Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zamiast stawiać pomniki wybudujcie fontanne |
http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=11031 ma już w mieście swoje ronda, ma swój salonik (zalążek muzeum?) jej też imię nadano auli w II LO... Już całkiem na głowę padło, może w ogóle zmienimy nazwę miasta z Łomża na Bielicka? Czy nie ma w mieście innych rzeczy, które by się bardziej łomżyniakom podobały i przydały, prócz wszędzie wykładanej kostki i stawiania pomnika Hance? Już tyle lat na tym forum i innych miejscach w mieście można było poczytać/posłuchać jak ludzie domagają się wybudowania fontanny na Starym Rynku. Do czego on dziś nam służy? Żeby 1 maja był obchodzony można by było wrócić do dawnej nazwy i byśmy tam hucznie świętowali he. A tak fontanna wydaje się być ważniejszą sprawą do postawienia dziś w Łomży w miejscu najczęściej odwiedzanym przez mieszkańców jak i przyjezdnych
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zamiast stawiać pomniki wybudujcie fontanne |
Dobrze gada, piwa mu nalać!!!
|
|
A mi sie pomysł z pomnikiem ławeczką podoba, zresztą wcale on nie wyklucza budowy fontanny, tylko trzeba będzie architekta miejskiego z jajami żeby przeforsować budowę fonatnny na rynku.
|
|
popieram Pontifex Mal ma racje :) Igusia
|
|
Racja. . .
|
|
Ja juz wypowiedzialem sie tu na ten temat poprzednio, tzn. ze ta cala sprawa pomnika i taka, ze tak powiem, nadgorliwosc i 'urgency'/naglosc towarzyszaca jej - no coz, wydaje mi sie troche dziwna. Czyzby wlodarze naszego miasta nie mieli juz wazniejszych spraw do zalatwienia? Hmmmm? Cyz nie lepiej byloby wziac sie za (oprocz tych pilnych spraw juz wspomnianych powyzej) np. tych zlodziejaszkow i innych hycli i wszelkiego rodzaju lotrow nekajacych mieszkancow Naszego miasta (jak np. w tym temacie o skradzionym rowerze)? Ja wiem, ja wiem, ze rozwiazanie takich pradziwych problemow i bolaczek wymaga trochy wysilku, polotu i ... wyobrazni, a duzo latwiej np. rabnac taki nastepny pomnik Pani Hance (Kobieta pewnie w grobie sie przewraca) - by zamydlic masom oczy az ... do nastepnych wyborow. A co do pytania gdzie taki pomnik wystawic - odpowiem krotko (choc trochu drwiaco): na cmentarzu, na grobie Pani Hanki. Ale tak powazniej, mam tu mala propozycje na kompromis: wybudujcie wreszcie te bulwary i jesli wtedy nadal ten sentyment za tym pomnikiem pozostanie, to pal go licho - zrealizujcie(my) ten pomysl z laweczka, a wtedy to i ja nawet doloze ta symboliczna 'cegielke'. wychu
|
|
też już kiedyś pisałem że to lipny pomysł ale jak tak bardzo tego chcą to niech budują to za własną kasę a nie za współną, stać ich na to...
|
|
http://img57.imageshack.us/img57/2292/dscn1956hh1.jpg zdjecie jest ze starej ksiazki o Łomży... tak wygladal stary rynek :) ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
W lecie to by jeszcze z fontanny była jakaś atrakcja, ale pamiętacie, może nie wszyscy, jaka była atrakcja z fontanny zimą. Kupa smieci, butelek po dynksie, jabolach i wszelkiej maści po piwie. Pomnik nie musi stanąć przecież na Starym Rynku, czy nie mógł by stanąć w Parku Ludowym, przebywa tam dużo młodzieży z tego względu, że w pobliżu Parku znajdujesię wiele szkół i Pani Hanka na pewno, nie czuła by się tam samotna. Pytanie do przeciwników budowy Pomnika Ławeczki. Dużo zapłaciliście podatku na rzecz miasta Łomży, że tak martwicie się o miejską kasę? Pozdrawiam. Pozdrawiam
|
|
Złemu_człowiekowi odpowiem,że ten widoczek ze "starej" książki jest mi "staremu człowiekowi" znany osobiście.To jest widok Pl. Żeglickiego z drugiej połowy lat 70. I te drzewa na Starym Rynku napewno nie wycięła komuna ale stało się to już za Wolnej Polski! Dlaczego? Nie wiem!Faktem jest, że wówczas , tzw. fontanna to był śmietnik. A rynek to było miejsce aktywności drobnych pijaczków i cygańskich wróżek. Czy to jednak powinien być wystarczający powód, żeby wyciąć drzewa i praktycznie całą zieleń na rynku? A co do Hanki Bielickiej, to rzecz jasna jestem za tym ,żeby ją uhonorować pięknym pomnikiem! Widzę ją w swoim wielkim kapeluszu, uśmichnietą , właśnie na ławeczce , przy fontannie, wita nas i gości miasta . Może na Starym Rynku a może na planowanym deptaku na Ul. Długiej?! A może na już ładnie wyremontowanej Farnej? A tak sobie siedzi Tuwim na ul. Piotrkowskiej w Łodzi. http://www.netencyclo.com/pl/%C5%81aweczka_Tuwima. Deklaruję, że dołożę się do pomnika Pani Hani w wysokości...jednomiesię cznego zasiłku dla bezrobotnego( chyba około 500 zł!?) . A może by tak wzorem Łodzi zrobić z ul. Długiej łomżyńską Aleję Gwiazd?! Przecież i u nas jest wielu wybitnych Łomżan, których gwiazdy warto byłoby ku pamięci zachować!
|
|
Maciek, ja to pamietam. Lecz nie zapominaj o tym, ze wtedy nie bylo zakazu spozywania w miejscach, no i nie bylo straznikow iejskich, naszych dzielnych chlopakow, ktorzy sobie nawet z z gowniarzem-przedszkolakiem poradza, a co dopiero z jakims tam fenolkiem! Jestem za fontanna!
|
|
|
http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=347353 ----------------------------------- Uważam, że należy opodatkować wszystkich, którzy stoją w wodzie.
|
|
Korzenie wypychaly asfalt, bo musialo byc cos nie tak z podlozem. Jestem przekonany, ze gdyby wzial sie za to jakis fachowiec to nie byloby klopotu. Przy pniach drzew mozna by zrobic takie specjalne drenaze, ktore pozwalalyby je bezposrednio nawadniac w upalne dni. I w takim miejscu moglaby stanac laweczka. A tak? Moze postawic ja na rynku, zwrocona w strone ratusza. i zeby pani Hanka pukala sie w glowe?
|
|
no jakos przydaloby sie zagospodarowac to miejsce jakim jest stary rynek...fontanna bylaby dobra...w upalne dni w sam raz:) ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
byl juz podobny temat o wykonaniu fontanny na starym rynku i zebralo to owoca ocene forumowiczow. macie racje to troche przesada nazywac wszystko co w lomzy nazwiskiem Bielicka... fakt ze zawsze przynawala sie do tego ze jest z lomzy ale to nie powod by cala lomze ja tak nazywali...
|
|
pomnik o wiele lepiej, aby stal w parku, a park moznaby posprzatac... ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
Moim zdaniem Łomża cierpi na chroniczny brak zarówno fontann jak i pomników. Wiem gdzie w Łomży są pomniki, ale czy np. pomnik Jakuba Wagi czy Zygmunta Glogera dodaje wiele blasku miastu? Fajnie, że są, ale są na uboczu. W eksponowanych miejscach nie ma nic. Na Starym Rynku powinien stanąć pomnik, fontanna może gdzieś w ciągu ul. Długiej, np na skrzyżowaniu z Farną. A może jeszcze rekonstrukcja starej studni na Starym Rynku? Kiedyś była. To oczywiście nie przeszkadza postawieniu ławeczki z Hanką Bielicką. Popieram ten pomysł Prezydenta. Takie rzeczy nadają miastu charakter. A do gderających i krytykujących - czy któryś z was ma jakiś dobry pomysł? Czy udało się wam jakiś pomysł zrealizować? Jeśli umiecie tylko krytykować co w ratuszu wymyślą, lepiej nie zaglądajcie na to forum. Uważam, że trzeba im pomóc, nie przeszkadzać.
|
|
Tzn., antyred, ze wg Ciebie to forum nalezy tylko do tych co sie z Taba i z ratuszem zgadzaja? Albo moze takze tylko do tych co placa podatki? Hmmm - 'interesting' podejscie i fajnie by wtedy ten dyskurs wygladal na tym forum. Gratuluje tez tolerancyjnosci. Z tego co zauwazylem, to przeciwnicy tego pomnika wcale nie sa przeciwko wszelkim pomnikom lub pomyslom na upiekszenie Naszego miasta, per se. Wrecz przeciwnie! Wydaje mi sie (i sadze, ze takze wielu innym), ze Pania Bielicka uhonorowalo sie w Naszym miescie juz dosc obszernie i ... dostatecznie, no i ze nastepny taki pomnik bylby juz mala przesada ... pomijajac nawet fakt, ze to wlasnie ratusz zajmuje sie takimi sprawami. Tak dla porownania - ostatnio (jak mi wiadomo) wystawiono pomniki w Lomzy Kardynalowi Wyszynskiemu i Papiezowi JP II-mu. Czy sadzisz, ze Pani Bielicka byla az tak wybitna osobistoscia (oprocz tego, ze pochodzila z Lomzy) by takze zaslugiwala na podobny pomnik? Jesli tak, to tu mamy zasadnicza roznice zdan. Pozdrawiam, wychu
|
|
Nie Wychu. Nie tylko dla takich. Ale nie trawię ludzi, których aktywność ogranicza się do krytykowania innych, bez względu na to kim są. To forum chyba jest czytywane przez ratusz i dlatego może być znakomitym miejscem na przekazanie własnych pomysłów. Ja mam taki zwyczaj, że jeśli twierdzę, że coś mi się nie podoba, mówię jednocześnie dlaczego tak jest.
|
|
@ tomy01: tak to plac Żeglickiego lata 70 . a co do tej ksiazki to to nie jest okladka ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
hmm troche za duze wyszlo... a specialnie przycinalem:) ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |