Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Manifestacja antyunijna LPR i MW w Łomży. |
Ta obwodnica to chyba niepredko... http://www.lomza.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=1211&mode=thread&order=0&thold=0&POSTNUKESID=04d374143425fbd5e9bbb9d4911f5830
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Manifestacja antyunijna LPR i MW w Łomży. |
A co na to mowia gminy zydowskie, powinni dostac zapomogi i cos zrobic we wlasnym zakresie. I jeszcze jedna sprawa. Czy ten cmentarz zydowski to pozostalosc (historia, monument) po dawnych zydach? Jesli tak, i nie ma nikogo " bliskiego" co by zaopiekowal sie grobami, to nalezy zmniejszyc jego rozmiar do symbolicznego miejsca i wtedy urzad miasta zapali jeden znicz. Tak jak to jest czynione przy Grobie Nieznanego Zolnierza. Qufer
|
|
Oba cmentarze są zabytkami i odrestaurowanie ich leży w gestii Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Jakiś czas temu brała się za to jakaś fundacja (www.lomza.org - tam chyba jest troche informacji), ale nic w końcu z tego nie wyszło. felix, zgadzam się z Twoim zdaniem. Niestety, większość Polaków nie chce pamiętać - a może z braku znajomości historii naszego kraju po prostu nie wie - ile zawdzięczamy Żydom, z którymi współegzystowaliśmy od XIII w. Ale po co myśleć? Lepiej opluwać. Prawda, Leszek? Prawda, ksebki? Pozdrawiam. grover
|
|
Sorry.. jeszcze jedno pytanie... czy polskimi cmentarzami w Katyniu, Miednoje itd. opiekuję się ktoś poza Polakami?? Czy lokalne władze dają na ten cel jakieś środki?? To niby czemu z naszych podatków mają być restaurowane cmentarze żydowskie?? Niech WJO da pieniądze i przyśle tu swoich robotników to będzie ok!!
|
|
> Proszę o nie zwracanie się do mnie per "Ludziska" i proszę mi nie wciskać, że "sam się o to proszę". Hmm, zupełnie nie rozumiem dlaczego bierzesz to tak do siebie. Tym bardziej, że piszesz dalej o tym, że sam używasz sformułowania "demokracja niewolnicza", więc nie powinieneś czuć się adresatem tego mojego zwrotu. > [...]przez dosadność wypowiedzi chciałeś dotrzeć do przymkniętych umysłów[..] Chciałem raczej wzburzyć i zmusić do dyskusji. Ja sam się uważam za taki "przymknięty umysł". Wiem tylko, że oczy mi się już odrobinę uchyliły, ale chciałbym je otworzyć szerzej. I temu ma służyć ta dyskusja. Przy okazji może skorzystają z niej też inni. Faktem jest, że do tej dosyć drastycznej wypowiedzi skłoniły mnie teksty sugerujące, żeby się nie czepiać, bo Prezydentowi należy się szacunek i przywileje tylko dlatego, że nie jest szeregowym obywatelem. Otóż z tym się nie zgadzam. Stanowisko można sobie kupić - a szacunku nie. Na szacunek to sobie trzeba zasłużyć. I bynajmniej nie zarzucam tu nic miłościwie nam panującemu Prezydentowi - bo go nawet nie znam. Przez cały ten czas chcę Wam jedynie zwrócić uwagę na drobną różnicę między mówieniem: "miejsca parkingowe należą się Prezydentowi dlatego, że jest Prezydentem" a mówieniem: "miejsca zarezerwowane dla Urzędu są potrzebne, bo ułatwiają pracę Prezydentowi". O ile pamiętam, tylko TZ istnienie tych miejsc uzasadnił tym, że nie po to płacimy Prezydentowi kupę pieniędzy z naszych podatków, żeby szukał w godzinach pracy miejsca do zaparkowania. Pozostali skupiali się na tym, czy miejsca te należą sie Prezydentowi czy nie... I niezależnie od tego po której stronie się opowiadali brzmiało to raz jak głos niewolnika uległego, innym razem jak głos niewolnika zbuntowanego, ale w obu sytuacjach był to głos niewolnika. Wsadziłem kij w mrowisko celowo, żeby zwrócić uwagę, że przywileje władzy wcale nie są oczywiste i nie trzeba ich traktować jak coś pewnego. W każdej chwili mogą zostać władzy odebrane. Na dodatek te przywileje demoralizują władze - stąd moje przykłady o podatkach i lecznicach rządowych.Ludzie, którym jest dobrze nie mają motywacji do działania. Wg. mnie, jeśli pozwalamy władzy na przywileje to musimy mieć świadomość czemu te przywileje służą, a władza musi mieć świadomość, że jak będzie nadużywać przywilejów to zostaną one jej natychmiast odebrane. Pomyślcie - ostatnio było parę spraw typu "pijany Sędzia spowodował wypadek" i samorząd sędziowski nie pozwolił na odebranie immunitetu sędziom nawet w sprawach oczywistych. Stało się tak dlatego, że mają pewność, że nikt nie zlikwiduje immunitetu sędziowskiego hurtem. Gdyby było zagrożenie, że tłum się zbuntuje i całkiem zlikwiduje immunitet to sami by rzucali lwom na pożarcie sędziów, którzy podpadli w sposób oczywisty. Robiliby to, żeby ocalić immunitet na te sprawy, w których są wątpliwości i wzbudzają podejrzenia, że są próbą wpływania na sędziów. Obecnie mają to gdzieś, bo my im na to przyzwalamy. > to "oszołomom - nie!" było pod Twoim adresem. :) Domyśliłem się. Podałem przykład JKM-a jako osoby bardziej znanej niż ja i wzbudzającej jeszcze większe kontrowersje - też często jest podejrzewany o oszołomstwo a podejrzenia wynikają głównie z niezrozumienia intencji. Fanatykiem nie jestem, choć czasem posługuję się fanatyzmem w wypowiedzi - fanatyzm w umiarkowanej dawce pobudza współdyskutantów do myślenia i dokopywania fanatykowi - a wtedy już można polemizować :) > Bez urazy! :) Tu nie ma problemu. Obrażają się głównie soby o niskiej samoocenie. Na mnie możesz jeździć jak na łysej kobyle. Im trafniej mnie podsumujesz tym wyżej będę Ciebie cenił jako partnera do rozmów.Nie interesują mnie kółka wzajemnej adoracji, gdzie każdy dba o to by mówić tylko to co słuchający chce usłyszeć. Do dzisiaj pamiętam, jak jakieś 13-14 lat temu TZ objechał mnie za to, że w trakcie rozmowy z nim odwracam się do niego tyłem i stukam sobie coś na komputerze. Faktycznie, to mi uświadomiło, że jest to takie dosyć lekceważące traktowanie rozmówcy. Dzięki niemu stałem sie lepszym człowiekiem - bo teraz już uważam na takie drobiazgi jak z kimś rozmawiam. Gdyby mi wtedy nie zwrócił uwagi - pewnie do dzisiaj żyłbym w błogiej nieświadomości i dalej wkurzał rozmówców. Do dzisiaj jestem mu wdzięczny za to. Więc inne uwagi też dzielnie zniosę :)
|
|
Nie rozumiem niektorych odpowiedzi. Co za roznica czy cmentarz jest zydowski, prawoslawny, czy katolicki (choc w tym ostatnim wypadku czarni jak zwykla w naszym kraju umieli by zadbac o swoje interesy)? Te cmantarze to pewnego rodzaju pomniki, a ich stan swiadczy o naszym, lomzyniakow, braku poszanowania dla historii i kultury. Nie istotne jest czy Zydzi byli w Lomzy od 1000 czy od 100 lat. Wazne, ze byli. Stanowili czastke naszej spolecznosci, i cos im sie od nas nalezy. Nie wiele zostalo po nich pamiatek, szczegolnie materialnych, stad pomysl na zebranie ich, stad chec odrestaurowania cmentarzy. Stad chec zastanowienia sie i przedyskutowania tej sprawy. Kazdy zainteresowany moze wziac w tym udzial, moze cos uda sie zrobic. Moze w tak malej sprawie jak zrobienie porzadku z malym terenem, majacym przy tym wartosc historyczna. Moze potem uda sie cos jeszcze. Zastanawiaja sie tu (na tym forum) jak zagospodarowac spory teren nad Narwia, a brak pomyslu na mala jego czesc. Ma ktos pomysl, niech pisze: szalomza@wp.pl szymon
|
|
a po co ci w nocy jedzenie ??. przeciez w dzień mażna sobie kupic co tylko chcesz ? pozdrawiam Grzesiek
|
|
przy antypolskim nastawieniu obywateli izraela kategorycznie nie powinniśmy się im podlizywać np. poprzez restarowanie cmentarzy, jak ktoś wyżej napisał w usa istnieje silne lobby zydowskie z ziemi łomżyńskiej - które zamiast wylewać pomyje na Polaków mogliby wyłożyć parę groszy na doprowadzenie cmentarzy do godnego stanu, a każdemu kto jest przeciw restauracji żydowskich cmentarzy nie przypinajcie od razu łatki antysemity, ksenofoba itp.
|
|
...
|
|
Czytajac uwaznie wpisy na tym forum zaskakuja mnie wypowiedzi ludzi ktorzy mowia ze u nich pod domem dostawy sa rano do sklepow i nie przeszkadza to . Zgodze sie z tym ale jest jedno ale , do tych sklepow przywoza towar co najwyzej fordem tranzitem lub Vw transporterem!!!! a z tymi supermarketami to bedzie inna sprawa. Tu nie o 6 rano ale w nocy beda dowozily towar TIRY !!!!!!!!!!!!!!!! (kazdy wie jak wyglada TIR) i teraz drodzy forumowicze wyobraźcie sobie jak tiry rozladowuja towar pod waszymi oknami . Nie wierze w to co ktos pisze ze w ostrolece ludzie nie nazekaja , mam rodzine w Warszawie ktora mieszka obok takiego sklepu ( nie bede reklamowal nazwy ) i wcale tak milo im sie tam nie mieszka , na szczescie wynosza sie z tego osiedla juz niebawem, ale ja mieszkam akurat obok miejsca gdzie w lomzy taki sklep ma powstac , nie jestem przeciwny , tego typu sklepom , ale nie w tym miejscu !!!!!!. Kiedys moje slowa wspomna mieszkancy tych osiedli , nie od razy ale po kilku miesiacach funkcjonowania takich placowek zobaczycie , nie bedzie juz taki milo Mieszkaniec przyszlego Getta
|
|
|
czy to znaczy ze z glosem dziada
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |