niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Mój program wyborczy

no kurde, znowu zmuszaja mnie do 'reakcji' .... a wiec:

ADALL,
Nie chcac koniecznie zaraz byc tym strozem dobrej opinii Ameryki, musze jednak stwierdzic, ze tym wyrazeniem: 'Cala ameryka, to niestety jeden wielki smietnik' to chyba troche przesadziles, obojetnie czy to w przenosni, czy nie; tzn. niewazne o jak smietnik to chodzi - taki moralny czy ten bardziej znany.
Spodziewalem sie po Tobie troche wiecej, a szczegolnie, jak pamietam, ze podobno miles okazje 'zwiedzic' ten kraj.
Jednak, jak ktos juz tu zauwazyl - 'punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia', tak i w tym przypadku chyba Twoje obserwacje odzwirciedlaja to gdzie wlasciwie byles i co widziales w tym kraju (bez korelowania z tym troche wulgarnym wyrazonkiem) lub jakimi wlasciwie motywacjami wzgledem tego kraju sie kierujesz.
Bo wiadomo, ze Ameryka wzbudza w nas zroznicowane ale przewaznie b. mocne uczucia - od zachwytu po wzgarde, zazdrosc do wskros nienawisci. A dlaczego? - sami sobie dospiewajmy.
Nie, nie biore Ci tego tak calkiem za zle - masz oczywiscie prawo do Swojej opinii, a szczegolnie odnosnie tego kraju gdzie wolnosc slowa 'jest wszystkim', ze tak powiem.
Przyznaje tez, ze wszelkie obserwacje, tak Twoje, DaSto, jak i inne podobne nie koniecznie zaraz mijaja sie z prawda - bo w tak ogromnym i tak 'skomplikowanym' kraju wszystko moze sie zdarzyc i na wszystko jest miejsce. Smieci tez.
Obawiam sie jednak, ze tak uogolniajac, nie odzwierciedlasz tutejszej rzeczywistosci i dobrze by bylo aby kazdy z nas najpierw tu troche pomieszkal, popodrozowal, zwiedzil i lepiej zapoznal sie ze sposobem zycia w tym kraju zanim zaczniemy wydawac o nim takie pezpardonowe opinie.

Nie przedluzajac, dodam tylko jedno: "Ameryka - love it or leave it - warts and all" .

Pozdrawiam, wychu

PS. Jesli chodzi o moja osobe to czuje sie nadal Polakiem, chocby zamieszkalym na obczyznie. A wiec: Lomzyniak - tak, Polonus - to chyba nie ja.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Mój program wyborczy

A ja do końca umowy nic nie bende wiecej płacić :) ale napewno bedzie drożej np. dlatych co bendą zakładać a ci co mają umowe to nie pałacą szkoda bo chciałem se przedłuzyc umowe jeszcze o rok bo fajnie tutaj ile ja tu miesięcy pisze :D:D a ile nicków mam :P hihi

A tak na marginesie co do VATu,jezeli zarabiam dyche na miesiac i w tym mam podatek, zus itp,to na czysto zostaje mi 6 stówek.Jezeli teraz przyjmiemy ze w kazdym towarze jest 22% VAT-uto kupujac rózne towary (mięcho,mleko,ciuszki i internecik)wywalam na podatek22%*600zł.To ogólem z moich zarobkow na podatek idzie ze 40% .Moze łatwiej by było tym na gorze zabrac mi na dzien dobry te 40% i wtedy wszystko było by bez VAT-u.Tylko co te panie w skarbonce(czyt. skarbowce przyp.aut.)by robiły?

Masz racje tylko zawody które wymieniłes nigdy nie beda miały konkurencji ,o która pytasz sie na poczatku tego tematu,bo sa to całe kasty,grupy ludzi powiazane wzajemnymi interesami i sami ustalaja swe ceny na dane usługi.Natomiast taksiarzom mozesz jutro ty zrobic konkurencje oferujac nizsze ceny.Tu nie trzeba stawac przed komisja(brat,siostra ,ciocia Jadzia,wójek Mirek,tylko szkoda ze to nie moja rodzina,tylko tego Kowalskiego.Ale jak sie naucze to napewno mnie nie obleja i zdam na adwokata)zeby cie przyjeli.Jdziesz na egzamin z geografii Łomży,badania lekarskie i jedziesz na maxa.

ludzie ja bym sie tym vat-em tak nie podniecał zaczyna się taka konkurencja na rynku że ten kto za bardzo podniesie a nic w zamian nie da to popłynie rynek to wymusi

Mogłabyć skonkretyzować to "POwinni sie tym zajac, i cos nam wystawic"?
Bo to brzmi trochę jak "ja chcę cukierka". Może najpierw skonkretyzuj, czego i od kogo oczekujesz. Zresztą, jak ktoś chce, to zawsze się coś ciekawego znajdzie.

Wzdłuż rzek Pisy i Narwi powstanie nowy szlak turystyczny. Pomysłodawcy projektu podpiszą dziś porozumienie w tej sprawie. Na trasie znajdą się stanice wodne, hotele, pensjonaty, pola namiotowe i parkingi. Wszystko ma spełniać europejskie standardy obsługi turystycznej. Inicjatywa PISA-NAREW ma charakter ponadregionalny. Plan budowy trasy turystycznej zaakceptowali przedstawiciele miast i gmin trzech województw: mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego.

Porozumienie w tej sprawie podpiszą dziś w Piszu prezydenci, burmistrzowie i wójtowie z Kolna, Nowogrodu, Ostrołęki, Pisza, Turośli i Zbójnej. Samorządowcy zobowiązują się do wspólnej realizacji projektu „PISA -NAREW”, którego celem jest opracowanie i budowa trasy turystycznej wzdłuż rzek Pisy i Narwi na odcinku Pisz – Ostrołęka. Centrum administracyjne nowego szlaku znajdzie siedzibę w Piszu.

Szlak będzie czynny cały rok: od maja do września będzie można pływać kajakami a od wczesnej wiosny do późnej jesieni - jeździć na rowerach. Nie zabraknie też ścieżek przyrodniczych. Dla młodzieży zaplanowano lekcje w "zielonych szkołach" a starszych turystów mają zachęcić grzybobranie, polowania i turnusy wędkarskie.

W przyszłości szlak PISA-NAREW ma swym zasięgiem objąć nowe tereny. Z jednej strony; w kierunku Pułtuska i Warszawy aż do Wisły, a z drugiej Narwią w kierunku Kanału Augustowskiego do Niemna i na północ przez Wielkie Jeziora Mazurskie.
Samorządowcy pieniądze na realizację zamierzeń chcą znaleźć w funduszach Unii Europejskiej.

Co wy nato ?

ściemka wszystkim

Polak (vel Bartez, vel śledczy, vel blokersi - o ile się nie mylę, Bartek popraw mnie) nie ma bladego pojęcia o MW, szkodliwych związkach i Wlk. Brytanii. Bardzo dobrze zna się za to na tirach, drogach, tramwajach, alternatywnej poezji i samolotach oraz lotniskach. I za tu jemu chwała. jak na swój wiek jest nieźle obcykany.
Pozdrawiam.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org