Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Chcę chodzic do kościoła się modlić |
Kolega Ahmed zapewne uważa, że jedynie wyroki wydawane według szariatu są sprawiedliwe? Polskie prawo cywilne wywodzi się z prawa rzymskiego i jest w nim głęboko osadzone. Nieznajomosć tego prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Ponieważ świadomość przedmówców sprowadza się do zdania z komedii Chęcińskiego "sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie" - pogratulować dobrego samopoczucia. A komentując konkretne sytuacje - każdy sąd, łomżyński, warszawski, strasburski, haski czy moskiewski przed wydaniem wyroku rozpoznaje racje obu stron. Edo 75 opisuje sprawę z punktu widzenia jednej ze stron i chciałby aby wraz z nim kontestowac wyrok sądu. A co na to druga strona? Może też czuje sie wyrokiem pokrzywdzona?. A co kombinował, nie był zameldowany we "wspólnym" mieszkaniu ? I inne znaki zapytania w działaniu Twojego dobrego, pokrzywdzonego znajomego. Sad się z nimi zapoznał i uwzględnił w wydanym wyroku.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Chcę chodzic do kościoła się modlić |
Chyba kolego za duzo to Ty jeszcze nie przezyles i nie masz pojecia jakie sa w polsce naszej kochanej mozliwosci. I chyba dyskusja z toba na ten temat chyba nie ma sensu pozdrawiam
|
|
to ktoś jeszcze kupuje w Łomży ubrania?
|
|
Służbę wojskową odbyłem w Ludowym Wojsku Polskim, urodziłem się kiedy funkcję sprawował 34 prezydent USA (Dwight Eisenhower), przywódcą ZSRR był Nikita Chruszczow. Myślę, że bliżej mi do wieku twoich rodziców niż twojego, a w PRL-u żyłem dłużej niż ma obecna Rzeczpospolita. A czy dyskusja ma sens? uważam że zawsze, o ile są argumenty. Wszak "...nawet głupcy i ignoranci, oni tez maja swą opowieść"
|
|
ja uwazam ze to smiech na sali!! niecaly tysiak ne reke ?? co oni sobie za to kupia:( biedaki normalnie biedaki:( az mi ich szkoda:( tak sobie podnosza sami sobie po troszku jakby chcieli wyprobowac co ludzie powiedza:( tak jak z podatkiem na psa:) mamy najwyzszy w polsce bo kasa miala isc na sprzatanie psich odchodow i budowe szaletow dla psiakow a tu ani nie sprzataja ani szaletow nie pobudowali a kase trzeba placic niestety:(
|
|
Jedno jest pewne ich zarobki nie odzwierciedlają pracy jaką wykonują . Osobiście to ja nie wiem czy oni coś w ogóle robią ,ale już niedługo wyborcy zamkną koryto .
|
|
fragment nowej książki pt. "Jan Paweł II . Analiza krytyczna" autorstwa Tadeusza Bartosia. /były zakonnik, naukowiec/ "Nie podejmował dialogu ze swoimi krytykami, z których niejeden był poważnym teologiem, rzetelnie przygotowanym do profesjonalnej debaty. Wolał raczej, piszę to z pewną dozą ironii - brać dzieci na ramiona, błogosławić, rozdawać różańce. Ojciec i jego dziatwa - taką relację ustanawiał z otoczeniem.(...) Dobrą ilustracją działania wypływającego z takiego sposobu myślenia o Kościele jest obecna struktura synodu biskupów: dokument końcowy redaguje papież, a sami uczestnicy zgromadzenia nie mają bezpośredniego wpływu na jego treść. Centralizm demokratyczny, chciałoby się powiedzieć. Dialog, owszem, ale jedynie w atmosferze odgórnie ustanowionej zgody i poparcia. Bez możliwości zajmowania efektywnie stanowiska przeciwnego. Skutki takiego stylu rządzenia okazały się bolesne. Stan Kościoła, stan episkopatu światowego, jak potwierdza wielu obserwatorów życia kościelnego, daje do myślenia. Życzliwi komentatorzy broniąc papieża stwierdzają, że aby wyjść do ludzi świadomie pozostawił kurię rzymską samej sobie. Dlatego nie zajmował się nominacjami biskupów, nie przyglądał się funkcjonowaniu urzędów. Czy jednak godziło się pozostawić bez nadzoru taką scentralizowaną i wszechwładną strukturę? Wątpliwości narastają, gdy przyjrzeć się z bliska owocom.(...)" cały artykuł pod tym linkiem: czytelnia.onet.pl/0,1467269,do_czytania.html Niewątpliwie postać Jana Pawła II jest szczególną w historii nie tylko Polski. Nie pomylę się chyba, że zarówno wierzący jak i niewierzący w pewien sposób odczuli jego obecność w latach pontyfikatu. Niebawem prawdopodobnie zostanie uznany za świętego, ale jak widać, osoba Jana Pawła II ma również wielu krytyków, przeciwników, którzy odważnie i jednoznacznie oceniają dokonania jako głowy kościoła katolickiego. Czy papież skierował kościół na wyboistą i krętą drogę, czyniąc "ogromny krok w przód i dwa kroki wstecz"? Czy może był człowiekiem wielkiego formatu, wizjonerem, osobą wielką w swej nieomylności i wierze? Nie pomylę się chyba, gdy powiem, że emocje które wzbudza są bardzo skrajne. Cienie pontyfikatu Jana Pawła II co w takim razie czeka nasz kraj, skoro fundamentaliści - dziś już de facto nami rządzący, będą chcieli coraz więcej? [...] Żeby powstrzymać fundamentalizm należałoby go opisać precyzyjnie i bezlitośnie — jako ruch posługujący się nowomową jako ideologią, jako fenomen psychospołeczny. Nie da się tego zrobić, nie krytykując Kościoła, nie da się krytykować Kościoła nie krytykując Papieża [tymczasem] … nasi intelektualiści zanadto zaangażowali się w przeszłości w tworzenie mitu Karola Wojtyły i jego nauki społecznej". "Dla katolików chilijskich i dla wielu katolików z całego świata fakt, że papież pojawił się u boku krwawego dyktatora na balkonie pałacu prezydenckiego, pozostaje niezrozumiały i nie do przyjęcia. Papież był bezwzględnie twardy w stosunku do reżimów komunistycznych Europy Wschodniej i bardziej pobłażliwy w stosunku do dyktatur Ameryki Łacińskiej." (watykanista, Marco Politi, Polityka, nr 52/2000) Uświęcił huczne obchody „500-lecia ewangelizacji Ameryki Łacińskiej", kiedy postępowe środowiska katolickie domagały się aby papiestwo wykorzystało tę rocznicę do przeproszenia za zbrodnie wobec Indian (zob. np. akt końcowy Trzeciej Europejskiej Konferencji na Rzecz Praw Człowieka w Kościele pkt 7 z 12 stycznia 1992, Chur). Papieski sprzeciw wobec aborcji jest skrajnie radykalny. Potępia aborcję nawet wtedy, kiedy płód jest uszkodzony: to eugenika — grzmi Papież: "Jest to wówczas aborcja eugeniczna, akceptowana przez opinię publiczną o specyficznej mentalności, co do której ustala się błędny pogląd, że jest ona wyrazem wymogów 'terapeutycznych': mentalność ta przyjmuje życie tylko pod pewnymi warunkami, odrzucając ułomność, kalectwo i chorobę." Podobny stosunek ma do aborcji w przypadku ciąży będącej wynikiem gwałtu. Głośny był list Papieża z roku 1993, jaki wystosował do arcybiskupa Sarajewa Vinko Puljicia, który w świecie został odebrany jako apel do zgwałconych kobiet hercegowińskich, aby nie poddawały się aborcji. Radził, by wspólnota zaangażowała się w pomoc zgwałconym kobietom, aby akt przemocy zamienić w "akt miłości i otwarcia na nowe życie". Zakazuje antykoncepcji, odżegnując się tym samym od kierunku zmian zamierzonych przez Jana Pawła I. Jak podaje tygodnik The Economist z 27 stycznia b.r.: "Przeprowadzony w 1999 roku przez Gallupa sondaż wśród katolików amerykańskich wykazał, że 80 procent świeckich i około 50 procent duchownych akceptuje sztuczną antykoncepcję (...) Podobne dane można uzyskać w całym rozwiniętym świecie. więcej na /www.racjonalista.pl/kk.php/s,325/k,3
|
|
Mogę zaproponować Ci zajęcie jako Konsultanki Lekcji Pielęgnacji Cery.Zapoznam Cię z serią produktów Odżywiania Zewnętrznego-NuoriFusion.Będziesz mogła również udzielac takich Lekcji i powiększyć objetość portfela.Zainteresowana...?Proszę o kontakt :600436209
|
|
Co sadzicie o obsłudze na poczcie przy ul Ks. Janusza ja ostatnio tam byłem i wydaje mi sie ze jest troche lepiej
|
|
SIEMANKO Mam lekki problem zaczynam studiować anglistykę i chciałbym się zapisać na dodatkowe kursy mógłby mi ktoś polecić jakoś konkretną szkołę bądź kursy, które były by mnie odpowiednio przygotowały. POZDRAWIAM
|
|
w DSK wBialymstoku dr. Kiryluk bardzo dobry specjalista sama tam jezdze z corka pozdrawiam!
|
|
nadia1111111 Z tego co slyszalam to dziewczyny najczesciej odpadaja na pilce i manekinie (dosc ciezki skubany...). ja zaczelam juz ostro trenowac....;-)))
|
|
Właśnie!!! Biernaczento, ma racje. JA np. znam dobry zakład, solidny, sprawdzony:) Życzę powodzenia!!!!
|
|
ty spryciarzu chcesz żone lepiej w nocy widziec
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |