiej kwoty na sprzet dla szpitali. Nawet nikt nie probowal takiej kontr-akcji prowadzic. Ale zawsze znajda sie zwolennicy tego oszusta rydzyka ktorzy chca zniszczyc to co kto inny buduje od 13 lat. Moje uczestnictwo w wospie ogranicza sie do wrzucania do puszki. Nigdy nie bylem wolontariuszem. W kazdym razie fajnie jest ze co roku tysiace ludzi w polsce organizuja sie i jednocza w okreslonym dobrym celu: zbiorki kasy, koncerty, woodstock - przynajmniej cos sie dzieje... Forum Młodych PiS Grzegorz
|
|
tak żeby rydzyk nie kupił przypadkiem tego sprzętu
|
|
Kolorowo, głośno, wesoło, młodzieżowo, szczerze... albo: czarno, smutno, jękliwie, mocherowo-zawistnie... to są dwa warianty działań do wyboru. Ja wybieram zawsze ten pierwszy, bo wolę kolory życia, a do nieba z tym "berectwem" mi nie po drodze:-) Zbych
|
|
Kolorowo, głosno, wesoło, młodziezowo to i w kosciołach bywa. Wystarczy popatrzeć ile młodych przyjezdza na spotkania z Ojcem Sw. Czarno, smutno, zawistnie? Tylko taka alternatywe widzisz dla WOSP? Można przecież równie dobrze zbierać pieniądze nie deprawując przy okazji młodzieży. Tylko wtedy nie pokażą tego w TVP. Ktoś tu wspomina o Rydzyku. Przepraszam, ale niestosowne porównanie. Radio Maryja jest jakie jest, moglo by byc lepsze, ale nikt nie zmusza do jego słuchania, ani do placenia na nie. Utrzymuje się z tego co zbierze, buli kasę za koncesje itp. WOSP robi dobra robote i niewiele mam do niej samej. Nie podoba mi sie pozaorkiestrowa robota pana Owsiaka, ,,robta co chceta", ta kontynuacja hipisowskiego ,,milosc, seks i rock'n'rool". Dla mnie jest osobą dwuznaczną moralnie. Jakby to powiedziec: Nie kupiłbym od niego używanego samochodu. Nie podoba mi sie promowanie orkiestry w TVP. Czy orkiestra płaci za czas antenowy? Nie płaci. Czyli wszyscy abonamentowcy i reklamujący się w telewizji dokładają do niej czy chcą czy nie. Gdyby to było w prywatnej TV to nic mi do tego. Ale to jest TVP. Znow dwuznacznosc moralna. róbmy swoje
|
|
Od kiedy to w kruchcie kolorowo? Daltonistą Tyś czy bigotem? Fakt, że do słuchania Rydzyka (dobrze skojarzyłeś tę "mocherowatość"!) - nikt nie zmusza, a do udziału w Woodstoku Cię zmuszają? Też chyba nie, więc co? moralnośc Kalego? Dla mnie Szef Berectwa Mocherowego nie jest "dwuznaczny moralnie", ale jest absolutnie jednoznaczny - jak ta jego "zbiórka" na ratowanie stoczni. W TVP mam też programy kościelne za które nie płaci Kościół, za które ja płacę - choć ich nie chcę. To też jednoznaczność moralna! Na koniec: dziwne, że gardzisz ",,miłością, seksem i rock'n'roolem?"... Tyś starzec stetryczały, czy młodyś, ale masz jakieś usterki....a może Ty naprawdę Tartuffe jesteś?:-) Zbych
|
|
Ej, Zbychu, Zbychu. Argumentów Ci chyba brakuje, skoro znizasz sie do osobistych aluzji w moim kierunku. Nie wiesz z kim gadasz, ani ja nie wiem kto ty jesteś. Mysle, ze twarza w twarz nie powiedział byś mi tego. Bywaj zdrów. róbmy swoje
|
|
Śmiech to zdrowie, śmiejmy się panie i panowie :D http://victor.com.pl/forum/viewtopic.php?t=401&start=30&postdays=0&postorder=asc&highlight= Radio Maryja- wpadki :D Wierz we włsne możliwości a uczynisz cuda :D
|
|
Owsiak może i bierze dużo z tego do kieszeni ale ja teżbym wzięła, on się tej pracy poświęca przez cały rok (tak myślę) żeby tego jednego dnia zaprezentować cały efekt pracy. Promują to i na to też idzie kasa, ale gdyby nie promowano to mniej by wpłacali i efekt końcowy byłby taki sam a tak to przynajmniej przy okazji ludzie się dobrze bawią. Ja tam lubię WOŚP. A co o tej dyskusji to wielu się tak przejmuje jakby to dotyczyło ich osobiście. Nie dajecie to was nie dotyczy. Dajecie, to znaczy że popieracie. Proste :) NiemoralnieNormalna
|
|
Rozliczenie WOŚP: http://www.wosp.org.pl/fundacja/finanse/bilans2003.php Wynika z niego, że w 2003 roku przychód fundacji wyniósł 35 265 658,59 zł, koszty własne to 2 202 275,31 zł, co stanowi 6,24% przychodu. Dodatkowo WOŚP zapłaciła podatek dochodowy w kwocie 418 500,00 zł. Rozliczenie jest tak szczegółowe, że aż głowa boli. Osoba kompetentna ma wszystko podane na talerzu łącznie z tym ile jakiego dokładnie sprzętu i za jaką kwotę zostało zakupione, ile jest w fundacji i jakich etatów etc. Po prostu wszystko. Rozliczenie CARITAS POLSKA: http://caritas.pl/download/raporty/cp2003.pdf Wynika z niego, że w 2003 roku przychód Caritas wyniósł 12.533.163,27 zł, koszty nie są podane ale podane są rozchody w kwocie 11.149.454,15 zł. Z braku podanych kosztów należy przyjąć, że stanowi je różnica między przychodem a rozchodem czyli kwota 1.383.709,12 zł, co stanowi 11,04% przychodu. O podatku nie ma ani słowa, bo jak wiadomo organizacje kościelne w Polsce podatków nie płacą. Co do formy rozliczenia, to wszystko ładnie, kolorowo i pięknie wygląda ale konkretów to tam jest malutko. Wystarczy porównać obydwa rozliczenia i dla każdej myślącej osoby wszystko jest jasne komu lepiej zaufać. PS. Ja od początku wrzucam do puszek z serduszkiem i po lekturze rozliczeń będę to robił nadal.
|
|
Racjonalista napisał: ,,Wystarczy porównać obydwa rozliczenia i dla każdej myślącej osoby wszystko jest jasne komu lepiej zaufać." Lub też staje się jasne kto ma lepszego księgowego :)) róbmy swoje
|
|
Przykre konsekwekcje XIII Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Prawie 5 tysięcy złotych musi oddać białostocki sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Akademii Medycznej. Na tyle bowiem wyceniła ona remont elewacji, która została zniszczona podczas ostatniego finału tej akcji. Pobrudzone jest ogrodzenie i prawe skrzydło budynku, połamany jest też np. plastikowy daszek. Prace muszą być przeprowadzone pod nadzorem konserwatora zabytków, odpowiednimi farbami i przez odpowiednich fachowców. Jak się dowiedziało Radio Białystok na pewno nie pomoże w tym Fundacja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, która nie bierze odpowiedzialności za działania poszczególnych sztabów. Szefowa białostockiego sztabu - Izabela Mekrzecka liczy więc na pomoc miasta i sponsorów, bo to nie jedyne zobowiązania finansowe, jakie ma białostocki sztab. 2 tysięce złotych musi jeszcze oddać firmie, która ustawiła scenę, tysiąc pogotowiu za karetkę i tyle samo ochronie. Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra już od 13 lat. Podczas ostatniego finału pieniądze zbierane były na nowoczesne metody diagnostyki i leczenia w neonatologii i pediatrii. Białostockiemu sztabowi udało się zebrać 108 tysięcy złotych. Pieniądze trafiły już na konto Fundacji Jurka Owsiaka. cytat z Radia Białystokgondoljerzy napisał(a):
|
|
jedno zdanie: gdyby absolutnie nikt z wolontariuszy nie wyciągnol ani zlotowki to pieniadze zebrane przez WOŚP bylyby nieporuwnywalnie wieksze niz dotychczas
|
|
dla Owsiaka to świetny sposób zarobku nie musi zbytnio pracować szczegol ze mowia ze caly rok trwaja przygotowania do WOŚP ale czy naprawde one są tak zajmujace zeby 8h zajmowac sie tym dziennie? watpie a jesli Owsiak byl by tak wspanialomyslny to nie jezdzilby "porszakiem" tylko troche mniej charakterystycznym samochodzikiem są ludzie i stołki a nie którzy rodzą się jako fotele bujane...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |